[Pytanie] Co sądzicie o moim kompie

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

koza25

Post autor: koza25 » 17 sie 2007, 16:24

[Pytanie] Co sądzicie o moim kompie

- Intel(R) Pentium(R) 2x2.80 Ghz
- Radeon X1600 Pro 256 mb
- 1024 ram ( 2x 512 firma elixir )
- płyta główna GA-965P-S3
i np. gra Loki mi się długo wczytuje neverwinter nights 2 mi się długo wczytuje i niemam żadnych innych aplikacji włączonych co by mi się przydało wymienić lub co mam lipne z mojego sprzętu
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, 16:25 przez koza25, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 17 sie 2007, 17:06

Re: [Pytanie] Co sądzicie o moim kompie

koza25 pisze:długo wczytuje
Długie wczytywanie to przeważnie oznaka małej ilości RAMu w komputerze. Ale nie jest najgorzej, bo Neverwinter Nights 2 i Loki to bardzo wymagające gry. Aby cieszyć się płynnością w grach (szczególnie w najnowszych) zalecane jest 2 GB RAM.
Jeszcze kilka słów o karcie graficznej, bo na tym trochę się znam - według mnie karta graficzna jest całkiem niezła - taki typowy średniak. Najnowszy Medal of Honor, Bioshock się uruchomią, ale raczej na najniższych. Jeśli nie wymagasz obsługi Directx 10 - nie musisz jej zmieniać - wystarczy do komfortowego grania w grach obsługujących Directx 9.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2007, 17:06 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 17 sie 2007, 18:35

koza25 pisze: [Pytanie] Co sądzicie o moim kompie
Sądze, że jest to komp na czasie do grania w gry na DX 9. Dorzuć jeszczeprzynajniej 512 ramu i będzie dobrze... Jest pare tricków jak przyszpieszyć windowsa i gry ale to szerzej trzeba wyyłumaczyć
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 20 sie 2007, 14:38

Mam dwa razy gorszy procesor od Ciebie i nie mam problemów ze wczytywaniem się gierek...
dla przykładu NWN2 wczytuje mi się kilka sekund lub kilkanaście w zależności od ilości modułów.

-Procesor -> słaby, nawet bardzo jak na dzisiejsze standardy.
-karta graficzna z niższej półki, gorsza nawet od mojej.
-ram -> mi tam 1GB w zupełności wystarcza.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 22 sie 2007, 09:44

Wg mnie dobra konfiguracja, karta mogła być lepsza (sam mam Radeona X800GT... tak pozamieniałem sprzęt że tak wyszło...), RAMu tak z 2gb, procek jest dobry. Czyli w przyszłości: zmień grafę, a teraz jak możesz to dołóż RAMu, tak z 1gb, bo na razie jest dość tani (zaś pewnie będzie jakieś trzęsienie ziemi na Tajwanie i ceny sprzętu pójdą w górę...)
<<

Karol543

Post autor: Karol543 » 24 sie 2007, 18:01

Super komp chętnie wziąłbym sobie od Ciebie procesor :ok:
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 25 sie 2007, 09:57

wziąłbym sobie od Ciebie procesor
Jeden czy dwa?
koza25 Naprawdę masz 2 Pentium 4 :?:
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 25 sie 2007, 13:15

pan jUzek pisze:koza25 Naprawdę masz 2 Pentium 4
Chodziło o to że Pentiumy 4 wykorzystują HT. Taki chwyt marketingowy, miało to bardzo podnieść wydajność...
HT - Hyper Threading czy jakoś tak się to pisze, wieloprocesorowość... Procesor "udawał" dwurdzeniowy. W menedżerze procesów jest widoczny jako dwa osobne :)
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 25 sie 2007, 13:57

Chodziło o to że Pentiumy 4 wykorzystują HT. Taki chwyt marketingowy, miało to bardzo podnieść wydajność...
HT - Hyper Threading czy jakoś tak się to pisze, wieloprocesorowość... Procesor "udawał" dwurdzeniowy. W menedżerze procesów jest widoczny jako dwa osobne
Wiem co to jest HT intela, swego czasu był to sposób na zwiększenie wydajności pentium 4, HT stosowane było chyba ze względu na kiepską architekturę układu :cwaniak:

Ale to że procek używa HT powinno się zaznaczyć a nie pisać "Pentium 4 2xIleśtam"
Ja mam Athlona 64 X2* 3800+ i nigdy nie piszę 2xA64 3800+ Jeżeli już to Pentium 4 2.80 z HT

X2 to oznaczenie producenta
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 25 sie 2007, 14:51

Polecam dokupić jeszcze 1024 Mb ram a jak cie na tyle nie stać to przyajmniej 512 a tak to masz nawet nawet machine :)
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 25 sie 2007, 18:33

pan jUzek pisze:Wiem co to jest HT intela, swego czasu był to sposób na zwiększenie wydajności pentium 4, HT stosowane było chyba ze względu na kiepską architekturę układu
Iwan pisze: Chodziło o to że Pentiumy 4 wykorzystują HT. Taki chwyt marketingowy, miało to bardzo podnieść wydajność...
HT - Hyper Threading czy jakoś tak się to pisze, wieloprocesorowość... Procesor "udawał" dwurdzeniowy. W menedżerze procesów jest widoczny jako dwa osobne :)
Ja mam Pentiuma HT - tak jak napisał Iwan, w Menadżerze Zadań mogę wybrać, czy aplikacja ma obsługiwać jeden czy "dwa procesory"... ale tak naprawdę więcej z tym problemu niż jakieś zalety - kiedyś musiałem zmienić na "jeden procesor", bo Project: Snowblind nie chciał mi działać. Tak jak napisaliście - chwyt marketingowy i próbowanie zwiększenia minimalnie wydajności procesora.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, 18:34 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 25 sie 2007, 20:36

P4 z HT powoduje szybsze dzialanie, wczytywanie sie programow itd. np. Photoshop, Corel niz P4 bez HT. Wiem bo testowalem :rotfl:
Osiagi sa o duzo lepsze na HT niz bez.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 25 sie 2007, 21:15

Borys666 pisze:P4 z HT powoduje szybsze dzialanie, wczytywanie sie programow itd. np. Photoshop, Corel niz P4 bez HT. Wiem bo testowalem :rotfl:
Osiagi sa o duzo lepsze na HT niz bez.
No tak... ale tak jak podałeś - tylko w aplikacjach biurowych. W grach nie ma to większego znaczenia.
Borys666 pisze:Wiem bo testowalem :rotfl:
Wiem, bo... czytałem :rotfl: