Tym razem chciałbym porównać dwie wyróżniające się FPS’y na rynku gier komputerowych. Chodzi mianowicie o Far Cry’a oraz S.T.A.L.K.E.R.’a, czyli gry, które można powiedzieć, że są w pewnym, małym stopniu strzelaniną połączoną z RPG’em. Jedną z cech gry RPG jest otwartość, wielkość świata – w tych grach tak właśnie jest… wielka przestrzeń i swoboda ruchu (trochę chyba jednak większa w S.T.A.L.K.E.R.’ ze), słaba kondycja bohaterów i ograniczenie w doborze broni (w Far Cry’u można mieć 4 bronie, a S.T.A.L.K.E.R’ ma się nawet skromny plecak – w końcu to miała być gra RPG z elementami strzelani, a wyszło odwrotnie). To tyle w kwestii wyjaśnienia, dlaczego pod pewnymi względami można zaliczyć te produkcje do RPG’ów (dlatego chciałbym je porównać w tej ankiecie.). Wysoki poziom trudności dodatkowo podnosi realizm w obydwóch produkcjach. Jeśli chodzi o grafikę - Far Cry wyszedł kilka lat temu, ale nawet teraz kilka gier nie może mu dorównać pod tym względem, więc różnica premier obydwóch gier w ankiecie nie gra dużej różnicy (w końcu liczy się grywalność).
Ja zagłosowałem na Far Cry’a – rewolucyjna grafika, swoboda i wysokie AI to na czasy kiedy gra wyszła, było bardzo dużo - S.T.A.L.K.E.R. też to ma, ale pomimo lepszego klimatu nie ma w nim naprawdę czegoś rewolucyjnego, czegoś co wyróżniałoby tę grę, spośród rywali.
Czekam na opinie i głosy w ankiecie.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''