[Opinia] Pro Evo Soccer 2008

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 11 lip 2007, 11:50

[Opinia] Pro Evo Soccer 2008

Obrazek
Premiera najlepszej piłki nożnej na PC'a zbliża się wielkimi krokami!!!
W Internecie można znaleźć coraz więcej informacji na temat tytułu:
Przedstawiciele Konami nie boją się mocnych słów i zapowiadają, że nadchodzący Pro Evolution Soccer 2008 (tytuł roboczy) będzie "najbardziej realistyczną symulacją piłki nożnej jaka dotychczas powstała". Gra ma trafić na zachodni rynek jeszcze w tym roku. Platformy, na jakie się ukaże to PlayStation 3, Xbox 360, PC, PS2, PSP oraz DS.
Co będzie miał do zaoferowania PES 2008? Autorzy zapowiadają, że najważniejszą innowacją będzie nowy, rewolucyjny system inteligencji komputerowego przeciwnika - Teamvision. Dzięki niemu, Twój wirtualny oponent ma "uczyć się" taktyk jakie stosujesz i błyskawicznie dopasowywać styl gry własnej drużyny.
Jak to ma wyglądać w praktyce? Otóż, jeśli kilka razy zastosujecie atak skrzydłami i szybkie dośrodkowania, komputer zmieni ustawienie piłkarzy i wzmocni odpowiednie punkty obrony. W efekcie, kolejna szablonowa akcja z Waszej strony na pewno zakończy się stratą piłki. Zasada działa również w drugą stronę - gdy zdecydujecie się na obronę przy pomocy jednego, zawsze takiego samego ustawienia, AI przygotuje atak, na który nie będziecie w żaden sposób przygotowani.
To jednak nie koniec. Autorzy zapowiadają, że szybkość reagowania komputera na poszczególne zagrywki zależeć będzie m.in. od klasy drużyny którą kontroluje. Oczywiście najmocniejsze i najbardziej znane kluby mają działać znacznie szybciej i płynniej niż mniej utytułowane ekipy. Co ciekawe, system w podobny sposób zdefiniuje zachowania poszczególnych piłkarzy.
Co jeszcze? Wiele. Wśród najważniejszych cech PES-a 2008 warto wymienić: ulepszony system kontroli piłki (gracz będzie miał większy wpływ na drybling i zagrywki zawodników), zmieniony system rzutów wolnych (m.in. możliwość ustalania liczby osób w murze), ulepszony model fizyki piłki i wiele innych.
Oczywiście nie obejdzie się bez potężnego podrasownia oprawy wizualnej. Konami obiecuje "doświadczenia godne konsol nowej generacji" - realistyczną mimikę twarzy, ubrania, które układają się zależnie od ruchu postaci i dynamiczne efekty pogodowe.
Już wiadomo kto będzie na okładce:
Tak właśnie, to gwiazda Manchesteru United będzie dumnie prezentować europejską okładkę gry Pro Evolution Soccer 2008. Taka decyzja podjęta została przez twórców gry, którzy to podpisali umowę z piłkarzem reprezentacji Portugalii. Ronaldo znany jest przede wszystkim z niesamowitej techniki gry oraz bardzo wybuchowego temperamentu na boisku.
Konami zamierza wykorzystywać sławnego piłkarza, również do celów promocyjnych gry : „Nie ma dla mnie gry, która potrafiłaby uchwycić urok i kunszt futbolu w taki sposób, w jaki czyni to PES. Każdy jego element przedstawiony jest z wielką dbałością o detale, a dzięki niespotykanemu sterowaniu oraz dynamicznej” – podsumował Cristiano Ronaldo.
Według mnie następne Pro Evo jeszcze bardziej udowodni, że FIFIE jeszcze dużo brakuje do produktu KONAMI, choć Fifa 2007 trochę skróciła dystans do Pro Evo (w Fifie 2008 będzie można, np: zapisać cały mecz na dysk twardy).
Piszcie tu swoje opinie oraz dzielcie się najnowszymi newsami.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, 10:58 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 11 lip 2007, 17:48

Re: [Opinia] Pro Evo Soccer 2008

Mam nadzieję że tym razem nie spatolą tej gry tak jak PES 6. Bo moim zdaniem pes6 od 5 rózniło się tylko składami i kilkoma bajerami :dobani: Wtedy Konami zrobiło dokładnie tak jak EA z fifą, równie dobrze można by było PES 6 zastąpić jakimś patchem (do pes-a 5) który poprawiłby kilka elementów i zmienił składy. Oby się moje obawy nie sprawdziły i ta gra ukazała kolejny przełom.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 11 lip 2007, 17:55

W sumie muszę się zgodzić z welll1 - poza zmienionymi składami, trochę lepszej oprawy graficznej, poniżającego komentarza (w sumie muszę stwierdzić, że po pierwszym szoku spowodowanym tym żałosnym komentarzem myślałem, żeby przesiąść się na Fife, ale po paru meczach doszedłem do wniosku, że odgłosy ze stanowiska komentatorskiego Romka i Matiego w ogóle mi nie przeszkadzały - MOŻNA SIĘ DO TEGO PRZYZWYCZAIĆ) i kilku mniej widocznych poprawek, gra właściwie się nie zmieniła. Mam nadzieję, że zapowiedziane rewolucje będą bardziej zauważalne.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 19 lip 2007, 23:10

No Panowie jak się nie zmieniła 6 jak się zmieniła, bardziej realistyczna rozgrywka, zresztą ciężko coś tak naprawdę zmienić w grze takiej jak futbol na PC z roku na rok i tak cieszmy się tym co jest bo fifa jest bardzo mizerna przy PES

PS gracie może na padach czy na klawiaturze w PES ?
Ostatnio zmieniony 19 lip 2007, 23:10 przez Aq, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 20 lip 2007, 01:49

welll1 pisze:Mam nadzieję że tym razem nie spatolą tej gry tak jak PES 6. Bo moim zdaniem pes6 od 5 rózniło się tylko składami i kilkoma bajerami :dobani: Wtedy Konami zrobiło dokładnie tak jak EA z fifą, równie dobrze można by było PES 6 zastąpić jakimś patchem (do pes-a 5) który poprawiłby kilka elementów i zmienił składy. Oby się moje obawy nie sprawdziły i ta gra ukazała kolejny przełom.
MATchlesS pisze:W sumie muszę się zgodzić z welll1 - poza zmienionymi składami, trochę lepszej oprawy graficznej
No a ja się z wami nie zgadzam. Grałem bardzo dużo w PESa 5 zaraz przed premierą PESa 6 i muszę powiedzieć, że gra zmieniła się i to mocno. Najważniejsza zmiana dotyczy sposobu poruszania się piłkarzy. W PESie 6 poruszają się dużo płynniej. Trudno to opisać ale zapewniam was, że dużo, bardzo dużo grając w PESa 5 a z dnia na dzień przesiadając się na PESa 6 odczujecie znaczną różnicę. W sterowaniu i zwodach faktycznie nie ma takie znacznej różnicy, ale po co zmieniać to co dobre?
Aq pisze:PS gracie może na padach czy na klawiaturze w PES ?
Obowiązkowo na padzie z analogami (kupiony tylko i wyłącznie do PESa).
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 20 lip 2007, 07:23

PS gracie może na padach czy na klawiaturze w PES ?
Tak jak napisał Mat - na padzie (z analogami) gra się najwygodniej. Przez jakiś czas grałem na klawiaturze i nie narzekałem - dopiero jak u kolegi byłem zmuszony grać na padzie odczułem wyraźną różnicę. Dzięki temu sam teraz w domu gram na padzie - sterowanie jest nietylko wygodniejsze, ale również precyzyjniejsze. POLECAM, aby osoby, które nadal grają na klawiaturze przeniosły się pada - diametralna różnica i lepsze sterowanie.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2007, 07:30 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 20 lip 2007, 15:21

Wspomniałeś tu o ruchach piłkarzy i o fizyce w grze. No tylko że to jest jedna z nielicznych modyfikacji!! Składy, boiska, pogoda na boiskach (śnieg na murawie), i ruchy postaci i piłki. Ale te różnice nie są aż takie ogromne. Jak na mnie jakiś 100 - 200 megowy patch by to zastąpił dla tego to jest bezsensu, wydawać gierkę lekko tylko poprawioną. Producenci wyszli z założenia że gra o takiej tematyce musi wychodzić co roku. Bo nowe składy, nowe gwiazdy itp, ale to można zastąpić małym patchem. Zamiast wypuszczać grę co roku mogliby poczekać te 2 lata i zrobić grę z dużo lepszą grafiką, animacją, fizyką itp. No ale liczy się przeciez kasa bo nową fife i tak dzieciak dostanie pod choinkę czy tam na urodziny, z pesem zaczyna być tak samo.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 22 lip 2007, 00:35

welll1 zgadzam sie z tobą w pełnej rozciągłości plik zastępujące składy był by małe a tak naprawdę ile to sie na grafice zmienia w rok bez sensu takie coś robić. Jednak kasa płynie bo lepiej co roku zarobić. Dla mnie i tak najbardziej grywalna piłka nożną zostanie na zawsze Sensible Soccer na amidzie tego nie zastąpi ani FIFA ani PES.
<<

Mat

Post autor: Mat » 22 lip 2007, 00:42

W sumie macie chyba rację. Ale powiesz szczerze, że przyzwyczaiłem się, że takie gry wychodzą co rok, ale czego nie robi się dla poprawy jakości.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 26 lip 2007, 22:44

A jeszcze odnośnie piłek kopanych na komputery to i tak żaden PES czy FIFA tylko dla mnie tak naprawdę rządzi Senisble Soccer wydany oczywiście na Amige bodajże Senisble Soccer 98 , nie pamietam do końca który rok ale ta piłka to król dla innych tytułów.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 4 sie 2007, 14:15

Nowe informacje o kolejnej odsłonie Pro Evolution Soccer:
Magazyn Joypad ujawnił wczoraj mnóstwo nowych, szczegółowych informacji na temat nadchodzącej gry piłkarskiej Pro Evolution Soccer 2008.
Oto wyszczególnienie cech powstającego PES 2008:

* dużo bardziej szczegółowe twarze zawodników;
* świetne wykrywanie kolizji;
* mnóstwo dodatkowych animacji, w tym używanie gwizdka przez sędziego i podciąganie skarpet;
* rozgrywka bardzo przypomina tę znaną z poprzednich części serii;
* wciąż pojawiają się problemy z płynnością;
* w grze uświadczymy irytujących się trenerów;
* bardziej wymagająca AI na najwyższym poziomie trudności;
* nowe ujęcie (zza pleców bramkarza), gdy komputerowy przeciwnik wykonuje strzał;
* obecnie brakuje jeszcze trybów treningu, multiplayer i Master League;
* usprawniono kontrolę piłki;
* gra jest ukończona w około 75%.

Z innych magazynów, które również miały okazję przetestować tę wczesną wersję gry, dowiadujemy się m. in., że:

* oddawanie strzałów będzie trudniejsze;
* nurkowanie wymaga wciśnięcia trzech przycisków naraz;
* sędziowie częściej dają żółte kartki za wykonywanie wspomnianych jaskółek;
* nie ma żadnych różnic pomiędzy wersjami na PC i konsole Xbox 360 oraz Playstation 3;
* usprawniono kontrolę zawodnika;
* widownia jest w pełni trójwymiarowa;
* animacje bramkarzy są dużo bardziej realistyczne;
* poprawiono fizykę piłki (sprawia wrażenie cięższej).
Ostatnio zmieniony 4 sie 2007, 14:16 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

krystian125_chudy

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: krystian125_chudy » 4 sie 2007, 19:51

może ktos mi napisze jakie beda mniej wiecej wymagania pes 2008
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 4 sie 2007, 19:59

krystian125_chudy pisze:mniej wiecej wymagania pes 2008
Tego jeszcze oczywiście nie wiadomo, bo premiera za kilka miesięcy, ale można się spodziewać, że mogą ładnie podskoczyć z porównaniem do Pro Evo 6 - ulepszona grafika itp. Karta graficzna zapewne bedzie potrzebna z 128MB, procesor 2GHz i 512 RAM - to najprawdopodobniej okolice minimalnych wymagań...
Ostatnio zmieniony 4 sie 2007, 20:02 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 4 sie 2007, 21:28

Fifa NIGDY nie pobije PES'a względem grywalności i realistyki. Fifa posiada tylko lepszą grafikę. Ja teraz gram w Fifę bo PES mi się znudził ale dalej uważam że PES rządzi. :) Niby gorsza grafika ale za to jak sie gra. :) Ta nowa wersja pewnie będzie jeszcze lepsza więc nie umiem się na nią doczekać. :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 7 sie 2007, 11:49

Teaser - Pro Evolution Soccer 2008:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gry-online.pl/gol_video.asp?ID=6575&SPEED=50
Ten dość krótki (24 sekundy) teaser prezentujący grę na PC, Xboksie 360 oraz PlayStation 3, pojawił się dość niespodziewanie wczoraj wieczorem. Chociaż jego długość pozostawia wiele do życzenia, to jednak można wypatrzeć interesujących rzeczy:

* animacja koszulek,
* licencje drużyn Szkocji oraz Chorwacji,
* zwód „Heel Dash” wykonywany przez francuskiego zawodnika,
* nowy, nieznany bliżej stadion.

Z tym ostatnim elementem związana jest plotka, która mówi o możliwości tworzenia własnych stadionów w PES 2008. Wyjaśniałoby to problemy fanów serii z odgadnięciem areny.
W sumie nie jest to coś wartego większej uwagi, ale zawsze można coś wywnioskować (patrz cytat).
Ostatnio zmieniony 7 sie 2007, 11:50 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 7 sie 2007, 15:05

ale grafika denna będzie :dobani: :dobani:
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 7 sie 2007, 16:41

szpon pisze:ale grafika denna będzie
Z porównaniem do najnowszej Fify, której premiera także się zbliża, to masz racje - wydaję mi się, że pod tym kątem seria Pro Evo nie doścignie produktu EA - ale w takich grach grafika to sprawa drugorzędna.
Ale z porównaniem do wcześniejszych części Pro Evo, grafika w PESie 2008 ma być o wiele lepsza - więcej we wcześniejszych cytatach. Zresztą nie można rozmawiać o grafice po obejrzeniu 20 - sekundowego filmiku.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 11 sie 2007, 23:18

Kiedyś grałem w fife ale od ukazania sie PES zaprzestałem , prosta sprawa fifa jest dużo łatwiejsza na poziom mistrzowski nie trzeba dużo grać żeby ogrywać wszystkich, PES pod tym względem przebija EA.
<<

Slideroh

Post autor: Slideroh » 12 sie 2007, 10:25

W grach takich liczy się realność :D
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 6 wrz 2007, 18:43

Kilka nowinek o najnowszej odsłonie Pro Evolution Soccer:
Pięć nowych drużyn narodowych znalazło się wśród zespołów licencjonowanych w Pro Evolution Soccer 2008. W porównaniu do wydania ubiegłorocznego, zwiększy się także ilość zespołów klubowych, od których licencję zdobył producent gry, firma Konami.

Irlandia, Szkocja, Grecja, Brazylia i Portugalia - reprezentacje tych krajów będą w Pro Evolution Soccer 2008 w pełni licencjonowane. W gronie tym znajdą się też oczywiście drużyny, które już w poprzednich odsłonach występowały na tych zasadach. Konami nabyło również prawa na wykorzystanie oryginalnych nazwisk piłkarzy, herbów oraz wszystkich innych potrzebnych elementów od kilkunastu zespołów klubowych, wśród których znalazły się: Newcastle, Tottenham, RSC Anderlecht, HJK Helsinki, IFK Goeteborg, Panathinaikos, Spartak Moskwa, Fenerbache, NK Dynamo Zagreb i FC Basel.

Według nowych wyliczeń, PES 2008 oferować będzie ponad 3000 licencjonowanych, realistycznie odwzorowanych piłkarzy i około 250 klubów. Jak mówią przedstawiciele Konami, ciężko pracowali oni nad tym, by powiększyć ilość licencjonowanych drużyn. Bardzo uważnie przysłuchują się wymaganiom, jakie wobec serii mają gracze i próbują ze wszystkich sił zrealizować wszelkie zapotrzebowania.

Wiadomość to dobra tym bardziej, że tak naprawdę jedynym elementem, w którym FIFA górowała dotąd bezsprzecznie nad PES-em są licencjonowane drużyny i zawodnicy. Skoro jednak i w tej kwestii produkt Konami czyni postępy, należy temu tylko przyklasnąć i czekać na jego premierę. Ta nastąpi w czwartym kwartale 2008 roku.
Licencje - bardzo dobrze. Chyba jedyna przewaga Fify nad serią Pro Evolution Soccer.
Jeszcze poprawiona grafika i IMO średnia muzyka w menu głównym, a Fifa nie będzie gościła na dyskach twardych graczy.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, 18:44 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.