[problem] z dźwiękiem - samoczynne przyciszanie się dźwięku

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

tomekleon

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: tomekleon » 25 lip 2007, 12:19

[problem] z dźwiękiem - samoczynne przyciszanie się dźwięku

Witam. Mam taki problem: podczas grania w gry po 10-20 sekundach samoczynnie przycisza mi się w systemie. Muszę Alt+Tab zamknąć okienko gry i pogłaśniać na suwakach systemowych. Po powrocie do gry i po kolejnych kilkunastu sekundach gry sytuacja się powtarza. I tak ciągle...
Mało tego ze w każdej grze - jak np. chcę posłuchać radia wbudowanego w kartę TV i równocześnie rozmawiać na GG to tak samo głos cichnie. A jeszcze jedno - gdy gram w gry to np w Oblivionie w momencie kiedy się dźwięk ucisza, gra sama minimalizuje się do paska zadań.
W grach ustawienia dźwięku są na full. Wszakże działają przez kilkanaście sekund gry, a następnie cichną.

Zaznaczam, iż mam legalny system, gry też są legalne.
Konfig komputera:

AMD AthlonXP 2800+
Płyta Asus na chipie nVidia
1,5 Gb RAM DDR400
VGA Leadtek Winfast GF 7600GT 256MB (najnowsze sterowniki)
Audia: SB Audigy (z najnowszymi sterownikami)
Karta telewizyjna Prolink

Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest to uciążliwe.

Captain Jack Sparrow: Me? I'm dishonest. And a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. (...)
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 25 lip 2007, 12:22

Re: [problem] z dźwiękiem - samoczynne przyciszanie się dźwięku

To mi wygląda na jakiegoś "dowcipnego" wirusa. Przeskanuj kompa antyvirem i antyspyware. To powinno pomóc. Jeśli chodzi antyvir to polecam Kaspersky AV a antyspyware to Spybot.
<<

tomekleon

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: tomekleon » 25 lip 2007, 12:26

Aha ! NAJWAŻNIEJSZE: wszystko zaczęło się dziać od momentu, gdy zainstalowałem program SRS Audio SandBox v1.6.3.0. Jednak zauważywszy, że coś jest nie tak, odinstalowałem go, lecz problem pozostał.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 12:27 przez tomekleon, łącznie zmieniany 1 raz.
Captain Jack Sparrow: Me? I'm dishonest. And a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. (...)
<<

Simek

Post autor: Simek » 25 lip 2007, 12:29

Możliwe że po tym programie pozostały jakieś pliki. Spróbuj je odszukać i usunąć.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 12:36

Start ---> Uruchom ---> "msconfig" ---> Uruchamianie ---> zobacz, czy nie uruchamia się przy starcie systemu jakaś aplikacja - może podobna z nazwy do SRS Audio SandBox.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 25 lip 2007, 16:24

Sprawdź w menedżerze urządzeń w Windows-ie (PPM na Mój komputer -> Właściwości -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządzeń), czy nie ma gdzieś wpisu o urządzeniu audio o nazwie podobnej do tego programu. Jeżeli będzie to spróbuj go odinstalować, może pomoże.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 16:25 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3