FPS'y drugiej klasy...?

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Który z poniższych FPS'ów jest Twoim zdaniem najlepszy:

You Are Empty
0
Brak głosów
UberSoldier
2
15%
Commandos: Strike Force
1
8%
Infernal
1
8%
Bet on Soldier (z dodatkami: "Blood of Sahara" i "Black-Out Saigon")
1
8%
Brothers in Arms: Road to Hill 30 (z dodatkiem: "Earned in Blood")
8
62%

Liczba głosów : 13
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 24 lip 2007, 16:28

FPS'y drugiej klasy...?

Postanowiłem utworzyć trochę inny temat o FPS'ach, niż te które już są. Otóż w pozostałych ankietach, pytania dotyczą najlepszych tych gier - najczęściej podawane są F.E.A.R., Call of Duty 2 i Half - Life 2. Ja chciałbym poruszyć temat średniaków - gier, które według mnie są czasem lepsze od tych głośno reklamowanych. Dużo o nich nie wiadomo, a dostarczają dużo lepszej/dłuzszej/ciekawszej gry. W ankiecie umieściłem kilka takich gier - według mnie bardzo dobrych, przy których świetnie się bawiłem. Niektóre różnią się datą premiery, ale w większości przypadków nie ma to za dużej różnicy - grafika jest we wszystkich produkcjach jest na prawie porównywalnym poziomie.
Ja oddałem głos na UberSoldier'a - kosztuje tylko 50zł., a dostarcza długą, ciekawą rozgrywkę. Fajna fabułą, dobrze dobrane bronie oraz kilka innowacji (tarcza) to bardzo istotne zalety tej gry - POLECAM bardzo.
Warto moim zdaniem zagrać także w Infernal'a - "zjechany" w kilku gazetach (np: CD - Action) według mnie jest bardzo fajną grą, ze świetną, piękną grafiką. Fabuła jest bardzo ciekawa, a grę przecież zrobili nasi rodacy, co tym bardziej cieszy. Podobna sprawa ma się z You Are Empty - słabo oceniona w kilku gazetach (np: Komputer Świat Gry) moim zdaniem jest całkiem fajna. Co prawda jest kilka denerwujących błędów, ale gra jako całość jest naprawdę warta polecenia.
Czekam na Wasze opinie i głosy w powyższej ankiecie.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 24 lip 2007, 16:57

Re: FPS'y drugiej klasy...?

Według mnie to najfajniejsze FPSy z tej listy to Commandos Strike Force i Brothers in Arms,
UberSoldier mi się raczej niezbyt podobał, ale grałem tylko w demo
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 24 lip 2007, 21:42

Zdecydowanie Brothers in arms ! Mam oryginał tejże pozycji i uważam, że jest bardzo dobra. Świetna fabuła, fantastyczny lektor/narrator (Jarosław Łukomski - ten z serialu Kompania braci), niesamowicie oddane wzajemne relacje między naszym odziałem,realizm i niesamowicie dobre spolszczenie cenegi - to największe plusy gry. Minusami są taktyka, która sprowadza się do ciągłego przykrywania ogniem przeciwnika i flankowania go z boku oraz system trafień. Czasami wydaje nam się, że trafiliśmy na 100% a niestety tak nie jest. Mimo kilku wad serdecznie polecam :D
Ostatnio zmieniony 24 lip 2007, 21:43 przez boman, łącznie zmieniany 1 raz.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 24 lip 2007, 21:49

Kiedyś chyba był taki temat, ale niech będzie...

Jeśli chodzi o "średniaka" to wybieram BoS z dodatkami.
Gra kosztuje 30zł ( 9,90zł podstawka i 2x 9,90zł dodatki), ale jest naprawdę warta polecenia.
Piękna grafika, fizyka na wysokim poziomie, dość długa, zarazem nie za prosta.
Dla mnie idealny średniak, ale ma kilka bugów, co nie psuje rozgrywki.
Semper in altum
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 24 lip 2007, 21:57

MATchlesS dlaczego nazwałeś te gry "drugą klasą", Przecież są one bardzo dobre, Wielu chwali brothers in arms, czy commandos (nie każdy, bo zagorzali fani poprzednich części commandos nie zgadzają się na zmienienie konwencji gry na fps). A i w niektórych czasopismach dostały dość dobre oceny. Ale i tak ocena gry to rzecz subiektywna, często oceny publikowane w czasopismach nie mają nic wspólnego z rzeczywistą grywalnością(która też często jest subiektywna).
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 24 lip 2007, 22:54

To ja sie wypowiem na temat Infernala bo mam ta grę i troszkę grałem. Jak dla mnie całkiem niezła, bajeczna grafika bo to trzeba przyznać te efekty świetliste i rozmycia, sam pomysł w sobie nie jest do końca taki zły, może nie jest to jakaś klasyka ale miłe strzelanie i rozwalanie mnichów itp. Polecił bym ją na wieczory, może nie za długie ale jedna.

Nie wiem jak jest z innymi grami ale widziałem screeny z Alpha Prime i recenzja też nie jest niczego sobie, osobiście chyba po nią sięgnę.

A na koniec dorzuce jeszcze Kroniki Riddicka gierka wypasiona na maxa ludzie tylko kupujcie bo kosztuje ok 25 zł a gra miodzio polecam wszystkim.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 00:09 przez Aq, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 10:01

Aq pisze: A na koniec dorzuce jeszcze Kroniki Riddicka gierka wypasiona na maxa ludzie tylko kupujcie bo kosztuje ok 25 zł a gra miodzio polecam wszystkim.
Gra kosztuję mniej - 20 zł. w eXtra Klasyce...
pan jUzek pisze:MATchlesS dlaczego nazwałeś te gry "drugą klasą",
Są to trochę słabsze gry od tych najlepszych, ale głównie chodziło mi o to, że gry wymienione w ankiecie są słabo pamiętane - ciągle pamiętamy F.E.A.R.'a i Call of Duty 2 - wszystkie inne gry są do nich porównywane. Według mnie kilka z wymienionych w ankiecie pomimo, że są niereklamowane są lepsze od tych, o których się cały czas mówi - chciałem zwrócić uwagę na mniej znane tytuły, a nie rozmawiać ciągle o tych najlepszych. Zresztą nie podałem jasno, że są to jednak FPS'y drugiej klasy - w temacie jak się przyjrzysz, to jest znak zapytania...
bartekmp pisze:2x 9,90zł dodatki
Drugi kosztuje tylko 10zł - pierwszy kosztuje 20zł.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 10:47 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

hermiona

Post autor: hermiona » 27 lip 2007, 22:58

To może porozmawiamy o tych najgorszych? Moje prywatne top shit to... hmmmm... Snajper mi świta... o Daikatanie coś tam pamiętam... Mortyr 2 zasłuzył sobie chociaż chyba nie na sam szczyt... kurcze staram sie nie pamiętać tego badziewia a z wiekiem nawet nie dotykać.

Ale wróćmy może do tematu
Zdecydowanie Brothers In Arms, zarówno Droga na wzgórze 30 jak i Odkupieni krwią. Bardzo przyjemne fps-y będące lekko w cieniu Medal of Honor: Allied Assault (Pacific Assault to już nie to samo) i Call of Duty 2. Lekko konsolowe ale przyjemne.

Commandos: Strike Force również grzecznie leża na pułeczce z grami (ok. 100 tytułów, same oryginały) ale bywały miejsca gdzie przysypiałem.

Obie gry maja jeszcze jeden dla mnie bardzo ważny plus: prawdziwą symfoniczną muzykę.

Widziałem dzisiaj, że w kioskach jest UberSoldier za bodaj 12 zł. Może odżałować kasę?
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 31 lip 2007, 16:17

hermiona pisze:Widziałem dzisiaj, że w kioskach jest UberSoldier za bodaj 12 zł. Może odżałować kasę?
To prawda (czyt. cytat) - według mnie to znakomita okazja, aby poznać tę mało znaną grę. Polecam, tym bardziej, że cena jest niczego sobie, więc chyba nałogowy pirat może poświęcić te "kilka groszy", tym bardziej, że gra jest według mnie naprawdę przednia.
Wydanie Specjalne PC HIT 1/2007 z grą Uber Soldier w kioskach od 30. lipca w cenie 11,99!
Pokaz gry:

Kod: Zaznacz cały

http://youtube.com/watch?v=uKWFeRa5Iiw&mode=related&search=
Poza tym gra pojawi się w nowym CD - ACTION - już 7 sierpnia.
Ostatnio zmieniony 1 sie 2007, 14:06 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.