[szukam] nowy komputer za 4500zł

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 4 wrz 2007, 06:25

Re: [szukam] nowy komputer za 4500zł

Kocyk pisze:Duzy problem to taki ze niewiadomo co lepsze, czy geforce 8800 czy radeon 2900. Widziałem kilka testów i raz wygrywał Geforce a raz Radeon, a innym razem były niewielkie różnice ! Przypomniało mi sie ze pod koniec tego roku nvidia ma wypuscić geforce 9800 . Radziłbym poczekać bo wtedy za ta samą kase kupisz lepszą kartę graficzną albo taniej 8800 GTX ultra. A inny szkopuł to ze AMD i Ati to jedna firma i cieżko znaleźc płyte główną pod procek Intela i karte Radeon. Mi się udało pół roku temu ledwo co kupic płytę główna z AMD i nvidią, i zauwazyłem że na dzień dzisiejszy jest to prawie niemozliwe.
Teraz prawie wsystkie płyty główne są pod
1) procesor AMD i płyta obsługuje radeony
2) procesor intel i karta graficzna nvidii

P.S. najlepiej płytę główna i kartę graficzna wziać tej samej firmy bo jest lepsza współpraca i zwiększa sie wydajnosć sprzętu. Ja mam płytkę i kartę Asusa i polecam tą firme bo nigdy nie miałem problemów ze sprzetem tej firmy
ta... to teraz zero konkurencji pośród płyt głównych... bo procesor czy płyta główna nie obsługują danej karty, to niemożliwe, płyty pod nforce (nvidia) obslugują radeony, tak samo płyty intela obsługują radki a chipsety AMD? takich sie nie kupuje bo są mizerne... wiec jakby tak było to nikt by nie miałradeonów, ja miałem chipsety nforce3 i teraz 4 i na tym 2 radki, dziwne ze działały (wg ciebie) bo wg mnie to normalne

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 4 wrz 2007, 07:26

Zgodzę się z korzychxp, Nie ma znaczenia jakiej marki masz płytę główną (a konkretnie jaki chipset). GF będzie działał na płytce z procem AMD i Radeon nie będzie miał problemów z Intelem...
Kocyk, nie wiem gdzie takie głupoty wyczytałeś...
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 4 wrz 2007, 17:09

ta... to teraz zero konkurencji pośród płyt głównych... bo procesor czy płyta główna nie obsługują danej karty, to niemożliwe, płyty pod nforce (nvidia) obslugują radeony, tak samo płyty intela obsługują radki a chipsety AMD? takich sie nie kupuje bo są mizerne... wiec jakby tak było to nikt by nie miałradeonów, ja miałem chipsety nforce3 i teraz 4 i na tym 2 radki, dziwne ze działały (wg ciebie) bo wg mnie to normalne
Mądrze prawisz bo ja mam chipset nforce, kartę nvidia i procesor amd
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 4 wrz 2007, 18:12

nie wyczytałem. Nie mówie ze nie uda sie kupic Amd z Nvidią. Ale zobaczycie ze tak bedzie. Jeszcze troche a Nvidia z Intelem sie połaczy i kupa, nie będzie intela i radeona. Bo wszystkim chodzi o kase a nie o dobro graczy tak naprawdę. Myślicie ze ile kosztuje wyprodukowanie geforce 8800 ?? tak na serio to produkują go za malutka kasę, a puźniej wciskaja kity i daja kilka tysiecy złotych.
A w grach to zazwyczaj sa reklamy Intela i Nvidii lub AMD i Ati.

to mój ostatni post w tym dziale, nie będę sie mędrkował, wiecie lepiej to spoko
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 4 wrz 2007, 18:28

Widać mamy wróżke Kucyka na forum, on widac wie co będzie w przyszłości...

A dodając - widziałeś gdzieś reklamy AMD i ATI? Bo ja chyba tylko raz w TV i raz w grze jakiejś dawno temu... idąc twoim tokiem myślenia, ten kto sie reklamuje ten żyje, czyli seryjnie AMD & ATI juz nie istnieje bo w reklamach chyba po 24 ich puszczają gdy nie oglądam TV...
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 4 wrz 2007, 18:43

płytę główna z AMD i nvidią
A skąd u licha na tej płycie od razu znalazła się karta nvidia i procek amd. sam się przecież na płycie nie zamontował. obecnie nie ma żadnego problemu z kupnem komputera wyposażonego w procesor AMD i kartę nvidia. (na przykład w sklepie AVANS, chyba tak się nazywał jest komp z AMD A64 X2 4200+ i GF7300)

Drobna uwaga, lepiej nie kupować komputerów w tym sklepie ze względu na słabe karty graficzne i dość wysoką cenę.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 4 wrz 2007, 19:22

pan jUzek pisze:Drobna uwaga, lepiej nie kupować komputerów w tym sklepie ze względu na słabe karty graficzne i dość wysoką cenę.
Tak jest praktycznie we wszystkich super/hiper marketach. Dają wydajny procesor i na tym się kończy. A gdybyśmy taki sam komputer poskładaliśmy w sklepie komputerowym to wyszło by taniej...
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 4 wrz 2007, 20:13

Właśnie o to chodzi by nie kupować zestawów bo zawsze jest coś w nim do (cenzura), jak nie karta to proc, jak nie proc to pamiec, jak nie pamiec to co innego. Składaki sa najlepsze, wychodzi i taniej i wydajniej (jesli oczywiscie sie znamy lub złoży nam ktos kto sie naprawde zna a nie np jakis informatyk bo ten tytuł wcale nie oznacza ze ktos sie na sprzecie zna, po prostu trzeba znac sie ogółem na sprzęcie, znac rynek i wyniki kart, trzeba byc na bieżąco a plus do tego nie mozna byc fanboyem... wtedy mozna byc obiektywnym i nawet 10 latek może pomóc w wyborze kompa lepiej niz informatyk a nie daj Boze ze gosc ktory pracuje w sklepie bo to żal.pl)
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 4 wrz 2007, 20:58

chcę jeszcze tylko powiedzieć do Korzychxp że wyraźnie napisałem że chodzi o reklamy w GRACH (intra). Mędrkować sie nie będę, ale tu jest racja ze gów** wciskaja w supermarketach. I sa tam fajne afery, parę lat temu w hipermarkecie we wrocku w Koronie dawali pirackie windowsy XP :D:D kolejny duzy minus zestawom supermarketowym.

A co do kompa za 4500zł. to spoko wyglada zestaw 7 podana dawno temu
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

The gods made Heavy Metal and they saw that it was good
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 5 wrz 2007, 16:38

Heh w grach powiadasz... to pokaz mi 5 gier gdzie reklamują ATI albo AMD, raczej takich nie znajdziesz, <font color=red><b>po prostu</b></font> te firmy małos ie reklamują, co nie znaczy ze są złe i juz nie istnieją bo sprawują sie całkiem niezle
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 5 wrz 2007, 17:08

reklama ATI była w grze tribes: vengeance. I jeszcze jedno, lepiej żeby w grach nie było reklam
<<

Vek

Post autor: Vek » 9 wrz 2007, 15:48

Ja bym radził coś takiego

AMD Athlon X2 6000+ 615zł

ATI 2900xt 1400zł

MSI K9N SLI Platinum - nForce 570 SLI, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2 375zł

GEIL 4GB 600zł

LG DVD Lightscribe 179zł

Seagate 500GB 515zł

klawiature i myszke logitecha komplet za jakieś 200zł

Zasilacz XILENCE - 600 W 275zł

Obudowa COOLER MASTER Centurion 5 CAC-T05 - bez zasilacza, Prescott, czarna ( CAC-T05-KK-GP ) 209zł

4400zł całość

I LUZ :cwaniak:

[ Dodano: Nie 09 Wrz, 2007 15:50 ]
A co hipermarketów to daj szjs i tyle, wszystko po tygodniu sie rozwala
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 9 wrz 2007, 17:44

dobry sprzęt, ale lepszy byłby jakis Geforce 8800 .
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

The gods made Heavy Metal and they saw that it was good
<<

Vek

Post autor: Vek » 9 wrz 2007, 22:07

Jak kto woli może być 8800gts
<<

Religiosa

Post autor: Religiosa » 10 wrz 2007, 00:35

A ja powiem tak!!Co do sprzętu który proponujecie jest spoko ale niestety co do kart graficznych na razie na rynku jest szał i wyścigi co do technologi w grafice albo wysoka półka albo niska!!!Jaką byś nie kupił i tak jest do niczego!A to dlatego że directix 10 jest i wyłącznie pod vistę!!!A vista jest do niczego i gorsza od wina xp sp2!!To co zakupisz teraz za rok już nie pograsz w nowsze gry!!I niedługo wychodzą nowe karty z rodziny Nvidi Gforce!!Ale wybór należy do ciebie 8800 GTX jest spoko ale drogi!!!!
<<

cinek100

Nowy

Post autor: cinek100 » 10 wrz 2007, 12:23

Witam ponownie wszystkich z zgromadzonych informacji na tym i innych forach skompletowalem
ponizszy zestaw komputerowy

Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-550AB-A) 550W bulk
Microstar P35 NEO2-FIR
Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX
GeForce 8800 GTX Gigabyte 768MB TV & 2x DVI (PCI-E)
Seagate 400 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)
GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz
Obudowa RAIDMAX Sirius Silver
Samsung DVD+/-RW SH-S183L LightScribe bulk black + soft (Serial ATA)

Prosze o ocene tego zestawu.Czy cos wzmaga wzmiany czy zestaw jest ok?
Prosze o pomoc.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 10 wrz 2007, 18:36

cinek100 pisze:Prosze o ocene tego zestawu.Czy cos wzmaga wzmiany czy zestaw jest ok?
Zestaw jest bardzo dobry - według mnie nie ma słabych punktów, ale ewentualnie można się przyczepić nagrywarki firmy Samsung - zdecydowanie lepsze są firmy NEC, BenQ i LG.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''