[Problem] Jak Przyspieszyc Dzialanie NFS PROSTREET??

Kłopot z instalacją, działaniem lub przejściem gry? Pisz!

<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 1 gru 2007, 17:09

[Problem] Jak Przyspieszyc Dzialanie NFS PROSTREET??

Witam.Przyznam sie ze najnowsza czesc Need For Speed Prostreet nawet na minimannych ustawieniach mi sie tnie.Wiem ze w grach mozna usunac jakies pliki np.ze nie bedzie drzew,latajacych ptakow,trawy itp.Prosze o pomoc w tej sprawie.Mianowicie prosze o podrzucenie jakiegos pomyslu lub sposobu jak zwiekszyc FPS w NFS Prostreet.

Moj komputer to: Athlon 3000XP+, 1GB RAM, Radeon 9600PRO 256RAM i 128BIT.

POMOCY!!!!!!!!!

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 1 gru 2007, 17:28

Re: [Problem] Jak Przyspieszyc Dzialanie NFS PROSTREET??

maciek120 pisze:Wiem ze w grach mozna usunac jakies pliki np.ze nie bedzie drzew,latajacych ptakow,trawy itp.
Takie sposoby da się zastosować tylko w niektórych grach, np: Test Drive Unlimited. Usuwanie elementów otoczenia czasem można wykonać w plikach konfiguracyjnych, ale lepiej samemu nie kombinować - lepiej stosować się do instrukcji zaawansowanych osób.

W Internecie na razie nie pojawiły się porządne sposoby na zwiększenie FPS'ów w najnowszym Need for Speed'zie. Trzeba czekać - może ktoś zrobi patch'a, który usprawnia silnik gry i pozwala wyłączać zbędne elementy w rozgrywce, które mają wpływ na działanie. Widziałem takiego patch'a do Carbona wykonanego przez fanów gry, może będzie także do ProStreet'a. Jak coś pojawi, postaram się zarzucić linkiem.
Na razie pozostają tradycyjne sposoby - oczyszenie systemu i inne czynności, które w małym stopniu moga poprawić płynność.
Wyłącz zbedne procesy i odśwież pamięć RAM (programik Ram Cleaner) - więcej w poniższym temacie (pierwszy i ostatni post):

Kod: Zaznacz cały

http://tnij.org/55673573
Zobacz także do tego tematu:

http://www.portal24h.pl/forum/topics31/gra-ci-sie-zacina-zajrzyj-vt12044.htm
To na razie powinno wystarczyć. Twój komputer spełnia minimalne wymagania gry. Może to wina bardzo starych sterowników do karty graficznej. Do Twojej karty polecam wersję 7.6 - nie są stare, ani bardzo nowe, więc powinny bardzo dobrze działać.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2007, 14:06 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 1 gru 2007, 19:45

Dzieki mam zainstalowane sterowniki OMEGA 3.8.421. Nie pisalbym tego tematu gdyby nie chora sytuacja.W jednej sekundzie mam 30 FPS a jak podjade 10 metrow dalej to mam 15 FPS albo jak mam powiedzmy 34 FPS to i tak co 3 sek. obraz na 1 sekunde przeskakuje nie wiem co z tym badziewiem jest.i bardzo utrudnia to granie bo ciagle wpadam w sciany. :mad:.
<<

silvver

Post autor: silvver » 1 gru 2007, 23:07

też tak mam... grałem w demo, i grać się nie dało.

mój sprzęt to:
Manufacturer:
GA-7VTKT880
Processor:
AMD Athlon(tm) XP 2600+, ~1.9GHz
Memory:
1024 MB RAM (4*256 DDR) 400 mhz Dual Channel
Hard Drive:
Seagate Barracuda 250 GB SATA NCQ + Seagate Barracuda 400 GB
Video Card:
His Excalibur Radeon 9800Pro IceQ
więc ledwo co minimalne.
Mam najnowsze omegi oparte na catalystach 7.10.

Wydaje mi się, że jedyny ratunek to zmiana kompa na nowszego.... :/ albo gra nie lubi radków 9x00....
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 2 gru 2007, 01:06

maciek120 pisze:albo jak mam powiedzmy 34 FPS to i tak co 3 sek. obraz na 1 sekunde przeskakuje nie wiem co z tym badziewiem jest
Bo ProStreet jest odgrzewanym kotletem ktory powinien byc dopracowowywany jeszcze przez kilka miechow, a nie jest. "Zacinki" przy 50FPSach w tej grze to normalka (lawina zgloszen na forum EA).
silvver pisze:Wydaje mi się, że jedyny ratunek to zmiana kompa na nowszego
NIE! Jedyne wyjscie to czekanie na patcha od EA poprawiajacy silnik gry, ale kto sie doczeka skoro gra nudzi sie tak szybko. Porównaj silnik COD4 - to jest dopiero grafa i się nie tnie tak jak w jakiejsc byle samochodówce NFS

Zagadka: wymien gre ktora EA nie skopało ostatnio:
Skopane:
NHL, NFS, FIFA, NBA, MOH... same gnioty! Ale dzieci i tak są zachwycone...
Podpowiedź: Crysis nie został stworzony przez EA (tylko wydany)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

piter2850

Nowy

Post autor: piter2850 » 3 gru 2007, 11:42

MACIEK120 ja mam ten sam procesor i kartę graficzną,ale 1,7 ramu i na najniższych ustawieniach gra mi sie nie zacina. Kiedy dam na średnie to wtedy już jest gorzej...
Ale i tak nie gram bo na najniższych detalach gra nie sprawia tyle przyjemności...
<<

grzecho

Mega Prof. Świata

Post autor: grzecho » 3 gru 2007, 15:08

maciek120 pisze:Athlon 3000XP
silvver pisze:AMD Athlon(tm) XP 2600+
większość osób z athlonami ma problem z pro streetem... poszukajcie na innych forach 90% ludzi z athlonami ma duzy spadek wydajnosci przy bdb konfiguracjach kompa
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 3 gru 2007, 17:21

większość osób z athlonami ma problem z pro streetem... poszukajcie na innych forach 90% ludzi z athlonami ma duzy spadek wydajnosci przy bdb konfiguracjach kompa
Głupota .. Ja przy sprzęcie w podpisie wszystko na max i zero zwolnień , a tym bardziej zacinki ; ] , więc jak widzisz nie wszyscy : p
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 3 gru 2007, 17:32

Bo ta gra jest zrobina do d..y tak jak napisal MAciek(Admin). I znowu zepsuli tuning nie ma zmiany swiatel,neonow,zmiany tarcz hamulcowych i zaciskow,widoku od srodka auta.Gra zostala totalnie przereklamowana! Zawsze gdy ogladamy filmik kazda gra wydaje sie rewelacyjna poniewaz filmik ma najlepsze ujecia kamer jakie tylka sa mozliwe do zrobienia a gdy uruchomimy gre to jest zalamanie poniewaz mamy widok zza auta a nie tak jak na super filmiku.W ogole niech mi ktos powie po co robic gre ktora spodoba sie 30% ludzi na swiecie.Jedni lubia wyscigi w nocy,drudzy w dzien,jedni lubia tory wyscigowe drudzy miasto.Niech zrobia raz a pozadnie. Gdyby Prostreet zawieral taki tuning jak UNDERGROUD 2,miasto i tory,dzien i noc.... Nie bylby skazany na kleske.Ale EA Games juz sie niechce robic takich zeczy bo ich juz to nie bawi, wola odstawic fuche i byle tylko wydac kolejna czesc i przereklamowac ja.Najlepiej niech albo zakoncza nudna serie NFS(tylko jest o tuningu) albo niech wymysla NFS zeby nie bylo juz tuningu albo zeby byl tuning jak w UNDERGROUND 2.Uwazam ze UNDERGROUNDY zadza dalej i zadne nowe czesci NFS o tuningu mnie juz nie zaskocza!!!
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, 17:33 przez maciek120, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 3 gru 2007, 17:43

Ale popatrz , że dopiero chciałeś grać w PS , a teraz zbeształeś go na całej linii ..
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 3 gru 2007, 17:58

Bo juz mi sie odechcialo grac w takie niedopracowane dziadostwo.Ale to co mowie o grze to prawda.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 3 gru 2007, 19:46

Carlik pisze:więc jak widzisz nie wszyscy
grzecho napisał, że większości osobom, a nie wszystkim... :/
maciek120 pisze:W ogole niech mi ktos powie po co robic gre ktora spodoba sie 30% ludzi na swiecie.
Według mnie wielki sukces jest wtedy, kiedy właśnie 30% wszystkim graczom gra się podoba - 1/3 to bardzo dużo. :]
Maciek pisze:wymien gre ktora EA nie skopało ostatnio
Nadzieja tylko w Command & Conquer 3: Kane's Wrath...
Poza tym proponuję zakończyć wątek o opinii na temat najnowszego Need for Speed'a - jest to temat o zwiększeniu FPS'ów w grze, a nie czy dana gra mi się podoba.
Temat o Need for Speed: ProStreet jest na poniższej stronie:

http://www.portal24h.pl/forum/topics10/opinia-nfs-prostreet-vt13306.htm?highlight=pro
Ostatnio zmieniony 4 gru 2007, 08:53 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 3 gru 2007, 21:25

No wlasnie MATchlesS ma racje troche odbieglismy od tematu :).

PYTANIE DO WSZYSTKICH: Kiedy pojawila sie poprawka engine do NFS CARBON?? Pytam bo czekam na jakas poprawke do NFS Prostreet bo wszyscy znajomi mowia ze fajna gra ale ja nie moge sprawdzic bo sie za mocno tnie.

//Zmieniony przez MATchlesS
Używaj funkcji "Edytuj".
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, 17:38 przez maciek120, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 7 gru 2007, 14:29

maciek120 pisze:Kiedy pojawila sie poprawka engine do NFS CARBON??
Pojawiła się już dawno temu. Widziałem go do pobrania na jakieś fanowskiej stronce, niestety nie pamiętam jej nazwy i nie mogę go (patch'a) teraz odszukać. Pamiętam tylko, że nie była to polska strona...

Dzisiaj zagrałem w demo i na moim komputerze (konfiguracja podana w podpisie) gra chodziła całkiem... dobrze. Grałem w rozdzielczości 1024x768, przy średnich detalach samochodów i otoczenia. Pozostałe opcje na "Off", dwie, jeśli dobrze pamiętam, na "Low" (chyba odblaski i coś jeszcze - nie pamiętam, albowiem odinstalowałem demo). Mój komputer jest podobny do Użytkownika maciek120, a gra jednak w miarę płynnie chodzi (oczywiście nie jest to płynność rzędu 100 klatek na sekundę, ale zapewniająca co najmniej przyjemną grę). Może faktycznie gwałtowne spowolnienia się nasilają na procesorach AMD...
Tego na razie nie potwierdzono chyba; u mnie, szczególnie na planszy, na której jeździ się Nissan'em GT-R Proto, gra czasem faktycznie mała gwałtowne skoki jeśli chodzi liczbę klatek na sekundę - nie miało to jednak żadnego wpływu na komfort jazdy, gdyż nie były one tak drastyczne jak te poniższe:
maciek120 pisze:W jednej sekundzie mam 30 FPS a jak podjade 10 metrow dalej to mam 15 FPS albo jak mam powiedzmy 34 FPS to i tak co 3 sek. obraz na 1 sekunde przeskakuje
maciek120 może nie zauważyłeś, że w opcjach grafiki ustawienie "Low" nie jest najniższe :!: :?:
W większości opcjach można zrobić "Off", czyli wyłączenie danego elementu kompletnie! Zobacz w ustawieniach graficznych czy możesz zmienić gdzieś daną opcję na "Off" zamiast "Low".
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 7 gru 2007, 15:25

MatchlesS wiesz nosze okulary ale az takiej wady wzroku nie mam :D.Oczywiscie ze dalem wszystko na OFF i rodzielke 640x480 60hz.A sproboj wlaczyc wszystko na maxa i powiedz ile masz FPS bo ja do 9 FPS.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 7 gru 2007, 15:32

maciek120 pisze:MatchlesS wiesz nosze okulary ale az takiej wady wzroku nie mam
Profilaktycznie zapytałem. Po prostu niektórzy jak widzą "Low", to myślą, że niżej się nie da zmniejszyć...
maciek120 pisze:A sproboj wlaczyc wszystko na maxa i powiedz ile masz FPS bo ja do 9 FPS.
Ehh... to jakiś plebiscyt na najmniejszą wartość FPS'ów :zdziwko:
1. Napisałem: "odinstalowałem demo".
2. Po co mi to :?: Tym bardziej, że komputer nieźle się zakrztusi i bardzo prawdopodobne, że się zawiesi.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 7 gru 2007, 22:52

Silnik graficzny jest skopany to prawda. I gra na Athlonach jednordzeniowych poniżej 4000+ jest lekko mówiąc niegrywalna, zwiechy są bardzo częste, a czasami bez względu na jakie detale ustawimy to gra i tak będzie ścinać. Nie wiem jak jest z Pentium 4. Mi na x1950pro i Dual Core 2.5Ghz zdażają się momenty że gra spadnie do 20 klatek albo zwiesi na sekunde, co prawda rzadko się to zdarza ale....
Pozostaje Ci czekać na patcha, który wychodzi do większości nowych produkcji ;) prędzej czy później (a raczej to drugie) ale wychodzi.
Co do zagadki Maćka:
NFS PRO STREET mi wcale się szybko nie nudzi bo jest ogrom wyścigów, sporo samochodów, przyjemny model jazdy, niesamowita ilość opcji tuningu, ciekawe rozwiązania. W CD-A napisali że NFS PS rządzi wśród NFS-ów i ja się z tym zgodzę. Nie narzekam na ta silnik bo mam w miarę dobry sprzęt.. ale teraz poza COD4 nie zauważyłem aby gry miały zoptymalizowane silniki graficzne. Crysis rusza na słabych sprzętach ale ma grafikę jak CS 1.6 a fabułą aż tak nie przyciąga żeby grać na minimum.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 21 gru 2007, 16:15

No i pojawił się wyczekiwany patch - oprócz optymalizacji gry (trochę kontrowersyjna - czytaj poniższy cytat) dodaje wiele nowości do gry.
Oto niektóre nowinki:
Płynna rozgrywka na Athlonach64? I tak i nie. Po uruchomieniu spatchowanej gry zauważalna jest kolosalna różnica w płynności animacji. Teraz gra się naprawdę komfortowo. Na swojej konfiguracji mogłem cieszyć się grą na maksymalnych detalach przy rozdzielczości 1024x768 AAx4, AFx8. Jednak po włączeniu Frapsa okazało się, że EA poszło na łatwiznę i zwyczajnie ograniczyło liczbę wyświetlanych klatek do 30 i póki co nie doszukałem się żadnej komendy umożliwiającej zdjęcie tej blokady.

Dwie zupełnie nowe nowe trasy: Tokio Speedway oraz Porsche Test track w Liepzig.
Więcej informacji oraz odpowiednie linki:

http://esports.pl/?id=post&post_id=1879538400
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 21 gru 2007, 16:29

Pytanie czy działa poprawnie ten patch z każdą wersją językową bo nie chce mi się ścigać 250 mb po to aby zepsuc sobie grę :P
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 21 gru 2007, 22:19

spoko tylko plyte mi zarysowali koledzy i nie moge zainstalowac.Musze jeszcze raz nagrac ale sprawdze.