[Recenzja wst.] Resident Evil 4

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 21 lut 2007, 21:12

[Recenzja wst.] Resident Evil 4

Nareszcie jest na PeCety! Co prawda jeszcze nie po polsku, ale grunt, że nareszcie wyszła.

Resident Evil 4, kontynuacja znakomitej, wieloczęściowej i wieloplatformowej serii survival horrorów, po długim oczekiwaniu nareszcie się pojawił. Co oferuje fanom? Ano, dużo. Zobaczmy.

Konwersja powstała w oparciu o wersję PS2, nie GameCube. Oznacza to, co prawda, słabszą jakość grafiki (nie oznacza, że jest zła, po prostu nie ma kilku bajerów), ale za to otrzymujemy edycję rozszerzoną (kampania Ady Wong, więcej strojów dla postaci), tak więc pod tym kątem mamy lepiej niż właściciele GameCube.

Odnośnie zaś samej rozgrywki. Atmosfera horroru nie jest już tak wyraźna, jak w poprzednich częściach cyklu, twórcy poszli raczej w stronę akcji. Nudzić się nie ma jak, amunicji z reguły też nie brakuje, tak więc, pomijając kilka etapów, nie będziemy musieli martwić się o to, że zostaniemy otoczeni i zarąbani/zagryzieni.

Nie oznacza to, że przeciwnicy nie stanowią zagrożenia. Są szybsi (bo nie są to zombie), bardziej inteligentni (potrafią skoordynować atak, gadają ze sobą) i lepiej wyposażeni (noże, siekiery, grabie, topory, piły łańcuchowe :!: ), tak więc nie należy ich lekce sobie ważyć, bo można tego pożałować.

Kolejna sprawa, to system trafień. Można trafić przeciwnika w nogę, tors, rękę, głowę - co tylko dusza zapragnie. Reakcja za każdym razem będzie inna. Aż żałuję, że do tej pory nie wypróbowałem strzału w krocze :evil: No ale zawsze moge to nadrobić, hehehe.

Istotne nowum, to sklep. Mamy możliwość znalezienia całkiem sporej baterii kolekcjonerskich przedmiotów, pieniędzy i innego badziewia po to, by u zakapturzonego jegomościa kupić arsenał wystarczający do zrobienia ze słońca supernowej. Ale trzeba tę kasę rozsądnie wydawać. Jest też możliwość tuningu broni, którą już posiadamy. Czasem jest to tańsze, niż kupienie nowej...

Sterowanie klawiaturą - KOSZMAR! Marsz do sklepu po GamePady! Nic dodać, nic ująć.

Recenzja pełna wersji na PS2 (bliźniak PCtówki), tutaj. Lepsza niż moja, IMO.

Generalnie, grę mogę ocenić na 9/10. Dawno nie grałem w tak dobry tytuł.

A co WY sądzicie?

Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 22 lut 2007, 23:54

Re: [Recenzja wst.] Resident Evil 4

Przy okazji przypominam o mozliwości nadsyłaniu swoich recenzji gier na P24h.pl !
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

slavoy

Post autor: slavoy » 23 lut 2007, 07:39

Wczoraj miałem okazje pierwszy raz zagrac na PS2. Po prostu rewelacja. Nowy sposób prowadzenia akcji jest o niebo lepszy od tego z trójki. Co prawda czasem wkurza rozglądanie sie po okolicy, ale da sie przyzwyczaic.

Nastepna miła niespodzianką sa wrogowie. Są szybsi, bardziej inteligentni i trudniejsi do pokonania. Na samym poczatku ( w pierwszej wiosce) podszedł do mnie gosc bez zadnej broni. Szedł normalnie, wiec myslałem ze bedzie jakas scenka, a ten skurczybyk dobrał mi sie do karczycha :) Teraz sie juz nie dam wrolowac :) Gość z piła mechaniczna tez jest dobry. Jedno cięcie i głowy nie ma.
Grafika i audio tez trzymają poziom.

Ogólnie 9/10. Punkt mniej za, momentami wkurzającą, prace kamery. Wiecej wad nie byłem w stanie zauwazyc po godzinie gry :)
<<

RIDDICK

Post autor: RIDDICK » 23 lut 2007, 19:45

Moim zdaniem wersja na PC jest skopana, ponieważ gra nie obsługuje myszki :[ (trzeba ściągnąć program napisany przez pewną osobę żeby grać myszką) grafika kilka razy gorsza od tej z PS2 brak shaderów na necie można znaleźć pełno porównań wersji PC do PS2 i GC jeśli chodzi o grafike konsole wypadają lepiej :/ ale naszczęście trzyma klimat ;)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2007, 19:46 przez RIDDICK, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Termez

Post autor: Termez » 25 lut 2007, 13:14

Ja tylko pozwolą sobie zwrócić uwagę na jedną kwestie. gra w którą graliście (czyli Biohazard 4) Jest to "beta wypuszczona na chinski rynek. Wersja normalna będzie miała obsługę myszki,shadery i wszystko inne to czego nie ma a teraźniejsza wersja .:). Wstępna recenzja więc wydaje się bezsensu. Dziekuje :)
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 25 lut 2007, 13:19

Taaa, jasne. A ja czytam Playboya dla artykułów. :hyhy:

No na poważnie. Tego portu jeszcze nie zdążył wydać Ubisoft i tyle. Ale przyjrzyj się DMC3. Obsługuje myszkę? Nie. Obsługuje shadery? Może jakieś prymitywne. Więc wniosek stąd prosty. Wydanie Ubisoftu niczego nowego nie dorzuci, to tylko pic na wodę.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 25 lut 2007, 17:55

Delacroix, skusił mnie abym zagrał. No i nie żałuję!. Gra jest naprawdę świetna! Dobry klimat, ciekawa fabuła, niezła grafika i audio. Jedna wada - wymagany pad. No i jeszcze filmiki są trochę słabej jakości.. ale poza tym grę polecam wszystkim fanom horrorów i gier akcji. (mówię o wersji PC). W poprzednie części nie grałem, więc nie moge porównać. Ogólnie 8+/10.
<<

RIDDICK

Post autor: RIDDICK » 28 lut 2007, 16:51

Termez --> jednak masz racje na necie krąży kolejna wersja Residenta 4 na PC która obsługuje shadery i inne bajery graficzne oraz myszke ma poprawione tekstury i jest to wydanie Europejskie gra nazywa sie Resident Evil 4 a nie Biohazard 4 :P ale nadal jest nie dorobiona (grafika troche skacze) ja czekam na ukonczona wersje, ktora wychodzi 2 marca :] http://www.gry-online.pl/s016.asp?ID=6659 najpierw ... ciaaaach
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 17:36 przez RIDDICK, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 1 mar 2007, 20:55

Dla zainteresowanych poradnik :). Przydaje się aby pokonać bossów i znaleźć wszystkie poukrywane bonusy itp.

Kod: Zaznacz cały

http://www.uploader.pl/file/9319/Resident-Evil-4---Poradnik-Gry-OnLine.pdf.html
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 2 mar 2007, 21:16

Może pokrótce wyjaśnię. Ja sobie sprowadziłem Resident Evil 4 poprzez jeden ze sklepów internetowych a'la Play-Asia. Po sugestiach Termeza myślałem, że rzeczywiście opylono mi spiraconego bootlega, może nawet betę. Ale ukazał się patch do wersji azjatyckiej, oficjalny i ponieważ ciągnie się on strasznie wolno, wrzucę go na jakiś przyzwoity serwer. Dodaje on m.in obsługę shaderów, a więc te dobrodziejstwa, które ma wersja przeznaczona na europejski rynek.

EDIT: Olewam tego patcha, bo cała ta obsługa shaderów to kłamstwo na wersje europejską i azjatycką. Capcom PLANUJE wydać patcha polepszającego shadery (bo jakieś już są zarówno w wersji EU jak i JP, ale są one prymitywne)

Oto różnice pomiędzy obiema wersjami (ang):

"Ok so a friend of mine who works for a reputable games magazine, has got his hands on a review edition of Resident Evil 4 Europe straight from Ubisoft. Unfortunately it's the same (in graphics) as the hong kong version. The only noticeable differences are as follows:
- the game's cab file (data2.cab) is bigger by 10mb
- on installation it asks to choose a language from 5 selections
- the cdkey is different.
- the autorun and the launcher have resident evil 4 logos and there is new button called "Partner" that links to the ubisoft site on both.
- at startup it asks you to choose a language.
- in game an "ubisoft" logo appears just before the capcom warning.
- the logo and creepy voice changed from biohazard 4 to resident evil 4
- the Extras changed to the normal us version ex: Ada the spy -> Mission Ada and so on.
- there are 3 difficulties and instead of getting only the normal one you now get easy and normal.

Other than that the game is exactly the same . Fortunately capcom did say that they were going to release a patch a while a ago and hopefully that will change the game. Here are some ingame pictures:"

Temat, z którego to wziąłem: TUTAJ.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2007, 21:34 przez Delacroix, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 3 mar 2007, 07:46

PO tych dwóch screenach zauważyłem jeszcze jedną różnicę :) Leon ma inną kurtkę chyba. U mnie nie zauważyłem tej odznaki na ramieniu i loga na plecach...
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 3 mar 2007, 11:04

Bo masz ukryte stroje do dyspozycji.
<<

jakub1991

Post autor: jakub1991 » 3 mar 2007, 21:18

Ja mam taką wersje "ten prymityw" (taka jak Delacroix) grafika słaba, filmiki syf, ale gra jako całość super, te rozwalanie przeciwników palce lizać, nie jest to jakieś straszne, ale gra ma grywalność...no i jeszcze sterowanie leży, ale właśnie w nią się zagrywam :) :zdegustowany:

PAD wymagany i gra się pięknie, no czekam na tego patcha
Ostatnio zmieniony 3 mar 2007, 21:19 przez jakub1991, łącznie zmieniany 1 raz.