Zmniejszanie kilku zdjęć naraz

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

stand_up

Post autor: stand_up » 15 maja 2007, 14:16

Zmniejszanie kilku zdjęć naraz

Macie jakiś sposób/program, żeby np. zmiejszać dużą ilość fotek na raz...bardzo mi na tym zależy, bo nie chce mi się w Infan Viev sie paprac z każdą osobną fotką...

<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 15 maja 2007, 15:57

Re: Zmniejszanie kilku zdjęć naraz

Znalazłem na Internecie program Easy Thumbnails.

Kod: Zaznacz cały

http://www.fookes.com/ezthumbs/
Pozwala on, jak opisujesz w tym temacie, zmniejszyć dużą ilość zdjęć na raz. Zainstalowałem go u siebie i działa, jednak proponuję zrobić kopię zdjęć i operować na kopiach (aby na wypadek niewłaściwej pracy programu nie utracić zdjęć)

Aby zmniejszyć dane zdjęcia należy:
1. Po uruchomieniu wybieramy w zakładce Files folder ze zdjęciami.
2. Przechodzimy na zakładkę Settings i odpowiednio uzupełniamy pola Max. width (maksymalna szerokość) i Max. height (maksymalna długość)
3. Klikamy Make All
4. Po zakończeniu procesu zamykamy program Easy Thumbnails. We wskazanym folderze powinny znajdować się nowe pliki o nazwach zaczynających się na tn - to są zmniejszone zdjęcia/pliki.

Powyższa instrukcja przedstawia moim zdaniem najprostszą metodę zmniejszania zdjęć przy użyciu programu Easy Thumbnails.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, 15:59 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 15 maja 2007, 18:38

Piotrek_L, chętnie dałbym Ci 1000 plusów ale mogę tylko 1 :( Jesteś WIELKI. Dziękuje serdecznie!!
<<

zezol

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zezol » 16 maja 2007, 00:51

Niby już "po wszystkim", ale ja już chwilę temu też potrzebowałem takiego programu... i znalazłem. Mały i bardzo prosty(w obsłudze też).
=> VSO Image Resizer PL
Gorąco polecam :]
Ostatnio zmieniony 16 sie 2007, 20:18 przez zezol, łącznie zmieniany 1 raz.
'Szukajcie, a znajdziecie'
...lub po prostu Piotrek : ]