[Temat ogólny] Gry przygodowe

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Najlepszą grą przygodową jest:

Syberia i Syberia 2
17
20%
Runaway i Runaway 2
4
5%
Nibiru: Wysłannik Bogów
0
Brak głosów
Black Mirror
2
2%
Sherlock Holmes: Taj. Srebr. Kolczyka i Przebudzenie
2
2%
Fahrenheit
13
15%
Penumbra: Overture Episode One
4
5%
Podróż do wnętrza Ziemii
3
3%
Undercover: Operation Wintersun
1
1%
Sam and Max - wszystkie epizody
1
1%
Broken Sword - seria
8
9%
Myst - seria
3
3%
Dreamfall: The Longest Journey
5
6%
Chłopaki Nie Płaczą
3
3%
Post Mortem
3
3%
Still Life
6
7%
Tajne Akta: Tunguska
5
6%
Westerner
0
Brak głosów
Jack Orlando
6
7%
Zegarmistrz
0
Brak głosów

Liczba głosów : 86
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 12:30

[Temat ogólny] Gry przygodowe

Wybieramy najlepszą grę PRZYGODOWĄ Ja zagłosowałem na:
- Syberia 1 i 2 (najlepsza moim zdaniem wszechczasów - plusy: fabułą, grafika, wspaniały Świat)
- Runaway 1 i 2 (humor, kreskówkowa grafika i zagadki)
- Sherlock Holmes: Tajemnica Srebrnego Kolczyka i Przebudzenie (najlepsze zagadki ze wszystkich gier przygodowych, wiarygodnie opowiedziana historia)
- Podróż do wnętrza Ziemii (Świat - znakomite pomysły na odwzorowanie innej cywilizacji)
- Chłopaki Nie Płaczą (humor, humor i jeszcze raz humor).

Najchętniej zagłosowałbym na około 10 gier, ale to już byłaby przesada - krótko:
Warto zagrać w Nibiru: Wysłannik Bogów i Black Mirror - nie wiem czy jeszcze są dostępne, ale gry są naprawdę fajne i tanie (każda po 20zł.) - kuleje tylko spolszczenie, ale da się przeboleć. Chciałbym jeszcze polecić z nowości Tajne Akta: Tunguska - piękna grafika (bohaterka ;p), ciekawa fabuła i zagadki - polecam.

P.S.Jeśli nie znalazłeś w ankiecie swojej ulubionej gry przygodowej, to przepraszam, ale tytułów jest 20, a zagłosować można na 5 gier (może niektórzy powiedzą, że to dużo, ale jak ktoś grał w większość z wymienionych przygodówek [JA], to naprawdę będzie miał trudny orzech do zgryzienia) więc bez problemu powinieneś oddać swoje głosy.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, 19:27 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Danio

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Danio » 25 lip 2007, 13:12

Re: [Temat ogólny] Gry przygodowe

Dlaczego nie ma np. Paradise?
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 13:13

Danio pisze:Dlaczego nie ma np. Paradise?
Napisałem w P.S. w pierwszym poście...
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, 01:30 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 5 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Danio

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Danio » 25 lip 2007, 13:40

Tylko zauważ, że ten tytuł jest o wiele lepszy od pozycji typu "Zegarmistrz" czy "Chłopaki nie płaczą" ;/

Jako wielki fan przygodówek czuję się obrażony :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 13:46

Danio pisze:Tylko zauważ, że ten tytuł jest o wiele lepszy od pozycji typu "Zegarmistrz" czy "Chłopaki nie płaczą"
To, że według Ciebie gra jest dobra, to nie znaczy, że wszystkim się podoba. Ale się zgodzę - faktycznie zapomniałem o Paradise, bo według mnie jest to też dobra gra, ale starałem się dać też tytuły z przed kilku lat, aby starsi gracze mogli zagłosować na gry, które grali kilka lat temu...
Danio pisze:Jako wielki fan przygodówek czuję się obrażony
Wielki fan nie powinien być taki wybredny - tym bardziej, że w ankiecie jest dużo innych przygodówek...
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, 10:33 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 7 razy.
<<

Danio

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Danio » 25 lip 2007, 13:52

Nie tylko ja tak uważam, ale większość z graczy. Zresztą nie porównujmy gry Benoita Sokala (jednego z najlepszych "twórców" gier przygodowych) do marnych polskich pozycji pokroju "Chłopaki nie płaczą". Po za tym, pytanie w ankiecie dotyczy również starszych pozycji np. "Najdłuższa Podróż aka. The Longest Journey". Podajesz drugą część, a o pierwszej zapominasz. Ta ankieta jest strasznie słaba!
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 25 lip 2007, 14:12

Eh... przyznaję się do błędu - zapomniałem - przepraszam Was, ale:
Danio pisze:Zresztą nie porównujmy gry Benoita Sokala (jednego z najlepszych "twórców" gier przygodowych) do marnych polskich pozycji pokroju "Chłopaki nie płaczą".
W niektórych czasopismach "Chłopaki Nie Płaczą" dostały lepszą ocenę od "Paradise" (Komputer Świat Gry) - a tak naprawdę... summa summarów - gra wcale nie jest marna - wiadomo, nie jest to jakiś hicior, ale poziom jest "dość" wysoki, jak na grę wydaną w naszym kraju. Tak samo "Zegarmistrz" - dość dużo bugów, ale fabuła i zagadki naprawdę trzymają poziom (większość czasopism komputerowych też tak pisało i ja to potwierdzam) - nie oceniam gry po opakowaniu.
Danio pisze:Ta ankieta jest strasznie słaba!
Ej... bez przesady - poza tymi dwoma grami (Paradise i The Longest Journey) niczego chyba nie zapomniałem. Poza tym proponuję skończyć ten wątek o czepianiu się wszystkiego - piszcie na co głosowaliście, komentujcie i uzasadniajcie - od tego jest FORUM.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 14:19 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 6 razy.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 25 lip 2007, 14:47

Zapomniałeś jeszcze gry Ace Ventura. Jedyna przygodówka w jaką grałem :) Ale że ja fanem tego typu gier nie jestem, a starsi "wyjadacze" sie nie upominają, to nic sie nie stało :)
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 25 lip 2007, 15:23

Panowie nie ma się o co kłócić. MATchlesS podał kilka tytułów i chyba z nich mamy wybrać najlepszą grę przygodową, bo nigdzie nie napisał tytułu "jaka jest dal ciebie najlepsza gra przygodowa w którą kiedykolwiek grałeś" więc ja nie wildze problemu.

Ja osobiście daje plusy „Penumbra: Overture Episode One” bo tą grę mam i chwile w nią grałem teraz czekam na spolszczenie. Jest to bardzo fajnie wyglądająca z oczu bohatera gra z niezłą fizyką i mocnym klimatem grozy, uwierzcie mi po włączeniu wieczorkiem żeby zobaczyć co to jest i chwili gry, miałem gęsią skórkę i pot ze strachu na czole.
Drugi plus „Fahrenheit” to już jest w ogóle inny rodzaj gier przygodowych, klasa sama dla siebie, można by śmiało dodać że ta gra robi nam już całkiem inny gatunek gry, jak go nazwać może jakieś propozycje.
<<

vincent

Post autor: vincent » 25 lip 2007, 17:21

"Chlopaki nie placza'' :rotfl: dobre bo Polskie
<<

freeman1990

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: freeman1990 » 25 lip 2007, 22:38

Zdecydowanie FAHRENHEIT za klimat, fabułę, muzykę i wniesienie czegoś nowego w wirtualny "świat" :super: . Jeśli chodzi o pozostałe gry przygodowe to jakoś nie za bardzo przepadam, bo nuży mnie jeżdżenie kursorem po całym ekranie i częste idiotyczne zagadki typu: wykombinuj jak połączyć jedno z drugim, żeby uruchomić trzecie :zakrecony:

PS: Do innych fanów FAHRENHEITA, szykuje się nowa gra twórców tego cuda pt. HEAVY RAIN, polecam do ściągnięcia filmiku z tej gry

Kod: Zaznacz cały

http://skocz.pl/heavy_rain00
, sami sie przekonacie dlaczego warto czekać...
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, 10:34 przez freeman1990, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

pawell

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: pawell » 26 lip 2007, 15:43

Zgadzam się z freeman1990. FAHRENHEIT to najlepsza przygodówka w jaką grałem.
<<

hermiona

Post autor: hermiona » 27 lip 2007, 23:15

A pamięta ktoś Księcia i Thórza?
Obrazek
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 30 lip 2007, 10:04

Nie, co to w ogóle jest ?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 10:05 przez Aq, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 30 lip 2007, 10:23

hermiona pisze:pamięta ktoś Księcia i Thórza?
No kurde !!! Jak to nie pamiętam !! Bardzo fajna giereczka :ok: Najbardziej podobał mi się ten grabarz na cmentrzu :] Ogólnie dobra przygodówka, tylko w starym stylu (tzn. trudna).
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

MATI31

Post autor: MATI31 » 2 sie 2007, 20:45

Runaway 1. Klimat, humor, trudność to jej zalety
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 15 sty 2008, 12:30

Ace Ventura za humor oraz coś, w zacząlem grać 2 dni temu... wielki francuski hicior... Woodruff :) absurdalny humor, mega trudność (przynajmniej dla mnie) no i PL. Gra z bodajże 95 roku, można pograć :)

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 15 sty 2008, 13:28

Dla mnie najlepsze są:

- Seria Syberia za świetny klimat i ciekawą, wzruszającą fabułę
- Seria Broken Sword za zagadki, postacie Nico i George'a
- Fahrenheit za klimat, interakcję z otoczeniem, fabułę
- Post Mortem za klimat i fabułę
- Runaway 1 i 2 za klimat i humor
- Jack Orlando za zagadki i fabułę

Oraz te których tu nie ma (dziwi mnie to):

- Ace Ventura za zabójczy humor i klimat
- Seria Leisure Siut Larry za humor, postać Larrego i oczywiście piękne kobiety ;)
freeman1990 pisze:PS: Do innych fanów FAHRENHEITA, szykuje się nowa gra twórców tego cuda pt. HEAVY RAIN, polecam do ściągnięcia filmiku z tej gry http://skocz.pl/heavy_rain00 , sami sie przekonacie dlaczego warto czekać...
Właśnie obejrzałem ten filmik i już nie mogę się doczekać tej gry :super:
Ostatnio zmieniony 15 sty 2008, 14:46 przez Śledziks, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 16 sty 2008, 19:23

Ostatnio zagrałem w demo gry Art of Murder (dostępne na najnowszej płycie CD - Action, a także na stronie internetowej gry [tylko kilkadziesiąt MB]). Produkcja była dość mocno reklamowana, ale mam wątpliwości co do jej jakości. Słaba animacja, grafika i ledwo ponadprzeciętne zagadki to trochę za mało jak na dzisiejsze standardy, a takie wnioski mogę wyciągnąć po grze w wersję demostracyjną. Czekam na opinie osób, które grały w pełną wersję tej gry, albowiem jestem niezdecydowany, co do jej kupna. Gra kosztuje niecałe 50zł.

A tak na marginesie - zapowiedź drugiej części bardzo dobrej przygodówki Tajne Akta: Tunguska - zachęcam do lektury:

http://www.gram.pl/felieton.asp?id=2195
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, 19:26 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 16 sty 2008, 21:58

Fate By Numbers - Część I - darmowa, bardzo rozbudowana gra przygodowa utrzymana w stylu klasycznego czarnego kryminału, z fabułą osadzoną w przyszłości. Zachwyca profesjonalizmem aktorstwa (osoby biorące udział w produkcji to studenci, a nie profesjonalni aktorzy - a mimo to poziom jest bardzo dobry), szczegółowością fotorealistycznej grafiki (rozdzielczość filmów jest bardzo wysoka, szczegóły techniczne na stronie oficjalnej) i klimatem rozgrywki. Obraz ISO wersji w dobrej jakości zajmuje 1,2 GB, w wersji o trochę słabszej jakości - ponad 800 MB.

Część II będzie już produktem komercyjnym, zespół właśnie szuka wydawcy. Podsumowując, tytuł bardzo ciekawy, zresztą ogólnie zaplecze darmowych gier przygodowych ostatnio daje o sobie mocno znać, gry, częstokroć słabsze wizualnie (akurat w przypadku FBN ten problem nie występuje), dysponują dużo ciekawszą i bardziej innowacyjną fabułą, niż wiele tytułów komercyjnych.

Reah - polska przygodówka w klimacie Myst-o-podobnym, ma wspaniałe zagadki, a także - jak na tamte czasy - bardzo dobrą grafikę i muzykę.

Schizm I & II - jak wyżej, zresztą to gry tych samych twórców, co w przypadku Reah (Detalion i Avalon). Trudno się dziwić, że trzymają poziom. Inną wspaniałą przygodówką Detalionu jest Sentinel: Strażnik Grobowca, ale to już IMO gra dużo słabsza fabularnie od Schizma i Reah. Tym niemniej, dobrze ją wspominam.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, 01:34 przez Delacroix, łącznie zmieniany 1 raz.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.