Uwaga na serwis Nokia!

Wszystko o telefonach komórkowych GSM.

<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 12 kwie 2007, 18:32

Uwaga na serwis Nokia!

Ale numer! W serwisie Nokii zamiast naprawić człowiekowi telefon, jeszcze go wyczyszczą!

Niedawno zachciało mi się wgrać kilka rzeczy na telefon - Nokia 6030. Zakupiłem więc stosowny kabel, a nawewt dwa jego rodzaje, zainstalowałem soft, zrobiłem wszystko by the book. Program Nokia PC Suite nie chce zobaczyc telefonu, i ciągle wyświetla komunikat "sprawdź, czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego".

Kilkakrotne wycieczki na stronę Nokii, do ich działu technicznego nic nie pomogły. Spełniałem wszystkie ich wskazówki i nic! Więc za radą konsultantki Orange telefon powędrował do serwisu firmy Nokia. Po ponad tygodniu wrócił....

- numerów żadnych nie mam, wszystkie usunęli
- gry kupione z katalogów Papli, Wapstera itepe za ponad 40zł - wszystkie usunęli
- tapety i wygaszacze, za sumę złotych 10... - też pousuwali.
- połączenie z komputerem przez kabel USB - dalej nie działa.

Nie ocalało nic. Telefon jest niczym fabrycznie nowy... potraciłem numery do znajomych i soft za ~50zł! OSTRZEGAM przed tą firmą!

Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 12 kwie 2007, 20:39

Re: Uwaga na serwis Nokia!

Standardem jest, że jak coś nie działa, to wgrywają nowe oprogramowanie. A wtedy bye, bye everything :) i to nie tylko w nokii.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 12 kwie 2007, 20:55

Oczywiście, nie mogą zgrać wszystkich danych na komputer przez kabel/podczerwień/bluetooth i ich przywrócić po aktualizacji? Litości! Jeżeli ja zauważyłem w Nokia PC Suite taką opcję, to oni tym bardziej powinni ją znać!
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 12 kwie 2007, 20:59

a myślisz, że komus chce się tak bawić? im za to nie płacą :) z resztą, borąc pod uwagę, że telefon wcześniej działał, winę za jego wadliwe funkcjonowanie może ponosić coś ściągnięte przez Ciebie, więc wgrywanie tego jeszcze raz nie miałoby sensu.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 12 kwie 2007, 21:07

Cóż, gdyby tak faktycznie było - teraz by działał jak należy. Wspomniałem, że nie działa? Heh.... ale numery telefonów mogliby mi zabezpieczyć. To w sumie najważniejsze...
<<

roma

Post autor: roma » 12 kwie 2007, 21:24

mogłeś karte sim wyjąć...
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 12 kwie 2007, 21:39

Wyjąłem... wszystko, jak zapisywałem, to mi pisało, że na sim wgrało. A wychodzi na to, że wgrywało do telefonu... Ale nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że - jak mad_prince to zgrabnie ujął, im się NIE CHCIAŁO niczego zabezpieczać. Nie dbają o klientów, na to wychodzi.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 12 kwie 2007, 22:03

Delacroix, Dlatego polecam firme Sagem. Może ona nie jest taka dobra jak na przykład NOKIA, ale telefon każdy naprawią. Pisałem juz o ładowaniu baterii z "nikąd" doddałem ja do serwisu.. i 2 tygodnie, problemu nie ma. :rotfl:

Delacroix, tak to jest jak sie ma dobry telefon z różnymi bajerami. Na przykład gdybyś dał do serwisu Nokię 5110 to byś stracił tylko... logo, albo nic.
Pozdrawiam wszystkich czytających mój podpis, żyjcie długo i szczęśliwie :]
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 12 kwie 2007, 23:07

Temat rzeka. Poszczególny punkt serwisowi, drugiemu punktowi nierówny.

Patrz podobny temat: z jakiej odległości spadnie telefon i się nie zepsuje.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

jakub1991

Post autor: jakub1991 » 13 kwie 2007, 09:36

Delacroix, a wejdź w książkę adresową i spróbuj zgrać numery z SIM do TELEFONU....powinno pomóc. Bo jeżeli piszesz, że zgrałeś na karte sim to pewnie teraz musisz je zgrać do telefonu.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2007, 09:37 przez jakub1991, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 13 kwie 2007, 10:00

Książka adresowa wyczyszczona równo, obawiam się... Wyglada na to, jakb mi dane z karty poznikały. To jest możliwe?
<<

jakub1991

Post autor: jakub1991 » 13 kwie 2007, 10:05

No to jest nie możliwe żeby ci wyparowały dane z karty, wsadź SIM do innego telefonu i sprawdź czy tam będą twoje kontakty.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 kwie 2007, 18:14

To, ze usunęli Ci soft to normalne. Miałem Siemensa CX65, Motorolę E398 i też cos tam w nich nie działało i jak wysyłałem do producenta to przychodziły z powrotem z wyczyszczoną pamiecią. Dział techniczny tłumaczył sie zawsze, że przy wgrywaniu nowego softa, czyszczona jest pamięć :mur:

Na szczęście teraz używam tel. 3G N90 i nie ma problemów, na dodatek jeszcze obudowę wyczyszczą xD
Semper in altum