Manhunt 2 -Ocenzurowany!!!

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 30 paź 2007, 16:45

Re: Manhunt 2 -Ocenzurowany!!!

Manhunt 2 nie ma szczęścia. Pierwotnie miał dostarczyć rozrywki dorosłym graczom podczas tegorocznych wakacji, niestety wskutek problemów z uzyskaniem satysfakcjonującej klasyfikacji wiekowej (w Stanach Zjednoczonych), czy też uzyskaniem jej w ogóle (w Wielkiej Brytanii), firma została zmuszona przełożyć premierę i ocenzurować swoją produkcję. W końcu kontrowersyjny tytuł trafił jednak na amerykańskie półki sklepowe.

Manhunt 2 to utrzymana w konwencji horroru gra akcji słynąca z brutalnych egzekucji, jakie bohater może wykonywać na przeciwnikach. Te jednak w ocenzurowanej wersji zostały zasłonięte przez ściemnienie i rozmycie obrazu. Dzięki temu produkcja uzyskała w Ameryce kategorię wiekową „M”, oznaczającą, że mogą w nią grać jedynie dojrzali gracze (powyżej siedemnastego roku życia). Wcześniej była klasyfikowana jako „tylko dla dorosłych”, a opatrzonych takim symbolem tytułów ani Sony, ani Nintendo nie chce mieć na swoich konsolach.

Część zachodnich serwisów internetowych i magazynów zdążyła już zrecenzować Manhunta 2. Przez większość recenzentów gra postrzegana jest jako dobra, gorsza jednak od swojej poprzedniczki. Oceny jej przyznawane wahają się od 74% do 83%. Wyjątek stanowi serwis 1UP, który najnowsze dzieło Rockstara poddał ostrej krytyce i wystawił mu zaledwie czwórkę na dziesięciostopniowej skali.

Gra ukazała się w wersji na konsole PS2, Wii oraz PSP. Nie wiemy jeszcze, jak wyglądać będzie sprawa z ewentualną premierą w Europie. Brytyjska organizacja zajmująca się klasyfikacją wiekową gier twardo obstaje przy swojej decyzji i odmawia dopuszczenia tytułu do sprzedaży ze znaczkiem 18+. Z kolei PEGI, zajmująca się klasyfikacją gier na europejskim rynku, również nie zajęła stanowiska w tej sprawie. Warto jednak dodać, że w większości krajów na Starym Kontynencie brak klasyfikacji wiekowej gry nie jest równoznaczny z zakazem jej sprzedaży. Dlatego też pozostaje nam jedynie czekać na oficjalne oświadczenie wydawcy. Można jednak podejrzewać, że decydujące znaczenie będzie mieć tutaj orzeczenie brytyjskiej organizacji BBFC.
Gra wyszła na niektóre konsole - wydaję mi się, że gra wyjdzie również na PC'ta, ale to zapewne długa droga. Najpierw "test" na konsolach w Europie, później może komputer... I co będzie - kilkakrotne przekładanie premiery i opóźnienia!

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 30 paź 2007, 18:47

Wiecie zawsze sa sposoby... na pewno na torrentach albo gdzie indziej bedzie dostepna gra Manhunt 2 bez cenzury.Jedynie pozostaje nam czekac to tylko kwestia czasu.
<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 3 lis 2007, 23:00

Co tu dużo gadać.
Wina rodziców. Normalne. Nie pilnują w co gra dziecko i pozwalają grać w takie rzeźnie.
Z drugiej strony też wina chłopaka. No bardzo mi przykro.
Ja w jego wieku grałem w Postala i jakoś nikogo nie zabiłem. To także kwestia psychiki i samokontroli.

A co do gry. Bardzo mi się podobała. Relaksująca. Można się wyżyć na ludziach bez myślenia. Tylko lecisz i siekasz.. :evil:
Ależ fabuła... :rotfl:

Oczywiście z niecierpliwością czekam na dwójkę. :)
Więcej krwi i łamania gnotków.. xD
A co do cenzury. Na pewno wyjdzie patch czyjegoś autorstwa zdejmujący cenzurę. Przecież w grze Oblivion zdjęli kobiece ubrania a w Gta dali Hot Coffe.
Jak się komuś gra podoba to ją udoskonalają.
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 4 lis 2007, 10:59

Jak na co dzień oglądam news'y na Gtasite.pl. No i tu zobaczyłem artykuł o Mahnut 2 i o jego cenzurze.
Ciekawostka trochę z innej beczki, lecz nie do końca...

Czyżby historia Hot Coffee miała się powtórzyć ? Zapewne pamiętamy wszyscy mod Hot Coffee który odblokowuje a raczej dodaje nowe możliwości dla naszego głównego bohatera CJa.

Wszystko wygląda na to, że R* powtórzy swój błąd także w Manhut 2. W grze tej także mamy możliwość odblokowania normalnie ocenzurowanych elementów gry...

Komentarz Rockstar Games: „ Poddaliśmy produkcję Manhunt 2 licznym zmianom, by mogła ona być sprzedawana z klasyfikacją „M”. Najwidoczniej, najlepszym hakerom udało się obejść te zmiany w celu stworzenia nielegalnej wersji gry, która może być uruchamiana tylko na nieautoryzowanych, zmodyfikowanych konsolach PlayStation Portable."

Miejmy tylko nadzieje, że wypadki nie potoczą się tak jak miało to miejsce w sprawie GTA SA, gdyż wtedy wydawca naszej kochanej gry Take-Two znów zostanie narażony na nieprzyjemności.
Wynika z tego tekstu to, że jacyś hackerzy ominęli zabezpieczenia odpowiadające za ocenzurowanie Mahnut 2. Można też wywnioskować, że będzie to działać tylko na PSP.

No i tutaj słowa dariusza są wielką prawdą...
<<

Simek

Post autor: Simek » 4 lis 2007, 14:25

Bardzo fajny artykuł.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 4 lis 2007, 14:28

Mnie też się podoba.
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 5 lis 2007, 17:36

Parę dni temu pisałem, że Manhunt trafił na sklepowe półki. Dzisiaj natomiast jedna z sieci sklepów wycofała go ze sprzedaży:
Przedstawiciele koncernu Target Corporation postanowili wycofać drugą odsłonę cyklu Manhunt ze swoich sklepów. Oficjalnie nie wiadomo dlaczego podjęto taką decyzję, ale z informacji uzyskanych przez serwis Evil Avatar wynika, że winne są negatywne artykuły na temat gry, które pojawiły się w ostatnich dniach w amerykańskiej prasie.

Sklepy należące do sieci Target oferowały klientom grę Manhunt 2 zaledwie kilka dni. Niesprzedane egzemplarze zniknęły z półek sklepowych i zostały odesłane do wydawcy – firmy Take 2 Interactive Software. Ta ostatnia zgodziła się przyjąć z powrotem wszystkie programy, które miały nienaruszone pudełka.

Decyzja koncernu Target Corporation budzi zdziwienie w obliczu faktu, że gra może być sprzedawana bez przeszkód na amerykańskim rynku. Co prawda Rosjanom udało się ostatnio odblokować filtry zasłaniające brutalne sceny egzekucji przeciwników, ale organizacja Entertainment Software Rating Board nie ukarała twórców zmianą kategorii wiekowej programu. Gdyby tak się stało, wydawca miałby spore problemy z dalszą dystrybucją drugiego Manhunta. Koncerny Sony Corporation oraz Nintendo nie życzą bowiem sobie, aby na ich konsole ukazywały się gry z etykietką Adults Only (tylko dla dorosłych).

Na koniec mała ciekawostka. Mimo że gra została wycofana ze sklepów należących do firmy Target Corporation, można ją bez problemu nabyć na stronie internetowej sieci.
Taka najprawdopodobniej będzie przyszłość Manhunt'a 2 - w wielu krajach nie będzie można go kupić, a jak już będzie dostępny, to tylko w niektórych sklepach. Zobaczymy jak sprawa zostanie rozstrzygnięta, jeśli chodzi o wersję na PC.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2007, 17:36 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 9 lis 2007, 13:23

Dobra.Manhunta 2 nie bedzie na PC ale to dobrze ale tez szkoda. Własnie gram w manhunt 2 na PS2 w wersje bez cenzury. Stwierdzam ze jest to gra dla ludzi chorych psychicznie którzy chcieliby miec takie widoki za oknem.Ta gra jest chora kto widział zeby człowieka rozwalac kreizegą na pół albo odcinac głowe 3 metrową siekierą.Ja nie wiem po co takie gry sa ale albo Rockstar jest nienormalny i chory na głowe albo ze mną cos nie tak ale ja tak to odbieram ze ta gra jest chora.Jeszcze częsc pierwsza mi sie podobała za to dwójka bazuje na filmie "Piła" i jest za ohydna.Manhunt zrobił sie w horror juz nawet jest level "Ghosts"(duchy) w którym mało zawału nie dostałem jak mi sie dziecko 3 miesieczne pokazało na cały ekran telewizora.I niedosc ze fabuła to horror to jeszcze jest to tak pokazane z najlepszymi szczegółami jak zabijac i jak "fajnie" tryska krew na oczy widza.Mozecie sie z moją opinią nie zgadzac ale dla mnie ta gra jest po prostu chora i obrzydliwa.

[ Dodano: Pon 23 Cze, 2008 13:34 ]
Chciałem jescze załączyc obrazek.

Obrazek

Czy to jest normalne? :idiota: :krzeslem:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 13:29 przez maciek120, łącznie zmieniany 1 raz.