Co lepsze?? 8800GTS czy 2900XT

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Vek

Post autor: Vek » 9 wrz 2007, 15:33

Co lepsze?? 8800GTS czy 2900XT

MSI Radeon 2900XT 512MB 512bit DDR3 VIVO / 2xDVI
czy :zdziwko:
Microstar GeForce 8800 GTS MSI 640MB TV i 2x DVI (PCI-E)

Powiedzcie co sądzicie :cool:

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 9 wrz 2007, 15:57

Re: Co lepsze?? 8800GTS czy 2900XT

Trochę trudno porównać, bo różne krążą opinie, więć może przedstawię ich zalety i wady:
Radeon 2900XT
- potrzebuje mocarnego zasilacza
- nie radzi sobie z Antyaliasingiem
- wciąż nie ma optymalnych sterowników - wychodzą nowe wersje, ale nie rozwiązują one wszystkich problemów z działaniem niektórych gier
- że tak się wyrażę - jest jakby "niestabilna". W niektórych grach nawet jest lepsza od GeForce'a Ultra, ale niektórych jest gorsza od najsłabszego GeForce'a 8800 (czytaj: wersja z 320MB).
GeForce 8800GTS
- kompatybilność ze wszystkimi grami
- niski pobór mocy (z porównaniem do Radeona)
- przeważnie (w tych bardziej wymagających) to jednak 2900XT jest ciut lepszy, ale tak jak napisałem wcześniej - różnie z tym bywa.

Ja wybrałbym... jednak GeForce'a - bardziej pewny wybór, bo sterowniki do najlepszych Radeonów jak nie było, tak nie ma. Poza tym nie musisz przepłacać, jeśli chodzi o zasilacz. Oczywiście nie musicie się ze mną zgadzać, więc, żeby nie było, że ktoś zaraz nie napisze: co Ty mówisz ***** - przecież ta karta jest lepsza..."
Zobacz jakie są nieznaczne różnice w grze TES IV: Oblivion:

Kod: Zaznacz cały

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2859-34
Czasem na korzyść Radeona czasem GeForce'a...
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, 16:26 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Vek

Post autor: Vek » 9 wrz 2007, 16:41

Dzieki :super:
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 9 wrz 2007, 17:27

Zadaj sobie pytanie czy będziesz używał AA i juz masz odpowiedź - TAK - GeForce, NIE - Radeon.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 9 wrz 2007, 18:58

korzychxp pisze:Zadaj sobie pytanie czy będziesz używał AA
Dokładnie. W sumie Radeon 2900XT to bardzo mocna karta, na której wszystkie gry uruchomią się w wysokiej rozdzielczości, a jak wiadomo im większa rozdzielczość tym brak AA jest mniej zauważalny (gorzej trochę na LCD, ale już w rozdzielczości 1280 x 1024 według mnie nie ma sensu uruchamiać AA - wysoka rozdzielczość robi swoje i automatycznie jakby wygładza). Dlatego jeśli masz duży monitor, który zdoła wyświetlić dużą rozdzielczość, ufasz ATI, która może w końcu wyda poprawne sterowniki, masz bardzo mocny zasilacz, a także jesteś ryzykantem (kilka gier nie uruchamia się na 2900XT) możesz wybrać Radeona.
Jak widać nie można dokładnie określić, która karta jest lepsza - ja polecam trochę bardziej GeForce'a, ale to moje zdanie.

Ewentualnie można poczekać na GeForce'a 8700 GTS:
W końcu doczekaliśmy się oficjalnej zapowiedzi kolejnych kart z serii GeForce prosto od wielkiego, zielonego NVIDIA.

I tak oto, chip G92, ukryty będzie pod nazwą GeForce 8700 GTS. Będzie to istna hybryda dwóch kart, mianowicie GF'a 8800 GTS z 8600 GTS. Otóż, karta będzie nawet lepsza od 8800 GTS w kwestii wypełniania, jednakże zunifikowanych jednostek będzie miała mniej (prawdopodobnie 64 - 8800 GTS ma ich 96).

Jednak nie ma co porównywać tych dwóch kart, potoki w nowym GeForce 8700 GTS prawdopodobnie są już drugą generacją zunifikowanych jednostek cieniowania. Tym samym, 64 jednostki mają być tak samo wydajne jak 96 tych, zawartych w 8800 GTS.

Układ wytwarzany będzie w procesie technologicznym 65 nm i cechować ma go pobór prądu na poziomie GeForce'a 7900 GS.

Karta przeznaczona będzie jako produkt dla wszystkich entuzjastów gier komputerowych a pierwsze zapowiedzi o wyniku 10 tysięcy punktów w 3D Mark'u 06 napawają optymizmem.

Póki co, nie pozostaje nam nic innego jak poczekać na oficjalną premierę karty, która nastąpić ma w okolicach 12 listopada.

Co ciekawe, również i AMD-ATI szykuje produkt, który uderzy na średnią półkę cenową. Jego nazwa robocza to AMD-ATI Radeon 2700PRO/XT, jednakże jego specyfikacji nie podamy Wam jeszcze teraz, gdyż póki co, jest ona tylko i wyłącznie spekulacją.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 18:47 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 11 wrz 2007, 16:18

Oczywiście obecne błedy i niedociągnięcia w grach Radeon 2900 XT zostaną naprawione wraz z publikacją kolejnych wersji sterowników...
Karta graficzna Radeon HD2900XT pobiera prawie 220W mocy. To dużo, ok. 40W więcej od G80
Więc nie zaliczałbym do minusów ilość pobieranej energii przez Radeona, bo to żadna różnica ;)

Ciekawostką w Radeon 2900 XT jest zintegrowana karta muzyczna :]
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, 16:28 przez Maciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 11 wrz 2007, 18:20

Co do tych poprawek w sterownikach to nie byłbym taki pewien bo ATI zawsze miało z tym problemy i mysle ze nadal mają, do tej pory nie naprawili przykładowo cieni w NFS MW czy ogółem cieni DST choc w serii 2xxx (ale to nie stery ttylko architektura poprawiona) sprawiły ze cienie wyglądają duzo lepiej ale nadal nie idealnie... dlatego radeon - tak, gdy powiesz sobie stop z AA (bo jest wtydajniejsza karta niz 8800gts) ale juz z AA to bym polemizował, oczywiscie potrafi wygrac ale czasem potrafi sromotnie przegrac, wiec lepiej yustawic wyzsza rozdziałke niz AA
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 11 wrz 2007, 18:30

korzychxp pisze:do tej pory nie naprawili przykładowo cieni w NFS MW
Na temat cieni w MW przeczytasz dokładnie w wspomnianym wczesniej artykule:

Kod: Zaznacz cały

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2859-34
wynika z tego ze cienie DTS w m.in MW to jakiś wymysl NVIDII

Jak dopracują stery to wydaje mi sie ze nowy radek bedzie miazdzyl konkurencje na tym samym poziomie cenowy. A po najnowszych sterach 7.9 widac juz wzrost wydajnosci w niektorych grach rzedu nawet kilkudziesieciu procent (wg changeloga ATI)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 11 wrz 2007, 20:00

Nie ucz ojca dzieci robić :D
Znam te testy na pamięć, te opisy też, napisałem wczesniej ze to są cienie DST i z nimi NIESTETY radki z serii niższych niz 2xxx w ogóle sobie nie radzą, spada wydajnosc i te cienie są brzydkie, jest takich gier z 10 a najgorszym przykładem jest Cold Fear, włączenie cieni na high skutkuje spadkiem fps nawet na x1950xtx do wartosci niegrywalnej