Komputer mi sie strasznie zacina

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

DjLuKiS

Post autor: DjLuKiS » 24 sie 2007, 23:10

Komputer mi sie strasznie zacina

Komputer mi sie straszneie zacina mam 128 mb ram I windows xp troche komputer stary ale chocił wcześniej szybko Pomocy

<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 24 sie 2007, 23:49

Re: Komputer mi sie strasznie zacina

podaj inne wymagania kompa, procesor, karta graficzna, płyta główna
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 24 sie 2007, 23:57

Antywirus, antyspyware, jeżeli masz mało ramu i słaby procek to zamiast instalacji antywirusów formacik :) (skanery antywirusowe spowalniają starsze kompy)
<<

szajba

Post autor: szajba » 25 sie 2007, 09:34

wejdź w START--->Uruchom--> wpisz tam MSCONFIG i wejdź w zakładkę Uruchamianie i tam zobacz co masz po odznaczane jak będzie coś niepokojącego to odznacz i już :)
Polecam też antywirusa :P
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 25 sie 2007, 09:42

Polecam też antywirusa :P
Ja miałem kiedyś (jeszcze niedawno) celerona 700MHz i 128MB RAM, jak zainstalowałem jakiegoś tam avasta to nawet baldur's gate 2 zwalniało, tak więc nie polecam, lepiej format :rotfl:
Co do MSCONFIGA to polecam jeszcze program do czyszczenia rejestru, bo niektórym upierdliwym programom reklamowym odznaczenie wpisu w msconfigu nic nie daje bo sobie tworzą nowy i znowu startują z systemem

DjLuKiS Zmień przeglądarkę na bezpieczniejszą bo IE to narzędzie pozwalające eksplorować internet z komputera i komputer z internetu :D
<<

DjLuKiS

Post autor: DjLuKiS » 25 sie 2007, 10:15

mam 128 mb ram procesor Intel celeron D 1002MhZ

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2007 10:17 ]
ale mi po formacie dwa dni póżniej i sie strasznie zacina a nie mam żadnych śmieci
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 25 sie 2007, 10:19

DjLuKiS pisze:mam 128 mb ram procesor Intel celeron D 1002MhZ
Ja miałem Xp na 450MHz, 128 RAM i wszystko chodziło w miarę dobrze. Po prostu zaniedbany system - podaj liczbę procesów oraz napisz czy system stabilnie chodzi. Wejdź w Menadżera zadań, zakładka "Wydajność" i "Użycie procesora" - jeżeli nic nie robisz i nie masz włączonej dużej ilości programów, a użycie jest wysokie i niestabilne, to potwierdzi teze o "zakurzonym" systemie...
Warto zaistalować program Ram Cleaner 1.40.
Po zaistalowaniu: Start ---> Wszystkie Programy ---> Ram Cleaner 1.40 ---> Fast Ram Clean i po kilku sekundach mamy oczyszczone RAMy.

Kod: Zaznacz cały

http://programy.internetstandard.pl/pc/9362.html
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, 10:24 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 25 sie 2007, 13:28

Moim zdaniem masz za malo ramu. Do prawidlowej pracy XP potrzeba 256. Twoj komp wykozystuje bezposrednio 50% pamieci. Otworz menadzera zadan windy (alt+ ctrl+ del) i w zakladce wydajnowsc porownaj "Pamiec fizyczna (KB)- Razem" z "Pamiecia zadeklarowana (KB)- Szczyt". Jesli wartosc Szczyt bedzie sie zblizala, lub bedzie wieksza od calosci fizycznej oznacza ze musisz dokupic ramu.
Oczysc tez rejestr (polecam jv16 Power Tools), zrob defragmentacje i powieksz plik wymiany (powieksz go koniecznie).
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 25 sie 2007, 13:48

Ja miałem Xp na 450MHz, 128 RAM i wszystko chodziło
Skoro matchless miał gorszy komp niż ja i XP mu dobrze działał to raczej wątpie w to żeby jest za mało ramu
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 25 sie 2007, 14:54

spróbuj oczyścić rejestr programem AusLogics BoostSpeed i po wyłączaj zbędne aplikacje :)
Obrazek
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 25 sie 2007, 19:14

pan jUzek pisze:
Ja miałem Xp na 450MHz, 128 RAM i wszystko chodziło
Skoro matchless miał gorszy komp niż ja i XP mu dobrze działał to raczej wątpie w to żeby jest za mało ramu
pan jUzek doczytaj do konca
MATchlesS pisze:chodziło w miarę dobrze
Ale pewnie uzycie pamieci bylo ponad norme w trakcie pracy kompa.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 25 sie 2007, 21:13

Borys666 pisze: Ale pewnie uzycie pamieci bylo ponad norme w trakcie pracy kompa.
Powiem szczerze, że nie pamiętam, ale bardzo możliwe - wyłączanie się gier i inne bardzo obciążające procesy bardzo długo trwały. Przecież zalecaną ilością pamięci RAM dla Windows Xp jest 512 MB.
Ale wracając do problemu DjLuKiS'a - tak jak napisałem wcześniej. Najprawdopodobniej ma "zakurzoną" pamięć - użyj Ram Cleaner (podałem link i instrukcje wcześniej) i powinno pomóc (ja wyczyściłem swoją pamięć i zauważyłem szybszą pracę Windows - to naprawde pomaga). I tym optymistycznym akcentem...
Ostatnio zmieniony 25 sie 2007, 21:14 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 26 sie 2007, 02:07

Bez podgladu managera zadan (uzycie procesora, stan procesow) niewiele zdzialamy.
Mam kompa na ktorym chodzi XP:
500MHZ
128RMU
Pomocne na takim kompie jest bardzo wylaczenie skórek (przelaczenia na klasyczny ze starego windowsa 98 i calkowite wylaczenie uslugi "Kompozycje"). Niestety 128RAMu dla win xp (nawet dla mojego odchudzonego XP) to troche za mało. Po starcie systemu z 128RAMu windows zostawia gdzies 30-40MB a to nie jest duzo do komfortowej pracy :( Ale żyć się da ;)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

DjLuKiS

Post autor: DjLuKiS » 26 sie 2007, 12:07

ten ram cleaner nic nie pomógł może jak sformatuje i zainstaluje te ram cleaner pomoże a jak nie to dokupie więcej ramu :)

[ Dodano: Nie 26 Sie, 2007 12:13 ]
czytałem na innym forum że taki koleś ma taki sam komp jak ja i mu sie zrobiło tak jak mi i to jakoś naprawił
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 27 sie 2007, 01:19

Jak na XP za mało ramu. Ogólnie to jest za stary komputer na system XP - albo modernizacja, albo 98 :/
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 27 sie 2007, 08:39

Adamo pisze:albo modernizacja, albo 98
Albo Windows XP Mini :) Podobno chodzi dobrze nawet na kompach gdzie Win 98 się ciął...
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 27 sie 2007, 10:20

No właśnie, XP Lite, wersja okrojona. W sumie też może być, nawet jest lepszy, bo bezpieczniejszy do internetu
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 27 sie 2007, 17:58

windows zostawia gdzies 30-40MB
Hmm. Windows xp Home z SP1 zostawiał mi 40MB na 128MB RAM ze skórkami włączonymi, Testowałem to naprawdę niedawno, więc coś tu nie gra:?:

działały płynnie takie gry (C700, 128MB RAM ATI Radeon 9200 128MB)
Max Payne 1
Baldurs Gate 1 i 2
GTA 2
Red Faction 1
Quake 3
Earth 2150 wraz z dodatkami.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 28 sie 2007, 10:21

pan jUzek pisze:więc coś tu nie gra:
Tak nie gra konfiguracja systemowa, ktora na kazdym kompie jest rozna. Wiec licytowanie sie przez Ciebie o 5MB jest głupie...
pan jUzek wziales pod uwage ze autor tematu może miec inna karte graficzna od Twojej? Wiem to taki drobny szczegol... przy grach! :P Wiec niepotrzebnie nie zasmiecaj tematu tytulami gier. Tez moge podac tytuly gier ktore chodza przy tej iosci ramu, ale przeciez najwiekszy wplyw na wydajnosc w grach ma przede wszystkim karta graficzna, procek i na koncu w tym zestawieniu pamiec ram.

A tak na marginesie informacja dla tych, ktorzy slyszeli od swoich madrych inaczej kumpli plotki to dementuje info, ze SP1 jest lepszy od SP2: Windows XP z SP2 jest zdecydowanie wydajnieszy niż z SP1. Wiekszosc gier wymaga SP2 ktore zawiera poprawki w directx niezbedne do uruchomienia nowych gier itp. O bezpieczenstwie juz nie wspominajac...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 28 sie 2007, 13:26

ktorzy slyszeli od swoich mądrych inaczej kumpli plotki to dementuje info, ze SP1 jest lepszy od SP2
Otóż drogi administratorze :D , ja nie słyszałem od "swoich mądrych inaczej kumpli" że SP1 jest lepszy od SP2 tylko miałem płytkę z XP Home który od razu instalował się z SP1, później już nie instalowałem dodatku SP2 bo wydawało mi się to niepotrzebne, SP2 Zainstalowałem dopiero gdy kupiłem nowy komputer, ponieważ sterownik od karty dźwiękowej wymagał jego obecności w systemie. I nie chcę tutaj stwierdzać co jest wydajniejsze bo nie będę porównywał C700 128MB RAM z A64 X2 3800+ 1GB RAM
Z Bezpieczeństwem jest lepiej w SP2, nawet jest namiastka Firewalla. Tylko że mi to jest nie potrzebne, jak komputer idzie wolno i się tną gry, to format i po sprawie, dal mnie lepsze to niż męka z antywirusami, czyszczeniem rejestru itd.

Tak naprawdę to wcale nie chodzi o to 5MB pamięci, ale zdarzają się różne dziwne rzeczy które powodują wolne działanie komputera, ot choćby brak sterownika do karty graficznej, jak się ma starszą kartę to XP automatycznie doinstaluje taki sterownik który się zwykle do niczego nie nadaje. :spi: