[pomocy]Płyta DVD+R 8.5GB
Mam problem nie czyta mi danych na płycie 8.5GB. U kolegi działa a u mnie nie mam stacje dysków LG niedawno kupiłem kompa. O co może chodzić??
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
Może twój napęd po prostu nie obsługuje płyt DVD+R Dual Layer (8,5 GB)!pieprzu13 pisze:Witam!
Mam problem nie czyta mi danych na płycie 8.5GB. U kolegi działa a u mnie nie mam stacje dysków LG niedawno kupiłem kompa. O co może chodzić??
DVD+R Dual Layer (DVD+R DL, DVD-9, DVD dwuwarstwowe) - pochodny formatu DVD+R stworzonego przez DVD+RW Alliance. Pierwszy raz zaprezentowany został w październiku 2003. DVD+RL to płyta średnicy 12 cm, posiadająca dwie zapisywalne warstwy zdolne pomieścić około 4,7 GB każda, jedna pod drugą, rozdzielone specjalnym materiałem przepuszczającym światło o określonej długości. Dzięki odbijaniu światła przez pierwszą warstwę możliwe jest jej odczytanie, natomiast dzięki odpowiedniemu skupieniu wiązki światła lasera, możliwe jest odczytywanie drugiej warstwy. Nowsze napędy DVD (wyprodukowane po roku 2003) obsługują odczyt płyt DVD+R DL. Także większość nowych nagrywarek DVD-RW ma funkcję wypalania płyt Dual Layer. Płyty tego typu mają dwukrotnie większą pojemność niż nośniki jednowarstwowe (DVD+R, DVD-R). Nośniki te są jednak jeszcze drogie, kilkakrotnie droższe niż nośniki jednowarstwowe, dlatego też większość użytkowników korzysta jeszcze z płyt jednowarstwowych.
W praktyce płyta DVD DL pomieści 7.961MB.
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD+R_DL
Kod: Zaznacz cały
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=898&t=93
PRZYKŁAD (nie moje, ale zawsze coś ):Przydatne narzędzie pokazujące szczegółowe informacje o istniejących w systemie napędach dysków twardych, nagrywarkach, czytnikach CD/CD-R/CD-RW/DVD, combo itp. Szczególnie przydatne informacje, które możemy uzyskać za pośrednictwem Nero InfoTool to typy prędkości napędów, obsługiwane formaty odczytu i ew. zapisu płyt CD/DVD, dzięki czemu bez problemu będziemy wiedzieć czy posiadana przez nas płyta może zostać odczytana i/lub nagrana. Narzędzie wchodzi również w skład pakietu Nero ale jest dystrybuowane przez autora jako samodzielny i bezpłatny program.
możliwe, że nowszy firmware do twojego napędu rozwiąże problem.pieprzu13 pisze:sprawdziłem i mój napęd czyta takiego typu płyty. Więc nie wiem dlaczego teraz nie widzi żadnego pliku
Może "informatyk" coś zepsółale ja kupowałem miesiąc temu kompa i infotmatyk zainstlował mi najnowsze oprogramowania do każdego sprzetu
to mało w życiu słyszałeś. Poza tym on nic o sterownikach nie wspomniał tylko o oprogramowaniu którym może być Nero, PowerDVD itd. co do biosu moim zdaniem zawsze lepiej mieć nowszy bo w koncu po to on powstał żeby poprawić błędy.pan jUzek pisze:pierwszy raz słyszę o instalacji sterów do nagrywarki DVD