[Temat ogólny] Wiedźmin

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 27 lip 2007, 23:30

[Temat ogólny] Wiedźmin

Gra jest Polska kosztowała ok 20mln zł, jakie są wasze opinie bo na pewno słyszeliście, macie zamiar kupić?, czy ściągnąć?. Co myślicie o tej grze po zobaczeniu filmików, opisów itd. Wszystkie wypowiedzi mile widziane.

Podaje stronę do powstającej gry

Kod: Zaznacz cały

http://www.thewitcher.com/community/pl/news/75.html
jeśli macie jakieś inne ciekawe proszę o wstawienie.

I jeszcze jedna stronka

http://www.thewitcher.com/
polecam filmik z otwarcia stronki.

Wstawiajcie też swoje ulubione filmy z gry łatwo znaleść na youtube.pl np

//Zmieniony przez MATchlesS
Używaj funkcji "Edytuj".
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2008, 19:29 przez Aq, łącznie zmieniany 5 razy.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 28 lip 2007, 13:15

Re: [Temat ogólny] Wiedźmin

Miejmy nadzieje, że Wiedźmin będzie kolejnym powodem, aby w naszym kraju tworzono gry. Gra zapowiada się wyśmienicie - olbrzymie możliwości walki i wielkość świata to główne zalety gry. Projekt jest ambitny - miejmy nadzieję, że będzie bardzo udany i nie zostanie zepsuty przez bugi. Warto obejrzeć także poniższą stronę - zawiera ogromną ilość informacji na temat gry:

http://www.witcher.phx.pl/
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 28 lip 2007, 23:49

Niestety już zapowiedziane jest przesunięcie gry na październik, zobaczymy co z tego będzie. Następna wielka premiera to Assasin Creed mam nadzieje że sie nie zderza te gry. A co ciekawe rozwiązane jest inne niż w typowych RPG bo będziemy sterowali i grali myszką.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 29 lip 2007, 13:16

Aq pisze:Następna wielka premiera to Assasin Creed mam nadzieje że sie nie zderza te gry.
Wydaję mi się, że jednoczesna premiera Wiedźmina i Assasin Creed'a nie będzie miała wielkiego wpływu na popularyzacje i ilość sprzedanych pudełek z grą. Obydwie gry nie są do siebie jakoś szczególnie podobne, a osoby, które nastawiły się na kupno jednej z nich nie zmienią zdania.
Aq pisze:Niestety już zapowiedziane jest przesunięcie gry na październik
Szkoda, ale miejmy nadzieje, że te przekładanie dnia premiery wyjdzie na plus - może będzie bardziej dopracowana (czyt. mniej bugów).
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 13:17 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 30 lip 2007, 10:02

Cena Wiedźmina prawdopodobnie 99zł będzie wynosiła, nie wiem jak z Assasin Creed ale myślę że coś koło tego albo troszkę więcej. No ale jak wyjdąsię w podobnych terminach to nie sądze że wszystkich będzie stać na kupno obu oryginałów, zawsze można poczekać i zakupić za parę miesięcy później ;)
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 30 lip 2007, 10:52

ena Wiedźmina prawdopodobnie 99zł będzie wynosiła, nie wiem jak z Assasin Creed ale myślę że coś koło tego albo troszkę więcej. No ale jak wyjdąsię w podobnych terminach to nie sądze że wszystkich będzie stać na kupno obu oryginałów, zawsze można poczekać i zakupić za parę miesięcy później
A tu muszę Cię miło zaskoczyć bo cena podstawowej wersji Wiedźmina wyniesie 79 zł, natomiast edycji kolekcjonerskiej 199zł. Co do wymagań to jeżeli ktoś jeszcze nie zna to podaje:
1. Pentium 4 2,8 GHz lub odpowiednik AMD
2. 1 GB RAM
3. nVidia GeForce 6600 128MB RAM lub jej odpowiednik ATI
(według CDProject można będzie na takim sprzęcie komfortowo grać w średnich detalach :super: )
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 10:55 przez boman, łącznie zmieniany 3 razy.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 30 lip 2007, 13:15

No to mnie miło zaskoczyłeś, ciekawe czemu taka niska, czyżby dla rodaków (piratów) obniżyli cenę , zobaczymy ile w tym wszystkim prawdy będzie.

A co do wymagań jeśli to też będzie prawda to raczej powinna mi śmigać ładnie gierka no chyba że cdproject kłamie :kwasny: Ale ja jestem dobrej myśli.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 30 lip 2007, 13:25

boman pisze:1. Pentium 4 2,8 GHz lub odpowiednik AMD
2. 1 GB RAM
3. nVidia GeForce 6600 128MB RAM lub jej odpowiednik ATI
(według CDProject można będzie na takim sprzęcie komfortowo grać w średnich detalach :super: )
A to ci psikus - jak na owe czasy wymagania sa bardzo niskie - choć wiadomo, że Wiedźmin będzie ładny i w ogóle, ale pod kątem grafiki jakieś rewolucji nie będzie.
P.S. - kiedyś widziałem w czasopiśmie, w dziale Zapowiedzi wymagania Carbon'a - 800MHz, 256 MB RAM oraz karta 32 MB - a co było w dniu premiery?? Trzy razy wyższe wymagania, więc podawanie konfiguracji, na której ruszy gra (i to jeszcze na średnich) kilka miesięcy przed premierą jest mało prorocze, że tak się wyrażę. Chyba, że ma się kompa na grę, pt.: Alan Wake (prezentacja tej gry była na komputerze z czterordzeniowym Intelu 3,7GHz i dwóch kartach 8800 GTX 768MB - taka mała ciekawostka).
Wracając jeszcze na chwilę do Wiedźmina - jeśli chodzi o cenę, to całkiem miłą niespodzianka - szefowie Cd - Project, chcę na pierwszym planie postawić Polskę i narazie jak widać spełniają obietnice...

A tu fajna propozycja:
Zespół CD Projekt RED poszukuje osób chętnych do testowania Wiedźmina. To doskonała okazja na zdobycie pierwszych doświadczeń w branży gier komputerowych.
Chciałbyś znaleźć pracę na wakacje, ale nie możesz oderwać się od grania? Jeżeli do tego znasz jeszcze dobrze język angielski (mile widziany FCE) i masz ukończone 18 lat, to jesteś osobą, której poszukuje zespół CD Projekt RED! Oferuje on pracę w wymiarze ośmiu godzin dziennie przez półtora miesiąca w siedzibie studia CD Projekt RED oraz umieszczenie w creditach gry. Zgłoszenia można przesyłać na adres community@thewitcher.com, w temacie maila wpisując "Tester".
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 15:36 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 31 lip 2007, 00:38

Mam nadzieje, że Wiedźmin pobije Gothica 3: i grywalnością i grafiką i muzyką :D Bo narazie seria Gothic jest niekwestionującym liderem tego typu gier :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 2 sie 2007, 14:03

Adamo pisze:Bo narazie seria Gothic jest niekwestionującym liderem tego typu gier :)
Ja się nie zgodzę, bo według mnie najlepszą serią RPG'ów jest The Elder Scrolls z Oblivionem na czele, ale jak wiadomo każdy ma inny gust, więc nie będziemy spekulować.

Wracając do Wiedźmina. Ciekawostka w cytacie:
Prestiżowy serwis IGN przyznał Wiedźminowi tytuł najlepszej gry RPG na PC, jaka prezentowana była na tegorocznych targach E3! Redaktorzy portalu docenili kroki, jakie zespół CD Projekt RED podjął w celu ożywienia gatunku RPG.
W uzasadnieniu decyzji, serwis IGN zwraca uwagę na wyróżniające się cechy gry. Pisze o dużej koncentracji na fabule, ciekawym systemie walki oraz dużym wpływie, jaki na rozwój opowiadanej historii mają podejmowane przez gracza decyzje. Wszystko to według redaktorów IGN sprawia, że Wiedźmin zapowiada się niezwykle obiecująco i ma potencjał do wprowadzenia istotnych innowacji w komputerowych grach RPG.
Wyróżnienie cieszy tym bardziej, że na tegorocznym E3 doskonałych gier było naprawdę nie mało, a Wiedźmin wygrał rywalizację m.in. z grą Hellgate: London, tworzoną przez dawnych członków Blizzarda.
Jak widać już nawet przed premierą Wiedźmin się wyróżnia, co wróży że będzie to naprawdę bardzo dobra gra. OBY TAK DALEJ :ok:
Ostatnio zmieniony 2 sie 2007, 14:03 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 5 sie 2007, 23:05

Tez coś o tym słyszałem i ciszy mnie to że rodzima produkcja zyskuje w oczach jeszcze przed wydaniem. Jak dla mnie najbladziej pozytywnym aspektem jest to, iż twórcy gry skupili się wyłącznie na trybie simgle player, nie ma wątku multi. To tylko może przyspożyć wiele dodatkowych plusów samej grze i wiele godzin świetnej zabawy w świecie Sapkowskiego.

[ Dodano: Nie 05 Sie, 2007 23:28 ]
I jeszcze jeden filmik, mówi on nam (lektor w filmiku) że możemy rozgrywać grę jako zły lub dobry - dokonywać wyboru w grze, który wpłynie jednak na naszą rozgrywkę dzięki czemu można przejść grę na wiele sposobów

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 6 sie 2007, 16:56

Wiedźmin widać jest coraz bardziej szanowany - teraz ma oficjalnego partnera, firmę iiyama:
Na mocy podpisanego porozumienia znany producent monitorów - firma iiyama - został oficjalnym partnerem gry Wiedźmin!
Wiedźmin to wyczekiwana przez graczy na całym świecie i realizowana z wielkim rozmachem gra komputerowa, bazująca na prozie Andrzeja Sapkowskiego. Zapewni unikatowy klimat książkowego pierwowzoru, nieliniową rozgrywkę i doskonałą fabułę, stanowiącą kontynuację książkowego cyklu o Geralcie. Wciągającej zabawie będzie w grze towarzyszyła dopracowana oprawa graficzna. Dzięki wykorzystaniu sprawdzonej technologii Aurora, wzbogaconej o autorskie modyfikacje, twórcom udało się wykreować niezwykle sugestywny świat fantasy.
Taka gra wymaga odpowiedniej oprawy. Czystych, nasyconych kolorów, odpowiednio dużego ekranu i najlepszych parametrów technicznych. Dlatego też to iiyama została jednym z oficjalnych partnerów Wiedźmina. Doskonały czas reakcji szerokie kąty widzenia sprawią, że gra w Wiedźmina na monitorach iiyama będzie niezapomnianym przeżyciem.
Dwa ostatnie słowa z cytatu - według mnie obojętnie na czym będzie się grało... i tak bedzie to wyjątkowa gra.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 7 sie 2007, 10:51

Hehe szczególnie to "Doskonały czas reakcji szerokie kąty widzenia sprawią, że gra w Wiedźmina na monitorach iiyama będzie niezapomnianym przeżyciem" reklama jak nic :ok: , ale co tam aby kasę dali chłopakom i będzie dobrze.

[ Dodano: Sro 15 Sie, 2007 23:47 ]
Jeszcze jedno przydało by sie napisać oficjalnego posta na polskie stronki z torrentami żeby blokowali wstawki wiedźmina. Jest to typowo polska produkcja a cena nie będzie wygórowana, myślę że można raz wesprzeć polską produkcje jej zakupem. Nie mówię o całkowitym blokowaniu ale na jakiś okres np kilku miesięcy. Może to skusiło by kilka osób więcej do zakupu.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 23 sie 2007, 18:42

Wiedźmin na Games Convection 2007:

http://www.gram.pl/felieton.asp?id=1644
Aq pisze:Jeszcze jedno przydało by sie napisać oficjalnego posta na polskie stronki z torrentami żeby blokowali wstawki wiedźmina. Jest to typowo polska produkcja a cena nie będzie wygórowana, myślę że można raz wesprzeć polską produkcje jej zakupem. Nie mówię o całkowitym blokowaniu ale na jakiś okres np kilku miesięcy. Może to skusiło by kilka osób więcej do zakupu.
Nie liczyłbym na to... :/ Nie w Polsce takie rzeczy. :P
Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 18:42 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 23 sie 2007, 22:19

Dobry artykuł, no zobaczymy jak to finalnie wszystko wyjdzie ale coś czuje że to będzie Hit Polak jednak potrafi :ok: Oby te wymagania nie były zabójcze, ale osobiście kosteczkę ramu będę musiał dorzucić.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 23 sie 2007, 23:21

Jeszcze jedno przydało by sie napisać oficjalnego posta na polskie stronki z torrentami żeby blokowali wstawki wiedźmina.

Jak nie z polskiej to z zagranicznej, to nic nie da, a poza tym to kto ściąga polskie gry (nie chodzi o ich jakość) które przecież w 3 miesiące potrafią stanieć o 50zł
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 25 sie 2007, 00:16

Jak nie z polskiej to z zagranicznej, to nic nie da, a poza tym to kto ściąga polskie gry (nie chodzi o ich jakość) które przecież w 3 miesiące potrafią stanieć o 50zł
Mogła by być taka mała akcja na polskie gry bo czemu nie? Wiem że Polacy , tzn my ściągamy ale moglibyśmy zrobić mały unik dla polskiej produkcji. Wiem że to nie jest realne ale pomysł sam w sobie czemu nie dość ciekawy przecież.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 25 sie 2007, 10:08

Mogła by być taka mała akcja na polskie gry bo czemu nie?
Tak, ale jak ktoś będzie chciał pochwalić się "premierową gierką" to i tak ściągnie z zagranicy, ale większość osób nie ściąga polskich gier, bo jak za kilkanaście dni mogą oryginał kupić za 19zł ;) Wydaje mi się że twórcy tych gier wiedzą że w Polsce jak nie zadbają o dobrą cenę to nie sprzedadzą swojej gry. Doskonały painkiller kosztował 19zł i nawet "nałogowi ściągacze" udali się do sklepu po tą grę. Powoli ściąganie z gier z netu zaczyna się coraz mniej opłacać bo oryginały nawet zagraniczne potrafią mieć całkiem znośną cenę, myślałem że nie doczekam czasów kiedy far cry jest tańszy od "10 czystych płyt" dobrej jakości :) Nawet jak ktoś ściągnie to i tak po roku gra zostanie dołączona do jakiegoś pisemka i kupi oryginał po 15zł :)
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 25 sie 2007, 13:16

pan jUzek pisze:Powoli ściąganie z gier z netu zaczyna się coraz mniej opłacać
Właśnie... zwłaszcza że ostatnio gry mają coraz większe rozmiary (7, 8GB) :szok:
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 26 sie 2007, 22:46

Właśnie... zwłaszcza że ostatnio gry mają coraz większe rozmiary (7, 8GB)
Fakt, jeśli ktoś ma słabe łącze to można zapomnieć o ściąganiu gier zajmujących po 7GB, ekonomia wygrywa hehe[/quote]