Pytanie o pamięć RAM
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Witam, nie jestem zbytnio obcykany w sprzęcie komputerowym a więc odnoszę się z moim problemem na forum. Otóż mam płytę główną Gigabyte K8N-SLI nForce4 LINK oraz 1,5Gb RAM. Nowe 2x512 i starsze (z poprzedniego kompa) 2x256 Kingstone. Czy jeżeli te dwie kości 2x 256 zamieniłbym na jedną 512 to czy wszystko będzie chodziło w porządku? czy jednak muszę mieć kości w dualu? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
Re: Pytanie o pamięć RAM
Nie musisz mieć kości w dualu. W biosie wyłączysz opcję Dual chanel i bedze dobrze. Opcja ta sprawia że wydajność ramu wzrasta do 7% więc raczej nie zauważysz różnicy.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, 22:42 przez welll1, łącznie zmieniany 1 raz.
dzieki jeszcze tylko jak moglbys napisac gdzie tego szukac bylbym wdzieczny pozdrawiam
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
szczerze mówiac, dzisiaj zainstalowałem drugą kość pamięci tak samo taktowaną z takimi samymi zegarami, i z tego co zauważyłem to opcja Dual - Channel aktywuje i dezaktywuje się automatycznie - tak więc 88bonzo, nie musisz się niczego obawiać. Wszystko będzie ładnie chodziło.
dzięki chłopaki temat do zamkniecia