Dziwne "śnieżenie" monitora [problem]

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 12 gru 2006, 18:24

Dziwne "śnieżenie" monitora [problem]

Jak w topicu, mam problem z wyświetlaniem grafiki. Najpierw, chociaż nie wiem czy to się przyda, podam model monitora, jest to Samsung SyncMaster 740B. Problem jest następujący: od czasu, do czasu na monitorze pojawiają się dziwne poziome kreseczki, które migają, czasami zasłaniają cały monitor, czasem tylko trochę. Gdy kilka razy dam na "odśwież" to zazwyczaj wszystko wraca do normy. Moje podejrzenia padają głównie na kartę graficzną (Palit GF 6800GS 256/256), uszkodzenie systemu raczej odrzucam, ponieważ taka sytuacja kilka razy miała miejsce podczas ładownia systemu, więc wydaje mi się że system tu raczej nie ma wiele do gadania (chociaż może się mylę, proszę o Wasze opinie). Skanowałem kompa, antyvirem (Panda 2007), nic nie wykryło. Monitor też to nie jest ponieważ zrobiłem screena, gdyby to był monitor to śnieżyło by cały czas w tym samym miejscu, a ja tymczasem przewijałem obraz, i krechy na screenie też się przewijały. Zainstalowałem nowe stery do karty, ale nie pomogło. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy udać się do serwius czy co. Bo to zjawisko, nie zawsze sie pojawia, zawioze kompa do servu, tam włączą, zobaczą, a tu akurat wszystko chodzi i co?? Oddają mi z powrotem. Naprawdę prosze o pomoc! :help:

Dodaję jeszcze że gdy uruchomię jakąś grę to bardzo często po chwili grania pojawiają się błedy w grafice, znikają części otoczenia, tło robi się czarne, lub wyskakują jakies krechy.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 20:24 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

adamino

Post autor: adamino » 12 gru 2006, 21:10

Re: Dziwne "śnieżenie" monitora [problem]

Podkręcałeś kartę graficzną ?
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 12 gru 2006, 22:47

Sprawdz temp. karty. może Ci sie grzeje i dlatego masz bledy w grafice.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 13 gru 2006, 00:53

Najprawdopodobnij na karcie graficznej padla Pamiec. Wiec nie pozostaje nic innego jak serwis -i reklamacja.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 13 gru 2006, 15:09

adamino pisze:Podkręcałeś kartę graficzną ?
Karty nie podkręcałem
Borys666 pisze:Sprawdz temp. karty. może Ci sie grzeje i dlatego masz bledy w grafice.
Bardzo mało prawdopodobne aby się grzała, bo nawet jak komputer przez całą noc jest wyłączony i rano go uruchamiam, to czasem nawet po 30sekundach zaczyna się pieprzyć obraz, chociaż nie uruchamiam żadnych gier ani programów.
Najprawdopodobnij na karcie graficznej padla Pamiec. Wiec nie pozostaje nic innego jak serwis -i reklamacja.
Prawdopodobne, nie znam się wystarczająco dobrze na kartach graf., ale jak piszę wyej moje przypuszczenie pada głównie na nią. Wydaje mi się jednak że pozostaje mi serwis.

Mam jeszcze jedno pytanie. W komplecie z kartą dostałem stery, ale zaktualizowałem je na nowsze, pobrane ze strony Nvidii, nie tracę gwarancji po aktualizacji sterowników??
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 13 gru 2006, 23:40

Temp. na karcie (jelsi nie ma chlodzenia) może podskoczyc (nawet po 30 sek.) do duzej wartosci, a co za tym idzie może powodowac bledy w grafie a w najgorszym wypadku spalenie podzespolow.

Nie tracisz gwarancji po aktualizacji sterow.
Tracisz gware po OC :hyhy:
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 14 gru 2006, 15:49

Kompa oddałem do serwisu, gdy postawią diagnoze, to dam plusa temu kto miał rację.

OK, w sklepie powstawili diagnozę taką, jak Wy, i ja zresztą też ;) Mianowicie padła karta grafiki.

Teraz muszę czekać 2 tygodnie. Zamiast tego GeForca 6800GS dali mi jakąś leciwą Rivę... tak że o graniu nie ma mowy :(

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
Ostatnio zmieniony 21 gru 2006, 15:43 przez Iwan, łącznie zmieniany 3 razy.