[Opinia] Fifa 08

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 1 paź 2007, 21:25

Re: [Opinia] Fifa 08

Spoko gierka. Co mi się podoba hmm... ? Fajnie wymyślili "Tryb gwiazdy", ale szkoda, ze nie można być bramkarzem xD

Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 1 paź 2007, 21:57

stachu pisze:korzychxp, w fifie działa taktyka? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
To dlaczego Hajto wybiega mi na napad jak wszyscy stoja z tyłu weź mnie nie rozśmieszaj :rotfl: :rotfl:
Moja odpowiedz bedzie tak głupia jak twoja...

Czemu? Bo lubi...
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 6 paź 2007, 15:55

Aby odbiec od napiętej sytuacji, która ostatnio się pojawiła w tym temacie chciałbym wypowiedzieć się na temat najnowszej Fify. Grę mam od wczoraj, ale rozegrałem już kilka meczy z komputerem i bratem, więc jakąś opinie mogę już przedstawić.
Nie grałem oczywiście kariery, ani nie bawiłem się w większość nowych funkcji - opiszę najważniejsze elementy, które wpływają na jakość gry.

Rozpocznę tym razem od... grafiki.
Według mnie trochę ładniejsza niż w Fifie 2007. Niektóre twarze są IMO dokładniejsze, podoba mi się także to, że zredukowali liczbę filtrów i odblasków - lepiej teraz wygląda (czytaj: mniej sztucznie). To jest moja opinia - myślę, że jak co niektóre osoby lepiej się przyjrzą, także przyznają mi racje. Jeśli chodzi o menu - według mnie fajniejsze i bardziej przejrzyste. Nadal przeszkadzają tekturki ludzi za bramkami (mały szczegół, a jednak trochę wkurzający), ale sami kibice wydają się już lepiej wykonani niż w poprzedniej wersji gry. Stadiony są ładnie wykonane - niczym chyba się nie różnią od tych w Fifie 2007. Na plus zasługuję dodanie śniegu - przy wybieraniu włączamy funkcję "Zima" i gramy w zimowej atmosferze - wokół boiska dużo śniegu (różnie to bywa na stadionach - na jednych jest więcej, na innych mniej), a zawodnicy mają rękawiczki - niby detale, a jednak. :]

Teraz kilka słów o komentarzu. W sumie za bardzo się nie zmienił. Poza kilkoma nowymi tekstami nie ma chyba za dużo nowości. Oczywiście grałem tylko około 10 pełnych meczy (po 8 minut), więc jeszcze na pewno jakieś nowe usłyszę i raczej nie jest to moja ostateczna opinia. Tak na pierwszy rzut oka, to trochę się rozczarowałem - podczas przesiadki z Fify 2006 na 2007 od razu wychwyciłem wiele nowych tekstów, a tutaj ledwo kilka. Ogólnie trzyma poziom. Teraz o... nie, nie - jeszcze duża zaleta komentarza, o której nie wspomniałem - wypowiedzi o piłkarzach. Kiedy Oliver Kahn obroni trudny strzał komentator od razu mówi: "Wspaniała interwencja Olivera Kahna - to nadal jeden z najlepszych bramkarzy świata" (nie jest to dokładny cytat, ale sens ogólny został przekazany) albo kiedy bardzo źle strzelimy Frankiem Ribery: "Czy to na pewno był Frank Ribery - przecież ten piłkarz dysponuje świetnym strzałem - strzał katastrofa w jego wykonaniu". Takich komentarzy jest wiele - ja słyszałem m.in. o Patricku Vieira i David Trezeguet. To duży plus - fajnie się słyszy takie wypowiedzi.
Jeśli jesteśmy przy elementach audio gry - kilka słów o dźwiękach i muzyce. Nadal denerwuję mnie dziwny odgłos odbijającej się piłki od słupka/poprzeczki - taki sam jak w 2007. Kibice reagują głośno - przyśpiewki i gwizdy są na dobrym poziomie. Muzyka - na pewno fajniejsza niż Fifie 2007. Jest kilka fajnych piosenek, które wpadają w ucho - nie ma co narzekać.

Teraz kilka słów o taktyce. W końcu jest możliwość swobodnego modyfikowania taktyki! Choć przy możliwościach Pro Evolution Soccer 6 pod tym względem, Fifa nadal siedzi w kącie, to jednak jest już trochę lepiej. Możemy dowolnie przesuwać zawodnika na pozycji, a także ustalać, którą stroną ma atakować/bronić. Nie jest to szczyt marzeń, ale większości zapewne wystarczy.

Jeszcze tylko dwie sprawy:
- optymalizacja: u mnie czasem zwolni na najwyższych detalach, bez AA oraz 1024 x 768, ale ogólnie gra się komfortowo. Mogłoby być lepiej (Fifa 2007 bez problemu na najwyższych detalach i 1280 x 1024), ale wielkich narzekań też nie może być.
- AI oraz co nowości: komputerowi przeciwnicy "zmądrzeli" - o wiele trudniej strzelić bramkę rywalowi. Nie jest to AI na poziomie Pro Evolution Soccer, ale widać, że z roku na rok jest coraz lepiej. W opcjach można teraz osobno ustawić stopień zaawansowania bramkarza i graczy z pola. Również trudniej się z żywym przeciwnikiem - obrońcy lepiej kryją, poza tym strzały są o wiele mniej efektywne - teraz trudno strzelić bramkę z 30 metrów, co w poprzedniej Fifie było łatwe (oczywiście przy dobrej klasie strzelającego). Na dużą pochwałę zasługuję gra bramkarzy - często wychodzą bramki, doszły także nowe interwencje - duża wada Fify została naprawiona. Jeśli chodzi o rzuty wolne i karne - niestety bez zmian. O ile wykonywanie rzutów wolnych/rożnych jest nawet fajne (na kilka sposobów), to rzuty karne powinni poprawić - IMO najlepsze były w Fifa World Cup 2006. Zmuszenie nas do zmiany zawodnika na innym klawiszu niż podanie jest dla mnie obojętne - nie przeszkadza mi to, jedynie przy autach muszę przyzwyczaić się do nowego ułożenia. Natomiast minusem są podania z wysunięciem - nowy sposób w ogóle mi się nie spodobał. Ponoć jest jakiś sposób na przestawienie sposobu podawania z wysunięciem z nowego na stary (czytaj: jak w Fifie 2007) - jak ktoś wie, niech pisze.

Niedługo może zacznę grać karierę (zapewne kilka meczów i mi się znudzi) oraz zbadam nowe funkcje, więc w najbliższym czasie znów coś napiszę. Ale raczej nie będę grać z jakimś zaangażowaniem i radochą - raczej z ciekawości. Jest tysiąc innych, ciekawszych rzeczy.

P.S. Ponieważ nie chcę mi się robić wszystkich wyzwań oraz grać długo w karierę mam do Was pytanie - czy jest jakiś kod, aby odblokować wszystkie rzeczy w sklepiku fana? Pytam się nie dlatego, że nie umiem czegoś zrobić, tylko nie chcę mi się po prostu grać w te śmieszne wyzwania - Fife ogólnie mam tylko na twardzielu dlatego, że gram często z kumplami/bratem, więc fajnie czasem przeciwko zagrać sobie, np: klasycznym jedenastkami.
Czekam na odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, 16:30 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 5 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 6 paź 2007, 21:25

MATchlesS pisze:czy jest jakiś kod, aby odblokować wszystkie rzeczy w sklepiku fana?
Szukałem i nie znalazłem. Tak samo miałem w Fifie 07 ale w końcu nabiłem trochę tych punktów. Najlepiej jakby jakiś forumowicz co długo gra już w najnowszą fifę zapodał by swój profil gdzie ma to już odblokowane lub gdzie ma dosyć punktów by kupić klasyczne jedenastki itp.

Ja aktualnie nad tym pracuję. Napisz co szczególnie chcesz ze sklepiku fana a ja zobaczę ile za to jest pkt i spróbuję nabić. :)
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 6 paź 2007, 21:57

MATchlesS, co do dodatków mówisz masz :P

Kod: Zaznacz cały

http://www.fifapolonia.pl/comment.php?akcja=pokaz&id=495
to 1:P
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 6 paź 2007, 23:28

Ja aktualnie nad tym pracuję. Napisz co szczególnie chcesz ze sklepiku fana a ja zobaczę ile za to jest pkt i spróbuję nabić.
Dziękuję, ale już nie skorzystam. :]
MATchlesS, co do dodatków mówisz masz :P
Kod:
http://www.fifapolonia.pl/comment.php?a ... kaz&id=495

to 1:P
Dzięki, ale znalazłem lepszy pomysł (program, który podałeś ponoć często psuł pliki z grą, był awaryjny - ale niektórym działało. Ja wolałem nie ryzykować).
Pobrałem inny plik (płatny) z "FifaSerwisu" save'a - wystarczy wkleić do folderu z danymi gracza (jest instrukcja jak co) i już wszystko działa - można jedynie edytować swój profil, bo imię zmienia się na "Adam". Ale to szczegóły - kwestia minuty.

Wy możecie za darmo (uploadowałem specjalnie dla Was, żebyście nie musieli płacić) pobrać z TEJ strony.

BTW - za taki pliczek nie powinno się płacić.
Wszędzie próbują wyłudzić pieniądze. Na przykład Gry - Online i poradniki: ponad 6zł. za sztukę - ja tego nie rozumiem. OK - jest poradnik do jakieś skomplikowanej gry (czytaj: trudna strategia/RPG) i można zapłacić trochę - to zrozumiałe. Ale nie 6zł. - za 1zł. to jeszcze, ale bez przesady...
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, 10:41 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 7 paź 2007, 09:53

MATchlesS, ten save jest zrobiony z tego programu ;]
Obrazek
<<

gorzi90

Post autor: gorzi90 » 7 paź 2007, 13:01

Kiedyś wolałem bardziej fifę niż Pro Evolution. Dziś porównując obydwa dema najnowszych wersji tych gier nie mogę się nadziwić jak wielki postęp poczynili panowie z KONAMI w stodunku do panów z EA. Zawsze narzekałem tylko na grafikę w PRO bo była gorsza, dziś PRO ma grafikę lepszą od fify a o pozostałych aspektach takich jak grywalność nie trzeba nawet wspominać. Odliczając oczywiście komentarz który jak narazie lepszy ma fifa ale mam nadzieję że to się zmieni.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, 13:03 przez gorzi90, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 paź 2007, 09:15

Ze strony polskiego wydawcy można pobrać uaktualnienie niektórych składów - oto dokładny adres:

http://www.polska.ea.com/downloads/2955/
Na Portalu, a dokładnie na TEJ tronie możecie przeczytać moją recenzje gry Fifa 08 - zapraszam do lektury.
<<

BroVeq

Post autor: BroVeq » 2 lis 2007, 12:00

Kiedyś byłem wielkim fanem Fify... zakupiłem wszystkie części od 2002 do 2007... 2008 też kupiłem... i co dostałem?!?! Fife 2007!! Tak na prawdę to nic się nie zmieniło!! A co gorsza, fifa straciła dla mnie w ciągu kilku lat ten urok będący w fifie 2002. Ostatnio zagrałem w PES 2008 demo... i przy tym zostałem... a fifa 2008 leży gdzieś w kącie;/
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 10 lis 2007, 20:22

Kilkustronicowy felieton (bardzo ciekawy!) o grze Fifa 2008 - można go znaleźć na TEJ stronie. Polecam lekturę.
<<

pawell

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: pawell » 11 lis 2007, 11:40

Dla mnie FIFA jest fajna gdy gra sie przy jednym komputerze z kolegą ale gdy gra się z komputerem to jest beznadziejna.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 lut 2008, 09:12

Już za kilka dni, pierwszego marca, ukaże się Mega Patch PL do gry FIFA 08. Jego autorami są najlepsi patchmakerzy związani z serwisem Centrum FIFY, który również w marcu będzie obchodził swoje dziesiąte urodziny.

W Mega Patchu znajdzie się wiele przeróżnych ulepszeń dotyczących głównie ligi polskiej. Oto kilka z najważniejszych poprawek:

* Uaktualniona Orange Ekstraklasa wraz z prawdziwym systemem rozgrywek (awanse, baraże, spadki).
* Dodana II liga polska.
* Puchar Polski i Puchar Ekstraklasy.
* Uaktualniona Reprezentacja Polski.
* Nowe menu.
* Popup Canal+ Sport.
* Łatwy w obsłudze instalator.

Nowe poprawki dotyczą także składów, strojów, flag i band wszystkich drużyn w grze.

Więcej szczegółów dotyczących patcha przeczytacie na stronie

www.fifaserwis.com
.
Ze screenów, które widziałem pewne zastrzeżenia mogą budzić stadiony - są jeszcze większe, a jak wiadomo w naszym kraju takich monumentalnych boisk po prostu nie ma. Ale takie bajery jak popup Canal+ Sport albo nowe menu cieszą. :]
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 27 lut 2008, 14:57

MATchlesS pisze:popup Canal+ Sport
Co to jest popup??

Dobrze, że mamy takich ludzi co zrobią taki profesionalny patch. ;) Chętnie bym zagrał w II ligę.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 lut 2008, 15:00

Poput to nic innego jak logo danej firmy, tu: telewizji. Podczas grania w prawym górnym rogu ekranu bedziesz miał logo Canal+ Sport. Dodaje to troszeczkę realizmu... :]
<<

daniellll

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daniellll » 16 mar 2008, 13:58

Mi sie Fifa 08 Nie podobala byla taka dziwna za szybka.Fifa 07 byla lepsza.A tak PozatymDo PES rządzi.

Jesli mozna to dam wam patch znalazlem go na takim fotum nie gwarantuje co w nim jest na pewno jest patch ale może byc nawet crack.

ZAWARTOŚĆ:
* Uaktualniona Orange Ekstraklasa
* Dodana Druga Liga Polska
* Aktualne składy na jesień 2007
* Puchar Polski z drużynami z 1 i 2 Ligi
* Dodany Puchar Ekstraklasy z oryginalnymi grupami
* Prawdziwy system rozgrywek (baraże, spadki, awanse)
* Uaktualniona Reprezentacja Polski
* Dodana reprezentacja Wybrzeża Kości Słoniowej i poprawiony zespół Holandii
* Dodane 4 zespoły grające w Lidze Mistrzów: CSKA Moskwa, Dynamo Kijów, Szachtar Donieck i Steaua Bukareszt
* Koszulki domowe, wyjazdowe, bramkarskie
* Stroje alternatywne dla kilku drużyn
* Flagi, bandy, loga, bannery, minikitsy dla wszystkich drużyn
* 16 stadionów drużyn Orange Ekstraklasy i 14 drugoligowych
* Duża ilość nowych twarzy
* Nowe menu
* Popup Canal+ Sport
* Nowe buty
* MPPL Switcher
* Łatwy w obsłudze instalator
* I wiele innych...

SCREENY:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Linki:

http://rapidshare.com/files/99663836/MPPL08.part1.rar

http://rapidshare.com/files/99665101/MPPL08.part2.rar

Instrukcja

1. Instalujemy do głównego folderu gry
2. Po odpaleniu się okienka dosowego, nic nie wyłączamy, czekamy cierpliwie aż samo się wyłączy
3. Po zakończeniu instalacji usuwamy katalog FIFA 08 z Moich Dokumentów!

UWAGA! :cisza: Wszystkie save z gry podobno nie beda dzialac.Jakby cos nie chodzilo to trzeba usunac katalog Fifa 08 Z moich dokumentow.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, 14:08 przez daniellll, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 16 mar 2008, 14:23

Na moje to jest ten sam patch co podał wyżej MTS. Spójrzcie na zdania z rzeczami co daje ten patch.