Różnica między DVD +R a -R

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 21 maja 2007, 22:37

Różnica między DVD +R a -R

Witam. Mam takie małe pytanie, na które już od dawna szukam odpowiedzi:
Czym różnią się płyty DVD +R od płyt DVD -R?
Które z nich są lepsze (bo moja nagrywarka nagrywa oby dwie, i nie wiem które kupować) :chytry: ?

Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 22 maja 2007, 10:32

Re: Różnica między DVD +R a -R

Główna różnica pomiędzy "plusami" a "minusami" dotyczy struktury, a dokładniej: stopnia pofalowania ścieżki prowadzącej, która służy do modulacji fazy odbitej wiązki lasera. W pierwszym wypadku mamy do czynienia ze zmianami amplitudy o częstotliwości, która wynosi 817,4 kHz. Umożliwia to zakodowanie dużej ilości informacji, m.in. o położeniu (adresie) każdego sektora lub danych dotyczących strategii zapisu na konkretnym nośniku. Dla "minusów" pofalowanie ścieżki prowadzącej jest znacznie mniejsze - 140,6 kHz, co ogranicza ilość zapisanych w ten sposób bitów. W związku z tym do poprawnej identyfikacji potrzebne są dodatkowe informacje zawarte w tzw. pre-pitach, które umieszcza się w nieużywanej przestrzeni nośnika. Ograniczenie takie pozwala na adresowanie wyłącznie całych bloków, co uniemożliwia korzystanie m.in. z technologii Mount Rainier. Na podstawie powyższych informacji mogę zaryzykować twierdzenie, że płyty sygnowane "plusem" mają niewielką przewagę nad "minusami". Potwierdzeniem tej teorii jest zdecydowanie szybszy rozwój zarówno nagrywarek, jak i samych nośników zgodnych ze standardem DVD+R. Dowodzą tego również wyniki testów. Po pierwsze, czas potrzebny na nagranie płyty "plusowej" jest zauważalnie krótszy. Po drugie, zakończone niepomyślnie próby nagrywania na testowanych nagrywarkach dotyczyły wyłącznie nośników "minusowych" - zarówno płyt DVD-R, jak i DVD-RW.
DVD+R

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD%2BR
DVD-R

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-R
Dodam jeszcze coś z mojej strony.
Według mnie (i jest to moja opinia) płyty DVD-R lepiej nadają się na nagrywanie
np. rożnych danych (gry, muzyka itp.), a płyty DVD+R są lepsze na nagrywanie
filmów DVD-Video, w moim przypadku stacjonarny odtwarzacz DVD lepiej z nich "czyta".
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 22 maja 2007, 14:44

Dzięki Horhend, już wszystko wiem.
Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 23 maja 2007, 15:23

JA bym powiedzial ze dane najlepiej nagrywac na PLUSACH - maja lepsza korekcje błędów mozna zminic im bitseting (plyta może byc widoczna jako DVD-R lub DVD-ROM) przez co niektore starsze napedy nie oblsuguja ce nosniokow + beda je czytaly. Za to DVD-R sa bardziej kompatybilne jesli chodzi wlasnie o filmy dla stacjonarnych odtwarzaczy.

DVD-R jest standardem zatwierdzonym przez DVD Forum a DVD- nie.
<<

Mat

Post autor: Mat » 23 maja 2007, 16:52

Lucas McFly pisze:mozna zminic im bitseting (plyta może byc widoczna jako DVD-R lub DVD-ROM) przez co niektore starsze napedy nie oblsuguja ce nosniokow + beda je czytaly.
jak to zrobić?
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 24 maja 2007, 15:35

Taka mozliowsc musi posiadac nagrywarka.

Jak posiadamy taka nagrywarke, Mozna uzyc np programu Nero CD-DVD Speed http://www.cdspeed2000.com/

Lub np do napedow liteon jest program BookType za pomoca kotego mozey zmienic Bitsetting (BookType)