[Opinia] Test Drive Unlimited

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Jak oceniasz grę Test Drive Unlimited:

Słaba
1
6%
Przeciętna
1
6%
Dobra
2
12%
Bardzo dobra
9
53%
Wspaniała
4
24%

Liczba głosów : 17
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 30 wrz 2007, 21:56

[Opinia] Test Drive Unlimited

Obrazek
Ostatnio pogrywam w wymienioną w tytule grę i chciałbym się z Wami podzielić swoimi refleksjami na temat owej gry oraz przeczytać Wasze opinie. A więc zaczynam(-y) :]

Test Drive Unlimited miał być przełomem w grach wyścigowych: duża liczba licencjonowanych aut, ogromny teren oraz wspaniała grafika i dźwięk. Czy tak jest?
Gra okazała się hitem - w Internecie dostawała wysokie oceny, a w czasopismach również - w CD - Action dostała ocenę 10, czyli krótko mówiąc - gra doskonała. Stwierdzono także, że Test Drive Unlimited jest największym wydarzeniem od kilku lat w swym gatunku.
Teraz kilka moich opinii...

Zgodzę się na pewno z zaletami. Aut jest mnóstwo i są szczegółowo odwzorowane - dla każdego fana motoryzacji Test Drive Unlimited jest pod tym względem niebem. Dodatkowo w garażu możemy się każdemu przyjrzeć, a także dowiedzieć się o wielu szczegółach (czytaj: statystyki itp.)
Jeśli chodzi o wielkość wyspy i otwartość - również ogromna zaleta, ba - chyba największa IMO. Wielkość wirtualnego świata robi wrażenie - oczywiście wszędzie możemy jeździć i badać świat. Cieszy dokładne odwzorowanie, a także liczne detale, np: ukryte misje w postaci autostopowiczów. Jest to nieliczna (a może jedyna) gra wyścigowa z taką swobodą. Również ogromny plus.

Teraz wygląd. Dokładne tekstury, dopieszczone w szczegółach samochody robią swoje - w dniu premiery Test Drive Unlimited był jedną z najładniejszych gier. Jednak widziałem grę na pełnych detalach (u kumpla) i muszę przyznać, że jest trochę gorsza graficznie niż, np: Carbon. To moja opinia - oczywiście najpiękniejszą samochodówką jest w tej chwili Colin: Dirt (moim zdaniem po Bioshocku najładniejsza gra na komputer), ale różnica daty premier jest nie mała - zwłaszcza przy tak szybkim rozwoju nowych rozwiązań graficznych. W skali 0/10 - grafika u mnie dostaje 8/10.
Teraz dźwięk - nie mam się czego przyczepić. Wszystko brzmi jak należy, nie ma żadnych bugów, jedynie mogę się przyczepić do słabej synchronizacji ust z mową, ale to szczegóły...

Jeśli chodzi o sposób prowadzenia auta - dla mnie BOMBA. Idealnie wyważono realizm z przyjemnością - auta bardzo dobrze się prowadzi. Tutaj też nie mogę się niczego doczepić.

Dwie sprawy na koniec:
- optymalizacja: według mnie słaba. Brak możliwości wyłączenia cieni i odblasków na samochodzie robi swoje. Szczególnie te pierwsze prawdopodobnie dość znacząco obniża prędkość działania gry. Poza tym na moim komputerze gra chodzi ledwo na niskich detalach, w rozdzielczości 1024 x 768 i bez AA. Zastosowanie sztuczki z wykasowaniem trzech plików trochę pomogło. Naprawdę szkoda, że nie możliwości zmiany większej ilości detali - dużo osób przez to nie może grać. Tu gra zarabia małego minusa...
- grywalność: grafika, ogromny teren, wspaniałe auta - OK! Ale według mnie gra szybko się nudzi. Ciekawostki porozrzucane po świecie, dbałość o detale i ciekawy Multiplayer robią swoje, ale gra w Singlu jest IMO nudna - szybko się nudzi. Brak większego urozmaicenia.

Do gry doskonałej według mnie Test Drive Unlimited trochę jednak brakuje. Na pewno jest IMO lepsza niż Carbon i szczerze ją polecam. Gdyby optymalizacja była lepsza oraz rozgrywka bardziej urozmaicona z pewnością mogłaby konkurować z najnowszym Colinem.
Zagłosowałem więc na przedostatnią opcje - "Bardzo dobra"... uff :)

Dużo informacji o grze oraz przydatne patche znajdziemy na TEJ stronie.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, 22:34 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 8 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

grzecho

Mega Prof. Świata

Post autor: grzecho » 1 paź 2007, 20:35

Re: [Opinia] Test Drive Unlimited

MATchlesS pisze:Jeśli chodzi o sposób prowadzenia auta - dla mnie BOMBA. Idealnie wyważono realizm z przyjemnością - auta bardzo dobrze się prowadzi. Tutaj też nie mogę się niczego doczepić.
OOO tak... najbardziej podoba mi się drift Saleenem
S7 przy prędkości 270... po prostu miodzik... niby auto dzikie, ale łatwo je opanować...

Co do optymalizacji... no fakt, gra troche się tnie, ale u mnie na najniższych chodzi przyzwoitka, a spadku w grafice nie widać, nie musiałem nawet tych pliczków usuwać ;)
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 3 paź 2007, 23:30

Wedlug mnie ta gra to kupa...Jest mnostwo aut ale BMW nie ma :dobani:.Prowadzenie auta tez mi sie nie podoba wszystkie sie jednakowo prowadzi :dobani:.Wymagania :dobani:.Gra jest za długa i zbyt monotonna czyli po prostu nudna :spi:.BRAK USZKODZEN WOZU :dobani:.Ale odziwo inne auta z ruchu ulicznego sie rozwalaja :szok:.Plusy to grafika i ładny dym z laczka ktory sie utrzymuje :ok:.hmmm juz widze jak mnie zaraz wszyscy "zjadą" za ta opinie.Ale kazdemu podoba sie co innego.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 4 paź 2007, 09:55

maciek120 pisze:juz widze jak mnie zaraz wszyscy "zjadą" za ta opinie.
Ja na pewno nie, bo z kilkoma rzeczami się zgodzę.
Poza tym:
maciek120 pisze:kazdemu podoba sie co innego.
maciek120 pisze:Prowadzenie auta tez mi sie nie podoba wszystkie sie jednakowo prowadzi
Oj - tutaj do końca się nie zgodzę. Jest spora różnica w prowadzeniu niektórych aut. Szczególnie jak się gra na kierownicy, różnice w prowadzeniu różnych pojazdów są ogromne.
maciek120 pisze:BRAK USZKODZEN WOZU
Zgadzam się - to także dość duży minus, który ominąłem w pierwszym poście. Projektanci aut nie lubią kiedy ich cuda się rozwalają i dlatego tylko nieliczne gry mają na to pozwolenie. Gdyby auta mogły się uszkadzać (czytaj: pogięta blacha i usterki techniczne) gra byłaby jeszcze realistyczna i co za tym idzie - IMO lepsza.
maciek120 pisze:ładny dym z laczka ktory sie utrzymuje
Fakt - dym jest bardzo ładny.
maciek120 pisze:Jest mnostwo aut ale BMW nie ma
Nie ma także innych popularnych marek samochodów, ale jest dużo mniej znanych (czytaj: egzotycznych), np: Ascari albo Koenigsegg.
Lista samochodów z screenami, cenami i innymi informacjami!
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, 10:12 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 4 paź 2007, 15:07

A dla tych co nie grali w TD:U mam dobrą wiadomość. Otóż już 18 października będzie można kupić powyższą grę za 39.90 w serii Top seller. :super: Co do gry to na razie się nie wypowiem gdyż grałem tylko troszeczkę, więc ocenię gdy zagram dłużej.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

grzecho

Mega Prof. Świata

Post autor: grzecho » 5 paź 2007, 18:09

maciek120 pisze:Prowadzenie auta tez mi sie nie podoba wszystkie sie jednakowo prowadzi
to chyba jechales tylko dwoma autami z grupy F... przejedz się takim saleenem, Fordem GT, lub chociaz corvettą... a już na pewno shelby gt500...

boman - na wirtusie(wirtus.pl) można było ją kupić od chyba 3 miechów za 60 zł...

ale chyba się przejadę do empiku :] pograłbym sobie przez neta
Ostatnio zmieniony 5 paź 2007, 18:10 przez grzecho, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 29 lis 2007, 18:15

boman pisze:A dla tych co nie grali w TD:U mam dobrą wiadomość. Otóż już 18 października będzie można kupić powyższą grę za 39.90 w serii Top seller.
Nastąpiło małe opóźnienie. Dopiero dziś gra miała premierę w tej serii. Niecałe 40zł. to niewiele jak całkiem nowy tytuł, tym bardziej, że jest to nadal jedna z lepszych gier wyścigowych na komputer.
Właśnie z tej okazji, na serwisie gram.pl (czyli wydawcy gry) opublikowano felieton na temat gry - dostępny jest pod poniższym adresem:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gram.pl/felieton.asp?id=1977
Informacje na temat dzisiejszej premiery gry Test Drive Unlimited w serii TopSeller oraz o samej grze znaleźć można na tej stronie:

http://www.gram.pl/prod_8gnhJ,5_Test_Drive_Unlimited.html
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 29 lis 2007, 18:22

Świetna gra według mnie jedna z najlepszych w tym roku. I za tak niewielką cene? Czego chcieć więcej?
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 25 gru 2007, 22:31

Oprócz sztuczki, która jest przedstawiona w tym temacie...

http://tnij.org/fgdf5867
... warto pobrać paczkę z plikami:
Dla kart 6800 i wyższych:[/b]

http://rapidshare.com/files/19317289/FX.ZIP
Dla kart niższych (6600):[/b]

http://rapidshare.com/files/19317170/FX2.zip
Oczywiście jest to analogiczne w kontekście firmy karty graficznej - jeśli mamy mocnego Radeon'a wybieramy tę pierwszą, jeśli słabszego drugą.
Po pobraniu wklejamy pliki do:
X:\Program Files\Atari\Test Drive Unlimited\Euro\Bnk\FX

Co to daje? Dodatkowe FPS'y! Przyrost wielkości 5-10 FPS'ów, naprawdę po zamianie widoczna różnica (zredukowano m.in. odblaski, szkoda, że nie można nadal wyłączyć cieni).

Dla zagubiony na wyspie - dokładna mapa:

http://images14.fotosik.pl/60/a5f9bb323e26f64e.jpg
Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, 22:31 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 28 gru 2007, 00:40

MATchlesS producenci gier powinni sami kupić ci nowy komputer za te recenzje co piszesz o grach. Ty się zainteresuj, może w jakieś pismo byś wskoczył i popisał recenzje.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 28 gru 2007, 11:37

Odbiegając o tematu:
Aq pisze:MATchlesS producenci gier powinni sami kupić ci nowy komputer za te recenzje co piszesz o grach. Ty się zainteresuj, może w jakieś pismo byś wskoczył i popisał recenzje.
Żeby pisać recenzje dla pisma trza być naprawdę dobrym. Poza tym ja to robię z przyjemności i żadne dofinansowania są mi nie potrzebne. Naprawdę, aby pisać teksty dla WIELKICH, trzeba być WIELKIM - ja się za takiego nie uważam, robię jeszcze wiele błędów. :luka:
P.S. Maćkowi wysłałem niedawno recenzje Colin'a McRae Rally 04 i Terrorist Teakdown 2 - jak lubisz czytać moje recenzje, to niedługo (kiedy zostaną dodane na Stronę Główną) będziesz mógł je przeczytać. Recenzja Terrorist Teakdown 2 jest już w temacie o tym samym tytule, Colin McRae Rally 04 to exlusive. :cool:

Wracając do tematu [żeby nie było, że robię :offtopic:]
Z największej strony fanowskiej o grze Test Drive Unlimited można pobrać wyjątkowy mod. Zajmujący kilka kilobajtów plik modyfikuje grę, w której pojawia się cykl dobowy! Nie jeździmy cały czas dzień, jest teraz także noc. Choć mod ma kilka wad (więcej w linku) warto go wypróbować - do pobrania z tej strony:

http://www.tdu.com.pl/readarticle.php?article_id=74
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 11:40 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 28 gru 2007, 13:37

Spoko a swiatla chociaz w nocy jak jedziemy sie swieca?? Aha i wyprobowalem ten sposob na przyspieszenie gry i nic nie dalo dalej mam 16 klatek na sek.(cenzura) cienie w ogole jak ja widze logo i napis ATARI to mi sie niedobrze robi to jest najgorsza firma na swiecie robiaca gry!!!
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 28 gru 2007, 14:33

maciek120 pisze:swiatla chociaz w nocy jak jedziemy sie swieca??
Niestety nie. W naszym samochodzie nie działają, jedynie inni uczestnicy ruchu mają włączone reflektory. Sama noc nie wygląda nadzwyczajnie, np: nie świeci się światło w budynkach. Jednak warto sprawdzić z ciekawości - instalacja moda polega na podmianie plików, więc zachowując pierwotne pliki jesteśmy w stanie przywrócić wcześniejsze ustawienia z przed instalacji moda.

Jako, że w tym temacie jest wątek o moich recenzjach, daję linka do dwóch nowych, o których wspominałem:

http://tnij.org/tt2orazcmr04
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 14:48 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 29 gru 2007, 20:12

MatchlesS chcialem pobrac ten mod i sie nie da.Pod linkiem kryje sie pusta strona przeslij mi go na maila jak masz na komputerze ten mod.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 29 gru 2007, 20:32

maciek120 pisze:MatchlesS chcialem pobrac ten mod i sie nie da.Pod linkiem kryje sie pusta strona przeslij mi go na maila jak masz na komputerze ten mod.
Hmm... Faktycznie nie można pobrać. Dziwne, bo jakiś czas temu bez żadnych problemów pobierałem go. Niestety moda nie mam już na dysku twardym - usunąłem go.
Co jakiś czas będę zaglądał na stronkę, aby sprawdzać czy link do moda działa - jeśli znów będzie dostępny, napiszę.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007, 20:33 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 29 gru 2007, 20:50

maciek120 pisze:MatchlesS chcialem pobrac ten mod i sie nie da.Pod linkiem kryje sie pusta strona przeslij mi go na maila jak masz na komputerze ten mod.
Kilkanaście sekund szukania w Google i jest :]

http://www.siteupload.de/p174684-NightSunModv02zip.html