[Opinia] Pro Evo Soccer 2008
Premiera najlepszej piłki nożnej na PC'a zbliża się wielkimi krokami!!!
W Internecie można znaleźć coraz więcej informacji na temat tytułu:
Już wiadomo kto będzie na okładce:Przedstawiciele Konami nie boją się mocnych słów i zapowiadają, że nadchodzący Pro Evolution Soccer 2008 (tytuł roboczy) będzie "najbardziej realistyczną symulacją piłki nożnej jaka dotychczas powstała". Gra ma trafić na zachodni rynek jeszcze w tym roku. Platformy, na jakie się ukaże to PlayStation 3, Xbox 360, PC, PS2, PSP oraz DS.
Co będzie miał do zaoferowania PES 2008? Autorzy zapowiadają, że najważniejszą innowacją będzie nowy, rewolucyjny system inteligencji komputerowego przeciwnika - Teamvision. Dzięki niemu, Twój wirtualny oponent ma "uczyć się" taktyk jakie stosujesz i błyskawicznie dopasowywać styl gry własnej drużyny.
Jak to ma wyglądać w praktyce? Otóż, jeśli kilka razy zastosujecie atak skrzydłami i szybkie dośrodkowania, komputer zmieni ustawienie piłkarzy i wzmocni odpowiednie punkty obrony. W efekcie, kolejna szablonowa akcja z Waszej strony na pewno zakończy się stratą piłki. Zasada działa również w drugą stronę - gdy zdecydujecie się na obronę przy pomocy jednego, zawsze takiego samego ustawienia, AI przygotuje atak, na który nie będziecie w żaden sposób przygotowani.
To jednak nie koniec. Autorzy zapowiadają, że szybkość reagowania komputera na poszczególne zagrywki zależeć będzie m.in. od klasy drużyny którą kontroluje. Oczywiście najmocniejsze i najbardziej znane kluby mają działać znacznie szybciej i płynniej niż mniej utytułowane ekipy. Co ciekawe, system w podobny sposób zdefiniuje zachowania poszczególnych piłkarzy.
Co jeszcze? Wiele. Wśród najważniejszych cech PES-a 2008 warto wymienić: ulepszony system kontroli piłki (gracz będzie miał większy wpływ na drybling i zagrywki zawodników), zmieniony system rzutów wolnych (m.in. możliwość ustalania liczby osób w murze), ulepszony model fizyki piłki i wiele innych.
Oczywiście nie obejdzie się bez potężnego podrasownia oprawy wizualnej. Konami obiecuje "doświadczenia godne konsol nowej generacji" - realistyczną mimikę twarzy, ubrania, które układają się zależnie od ruchu postaci i dynamiczne efekty pogodowe.
Według mnie następne Pro Evo jeszcze bardziej udowodni, że FIFIE jeszcze dużo brakuje do produktu KONAMI, choć Fifa 2007 trochę skróciła dystans do Pro Evo (w Fifie 2008 będzie można, np: zapisać cały mecz na dysk twardy).Tak właśnie, to gwiazda Manchesteru United będzie dumnie prezentować europejską okładkę gry Pro Evolution Soccer 2008. Taka decyzja podjęta została przez twórców gry, którzy to podpisali umowę z piłkarzem reprezentacji Portugalii. Ronaldo znany jest przede wszystkim z niesamowitej techniki gry oraz bardzo wybuchowego temperamentu na boisku.
Konami zamierza wykorzystywać sławnego piłkarza, również do celów promocyjnych gry : „Nie ma dla mnie gry, która potrafiłaby uchwycić urok i kunszt futbolu w taki sposób, w jaki czyni to PES. Każdy jego element przedstawiony jest z wielką dbałością o detale, a dzięki niespotykanemu sterowaniu oraz dynamicznej” – podsumował Cristiano Ronaldo.
Piszcie tu swoje opinie oraz dzielcie się najnowszymi newsami.
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''