[wasze opinie] TimeShift

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Uchiha Sasuke

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Uchiha Sasuke » 1 lis 2007, 08:53

[wasze opinie] TimeShift

Co sądzicie o wyżej wymienionym tytule??
TimeShift jest pierwszoosobową grą akcji, którą po wielu przygodach stworzyła firma Saber Interactive (twórcy Will Rock). Po wielokrotnym obsuwie terminu premiery, zmianie wydawcy i potrójnym liftingu podstawowych elementów programu, pozycja wreszcie otrzymała swój ostateczny kształt – dynamicznej strzelaniny FPP z nowoczesną oprawą graficzną i paletą nowatorskich rozwiązań.

Fabułę osadzono w mrocznym świecie science-fiction, zdominowanym przez złowrogą organizację Krone, odznaczającą się wyraźnie imperialistycznymi, dyktatorskimi zapędami. Gracz wciela się w świetnie wyposażonego i wyszkolonego rebelianta, stawiającego czynny opór zuchwałej korporacji. Główny bohater przywdziewa futurystyczną, masywną zbroję o niezwykłych właściwościach. Jest to bowiem częściowo świadoma i w pewnym zakresie inteligentna cyber-konstrukcja, dzięki której nasz heros potrafi m.in. zaginać czasoprzestrzeń, zatrzymywać czas, a nawet cofać niektóre wydarzenia. W kluczowych momentach akcji nasza pancerna przyjaciółka sygnalizuje nam możliwość aktywowania interferencji czasowej, my zaś decydujemy o jej wykorzystaniu bądź nie w danej chwili. Ma to oczywiście swoje bezpośrednie konsekwencje na bieg wydarzeń, musimy więc bacznie obserwować wskaźniki naszego wdzianka i mądrze korzystać z jej wskazówek. Nie będzie to łatwe, gdyż wartka akcja na małej przestrzeni i liczni przeciwnicy nie dają nam zbyt wiele czasu na rozważania czy odpoczynek. Liczba zagadek i łamigłówek, która w założeniach wcześniejszych wersji programu miała być dosyć znaczna, została ostatecznie znacząco okrojona, oddając tym samym pole bardziej zręcznościowej, efektowniejszej strzelance.

Na brak efektów wizualnych nie powinniśmy raczej narzekać. W procesie tworzenia graficy poddawali bowiem grę wielokrotnemu, gruntownemu odmłodzeniu, stosując nowocześniejsze rozwiązania i bardziej zaawansowane technologie graficzne, szczególnie w zakresie wyświetlania efektów powierzchniowych i gry światłocieni. Ponadto, TimeShift jest jednym z pierwszych tytułów wykorzystujących zaktualizowaną wersję (4.5) udanego i popularnego silnika fizycznego o nazwie Havok. Gwarantuje to co najmniej zadowalający poziom odwzorowania zachowań substancji płynnych i brył sztywnych, w tym oczywiście ciał występujących w grze przeciwników, ze szczególnym uwzględnieniem usprawnionych algorytmów fizycznych, odpowiadających za efekt „szmacianej laleczki”.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, 11:12 przez Uchiha Sasuke, łącznie zmieniany 1 raz.

"We've got two words for 'ya... Suck It!!" - Triple H & Shawn Michaels vel DX
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 1 lis 2007, 09:33

Re: [wasze opinie] TimeShift

Timeshift, to jedna z gier, na którą czekam z niecierpliwością. Produkt zapowiada się bardzo dobrze, a premiera już blisko (Polska: 15 listopada 2007). Poza tym wymagania sprzętowe nie są za wysokie (co obecnie jest rzadkością), więc duża liczba graczy będzie miała okazje poznać tytuł. Gra ma mieć bardzo dobrą fabułę oraz ma być dopieszczona pod względem technicznym - szczególnie fizyka robi wrażenie. Gra może nie pobije Crysisa i Half Life 2: Episode Two, ale na pewno będzie jedną z najlepszych strzelanek w tym roku.

Kilka przydatnych linków:
Oficjalna strona gry
Zapowiedź
Betatest
Demo
Zajmuje tylko 577,24 MB, więc warto zobaczyć grę w akcji.
Wymagania sprzętowe:Windows 2000/XP, Pentium 4 lub AMD Athlon 1.5 GHz, 512MB RAM, 5GB wolnego miejsca na dysku twardym, karta graficzna 128MB z obsługą Pixel Shaders i HT&L
Ostatnio zmieniony 1 lis 2007, 21:51 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 1 lis 2007, 15:00

Kapitalna gra! Nie mam słów, żeby ją określić. Grafika bardzo ładna i innowacyjne elementy gry. Jak dla mnie wypasik. ;)
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 1 lis 2007, 22:00

Efektowność gry Timeshift możemy zobaczyć na TYM materiale video. Gra robi na mnie ogromne wrażenie - czyżby lepszy F.E.A.R. :?:
Film trwa około 1,5 minuty - warto go obejrzeć, albowiem można się dowiedzieć co nieco o grze.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2007, 22:42 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 4 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Kolotek

Post autor: Kolotek » 4 lis 2007, 11:37

Gra jest znakomita ! Jak dla mnie jest lepsza od F.E.A.R coś w stylu HL2 ! Jest nawet sporo plansz z otwartymi przestrzeniami plus możliwosc obsługiwania pojazdów {Quadów} Co do fabuły to szału nie robi ale za to gra jest bardzo efektowna ;-)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2007, 11:38 przez Kolotek, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 16 lis 2007, 11:44

Można już pobrać "multiplayer'owe" demo gry Timeshift!
>>> DEMO <<<
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 26 lis 2007, 17:39

A więc nie będę się tutaj rozpisywał, napisze tylko + i - a więc +:
-niezła grafika
-fizyka
- można jeżdzić
-zniszczenia ciał
-kombinezon
-naginanie czasu
- w pierszym etapie gry spodobał mi się tekst "awaria systemu awaria systemu....." ktoś grał to wie o co chodzi
-dłuuuuga

- :
- niezbyt nowoczesna fabuła
- trzeba duuuuuużo strzelać :kwasny: żeby zabić jednego gostka trzeba dobrze trafić i chyba z 10 naboi zleci.....
- yyy grafika ognia z grafiki to tylko to jakoś dziwnie wygląda....
Obrazek
<<

daras77721

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daras77721 » 9 gru 2007, 13:11

stachu pisze:-dłuuuuga

Przeszedłem tą grę ona wcale nie jest długa dla mnie :kwasny:
Intel Celeron D 3,07 Ghz (podkręcony) , 768 RAM DDR 400 MHz, GeForce A6600TD 128MB, ASROCK P4i65G, Samsung 80 GB

''Ruszyła maszyna już nic nie zatrzyma''
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 26 sty 2008, 14:03

Niedawno pojawił się nowy patch do gry Timeshift, który aktualizuje go do wersji 1.2.
Łatka przede wszystkim ma na celu rozwiązanie problemów w grze przez Internet.
Adres, z którego można pobrać patch'a:

Kod: Zaznacz cały

http://programy.pcworld.pl/gry/programy/5802/TimeShift.Patch.1.2.html 
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 28 sty 2008, 14:54

Na Timeshifta czekałem od pierwszej zapowiedzi w gazetach o grach. Gra ciekawa no i długa co ostatnio sie nie zdarza często. Recenzje w prasie fachowej były średnie ale jak może być inaczej gdy w tym samym czasie
powychodziły takie killery jak Crysis, Call of Duty 4, Unreal Tournament 3 więc nie mogło być inaczej. Gdyby gra wyszła powiedzmy styczeń lub luty to pewnie i oceny były wyższe. Wymagania są rozsądne więc można spokojnie pograć na nie wypasionych kompach, graficznie też nie jest żle dobre połączenie Fear i Half Life. Zabawa czasem ciekawa i wesoła gdy sie patrzy na zdziwienie wroga że broń mu z rąk znikneła, tylko gdyby cena była troche niższa. Polecam