Aparat Praktica DCZ 5.8 jako kamera internetowa.

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Mat

Post autor: Mat » 22 kwie 2007, 18:00

Aparat Praktica DCZ 5.8 jako kamera internetowa.

Całkiem przypadkiem znalazłem w necie informacje, że aparat Praktica DCZ 5.8 ma możliwość działanie w trybie kamery internetowej. No to pomyślałem, że czemu nie. Sprawdziłem jakie mam do niego kable i znalazłem tylko kabel do TV, którego nie da się podłączyć nigdzie do kompa. Wszystko wskazywało więc, że będzie trzeba użyć kabla USB. Problem w tym, że komp gdy tylko podłączę aparat chce zrzucać zdjęcia. Sprawdziłem, czy na płytce ze sterownikami znajdę jakieś oprogramowanie ale nic konkretnego, tylko ULEAD PHOTO EXPLORER 8 SE BASIC i VIDEOSTUDIO 7 SE VCD. Zajrzałem więc do google. Szukałem długo ale wszędzie problem pozostawał nierozwiązany. Znalazłem tylko program do przechwytywania obrazu z kamer internetowych ale żadnej nie mogłem wykryć. Może ktoś z was wie jak to podłączyć?
Coś mi się wydaje, że do tego potrzeba jakiegoś innego kabla.
Mogę dodać jeszcze tylko, że gdy podłączę go do TV to na ekranie pokazuje się to co normalnie widać na wyświetlaczu aparatu. Nie jest to więc tylko tryb przeglądania zdjęć.
Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :D

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 22 kwie 2007, 18:09

Re: Aparat Praktica DCZ 5.8 jako kamera internetowa.

Wiem o co Ci chodzi, niestety mogę dać Ci tylko radę, że jeżeli uda cię się go podłączyć jako kamerkę, to wypadałoby kupić zasilacz, ponieważ praktycznie wszystkie aparaty po jakimś czasie bez naciskania przycisków się wyłączają :/ W niektórych da się tą opcję wyłączyć, ale nie wszystkich, a poza tym trzeba by często ładować baterie :]
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2007, 18:10 przez Iwan, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Mat

Post autor: Mat » 22 kwie 2007, 20:48

Iwan pisze:Wiem o co Ci chodzi, niestety mogę dać Ci tylko radę, że jeżeli uda cię się go podłączyć jako kamerkę, to wypadałoby kupić zasilacz, ponieważ praktycznie wszystkie aparaty po jakimś czasie bez naciskania przycisków się wyłączają :/ W niektórych da się tą opcję wyłączyć, ale nie wszystkich, a poza tym trzeba by często ładować baterie :]
Chyba masz rację, ale baterie to nie problem. A mimo tego wyłączania chciał bym to zrobić.
Wiem już że robi się to przez kabel USB. Kumpel (na pewno nie ściemniał) mówił, że podłączył kiedyś tak cannona jakiegoś i wszystko było super, ale kiedy spróbował jakiś inny to nie wiadomo czemu nie działało. Zapomniałem tyko spytać czy na 100% ten drugi miał taką możliwość.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 23 kwie 2007, 06:20

1. Zainstaluj sterowniki do aparatu.
2. Podłącz aparat do komputera używając kabla USB.
3. Włącz aparat, na ekranie wyświetli się menu, w którym wybierz PC Cam.
4. Aparat się wyłączy, pojawi się okno Kreator znajdowania nowego sprzętu, wybierz w nim Nie, nie tym razem -> Dalej -> Nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania -> Dalej -> Zaznacz model swojego aparatu -> Dalej -> Zakończ.

W tym momencie aparat powinien być widoczny dla innych aplikacji jako kamera internetowa (należy więc skonfigurować programy np. Skype-a, aby jako kamerę internetową "widziały" aparat).

Aparat nie jest jednak kamerą
Aparat fotograficzny nie jest kamerą internetową, nawet jeśli ma taką funkcję. Nadmierne używanie tej funkji spowoduje szybsze zużycie matrycy. Jeśli zamierzasz często prowadzić wideokonferencję, kup kamerę internetową; funkcję aparatu radzimy traktować jako wyjście zastępcze.

Post napisałem na podstawie PC Format 10/2006, w której zaznaczono powyższą informację. Ponadto ta rada może nie działać z innymi aparatami (lub nieznacznie się różnić) niż opisywany w PC Format BenQ C500.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

Mat

Post autor: Mat » 23 kwie 2007, 16:39

Dzięki Piotrek to coś na prawdę konkretnego.
Jest jednak pewien problem. Kiedy aparat jest podłączony do kompa przez kabel USB i go włączam od od razu jest gotowy do transferu danych. Nie wyświetla się żadne menu ani nic podobnego. Na ekranie kompa pojawia się okno, w którym mogę tylko wybrać czy chcę oglądać filmu, zdjęcia czy może otworzyć dysk (kartę) itp. Każdy z was widział to okno wiele razy.
Zastanawiam się teraz czy on na 100% ma taką opcję. Przeczytałem o tym na jednaj z aukcji allegro i jeszcze w kilku miejscach. W instrukcji nie widziałem nic o webcam. Ale ona jest po angielsku i mogłem coś przegapić.
Piotrek_L pisze:Aparat nie jest jednak kamerą
Aparat fotograficzny nie jest kamerą internetową, nawet jeśli ma taką funkcję. Nadmierne używanie tej funkcji spowoduje szybsze zużycie matrycy. Jeśli zamierzasz często prowadzić wideokonferencję, kup kamerę internetową; funkcję aparatu radzimy traktować jako wyjście zastępcze.
Jeśli chodzi o to, to zapamięta, a narazie nie mam zamiaru zbyt długo z tego korzystać.

Na serwer wrzuciłem też instrukcję. Może komuś się przyda.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 16:39 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.