Jak uzunać tło z obrazka ?
Dla tych, którzy interesują się grafiką komputerową (Corel, Photoshop, Ilustrator, 3D Studio...)
• Strona 1 z 1
Re: Jak uzunać tło z obrazka ?
No jest kilka sposobów.
1.Wymazać
2. Jeżeli dysponujesz Adobe Photoshopem to...
Użyć narzędzia lasso magnetyczne.
Załóżmy że masz człowieka na obrazku.
Stwórz nowy obraz z przezroczytym tłem i wklej cały obrazek z którego masz zamiar usunąć tło. Teraz np zacznij lassem od nogi. Kliknij raz i puś lewy przycisk myszy. Teraz wystarczy objechać postać myszką. Lasso będzie się automatycznie przyczepiać do postaci.
Jeżeli chcesz to możesz kliknąć w którymś miejscu by stowrzyć własny punkt zakotwiczenia. Nie martw się lasso wyłączy się dopiero wtedy gdy dojedziesz do punktu w którym zacząłeś. To znaczy zakończy się zaznaczanie. Teraz jak zaznaczysz to nie wyłączaj narzędzia. Wejdź w
Menu Zaznacz--> Odwrotność i kliknij delet I oto koniec.
Jezęli chcesz przerwać zaznaczanie bo np nie możesz znaleźć punktu w którym zacząłes to wduś ESC.
1.Wymazać
2. Jeżeli dysponujesz Adobe Photoshopem to...
Użyć narzędzia lasso magnetyczne.
Załóżmy że masz człowieka na obrazku.
Stwórz nowy obraz z przezroczytym tłem i wklej cały obrazek z którego masz zamiar usunąć tło. Teraz np zacznij lassem od nogi. Kliknij raz i puś lewy przycisk myszy. Teraz wystarczy objechać postać myszką. Lasso będzie się automatycznie przyczepiać do postaci.
Jeżeli chcesz to możesz kliknąć w którymś miejscu by stowrzyć własny punkt zakotwiczenia. Nie martw się lasso wyłączy się dopiero wtedy gdy dojedziesz do punktu w którym zacząłeś. To znaczy zakończy się zaznaczanie. Teraz jak zaznaczysz to nie wyłączaj narzędzia. Wejdź w
Menu Zaznacz--> Odwrotność i kliknij delet I oto koniec.
Jezęli chcesz przerwać zaznaczanie bo np nie możesz znaleźć punktu w którym zacząłes to wduś ESC.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 19:31 przez dariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
dariusz, mam photoshopa ale po angielsku
Magnetyczne Lasso-->> Magnetic Lasso Tool ( lokalizajca: od samej góry, lewa strona, opcja niżej)
Menu Zaznacz--Odwrotność-->> Menu Select--Inverse
Menu Zaznacz--Odwrotność-->> Menu Select--Inverse
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.