Problem sterowniki MB
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Re: Problem sterowniki MB
Nie znalazłem takiego modelu płyty głównej. Jestes pewien, że dobrze napisałeś modelAdamo pisze:GIGABYTE GA-8S64MF
Na 100%. Słyszałem, że to tylko płyta do biura i może być problem ze znalezieniem sterowników
Pobierz program Everest Home Edition:
Spróbuj w nim odczytać nazwy urządzeń, do których potrzebujesz sterowników (powinna być możliwość odczytania tych informacji pomimo braku zainstalowanych sterowników, jednak mogę się tutaj mylić ):
- mikroukład płyty głównej (w menu programu wybierz Płyta główna -> Płyta główna);
- wbudowana karta graficzna* (Ekran -> Procesor graficzny);
- wbudowana karta sieciowa* (Sieć - Sieć Windows);
- wbudowana karta dźwiękowa* (Multimedia -> Dźwięk PCI / PnP);
- inne wbudowane urządzenia*.
* - o ile płyta główna posiada dany sprzęt.
Następnie na podstawie zdobytych informacji o sprzęcie spróbuj poszukać do nich sterowników lub wypisz te info tutaj.
Nie zapewniam, że moja porada się sprawdzi (np. czy dane sterowniki będą dostępne na Internecie lub czy będą one prawidłowo działać). Jeżeli jednak nie masz sterowników do swojej płyty gł. to spróbować raczej nie zaszkodzi .
Kod: Zaznacz cały
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
- mikroukład płyty głównej (w menu programu wybierz Płyta główna -> Płyta główna);
- wbudowana karta graficzna* (Ekran -> Procesor graficzny);
- wbudowana karta sieciowa* (Sieć - Sieć Windows);
- wbudowana karta dźwiękowa* (Multimedia -> Dźwięk PCI / PnP);
- inne wbudowane urządzenia*.
* - o ile płyta główna posiada dany sprzęt.
Następnie na podstawie zdobytych informacji o sprzęcie spróbuj poszukać do nich sterowników lub wypisz te info tutaj.
Nie zapewniam, że moja porada się sprawdzi (np. czy dane sterowniki będą dostępne na Internecie lub czy będą one prawidłowo działać). Jeżeli jednak nie masz sterowników do swojej płyty gł. to spróbować raczej nie zaszkodzi .
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
Northbridge - SiS649
Southbridge - SiS965
Dźwięk mam, stery do grafy też, kartę sieciową mam osobną. Tylko teraz potrzebuje tych sterowników do MB
Southbridge - SiS965
Dźwięk mam, stery do grafy też, kartę sieciową mam osobną. Tylko teraz potrzebuje tych sterowników do MB
No to do google te nazwy np "SiS649 drivers"
Najbardziej zblizony model:
http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-8s648.html
A można tak wgrać stery do innego modelu?
Nigdy nic nie wiadomo... ale sterowniki do pokrewnych modeli często do siebie "pasują".Adamo pisze:A można tak wgrać stery do innego modelu?
Ha, tylko że ja mam PCI E16, a tam jest do AGP
Z doświadczenia* powiem Ci, że sterowniki do innej płyty głównej się nie zainstalują (wyświetli się komunikat, że nie wykryto kompatybilnego sprzętu i instalacja zostanie przerwana). Jednak mogę się jak zwykle mylić .Adamo pisze:A można tak wgrać stery do innego modelu?
Spróbuj użyć narzędzia do sprawdzania i wyszukiwania sterowników dla chipsetów Sis-a. Może ono znajdzie odpowiednie sterowniki.Adamo pisze:Northbridge - SiS649
Southbridge - SiS965
http://www.sis.com/support/support_prodid.htm
* - u kolegi nie chciały się zainstalować sterowniki do płyty głównej, gdyż wyświetlał się opisywany wyżej komunikat. Okazało się, że... pomyliliśmy płyty CD i próbowaliśmy instalować sterowniki do starej płyty głównej zamiast do obecnie używanej .
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
Wychodzi na to, że wszystkie potrzebne sterowniki mam...
mam PCI E16
mam Realtec AC'97
mam osobną kartę sieciową
mam dyski podpięte na taśmy takie szerokie (IDE chyba..)
Chyba nie znajdę tych sterowników. Ale skoro działa to nic kombinować nie będę. Piotrek_L, dostaniesz POMÓGŁ
AGP SiS Acceleration Graphic Port
Audio SiS 7012 Audio Controller
LAN SiS 900 Fast Ethernet Controller
SATA SATA
Chyba nie znajdę tych sterowników. Ale skoro działa to nic kombinować nie będę. Piotrek_L, dostaniesz POMÓGŁ