[Temat ogólny] Wiedźmin

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 19 wrz 2007, 15:19

Re: [Temat ogólny] Wiedźmin

To może nie dokupuj pojedynczych części tylko weź sobie jakiś na raty niecałe 2 tyś bez monitora i będziesz miał rakietę.

<<

RIDDICK

Post autor: RIDDICK » 19 wrz 2007, 16:35

Bioware rekomenduje Wiedźmina! Twórcy silnika Aurora oraz kilku najważniejszych tytułów RPG w historii gier komputerowych, między innymi Jade Empire, Baldur’s Gate i Neverwinter Nights rekomendują Wiedźmina produkowanego przez CD Projekt RED. Na www.bioware.com oraz na forach Bioware od niedawna znajduje się link do specjalnej strony informacyjnej, którą możecie znaleźć pod adresem www.thewitcher.com/bioware/. Odwiedziło ją już kilkanaście tysięcy osób! Jeżeli subskrybujecie newsletter Bioware, wkrótce przeczytacie w nim także o naszej grze!

źródło: oficjalne community Wiedźmina
Wysoki wynik na Game Stats. Dla tych, którzy mają skłonności numeryczne i wolą bardziej konkretne przejawy popularności danej gry, niż osobiste opinie devów, dziennikarzy oraz innych graczy, umieszczamy dzisiaj miernik popularności gry „Wiedźmin”. Osiągnęliśmy bardzo wysoki wynik 82/100 w rankingu najbardziej wyczekiwanych gier na Game Stats! W kategorii gier PC jesteśmy na siódmym miejscu.

źródło: oficjalne community Wiedźmina
Wiedźmin staje się coraz popularniejszy ;)

P.S. Dziadu z oficjalnego forum Wiedźmina podał, że oczekiwany gameplay pojawi się na 99% w tym tygodniu zresztą to zależy teraz od ATARI gameplay został skrócony z 25 min. do ok. 10 min :/ mam za to dobrą wiadomość będzie to gameplay a nie trailer, czyli nie będą pozlepiane kilku sekundowe filmiki tak jak to miało miejsce w poprzednim trailerze tylko cały czas od początku do końca 100% gameplay'a żadna zmiana kamery itp. a i z tego, co wiem nie długo ma się pojawić kilka następnych trailerów, gameplay'ów...
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, 16:38 przez RIDDICK, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 21 wrz 2007, 13:31

Coś do poczytania

Kod: Zaznacz cały

http://gry.onet.pl/1091,1439730,,Wied%BCmin_first_look,zapowiedz.html
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 22 wrz 2007, 16:01

RIDDICK pisze:Dziadu z oficjalnego forum Wiedźmina podał, że oczekiwany gameplay pojawi się na 99% w tym tygodniu zresztą to zależy teraz od ATARI gameplay został skrócony z 25 min. do ok. 10 min
No i właśnie się pojawił :super:. Oto link. Po obejrzeniu tego gameplay`a uważam, iż będzie to bardzo dobra gra. Świetnie zrealizowane są walki, które wyglądają brutalnie i bardzo naturalnie. Natomiast nie podobają mi się animacje podczas rozmowy. Niby mimika twarzy jest w porządku ale postacie stoją strasznie sztywno(brak jakiejkolwiek gestykulacji). Ogólnie myślę, że jeżeli dodadzą trochę życia do rozmów będzie świetnie :ok: .
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2007, 16:01 przez boman, łącznie zmieniany 1 raz.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 23 wrz 2007, 14:44

Do gry w wiedźmina wystarczy karta z SM 2.0
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 24 wrz 2007, 20:43

Nowy gameplay z gry Wiedźmin:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1621
Plik waży około 110MB.
Producent Wiedźmina, studio CD Projekt Red, podał oficjalne wymagania sprzętowe gry! Ta właśnie specyfikacja znajdzie się na jej pudełku.

Według ogłoszonych właśnie oficjalnych wymagań sprzętowych, minimalna konfiguracja umożliwiająca granie w Wiedźmina to:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Pentium 4 2,4GHz lub AMD Athlon 64 2800+
3. 1024 MB RAM w przypadku Windows XP / 1536 MB dla Windows Vista
4. Karta graficzna - 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX 9 i Vertex Shader / Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.

Wymagania optymalne, pozwalające na uzyskanie najlepszych wrażeń z gry, prezentują się następująco:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Core 2 Duo 2,13 GHz lub AMD X2 5600+
3. 2 GB RAM
4. Karta graficzna - NVIDIA GeForce 7900 GTX / ATI Radeon X1950 PRO
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.
Najważniejsze PLIKI związane z grą "Wiedźmin"
Najważniejsze ARTYKUŁY/WIADOMOŚCI związane z grą "Wiedźmin"
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 15:26 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

RIDDICK

Post autor: RIDDICK » 25 paź 2007, 16:32

Przydałoby się odświeżyć ten temat w końcu jutro oficjalna premiera Wiedźmina ci, którzy zamówili grę w pre-orderze mogą już grać w Wiedźmina od 2 dni (cwaniaki) ;)

Edit: Filmik ukazujący Polską wersję Wiedźmina można znaleźć TU nazywa się on "Dialog z kowalem" :hyhy: ale ładne idą pociski "Lubisz wiewiórki?" :evil: dialog jak dla mnie mocny do tego z humorekiem :D
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 16:41 przez RIDDICK, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 26 paź 2007, 13:47

No i stało - Wiedźmin jest już na półkach sklepowych. Już o północy w kilku miastach w Polsce można było nabyć grę - relację z Empiku w Warszawie można przeczytać na TEJ stronie.
Kilka informacji o premierze można znaleźć na TEJ stronie.
Pierwsze mini-recenzje można znaleźć na TEJ stronie. Warto zwrócić uwagę, że autorzy tych wypowiedzi często chwalą optymalizację gry.
Gra kosztuje 99,90 zł. Ja osobiście czekam na pierwsze recenzje gry w czasopismach albo na okazje zagrania w nią.
Okładka gry (standardowa i specjalna)
Recenzja gry
Najnowszy patch - 1.0.0.1103 - 1.1.0.1118
Screen tygodnia z gry Wiedźmin (dla niekumatych - przypis przy mieszkańcu miasta).
Artykuł z "Dziennika"
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, 14:04 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 7 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 29 paź 2007, 00:06

Ja kupie prawdopodobnie w przyszłym miesiącu jak pensja wpłynie na konto hie hie, ale nowy wydatek będę miał tez bo muszę kupić kostkę Ramu przynajmniej 1GB no może nawet więcej.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 30 paź 2007, 12:19

Witam. Mam takie malutkie nurtujące mnie pytanko.
Na jakim rodzaju/typie nośnika zapisana jest polska wersja/edycja Wiedźmina?
To, że na DVD to wiem, jednakże poszukując informacji o grze na "nie polskich stronach"
zauważyłem, że użytkownicy podają, że angielska wersja gryjest zapisana na DVD9.

No więc: polska edycja jest na DVD5 czy na DVD9?

Dla niekumatych ;)
DVD-5 to płyta wykorzystująca jedną warstwę na jednej ze stron płyty
(ang. single sided single layer). Daje możliwość zapisu 4,7 GB danych
co jest równoważne ok.135 minut nagrania AV
(sygnał video wraz z dźwiękiem wielokanałowym).

DVD-9 to płyta wykorzystująca dwie warstwy na jednej ze stron płyty
(ang. single sided dual layer). Warstwa zewnętrzna odbija część padającego
światła lasera, a część przepusza wgłąb, do warstwy drugiej. Warstwa głębsza
jest już tylko odbijająca. Płyta taka mieści 8,5 GB danych co jest
równoważne ok. 240 minut nagrania AV.
Dzięki.
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 30 paź 2007, 16:52

Pierwsz recenzje gry Wiedźmin już można czytać.
Na łamach serwisu IGN pojawiła się pierwsza, amerykańska recenzja gry Wiedźmin. Debiutancki produkt firmy CD Projekt Red otrzymał za Oceanem bardzo wysoką ocenę i dodatkowo został wyróżniony znakiem jakości (Editor’s Choice Award) przyznawanym przez witrynę.

W szczegółowym podsumowaniu Wiedźmin najsłabszą notę (6.5) zaliczył w Prezentacji. Autorowi recenzji nie podobały się m.in. zawarte w grze błędy oraz długi czas ładowania poszczególnych lokacji. W pozostałych kategoriach produkt spisał się bardzo dobrze, co zaowocowało też wysoką oceną końcową – 8.5 w dziesięciopunktowej skali. Swoją opinię na temat polskiej gry wydał również serwis Eurogamer. Tutaj niestety przygody Geralta otrzymały niższą, ale całkiem niezłą notę, mianowicie 7/10.

Już wkrótce możemy spodziewać się kolejnych recenzji, gdyż gra ma dziś swoją oficjalną premierę na amerykańskim rynku.
Oceny bardzo dobre - przynajmniej za granicą. Niedługo pierwsze recenzje w polskiej prasie - czekam z niecierpliwością...
Bogate felietony, w których Wiedźmin jest dokładnie opisywany i jest dużo ciekawostek o grze można przeczytać na TEJ stronie.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2007, 17:19 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 30 paź 2007, 23:04

Jakie by nie były recenzje, ta gra już stała się hitem i teraz na pewno baczniej się będą przyglądać polskim produktom za oceanem. A ciekawostkę też podam, na jednej ze stron do ściągania gier, po napisaniu odpowiedzi do gry, w którym lekko powiedziałem co sądzę o ściąganiu Wiedźmina, przez naszych kochanych rodaków dostałem bana na konto. Brawo jak widać polski rynek ciągle stacza się do dołu. Taka mała dygresja, nie mówię, że sam nie ściągam czasami czegoś ale tą pozycje to uszanuję.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 30 paź 2007, 23:46

Ja w Witchera gram, w 3 rozdziale już jestem i stwierdzę jedno:
najlepsza gra jaką zrobili Polacy
Najlepszy RPG roku bez najmniejszych wątpliwości bo w tym roku już nic lepszego raczej jeśli o RPG chodzi się nie ukarze. Gra ma bardzo fajny silnik graficzny (na moim x1950 śmiga na max) , wygląda miodzio, style walki jedni na nie narzekają drudzy chwalą. Dla mnie jest to ciekawe rozwiązanie i przypadło mi do gustu. Co do fabuły to gra na pewno wciąga, aczkolwiek można w niej dostrzec pewną liniowość jeśli chodzi o wykonywanie zadań (nie jest to liniowość narzucona), lepiej robić na początku zadania poboczne, a potem główny wątek bo często pod koniec każdego rozdziału stracimy możliwość wykonania pobocznych zadań. Wiadomo każde zadanie to dodatkowy exp. Ciekawie rozwinięte drzewko umiejętności/talentów. Zainwestowałem wszystkie punkty w siłę, zręczność, wytrzymałość i style walki, kolega poszedł w magię(znaki) i teraz ma problemy bo jego wiedźmin nie potrafi czasem odpowiednio machać mieczem a samymi zaklęciami nic nie jest w stanie zrobić :] Poza tym gra jest od 18 lat :rotfl: na plus zaliczę używanie przez NPC-ów naszej łaciny podwórkowej ;) aż miło czasem w grze usłyszeć polskie kur.. nadaje to grze realizmu. Tak samo jak robienie z naszego Wiedźmina uwodziciela, można zaliczyć po kilka panienek w każdym rozdziale :P wystarczy odpowiednia rozmowa. Jest tez hazard możemy grac w kości, pokera za pieniądze, albo poszukać ludzi chętnych do bójki również za kasę. Ogółem nie da się nudzić w świecie wiedźmina. denerwujące jest troche długie wczytywanie poszczególnych miejsc. Każde wejście do budynku trwa około minuty. Wyjście z budynku do miasta/wsi trwa jeszcze dłużej. Grać się w to raczej nie będzie dało bez 1 GB ramu i karty graficznej z seri GF 7xxx i wyżej oraz AMD xXXXX i wyżej, co do procka to AMD 3500+ lub lepiej (lub podobny odpowiednik Intela). Ten sprzęt starczy do komfortowej gry. Same wymagania jakie przedstawia wydawca gry są lekko przesadzone.
Grę polecam każdemu, nie tylko fanom RPG i fantasty. W końcu mamy "polski dobry produkt" w który nie zagrać jest aż żal.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 31 paź 2007, 17:34

welll1 pisze:Same wymagania jakie przedstawia wydawca gry są lekko przesadzone.
Zgadzam się - jeszcze nie testowałem gry na moim komputerze, ale czytałem wypowiedzi innych graczy - wynika z nich, że gra jest bardzo dobrze zoptymalizowana, chociaż często zdarzają jej się zawieszki (czytaj: powrót do Windowsa). Mam nadzieję, że gra jakoś będzie chodzić na moim komputerze - już kilka gier o wymaganiach podobnych do Wiedźmina chodzi u mnie w miarę dobrze na najmniejszych detalach. :P
welll1 pisze:najlepsza gra jaką zrobili Polacy
Najlepszy RPG roku bez najmniejszych wątpliwości
Zgadza się - wystarczy przeczytać:
CD Projekt z przyjemnością informuje, że podczas pierwszego weekendu sprzedaży Wiedźmin pobił wszelkie dotychczasowe rekordy zainteresowania!

W ciągu pierwszych 3 dni sprzedaży Wiedźmina, gra trafiła do ponad 35 tys. graczy w Polsce! To historyczne wydarzenie i rezultat znacznie przekraczający dotychczasowe osiągnięcia gier na naszym rynku. Dla porównania - najlepiej sprzedająca się gra zeszłego roku, Heroes of Might and Magic V, przez pierwsze 4 dni sprzedaży znalazła 12,5 tys. nabywców, a w ciągu całego czasu dystrybucji wersji premierowej, osiągnęła sprzedaż 58 tys. sztuk, co w tym czasie było ogromnym sukcesem. Wiedźminowi wystarczyły 3 dni by trzykrotnie przebić zeszłoroczny rekord otwarcia i stać się najszybciej sprzedającą się grą w historii polskiego rynku gier!

"Wiedźmin to absolutny bestseller - i to nie tylko w kategorii produkcji multimedialnych. Również wśród książek, płyt, filmów trudno znaleźć tytuły, które osiągają tak rewelacyjne wyniki sprzedaży w tak krótkim czasie" - podkreśla Monika Marianowicz, rzecznik prasowy Empiku - "To fenomen, z którym wygrywają tylko kolejne tomy Harry'ego Pottera w polskich wersjach językowych".

Nie inaczej widzą grę jej twórcy, podkreślając jednocześnie rolę wiernych fanów Wiedźmina i polskich graczy.

"Wiedźmin to wydarzenie przełomowe nie tylko w branży gier, ale również w całej polskiej branży rozrywkowej. Tą grą ustanowiliśmy nowe standardy jakości na wielu płaszczyznach działań. Wszystkie nasze działania nie miałyby jednak sensu gdyby nie "poparcie" klientów. Dlatego też chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy zaopatrzyli się w oryginalny egzemplarz gry" - mówi Marcin Marzęcki, dyrektor marketingu firmy CD Projekt.

Kilka wyników pierwszych recenzji:
Wiedźmin wywołał w krajach, w których się ukazał bardzo pozytywną reakcję i zbiera świetne recenzje. Wysoko oceniły grę m.in. francuski Joystick (90%), hiszpański 3D Juegos (88%), czeski Gamepark (92%), czy brytyjski Games Xtreme, pisząc: "To gra, o której mogę szczerze powiedzieć, że zasługuje na nagrodę dla najlepszego RPG-a roku, mimo że rok się jeszcze nie skończył, a nawet najlepszego RPG-a w ogóle, kropka".
Bardzo cieszy też bardzo dobra recenzja renomowanego amerykańskiego serwisu IGN, który ocenił grę na 8.5/10, przyznając jej również nagrodę Editor's Choice Award. Tak o tym wyróżnieniu pisze sam portal: "IGN Editor's Choice Award to znak doskonałości zarezerwowany tylko dla najlepszych produktów. Nagroda jest oznaką doskonałości pod względem wartości rozrywkowych, wydajności, designu, oryginalności oraz żywotności. Produkty, które otrzymały nagrodę mają naszą jednogłośną rekomendację i z pewnością znajdą się w klasyce gatunku".

Ponadto gra Wiedźmin została wyróżniona doskonałymi recenzjami graczy. Bardzo wysokie noty przyznali polskiej produkcji użytkownicy najważniejszych serwisów internetowych, w tym między innymi Gamespot (9,0/10), IGN (9,4/10) czy Metacritic (9,7/10).
<<

Aq

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Aq » 31 paź 2007, 23:37

No nic Panowie, teraz tylko należy biegiem do sklepu i po zakup, dzisiaj ją widziałem 3 pudełka w jednym , gra, dodatki i muzyka no i oczywiście opowiadanie Sapkowskiego, a tak niewiele kosztuje bo zaledwie 79zł, w porównaniu z innymi grami, które spokojnie sięgają tej ceny albo są dużo droższe, np Bioshock, jest w tej samej cenie bez dodatków.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 31 paź 2007, 23:52

Aq pisze:a tak niewiele kosztuje bo zaledwie 79zł
Dla nałogowego pirata jakby taka gra kosztowała nawet 20zł., to wolałby ją ściągnąć. Nie chodzi o to, czy ktoś jest bogaty czy biedny - jak komuś zależy, to odłoży sobie na miesiąc 27zł. i po trzech miesiącach ma wspaniale wydaną grę. Poza tym, gra za niewiele ponad rok będzie zapewne dostępna tańszej serii. Ale swoją drogą cena Wiedźmina (niecałe 80zł.!) jest naprawdę niska - nie wspominając o eleganckim wydaniu...
Aq pisze:które spokojnie sięgają tej ceny albo są dużo droższe, np Bioshock, jest w tej samej cenie bez dodatków.
Ja osobiście mam gdzieś te wszystkie poradniki, książeczki, które dodają do gier - przez niektóre z tych gratisów, gra drożeje. Ale faktycznie rzadkością jest, aby gra tak wyjątkowo wydana, była w miarę tania.

Mała ciekawostka - czat z osobami, które pisały poradnik do gry Wiedźmin.
Jeśli zajrzycie do pudełka z grą, znajdziecie w nim wydrukowany poradnik opisujący meandry i mechanizmy rządzące produkcją studia CD Projekt RED. Nie jest tajemnica, że ta niepozorna książeczka, podobnie jak każdy inny element składający się na całokształt Wiedźmina, wymagał sporych nakładów pracy. A za nią stoją za nią ludzie i setki poświęconych godzin. Wszystko to, by w momentach zwątpienia czy niepewności gracz mógł zasięgnąć skonfrontować swój stan wiedzy z doświadczeniami twórców.
Już w najbliższy piątek osoby odpowiedzialne za przygotowanie przewodnika śladami Geralta odpowiadać będą na Wasze pytania. Dyskusja rozpocznie się o godzinie 17:00 za pośrednictwem gramirca. Poruszony zostanie również temat dotyczący wspólnej akcji twórców poradnika oraz Gramowiczów. Tym bardziej serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy. Szczegółowe informacje zostaną opublikowane już w najbliższych dniach.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 1 lis 2007, 22:09

No co jest panowie, nie chcę być nachalny, ale czy nikt nie może odpowiedzieć na moje pytanie?
Czyżby... nie to niemożliwe; chyba ktoś posiada oryginalną polską wersję gry i może sprawdzić.

Polska edycja gry "Wiedźmin" jest na DVD5 (4,7 GB) czy na DVD9 (8,5 GB)?

Wystarczy mi napisać rozmiar jaki gra zajmuje na płytce.
Np. na płytce z polską wersją gry "Wiedźmin" wwalone jest np. 4,11GB danych
(to by była płytka DVD5), albo np. 6.24GB danych (to by była płytka DVD9).

Czy naprawdę o tak wiele proszę?
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
<<

Zjordan

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Zjordan » 1 lis 2007, 22:13

Już sprawdzam............................płytka "waży" 5.31GB :super:
Elita Powraca!
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 1 lis 2007, 22:19

Zjordan pisze:Już sprawdzam............................płytka "waży" 5.31GB :super:
Wow, tym razem długo nie musiałem czekać :) !
Big THX!!! :ok:

Dzięki tobie już wiem. Thanks!
<<

Zjordan

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Zjordan » 1 lis 2007, 22:24

No Problemo :)
A dużo trzeba czasu żeby włożyć DVD do napędu i sprawdzić właściwaści <font color=red><b>nie ma</b></font> za co :D
Elita Powraca!