problem z płytą ASUS

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

puczas

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: puczas » 16 lut 2007, 20:36

problem z płytą ASUS

złożyłem sobie nowy komputer na płycie ASUSA P5B i procesorze CORE2DUO 1.86, problem polega na tym że po dopaleniu kompa jest napis "intel uCODE loading error" ale powciśnięciu F1 uruchamia się dalej, i niewiem czy on działa w pełni, może ktoś wie jak to rozwiązać

<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 16 lut 2007, 23:48

Re: problem z płytą ASUS

Byc może masz za stare wersje BIOS'u z plyty glownej. Wgraj najnowszy ze strony producenta i powinno byc OK.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 23:48 przez Lucas McFly, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

puczas

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: puczas » 17 lut 2007, 10:03

Lucas McFly pisze:Byc może masz za stare wersje BIOS'u z plyty glownej. Wgraj najnowszy ze strony producenta i powinno byc OK.
dzięki jest OK, a z tym tojest lipa żeby na nowej płycie był tak zwalony BIOS
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 17 lut 2007, 12:54

nie zwalony, tylko po prostu stary.... z dnia na dzień często wychodzą poprawki, najlepiej jest mieć zainstalowany program aktualizujący, który np. będzie się co miesiąc włączać podczas ładowania systemu i aktualizować bios i stery do urządzeń zintegrowanych. Ja miałem problem zainstalować moją dzisiejszą kartę graficzną, która była wyprodukowana 4 lata temu...., a moja płyta główna dwa, po aktualizacji już nie było problemu.
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 17 lut 2007, 16:54

Niby dwa takie same procki np E6400 moga sie roznic stepingiem, jeden jest B0 drugi (nowszy) B1 i plyta glowna tego pierwszego zobaczy prawidlowo, a tego drugiego NIE. Wtedy trzeba uaktulanic BIOS.