[Opinia] Painkiller: Overdose

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 9 gru 2007, 12:29

[Opinia] Painkiller: Overdose

Demo:

Kod: Zaznacz cały

http://programy.gamestar.pl/gry/5656/Painkiller..Overdose.Demo..html
Wersja demostracyjna zawiera dwie plansze dla pojedynczego gra oraz dwie mapy do gry wieloosobowej - według mnie dość dużo, biorąc pod uwagę fakt, iż demo waży około 750MB.

Ja zagrałem w demo (było w miesięczniku Click) i nie żałuję. Obydwie plansze są pomysłowe, dość duże i po prostu ciekawe. Choć początek dema jakoś szczególnie nie spodobał mi się i przez chwilę nawet myślałem, że czeski Painkiller jest po prostu słaby, po kilku minutach grania naprawdę przypadł mi do gustu. Dwie plansze single mogą bez problemu konkurować z najlepszymi planszami z Painkiller'a i dodatku niego! Także bronie wydawały mi się na początku mało funkcjonalne i przekombinowane. Dopiero po kilku minutach grania doceniłem ich funkcjonalność. Większość broni opiera się na tych, które znamy z dwóch poprzednich części, jednak całkowicie inaczej wyglądają. Kilka jest naprawdę pomysłowych, śmiem twierdzić, że zestaw zawarty w Overdose bardziej mi się podoba od tego zawartego w poprzednich częściach.
Wielką zaletą gry jest dźwięk - odgłosy wydawane przez strasznych przeciwników to pierwsza klasa, również wszelkie efekty dźwiękowe są rewelacyjne. Dynamiczna muzyka również robi swoje. W kwestii udźwiękowienia - 10/10.
Grafika drastycznie się nie zmieniła... i bardzo dobrze. Gra bez problemu chodzi u mnie na wysokich detalach (ale nie na najwyższych!) w rozdzielczości 1024x768 - wszystko wygląda bardzo ładnie począwszy od wspaniale wyglądających przeciwników, po elementy otoczenia. Tak więc od strony technicznej nie można się za bardzo do czegoś przyczepić. Warto wspomnieć, że, np: menu i ekrany ładowania są dokładnie takie same jak w poprzednich częściach - dobrze, że nic nie zmieniano.
Gra, jak w Painkillerze i w dodatku do nim, jest bardzo szybka i nie ma chwili na wytchnienie. Wszelkie zasady gry są takie same, a to coś się zmieniło, wyszło tylko na plus grze.
Moja ocena dema - 9,5/10.
Polecam grę - warto zagrać chociaż w demo.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, 12:32 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 9 gru 2007, 22:50

Re: [Opinia] Painkiller: Overdose

Mnie sie gra bardzo podoba jest lepsza od poprzedniczki
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 10 gru 2007, 11:23

Lipa przeszedłem w jeden wieczór,gdzie ci bossowie co z naszej polskiej jedynki.Nic nie sprawilo mi klopotu w tej grze.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 26 sty 2008, 13:59

W sieci pojawił nowy patch do Painkiller'a: Overdose.
Ważącą ponad 135MB łatkę można pobrać z tej strony:

http://painkiller.ugu.pl/download/file/88
Patch poprawia kilka istotnych elementów zarówno w grze dla pojedynczego jak i w trybie Multiplayer.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 27 sty 2008, 21:17

Mi ta gra się nie podoba. Klimat Painkillera nie jest zbytnio pozostawiony. Plansze są bardziej jaskrawe i świetliste, co psuje zabawę.

Jednak wolę grać w PK i PK:BoH.
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 sty 2008, 21:27

Klimatu z poprzednich Painkiller'ów, tak jak wspomniałeś, trudno szukać w Overdose i właśnie na ten element duża ilość graczy narzeka.
Dla mnie jednak liczy się rozwałka, a Overdose, tak jak poprzednie części oczywiście, nadaje się do tego doskonale.
Co z tego, że strzelamy do drzew i pajaców, skoro właśnie te strzelanie daje frajdę niesamowitą. Jak dla mnie gra jest bardzo dobra i najprawdopodobniej kupię ją w serii TopSeller za kilkanaście gry (cena: niecałe 40zł.).
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 27 sty 2008, 21:32

MATchlesS pisze:cena: niecałe 40zł
Jak dla mnie - za wysoka, skoro oby dwie części PK można dostać prawie wszędzie za ok. 25zł...
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 10 lut 2008, 21:55

Ciekawa (gameplay'e na ostatnie stronie) recenzja gry Painkiller: Overdose, o dziwo dość pozytywna z porównaniem z pozostałymi publikowanymi w czasopismach komputerowych i Internecie:

http://www.gram.pl/art_8Q7jJO1_Painkiller_Overdose_rzut_okiem.html
<<

Uchiha Sasuke

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Uchiha Sasuke » 14 lut 2008, 09:53

Jak dla mnie - za wysoka, skoro oby dwie części PK można dostać prawie wszędzie za ok. 25zł...
Teraz Painkiller: Czarna Edycja jest dostępna w extra klasyce za niecałe dwadzieścia zł.
"We've got two words for 'ya... Suck It!!" - Triple H & Shawn Michaels vel DX