[problem] Wiatrak(ew.Procesor) na procku trzeszczy

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

roma

Post autor: roma » 28 gru 2006, 14:30

[problem] Wiatrak(ew.Procesor) na procku trzeszczy

Witam

Jak zwykle mam jakieś problemy :/ mam chyba pecha a więc do rzeczy od pewnego czasu wiatrak na radiatorze a może nawet sam procesor dziwnie trzeszczy chodzi chwile normalnie zaczyna trzeszczeć(wtedy komputer ma lekką zawieche) przestaje i znowu trzeszczy,czasami jest normalnie ale mnie już wkurza dodam,że na starym radiatorze było wszystko cacy(tylko mi nie mówcie,że mam zamontować stary,niestety szlak go trafił :P)Czyżby mam zmieniać raditor na nowy?? jakbyście mogli to poradźcie jakiś dobry wymiary to 80x80 cena do ok 50 zł ważne szybko obrotowy.

radiator i wiatrak mam taki jak poniżej
Obrazek

p.s Jak piszę tą wiadomość to jest git
p.s 2. Doradzenie nowego raditora jeżeli nie będzie odpowiedzi
p.s 3.Proc ma 3 lata a radiator ok 2-3 miesięcy,kompa czysczę co tydzień

Prosiłbym o pomoc :) z góry wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 12:27 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

tudziu

Post autor: tudziu » 28 gru 2006, 15:47

Re: [problem] Wiatrak(ew.Procesor) na procku trzeszczy

Jest kilka możliwości:
1. może jakiś kabelek czasem włazi w wiatrak blokując go,
2. Sprawdź, czy żadna łopatka wiatraczka nie jest ułamana/pęknięta.

Możesz spróbować odłączyć wszystko od płyty głownej (łącznie z prockiem, dyskiem twardym, RAM'em itp) i zostawić sam wiatraczek z radiatorem i obserwować go przez kilka minut czy dalej trzeszczy
<<

roma

Post autor: roma » 28 gru 2006, 17:43

2 odpada na bank
1.raczej też

zobacze jeszcze ostanią radę

robiłem tak jak kazałeś niestey dalej to samo :(
Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, 18:09 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 28 gru 2006, 19:36

roma, a jesteś pewien ze to procek ?? bo mi sie też długo wydawało że to procesor a się okazało że na karcie wiatraczek się przewalał :P sprawdź dokładnie :) spróbuj też isć od qmpla i u niego go podłączyć :D
<<

roma

Post autor: roma » 28 gru 2006, 19:41

Mroczny pisze:roma, a jesteś pewien ze to procek ?? bo mi sie też długo wydawało że to procesor a się okazało że na karcie wiatraczek się przewalał :P sprawdź dokładnie :) spróbuj też isć od qmpla i u niego go podłączyć :D
wiesz nie mówię,że procek tylko mam takie podejżenia,możesz też mieć racje co do grafy. Jak tudziu kazał odpiąć wszystko pozmieniałem taśmy i jest narazie podkreślam narazie git,myślałem także o dysku ale po rozmowie z kumplem powiedział,że to nie to.
<<

tudziu

Post autor: tudziu » 29 gru 2006, 11:45

a może <font color=red><b>po prostu</b></font> naoliw wiatraczek. Ja miałem taki problem z wiatraczkiem w zasilaczu ze strasznie pierdzial i jak sie niexle przypieprzyło w tył obudowy to przestawał na jakiś czas ;)

Spróbuj odkręcić wiatraczek i okdleić wierzchnią naklejkę. Pod nią powinien być gumowy korek. odczep go i wlej do wcześniej zakrytego przez korek otworu troszeczkę (3-4 kropelki) oleju słoneczmnikowego lub (jeśli posiadasz) specjalny, do oliwienia maszyn. Mi pomogło (olej słonecznikowy :D ).
<<

roma

Post autor: roma » 29 gru 2006, 12:27

Mam rzepakowy :/ mam jeszcze jeden pomysł aby zamontować stary wiatrak na radiator ale niechce nic popsuć jeszcze mam jendo wyjście kupić nowy radiator :]
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 29 gru 2006, 18:37

Założę się, że to grafa!!! Ja mam tak samo, wystarczy walnąć (nie za mocno) w obudowę chwilę po włączeniu kompa i przestanie. Chciałem ją wyjąć ale coś za szeroka jest moja karta i musiałbym odkręcić całą płytę główną żeby przeczyścić kartę co ci polecam, bo to pewnie karta trzeszczy.

{P{Z{D{R{b}a}r}t}e}k}m}p}
Semper in altum
<<

roma

Post autor: roma » 29 gru 2006, 19:17

odpada mówię ci,że karta na pewno nie czyściłem ja niedawno ale zobacze znowu ale nie dzsiaj
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 29 gru 2006, 20:45

Eeee tam...Jak wentylator czy radiator to czemu komp zwiechę łapie w momencie trzeszczenia?Na procu i na grafie nie raz organoleptycznie(no ręką, a nie tym organem ;) ) zatrzymywałem i nic się nie zawiesza -nawet temperatura nie rośnie tak gwałtownie(no pulpit w końcu).Koledze padał zasilacz(kabel w zasadzie od dysku SATA zasilania) i dysk właśnie trzeszczał i zawieszał się chwilami aż pewnego dnia...niewystartowalo było hihi :przestraszony: .Przepieliśmy zasilanie i poszło.Może o to biega?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 20:46 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

roma

Post autor: roma » 29 gru 2006, 22:17

miron72 ale to trzeszczy z raditora twardziela odpinałem od zasilania jak i z taśmy
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 22:18 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 30 gru 2006, 14:03

Więc powtarzam pytanie -dlaczego na skutek hałasów komputer łapie zwiechę?To nie jest moim zdaniem usterka typu hałaśliwy wentylator(bo jak sam z siebie może trzeszczeć kawałek aluminium to doprawdy nie znaju :D ).Chyba ,że zaciera się wentylator i w momencie hamowania "buja" napięciami przy okazji "wydając dźwięki".Wentylek zdjąć i rozebrać to fraszka.Przesmaruj.Ja jak nie miałem oleju żadnego to nawet krem ładowałem do rąk czy inny.I bez jaj -w zasilaczu na kremie buja już prawie rok i jest ok :D .Rzepakowy?A czemu nie?Najważniejsze to doczyścić dokładnie ,bo brud i olej równa się błotko :przestraszony:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 14:06 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

tudziu

Post autor: tudziu » 30 gru 2006, 19:54

miron72 pisze:To nie jest moim zdaniem usterka typu hałaśliwy wentylator(bo jak sam z siebie może trzeszczeć kawałek aluminium to doprawdy nie znaju :D )
Dlaczego nie? Wiatrak może się zacierać, tak jak już wcześniej mówiłem i temperatura procka rośnie.
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 30 gru 2006, 21:03

tudziu pisze:
miron72 pisze:To nie jest moim zdaniem usterka typu hałaśliwy wentylator(bo jak sam z siebie może trzeszczeć kawałek aluminium to doprawdy nie znaju :D )
Dlaczego nie? Wiatrak może się zacierać, tak jak już wcześniej mówiłem i temperatura procka rośnie.
W ułamku sekundy?I w tej samej sekundzie kompa wiesza?No co ty.Przecież napisałem ,że robiłem tak u siebie.W działaniach na pulpicie można nawet zdjąć wentyl z co większych radiatorów -zanim procek skorzysta z ich pełnej pojemności cieplnej upłynąć musi naprawdę sporo czasu.W niektórych przypadkach póki procek nie jest obciążany "ponad pulpit" to może wcale nie przekroczyć temperatury kopcenia :) Przytrzymaj u siebie na moment ręką wentyla i popatrz na temperaturę procka.Bez obaw -nie zapali się :) Chyba ,że roma słucha trzeszczenia przy obciążeniu dużym procka przez dłuższą chwilę...Ale napisał ,że jak zatrzeszczy to od razu tnie kompa.Może tez procek chodzi na z gruntu za wysokiej, "progowej" temperaturze(zły dobór chłodzenia czy jego mocowanie,obudowa bez przewiewu lub w szafce i inne).Problem jest dość ciekawy -trzaski i zwiechy.
roma -czy wentylator staje jak coś się dzieje?Obciąż kompa jakimś testem(z widokiem na temperaturę i napięcia -może oddzielnie zresztą być) i patrz co się dzieje.Sprawdź dobrze mocowanie radiatora.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 21:06 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

roma

Post autor: roma » 30 gru 2006, 21:06

oto chodzi że trzeszczy kiedy mu się chce nawet teraz kiedy pisze lekko trzeszczy,kompa nie zamykam w szafie nie stoi dodam,że to zaczeło się dziać jak zmieniłem radiator tylko,że na starym było ok a wałki zaczeły się po ok 2-3 miesiącach,coś mi się zdaje,że musze kupić nowy radiator
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 21:07 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 30 gru 2006, 21:09

roma pisze:oto chodzi że trzeszczy kiedy mu się chce nawet teraz kiedy pisze lekko trzeszczy,kompa nie zamykam w szafie stoi normalnie dodam że to zaczeło się dziać jak zmieniłem radiator tylko,że na starym było ok a wałki zaczeły się po ok 2-3 miesiącach,coś mi się zdaje,że musze kupić nowy radiator
To daj mi ten i go zrobię :hyhy: .To są konstrukcje proste do bólu...Sprawdź mocowanie.Wiesza dalej sprzęt?Uruchom w tle monitoring temperatury i napięć.Zerkaj co jakiś czas

[ Dodano: Sob 30 Gru, 2006 21:11 ]
Jaki to proc?chyba nie pisałeś...
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 21:09 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

roma

Post autor: roma » 30 gru 2006, 21:21

Procesor Amd Athlon 2000(1,6) mam go 3 lata

Obrazek

chyba wygląda na dobrze,nic chyba nie da się zrobić poza nowym raditorem :zalamany:
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 30 gru 2006, 21:36

A temperatury?No i pytam ponownie -wiesza dalej kompa jak trzeszczy?Umiesz rozebrać wentylator?Sprawdź ponownie mocowanie radiatora.Jeżeli sprawny i dobrze założony to wystarczy do tego proca na bank(pastę oczywiście ma?).Obciąż go np.Hot Cpu i patrz na temperaturę.Nie wiem jaki dokładnie rdzeń masz ale wytrzymują chyba coś 85-95 stopni.Ale jak ci dojdzie do 75 to już coś podejrzane.
<<

roma

Post autor: roma » 30 gru 2006, 21:53

Przy starym raditorze miałem teperature przy obciążeniu 55 stopni(granie itp.)w czasie spoczynku słuchanie muzy itp. 50 stopni.Ten radiato ma prędkość 2400 i to jest wielki minus temperatura podczas spoczynku to 55 stopni a przy graniu 58 więc widze,że to leży po stronie raditora,narazie nie trzeszczy spróbuje go jutro docisnąć montował go mój wujek zna się na żeczy