Re: Manhunt 2 -Ocenzurowany!!!
Gra wyszła na niektóre konsole - wydaję mi się, że gra wyjdzie również na PC'ta, ale to zapewne długa droga. Najpierw "test" na konsolach w Europie, później może komputer... I co będzie - kilkakrotne przekładanie premiery i opóźnienia!Manhunt 2 nie ma szczęścia. Pierwotnie miał dostarczyć rozrywki dorosłym graczom podczas tegorocznych wakacji, niestety wskutek problemów z uzyskaniem satysfakcjonującej klasyfikacji wiekowej (w Stanach Zjednoczonych), czy też uzyskaniem jej w ogóle (w Wielkiej Brytanii), firma została zmuszona przełożyć premierę i ocenzurować swoją produkcję. W końcu kontrowersyjny tytuł trafił jednak na amerykańskie półki sklepowe.
Manhunt 2 to utrzymana w konwencji horroru gra akcji słynąca z brutalnych egzekucji, jakie bohater może wykonywać na przeciwnikach. Te jednak w ocenzurowanej wersji zostały zasłonięte przez ściemnienie i rozmycie obrazu. Dzięki temu produkcja uzyskała w Ameryce kategorię wiekową „M”, oznaczającą, że mogą w nią grać jedynie dojrzali gracze (powyżej siedemnastego roku życia). Wcześniej była klasyfikowana jako „tylko dla dorosłych”, a opatrzonych takim symbolem tytułów ani Sony, ani Nintendo nie chce mieć na swoich konsolach.
Część zachodnich serwisów internetowych i magazynów zdążyła już zrecenzować Manhunta 2. Przez większość recenzentów gra postrzegana jest jako dobra, gorsza jednak od swojej poprzedniczki. Oceny jej przyznawane wahają się od 74% do 83%. Wyjątek stanowi serwis 1UP, który najnowsze dzieło Rockstara poddał ostrej krytyce i wystawił mu zaledwie czwórkę na dziesięciostopniowej skali.
Gra ukazała się w wersji na konsole PS2, Wii oraz PSP. Nie wiemy jeszcze, jak wyglądać będzie sprawa z ewentualną premierą w Europie. Brytyjska organizacja zajmująca się klasyfikacją wiekową gier twardo obstaje przy swojej decyzji i odmawia dopuszczenia tytułu do sprzedaży ze znaczkiem 18+. Z kolei PEGI, zajmująca się klasyfikacją gier na europejskim rynku, również nie zajęła stanowiska w tej sprawie. Warto jednak dodać, że w większości krajów na Starym Kontynencie brak klasyfikacji wiekowej gry nie jest równoznaczny z zakazem jej sprzedaży. Dlatego też pozostaje nam jedynie czekać na oficjalne oświadczenie wydawcy. Można jednak podejrzewać, że decydujące znaczenie będzie mieć tutaj orzeczenie brytyjskiej organizacji BBFC.
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''