[Opinia] Football Manager 08

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 28 lip 2007, 18:46

[Opinia] Football Manager 08

Obrazek Temat o kolejnej części słynnej już serii managerów piłkarskich - Football Manager, czyli Football Manager 2008. Jako wielki fan managerów nie mogę się już doczekać premiery owej gry - w sumie teraźniejsza część (FM 2007) jest według mnie idealna i bezbłędna - poza tym poprawiono trochę grafikę (okienka). Poniżej dwa screen'y z nowej części oraz garść nowinek. Piszcie czy oczekujecie od nowej części czegoś jeszcze lepszego - jestem bardzo ciekaw Waszych opinii, bo moi znajomi nie lubią gier z tego gatunku i w zasadzie nie ma z kim pogadać o serii Football Manager.

Kod: Zaznacz cały

http://www.gram.pl/upl/news/120070728145150.jpg

Kod: Zaznacz cały

http://www.gram.pl/upl/news/120070728145150.jpg
Football Manager to seria, która cieszy się największym, spośród produkcji z tego gatunku, uznaniem wśród graczy. Co roku ludzie ze Sports Interactive usprawniają działanie swego dziecka, tak też stanie się i tym razem. Zmiany w tegorocznym FM-ie rewolucyjne nie będą, ale na pewno dadzą się odczuć.
5 tysięcy drużyn, nad którymi gracz może przejąć kontrolę - to imponująca, największa dotąd liczba, jaką będzie mógł poszczycić się Football Manager 2008. Zmieni się też sama rozgrywka. Na pewno nie diametralnie, bo i po co, skoro poprzednie wydanie zebrało znakomite recenzje w prasie branżowej. Spory udział w nowych lub przekształconych elementach mieli fani gry, wspierający programistów ze Sports Interactive cennymi radami. Oto, co z tego wszystkiego wyszło.
Przede wszystkim metamorfozie ulegnie tzw. "match day", czyli, jak się nie trudno domyślić, dzień rozegrania spotkania. W jego trakcie wszystko będzie praktycznie podporządkowane gwoździowi programu - zapowiedź, rozmowa przedmeczowa, instrukcje trenera drużyny przeciwnej, sama potyczka, przerwa i odprawa pomeczowa. Najciekawsza jest jednak informacja, że gracze nie będą mogli pauzować meczu w celu udzielenia nowych wskazówek. Wszystko odbędzie się w trybie płynnym, co zwiększy tylko realizm rozgrywki.
Znacznie bardziej rozwinięty zostanie system prowadzenia kadry narodowej. W dotychczasowych odsłonach po prostu był, stanowił miły dodatek do wątku głównego, jakim było prowadzenie klubu. Teraz, specjalnie na potrzeby Football Managera 2008 został on jednak całkowicie zreorganizowany i to nie tylko w aspekcie samego prowadzenia drużyny narodowej, ale praktycznie wszystkich czynników, jak koniec kariery reprezentacyjnej, wzajemne relacje między zawodnikami, czy znacznie usprawniona selekcja.
W najnowszym FM-ie menedżerowie-amatorzy będą też mogli stale kontrolować poparcie, jakim cieszą się wśród zarządu i kibiców. Tym razem zmiany nastrojów nastąpią znacznie szybciej - nie na koniec miesiąca, kiedy właściciele klubu wystawiali graczom cenzurkę, ale po praktycznie każdym meczu czy dokonanym transferze. To z pewnością zwiększy samokontrolę użytkowników i sprawi, że każdy ruch będzie ważny dla ich wirtualnej kariery w danym klubie.
Podobnie sprawa mieć ma się z finansami. Te będą tym razem uzależnione również od osiąganych przez drużynę wyników - za dobre rezultaty menedżerowie zostaną nagrodzeni specjalną premią. Regularnie pojawiać się będą informacje dotyczące cen biletów, wpływów z reklam czy ewentualnej możliwości rozciągnięcia budżetu.
Wreszcie - poprawiona zostanie grafika (chociaż trzeba przyznać, że "excel" jest dla wielbicieli serii czymś niezastąpionym - te wszystkie liczby, wykresy, statystyki, ach...). Tutaj też rewolucji nie będzie, ale poprawi się przejrzystość menu i możliwość poruszania się po poszczególnych działach. Ma to oczywiście związek z pojawieniem się kilku nowych opcji. W końcu informacja, która może budzić uśmiech na twarzy - kulki ganiające po zielonym prostokącie też będą lepiej wyglądać! I zaczną poruszać się z większym sensem. Niektóre sytuacje, gdyby wyobrazić je sobie w trójwymiarze, rzeczywiście mogły wyglądać komicznie. Zaimplementowany zostanie też system tworzenia facjat wygenerowanym piłkarzom.
Oprócz tego drobne zmiany zajdą także w takich aspektach gry, jak transfery, nagrody przyznawane piłkarzom czy kontakt z mediami. Wprowadzone zostaną też tzw. "fan days", w trakcie których zawodnicy danej drużyny spotkają się ze swoimi fanami, czy rozegrają mecz pokazowy. Dzięki usprawnionemu kodowi save'y będą się szybciej wczytywać i nadpisywać. Pozdrowienia dla posiadaczy słabszych komputerów prosto z SI.
"Dzięki Football Managerowi 2008 raz jeszcze podnosimy poprzeczkę w tym gatunku gier" - skomentował Miles Jacobson ze Sports Interactive. Chłop jest pewien siebie i dziwić się temu wręcz nie wypada, w końcu od rozwodu SI z Eidosem pierwsza z wymienionych firm (głównie dzięki zachowanym prawom do bazy danych) zdecydowanie wygrywa konkurencję w kategorii "najlepszy tytuł menedżerski". FM 2008 ukaże się na PeCetach przed tegoroczną Gwiazdką.
Mile widziane także inne nowości o nowej części!
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, 10:51 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 5 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 28 lip 2007, 20:59

Re: [Opinia] Football Manager 08

Football Manager, najgorszy manager jaki mógł powstać. Lepszy jest championship i total club
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 28 lip 2007, 21:28

szpon pisze:Lepszy jest championship i total club
Wiem, że każdy swoje zdanie może mieć, ale tutaj absolutnie się z Tobą nie zgodzę - od kilku lat dla mnie najlepszym manager'em jest Football Manager. Pozostałe - szczególnie Championship Manager to największa porażka i kompletne staczanie się tej, co prawda, znakomitej serii (na dowód - wystarczy zobaczyć oceny w czasopismach komputerowych). Ja już nie mogę doczekać FM 2008 - jestem przekonany, że gra będzie jeszcze bardziej genialna niż poprzednicy, a także czaję się na Football Manager Live...
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

MajorQ

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: MajorQ » 28 lip 2007, 23:10

No w sumie też się doczekać nie mogę na nowego FM :P Tym bardziej że w 2007 gram cały czas i aktualnie gram sezon 2025/26. W 07 w sumie tylko kosmetyczne poprawki bym wprowadził, osłabił reprezentację Anglii która wygrywa wszystko u mnie :P I żeby dało się tak wygrać w sezonie wszystkie mecze :P Nie no żartuje, choć niektórym kumplom ponoć się to w FM07 udało osiągać fantastyczne rekordy 200 zwycięstw z rzędu, nie to jak taktyka save/load :P Wprowadziłbym takie coś żeby po przegranym meczu nie dało się wyjść z gry od razu tylko żeby wynik był zapisywany zawsze, takie zabezpieczenie przed oszustami. Bo reszta w grze mi się podoba, i sposoby rozgrywania meczy, interakcja z innymi menadżerami, z zawodnikami, szeroka kadra zawodników od 16 lat wzwyż. TCM i CM mogą dla FM pięty powąchać co najwyżej.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 28 lip 2007, 23:52

Panowie nie od kilku lat FM rządzi bo od chyba 2 po tym jak goście którzy robili wyśmienity championschip manager rozstali się. W tym momencie pod względem przygotowania Footbal Manager rządzi i oby tak dalej Sega Mistrz.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 29 lip 2007, 09:35

Gdy zobaczyłem ten temat przyszedł mi smak na FM. Wyciągłem z szuflady FM 07 i zainstalowałem. Absolutnie sie zgadzam z Aq. Ze wszystkich gier tego typu FM narazie rządzi. W FM 07 nie chodzi oto żeby grać np FC Barcelona i wygrać cały sezon bez porażki. Chodzi oto żeby wybrać zespół np w środku tabeli lub na końcu. Jeżeli wybierzemy drużynę ze środka tabeli to można sie postarać wygrać z nią ligę. Wtedy będzie ciężko ale jak zdobędziemy ten cel odczujemy satysfakcję że nam sie to udało. Dlatego FM 07 narazie rządzi wśród gier tego gatunku i wg mnie to się nie zmieni. :) Czekam teraz z niecierpliwością na FM 08. :)

PS. Gram teraz Ruchem Chorzów w 2 lidze i staram się ich awansować do 1 ligi ale mam słabą taktykę. Czy ktoś mógłby spojrzeć na tą drużynę i powiedzieć jaką taktykę wybrać? Z góry dzięki. :)
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 30 lip 2007, 14:29

Ja osobiście też gram teraz w FM07, nagrałem sobie kilka łatek nawet. Ciekawie jest rozpocząć grę jako młody manager, jak tak teraz zrobiłem ale bez przydziału do jakiejkolwiek drużyny. To znacznie utrudnia grę bo na początku trzeba znaleźć zatrudnienie i w 100% będzie to bardzo słaba drużyna, która broni się przed spadkiem z kłopotami finansowymi. Ale warto i tak spróbować.
<<

krystian125_chudy

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: krystian125_chudy » 1 sie 2007, 11:51

MATchlesS ja tez mam taki sam problem jak ty: tez wokol mnie nie ma takich ktorzy sie interesuja grami takiego typu jak fm.trudno ci co nie interesuja sie takimi grami to sa glabami
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 20 wrz 2007, 18:51

Dla ciekawskich znalazłem obszerny, czterostronicowy tekst opisujący wrażenia po grze w wersje BETA Football Managera 2008 (czyli inaczej betatest).
Znaleźć można go pod TYM adresem.
Miłej lektury. :)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, 18:51 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 20 wrz 2007, 20:44

A od kiedy graliście w managera, tzn Championship Manager Manager bo taka kiedyś miał ten manager nazwę przed rozłamem.
<<

jack ryan

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: jack ryan » 22 wrz 2007, 15:15

Nie ma nic lepszego niż Football Manager 07 i mam nadzieję że edycja z 2008 r. nie będzie gorsza.

Moja znajomość menedżerów piłkarskich zaczęła sie od Soccer Manager, następnie Championship Manager 4, Liga Polska Manager (świetna gra o polskiej lidze) i ostatnio właśnie FM.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2007, 15:18 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 24 wrz 2007, 21:11

jack ryan pisze:Nie ma nic lepszego niż Football Manager 07 i mam nadzieję że edycja z 2008 r. nie będzie gorsza.
To, że następne edycje będą lepsze jest oczywiste - poczytaj TEN tekst, a dowiesz się, czemu mam prawo tak sądzić. :]
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2007, 21:13 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 25 wrz 2007, 09:49

A ja jestem inny, gram w ... FIFE MANAGERA, czemu? Mimo że mniej rozbudowany niż Football Manager to... ma klimat, ma interfejs, ma mecz 3D, po prostu spodobał mi się bardziej bo FM mnie znudził
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 4 paź 2007, 16:34

Podano prawdopodobną datę wydania gry:
Na zorganizowanej dzisiaj w Londynie konferencji prasowej, przedstawiciele Sega oraz Sports Interactive ogłosili, że Football Manager 2008 ukaże się w Wielkiej Brytanii i w większości pozostałych europejskich krajów 19 października.
Wspomniana przed chwilą data dotyczy jedynie wersji na PC.
Cóż - przynajmniej wiem ile dni zostało na zbieranie pieniędzy. :)
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 4 paź 2007, 16:42

Oczywiście niedawno pojawiło się demo... Ściągnełem zagrałem i się zauroczyłem... Już czekam na premiere :)_ Demo można pobrać <font color=red><b>s</b></font>tąd - www.fmpoland.pl
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 4 paź 2007, 16:55

Ponieważ link zioomus nie działa (przynajmniej mi), to ja może podam swój link:
Demo FOOTBALL MANAGER 2008
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 4 paź 2007, 17:23

sorry link to www.fmpoland.com :]

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2007 15:51 ]
Pełna treść tego co powiedział MAT :)
"Woo Hoo" - tak właśnie zaczął Miles Jacobson, zanim poinformował Nas, kiedy Football Manager 2008 trafi na sklepowe półki. W większości państw najnowsze dziecko Sports Interactive będzie miało swoją premierę jeszcze przed końcem listopada.

Niestety oficjalna daty premiery FM 2008 w Polsce będzie jedną z najpóźniejszych na świecie, gdyż gra pojawi się u Nas dopiero 8 listopada. Jedynym krajem, w którym najlepszy symulator rozgrywek piłkarskich pojawi się później niż u Nas, jest Japonia, gdzie gra zostanie wystawiona na sprzedaż dopiero 10 grudnia. Jacobson tłumaczy aż tak duże opóźnienie wydania FMa w Naszym kraju tym, że ciągle prowadzone są prace nad dobrym przetłumaczeniem gry.

Daty premier FM 2008:

19 października - Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Francja, Portugalia, Grecja, Norwegia, Szwecja, Finlandia, Islandia, Dania, Holandia, Belgia

23 października - Stany Zjednoczone, Kanada, Meksyk, państwa z Ameryki Środkowej i Południowej

25 października - Australia

26 października - Hiszpania

1 listopada - Czechy, Korea

8 listopada - Polska

10 grudnia - Japonia

Znając już datę premiery nowego Football Managera, nie mamy innego wyboru, jak zacząć odliczanie dni, minut, sekund do pojawienia się gry na półkach sklepowycj, a następnie szybkie rzucenie się po nią przed innymi...
Oczywiście jak zawsze polska opóźnona a blisko 20 dni :/ :wstyd:
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 17 lis 2007, 22:39

Zarzucam linka do felietonu o grze Football Manager 2008 - można w nim przeczytać, m.in.: o nowościach jakie wprowadza nowa część.
Felieton znajduje się na TEJ stronie.
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 25 lis 2007, 02:00

Gra wyszła. Jak dla mnie wspaniała. Jest może trochę niedociągnieć ale najbliższy PATCH to wyeliminuje(mam nadzieje)
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 25 lis 2007, 10:29

Grałem chwilę (jakieś 60 minut) i jestem bardzo zadowolony. Instalacja przebiegła bez problemów, zainstalowałem patcha poprawiającego jakieś błędy i załączyłem. Pierwszy widok można powiedzieć trochę podobny do 07 więc nie czułem się obco. Wybrałem jako pierwsze drużynę Arsenal i doszłem do wniosku że ta gra jest dość trudna. Na pewno trudniejsza niż 07. Zrobiłem taktykę, zmiany w pierwszej 11, obejrzałem młodych talentów, ustawiłem trening i zagrałem. Dość trudny to był mecz ale wygrałem. :) Chciałem na szybko zagrać następnego i tak zrobiłem. I tu się okazało że to nie będzie tak łatwo jak w pierwszym meczu. Rozwalili mnie podajże 3:0. Tak więc trzeba zmieniać taktykę prawie że co mecz bo na jednej cały czas nie idzie. Bardzo ładne zdjęcia piłkarzy, dużo informacji. Nie mam narazie co do tej gry żadnych zastrzeżeń. Jak tak dalej pójdzie to będzie to jedna z moich ulubionych gier. :)