[kilka pytań] Nowy Dysk Twardy

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

roma

Post autor: roma » 29 sty 2007, 14:53

[kilka pytań] Nowy Dysk Twardy

Witam

Dzisiaj kupuje sobie nowy dysk 250 gb :D i w związku tym mam kilka pytań:

1.Ile Czasu taki dysk może się formatować?
2.Podczas formatowania chciałbym mieć dwie partycje c i d C:100 gb i D reszta i chciałbym się zapytać jak to określić w MB
3.Jeżli go zapełnie np: w 150 gb to może zwolnić komp??? mój proc to 2000(1,6)768 ram.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 29 sty 2007, 15:03

Re: [kilka pytań] Nowy Dysk Twardy

roma pisze:1.Ile Czasu taki dysk może się formatować?
Z dokładnością do ilu sekund chcesz znac czas? Szybciej niż czas uruchamiania windowsa a zarazem dłużej niż niektórzy odrabiają lekcje (pozdro dla mojego brata)
roma pisze:2.Podczas formatowania chciałbym mieć dwie partycje c i d C:100 gb i D reszta i chciałbym się zapytać jak to określić w MB
Do partycjonowania dysku jest tyle programów że wystarczy skorzystać z google. Ale jeżeli tego nigdy nie robiłeś to będziesz miał na poczatku problem bez jakiegoś poradnika
roma pisze:3.Jeżli go zapełnie np: w 150 gb to może zwolnić komp
Nie. Ale jeżeli pamięć wirtualną tzw swap będziesz miał określaną dynamicznie i będziesz miał wolne tylko np. 10MB to może być problem - Windows będzie strasznie mulił, a np. przeglądarka internetowa nie będzie mogła otwierać stron, gdyz nie będzie miejsca na pamięć cache itp. itd.
Ilość zapisanych danych na dysku nie ma wpływu na wydajnosc systemu, jednak fragmentacja zapisanych danych ma. Czy jakiś 13 latek wogole odpala raz na miesiąc defragmentacje dysku? :P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

roma

Post autor: roma » 29 sty 2007, 15:07

roma pisze:3.Jeżli go zapełnie np: w 150 gb to może zwolnić komp
Nie. Ale jeżeli pamięć wirtualną tzw swap będziesz miał określaną dynamicznie i będziesz miał wolne tylko np. 10MB to może być problem - Windows będzie strasznie mulił, a np. przeglądarka internetowa nie będzie mogła otwierać stron, gdyz nie będzie miejsca na pamięć cache itp. itd.
Ilość zapisanych danych na dysku nie ma wpływu na wydajnosc systemu, jednak fragmentacja zapisanych danych ma. Czy jakiś 13 latek wogole odpala raz na miesiąc defragmentacje dysku? :P
Uważasz mnie za 13 latka??? co do drugiego pytania czy ciężko jest napisać w kilka nędznych cyferek? do 1 pytania ma być do sekundy ba nawet setnej sekundy nie śmieje się po prostu chce się zapytać a ty mnie traktujesz jak Idiote :( :zalamany:
<<

gr5

Post autor: gr5 » 29 sty 2007, 16:45

roma pisze: 2.Podczas formatowania chciałbym mieć dwie partycje c i d C:100 gb i D reszta i
Radziłbym Ci podzielić na trzy partycje, na partycje z system dać ok. 10 gb i na tamtych dwóch reszte według gustu - wtedy w razie awarii sytemu nie stracisz plików tylko sam system.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 29 sty 2007, 17:05

GR 5 ma racje ja tak robie na system mam 10 GB przeznaczonych a reszte dysku rozdzieliłem według uznania. Robisz sobie ghosta i nigdy nie formatujesz dysku. Co do tego ile cyfer wpisać to faktycznie wejdź w google i sprawdź sobie jednostki ;)
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 29 sty 2007, 17:37

Prosze bardzo :P
100 GB= 102400 MB
250 GB= 256000 MB

Co do partycji D to twardziele nie maja rzeczywistej wielkosci okreslonej w GB tylko w bajtach wiec twoj twardziel ma okolo 249 999 999 999 bajtow. Wiec bedzieszz w plecy o okolo 20-30 GB. Wiec bedziesz mial okolo 220 GB do wykorzystania czyli dla partycji D zostanie Ci 120 GB= 122880 MB

PS nie trzeba przegladac googli zeby zamnienic podstawowe jednostki :P
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

roma

Post autor: roma » 29 sty 2007, 17:41

Borys666 pisze:Prosze bardzo :P
100 GB= 102400 MB
250 GB= 256000 MB

Co do partycji D to twardziele nie maja rzeczywistej wielkosci okreslonej w GB tylko w bajtach wiec twoj twardziel ma okolo 249 999 999 999 bajtow. Wiec bedzieszz w plecy o okolo 20-30 GB. Wiec bedziesz mial okolo 220 GB do wykorzystania czyli dla partycji D zostanie Ci 120 GB= 122880 MB

PS nie trzeba przegladac googli zeby zamnienic podstawowe jednostki :P

Dzięki za pomoc plus dla ciebie oto mi chodziło Borys666
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 29 sty 2007, 17:48

Tak jak piszą wyżej, komp nie zwolni ci na pewno, za to szybkosc dostępu do plików, jeśli nie będziesz defragmentował dysku na pewno spadnie... Co do dzielenia na partycje, ja radzę na system ok. 10-15GB zostawić i instalować tam także programy, bo często po formacie wiele programów, które masz na innych dyskach nie działa.
Jednostki:
1GB=1024MB to ci wystarczy (jak chcesz inne wartości użyj kalkulatora)
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 31 sty 2007, 09:32

roma pisze:1.Ile Czasu taki dysk może się formatować?
Masz dwie opcje wboru - formatyowanie szybki i normalne, zarówno fat32 jak i ntfs.
Przy założeniu, że wybierzesz nowszy ntfs i sformatujesz go normalnie (tak się powinno formatować za pierwszym razem) zabierze Ci to z 10 min.
roma pisze:2.Podczas formatowania chciałbym mieć dwie partycje c i d C:100 gb i D reszta i chciałbym się zapytać jak to określić w MB
1GB = 1024 mb z niedkładnością do 1mb.
roma pisze:3.Jeżli go zapełnie np: w 150 gb to może zwolnić komp??? mój proc to 2000(1,6)768 ram.
Komp zwolni Ci tylko wtedy kiedy nie będzie miał miejsca na plik wymiany, domyślnie znajduje się on na dysku c:, jednak możesz utworzyć osobną partycję 2GB na plik wymiany, wtedy komp Ci nie zwolni nawet w przypadku gdy zapełnisz partycę systemową do końca.