Dysk smiga. Więc PLUSY dostaną:
IWAN
Iwan pisze:Aby dysk był wykrywany, musisz go sformatować i utworzyć partycje(ę) Możesz użyć Partition Manager
LUCAS MCFLY
Lucas McFly pisze:Windows XP Sp1 widzi poprawnie dyski ponad 130 Gb.
Byc może widzisz tylko 130 GB bo twoja plyta glowna (BIOS) nie obsluguje adresowania 48 bit dlatego widzi dysk jako 130 GB. Sprobuj w takim razie zrobic upgrade BIOSu.
dysk mozesz podzielic tez w samym windowsie.
Uruchom windowsa ze starego dysku z podpietym oczywoscie nowym dyskiem.
PKM (prawy klawisz myszy) na mpj komputer i daj "zarzadzaj". w opcjach magazynu jest "zarzadzanie dyskami" - tam mozesz utworzyc partycje itp.
aha - jak bedziesz to robic to pamietaj ze najpierw ma byc partycja podstawowa potem rozszerzona i w tej rozszerzonej dopiero dyski logiczne - ile tam chcesz - Pisze o tym bo windows czesto miesza to jakos dziwnie i potem sa "jaja".
i jeszcze jedno w dyskach SATA nie ma Master - Slave.......
ROMA + ROZMOWA NA PW, KTÓRA BARDZO POMOGŁA
roma pisze:Maciekkiedyś mówił, że po sformatowaniu tracimy 20 gb,poszukajcie sobie posta Macika a znajdziecie więc Iwan nie mów, że sklep zrobił go w kuku bo na dysku pisze ile ma gb? nie?Więc jeżeli ma Jakub 320 to ma po sformatowaniu ok 290-300 gb Ja kupiłem 250 i mam 230.To samo masz 40 gb i nie masz tylu tylko 37.Zresztą co ja wam będę tułmaczył odsyłałam was do lektury google.pl