GeForce 8800 GTX i 8800 GTS już do kupienia!

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 21 sie 2007, 12:06

Re: GeForce 8800 GTX i 8800 GTS już do kupienia!

Za kilka miesięcy te GeForce'y będą kartami poprzedniej generacji (nie będą obsługiwać Directxa 10.1 [!]). Poza tym na rynek pod koniec roku wkroczy nowy szef:
Według serwisu The Inquirer już w listopadzie uderzyć miałby najnowszy produkt ze sławnej już serii NVIDIA GeForce, sygnowany numerkiem 9800 GTX.

Na dzień dzisiejszy wiemy jedynie tyle, że produkt ma pobierać mniej prądu aniżeli jego poprzednik - 8800 GTX, do tego mniej się nagrzewać. Poniżej przedstawiamy Wam pierwszą ( dlatego nie do końca pewną ) specyfikację sprzętową karty. Szczególnie interesująca jest informacja o tak zwanym „eDRAM dla FREE 4xAA”. Jednak zacznijmy od początku.

Otóż, Microsoft niedawno ogłosił, iż każdy produkt zgodny z biblioteką API - DirectX 10.1 będzie musiał zapewnić co najmniej 4 – krotny antyaliasing (wygładzanie krawędzi). Brzmi to bardzo optymistycznie, gdyż każda karta zgodna z tym standardem, będzie odpalała każdą produkcję z 4 krotnym wygładzaniem krawędzi, bez żadnego spadku wydajności. Na laminacie karty zaimplementowana będzie dodatkowa pamięć eDRAM, która zapewniać będzie wygładzanie krawędzi, bez żadnego spadku wyświetlanych klatek.

Dotychczas, pamięcią eDRAM oraz wydajnym antyaliasingiem, pochwalić się mogła jedynie konsola Xbox 360, która to posiada 10 megabajtów pamięci eDRAM. Pamięć ta zapewnia maszynce Microsoft’u wydajne 2- krotne wygładzanie krawędzi. Na komputerach osobistych w roku 2008 będzie to już najprawdopodobniej dwukrotnie większa wartość wygładzania, zatem, komputery osobiste znowu górą?

-wymiar technologiczny 65nm TSMC
-ponad 1000 milionów tranzystorów
-zunifikowana architektura jednostek cieniowania drugiej generacji
-podwójna precyzja (FP64)
-natywny GPGPU
-moc ponad jeden TeraFLOP dla shaderów
-konfiguracja MADD+ADD dla jednostek cieniujących (2+1 FLOPS=3 FLOPS na ALU)
-superskalarna architektura
-512-bit interfejs pamięci
-1024MB GDDR4
-wsparcie dla DirectX 10.1 (!)
-OpenGL 3.0
-eDRAM dla 'FREE 4xAA'
-wbudowany układ Audio dost. przez HDMI
-wbudowana jednostka tesselująca (zaszyta w rdzeniu)
-polepszona jakość AA oraz AF
Czyli Ci, którzy kupili za grube pieniądze GeForce'a 8800 GTX nie będą mogli zagrać w gry wykorzystujące DX 10.1 :wstyd: .
Zostawmy to bez komentarza...

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 21 sie 2007, 13:00

Czyli Ci, którzy kupili za grube pieniądze GeForce'a 8800 GTX nie będą mogli zagrać w gry wykorzystujące DX 10.1 :wstyd: .
Wystarczy wgrać Viste i do niej Directx 10 który jest dostępny do pobrania na Centrum XP
<<

88bonzo

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: 88bonzo » 21 sie 2007, 13:15

MATchlesS, nie głoś herezji ...

"

Kod: Zaznacz cały

Na szczęście news o tym, że nadchodzący DX10.1 nie będzie kompatybilny z najnowszymi kartami zgodnymi z DX10 okazał się nieprawdą.

Sprawę wyjaśnił przedstawiciel Microsoftu: 'DX10.1 całkowicie wspiera sprzęt pod DX10. Nie usunęliśmy zgodności z obecnym sprzętem. (...) Jest to generalnie uaktualnienie do DX10, które rozszerza odrobinę funkcjonalność sprzętu'. Ufff...
"
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 21 sie 2007, 13:23

szpon pisze:Wystarczy wgrać Viste i do niej Directx 10
Jest różnica między Directx 10, a Directx 10.1, np: to, że tego drugiego jeszcze nie ma :] .
88bonzo pisze:Na szczęście news o tym, że nadchodzący DX10.1 nie będzie kompatybilny z najnowszymi kartami zgodnymi z DX10 okazał się nieprawdą.
Mają szczęście... :luka: Gdyby to jednak była prawda, to ludzie kupowaliby chyba same konsole, bo polityka już nietylko Microsoftu potrafi nieźle wkurzać...
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 13:26 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 22 sie 2007, 09:41

Chyba bym musiał wypić 2 litry gorzałki, żeby teraz kupić te karty :D. Moim zdaniem sie jeszcze nie opłaca. Przede wszystkim za drogo i nie ma za wielu gier wykorzystujących DX10.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 22 sie 2007, 13:10

Adamo pisze:Przede wszystkim za drogo
To jest odpowiedni argument...
Adamo pisze:nie ma za wielu gier wykorzystujących DX10.
... ale ten już nie - najnowsze GeForce'y z serii 8xxx nietylko są już potrzebne tylko po to, aby grać w gry obsługujące Directx 10, ale są w niektórych grach POTRZEBNE I WYMAGANE (np: Colin: Dirt albo Lost Planet), bo tylko one są w stanie zapewnić płynną rozgrywkę na najwyższych detalach. Ale jesli wystarczy Ci granie na niższych detalach faktycznie wystarczą karty zgodne tylko z Directx 9.
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 22 sie 2007, 14:01

MATchlesS pisze:
Adamo pisze:nie ma za wielu gier wykorzystujących DX10.
... ale ten już nie - najnowsze GeForce'y z serii 8xxx nietylko są już potrzebne tylko po to, aby grać w gry obsługujące Directx 10, ale są w niektórych grach POTRZEBNE I WYMAGANE (np: Colin: Dirt albo Lost Planet), bo tylko one są w stanie zapewnić płynną rozgrywkę na najwyższych detalach. Ale jesli wystarczy Ci granie na niższych detalach faktycznie wystarczą karty zgodne tylko z Directx 9.
MATchlesS zauwaz, ze ten topic byl pisany prawie 11 miechow temu, kiedy te uklady dopiero mialy premiere. Wiec wtedy nie bylo gier na DX10 :rotfl: [/b]
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 22 sie 2007, 15:16

MATchlesS pisze:.. ale ten już nie - najnowsze GeForce'y z serii 8xxx nietylko są już potrzebne tylko po to, aby grać w gry obsługujące Directx 10, ale są w niektórych grach POTRZEBNE I WYMAGANE (np: Colin: Dirt albo Lost Planet), bo tylko one są w stanie zapewnić płynną rozgrywkę na najwyższych detalach. Ale jesli wystarczy Ci granie na niższych detalach faktycznie wystarczą karty zgodne tylko z Directx 9.
MATchlesS, ale tak między nami, to trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby teraz kupować takie drogie karty - jak będzie kosztować koło 600zł to wtedy mogę łaskawie pomyśleć o kupnie, ale teraz to ona może dla mnie nawet nie istnieć :D.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 22 sie 2007, 17:33

MATchlesS, ale tak między nami, to trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby teraz kupować takie drogie karty - jak będzie kosztować koło 600zł to wtedy mogę łaskawie pomyśleć o kupnie, ale teraz to ona może dla mnie nawet nie istnieć :D.
Dokładnie. Dostac albo wygrac ok , ale kupic nie kupie bo za 2300 zł to ja mam nowy komputer duzo lepszy od obecnego i karte z seri 7xxx. Na razie stanowczo za drogo może jak ATI/AMD coś wpuści nowego to ceny zmaleją. Jak na razie karty z DX 10 dla przeciętnych graczy nie istnieja bo poniżej 8800 gts nie opłacają się one, poza DX 10 nie mają nic lepszego i mocniejszego od starych układów.[/quote]
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 17:34 przez welll1, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 30 paź 2007, 17:06

Po kilku bardzo słabych kartach (Geforce 8500 i 8400), których jedyną zaletą jest obsługa Directx 10 wyszło coś konkretniejszego - GeForce 8800 GT.
Dzisiaj odbyła się oficjalna premiera najnowszej karty ze stajni Nvidii - GeForce'a 8800 GT, choć można ją nabyć już od kilku dni. Charakterystyczną jej cechą jest duża wydajność w stosunku do ceny. Jeśli chodzi o moc, wersja 256 MB plasuje się pomiędzy modelami 8600 GTS i 8800 GTS, zaś 512 MB ustępuje już niewiele 8800 GTX.

GeForce 8800 GT zajmuje jedno gniazdo i nie blokuje miejsca innym urządzeniom. Obsługuje szynę PCI Express 2.0, ale jest także kompatybilny z wersją obecną. Jak twierdzi producent, jest to karta, na którą czekało wielu graczy, żeby wejść w erę DirectX 10. Pierwsze testy pokazują, że dwa GeForce'y 8800 GT połączone w trybie SLI mają podobną wydajność, co pojedynczy 8800 Ultra.

Karta pojawiła się w dwóch opcjach: z 256 oraz 512 MB GDDR3. W obu przypadkach pamięć taktowana jest zegarem 1800 MHz. Częstotliwość rdzenia to 600 MHz, a 112 zunifikowanych jednostek cieniujących taktowanych jest na 1,5 GHz. Dzięki nowoczesnemu silnikowi obróbki obrazu, karta zapewni bezproblemowe odtwarzanie filmów o wysokiej rozdzielczości z płyt HD DVD oraz Blu-ray. Zauważalną na pierwszy rzut oka wadą jest stosunkowo mała ilość potoków renderujących wynosząca 16, czyli tyle samo, co na przykład w 7900 GT.

Cevat Yerli, prezes firmy Crytek, zacytowany przez Nvidię przyznaje: "GeForce 8800 GT jest doskonałą kartą dla osób, które chcą zagrać w Crysisa". Trzeba przyznać, że rekomendacja niczego sobie.

Cena urządzenia waha się w tej chwili od 800 do 1050 złotych w zależności od taktowania i wydającego go producenta. Dostępne są już wersje takich firm jak Palit, MSI, EVGA, Asus czy Gigabyte, a więc jest w czym wybierać.
Wersja 512 MB, która jest niewiele gorsza od GeForce'a 8800 GTX to dobra propozycja - tym bardziej, że cena nie jest jakoś szczególnie wygórowana...
Na TEJ można zobaczyć wyniki testów nowego GeForce'a w demie gry Crysis z porównaniem do najlepszych kart graficznych na rynku.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 17:14 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 31 paź 2007, 00:01

Karta ..... lekki szok bo za cenę 800 zł możemy mieć potwora :chytry:
No tylko że mnie nawet na taka nie stać. Mam tylko nadzieję że u mnie Crysis będzie działał na High/Medium. Troche dziwna polityka Nvidii... wypuszczają kartę która jest tańsza od 8800 GTS a jest od niej wydajniejsza :zdegustowany:
Teraz 8800 GTS powinien ładnie stracić na cenie wraz ze słabszymi modelami, ale cały czas trzyma się w granicach 850-1100, jego kupno kiedyś było bardzo opłacalne teraz już się totalnie nie opłaca. Za duży zamęt jest teraz z tymi kartami DX i systemem Wiśta. Przy zmianie z DX8 na DX9 chyba nie było aż tyle zamieszania, albo ja go nie zauważyłem. Wyścig zbrojeń obu firm powinien wychodzić użytkownikom na dobre, a tutaj każdy test pokazuje co innego, pewne jest tylko że 8800 ultra jest najmocniejszy, poza tym w przedziale 800-1200 zł jest lekki zamęt a bedzie jeszcze większy gdy nvidia i amd wprowadza kolejne modele :kwasny:
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 31 paź 2007, 17:52

welll1 pisze:w przedziale 800-1200 zł jest lekki zamęt a bedzie jeszcze większy gdy nvidia i amd wprowadza kolejne modele
Im więcej tym lepiej. Przez najbliższe miesiące wejdzie do sprzedaży kilka nowych kart - jedne beznadziejne (jakości GeForce'ów 8400), drugie bardzo dobre (mam na myśli stosunek cena/jakość, czyli np: GeForce 8800GT). Z Radeon'ów warto zainteresować się modelami HD 3800 i 3000. O tym pierwszym można przeczytać na TEJ stronie - są tam informacje o tajemniczym pliku PDF... :zdziwko:
Wojna cenowa dopiero nas czeka, bo twórcy najnowszych kart graficznych czekają na nadchodzące Święta, bo jak wiadomo, wtedy popyt niesamowicie rośnie.
Warto poczytać również tekst o małym zamieszaniu wokół najnowszego GeForce'a:
Jak podają liczne źródła, przez najbliższe dwa tygodnie dostęp na rynku do GeForce'a 8800 GT będzie limitowany. Każdy producent kart graficznych chce od Nvidii jak największej ilości nowych chipów, ale to nie jest niczym niezwykłym bacząc na to, jak dobrym produktem okazała się 8800 GT.

8800 GT to model niemal doskonały w swoim zakresie cenowym i sprzedaje się jak świeże bułeczki. Wypuszczone dotychczas partie były niewielkie szybko opuściły półki sklepowe. Dobrą wiadomość dla graczy ma jednak serwis Fudzilla, który wieszczy, że nadchodzący Radeon HD 3000 będzie tańszy i może odebrać Nvidii część klientów.
Wszystkie karty 8800 GT z fabrycznie podniesionym zegarem do częstotliwości 660 MHz i powyżej mają ukazać się za dwa tygodnie, czyli właśnie wtedy, gdy ATI zamierza wypuścić serię HD 3000.

Wszyscy zatem, którzy planują zakup dobrej karty graficznej w najbliższym czasie, powinni wstrzymać się z decyzją na dwa tygodnie i poczekać na nadchodzącą wojnę cenową.
P.S. - proponuję zmienić nazwę tematu na, np: "Karty graficzne nowej generacji" albo "Dyskusja o najnowszych kartach graficznych", bo obecnie rynek nie opiera się tylko na GeForce'ach 8800, które w chwili tworzenia tematu były jedynymi, które obsługiwały Directx 10. :)