Najlepsza gra roku 2007
Na co
Na najlepszą grę wydaną w 2007 roku
W ankiecie zapełniłem wszystkie miejsca, więc jest na co głosować. Oczywiście obecny rok jest bardzo dobry dla graczy - wyszło naprawdę wiele bardzo dobrych gier. Musiałem zrezygnować z wielu naprawdę dobrych produkcji, które w jakiś sposób się wyróżniły w obecnym roku. Mam nadzieję, że nie opuściłem żadnego wielkiego hitu (hitów przez duże "H" było w tym roku, jak wspomniałem wcześniej, bardzo dużo), ale wybór jest bardzo duży, więc każdy powinien być zadowolony. Starałem się także zróżnicować gatunki gier.
Jeśli pominąłem jakąś ważną grę, proszę o tym jak najszybciej napisać - wtedy wprowadzi się poprawki do ankiety. Mam nadzieję, że nie będzie to miało miejsca...
Teraz kilka informacji na temat głosowania oraz zasad, które obowiązują w mniejszy lub większy stopniu:
- można głosować na trzy wybrane gry,
- ankieta automatycznie kończy się pod koniec roku - odliczanie do tej chwili jest pod ankietą. Kiedy ankieta się zakończy napiszę podsumowanie,
- wyniki NIE są ukryte, jak to często bywa w podobnych plebiscytach - dzięki temu będzie można na bieżąco komentować wyniki - mam nadzieję, że zrodzą się ciekawe dyskusje,
- niektórzy sobie pomyślą: "przecież jeszcze nie ma grudnia, po co tak wcześnie ta ankieta?!". Wiem, że to trochę wcześnie, ale im większa frekwencja tym lepiej, a poza tym możesz zagłosować kiedy chcesz - nawet kilka minut przed końcem ankiety. Więc nie musisz głosować jak najszybciej - jak wiesz, że niedługo zagrasz w Crysis'a albo Call of Duty 4 możesz zaczekać z głosowaniem. Poza tym duża większość gier (chyba ponad 90%) miała już premierę w Polsce.
- posty bez uzasadnienia będą zgłaszane Moderatorom i Administratorowi - jeśli głosujesz na grę i chcesz się wypowiedzieć dlaczego na nią właśnie zagłosowałeś UZASADNIJ to, chociaż w jednym porządnym zdaniu, a nie uzasadnienie typu: "Głosuję na grę XXX, bo jest fajna". Chociaż jedna krótka, mądra wypowiedź - nie jest to wymagające. Oczywiście nie podważamy zdania innego Użytkownika - jeśli dla kogoś grą roku jest "Detektyw Rutkowski Powraca", to możemy trochę skomentować, ale bez postów typu: "Ty deb***, przecież gra XXX jest do (_!_)! Gra YYY wymiata!".
Chciałbym jeszcze wymienić jeszcze trochę gier, które nie zmieściły się w ankiecie, ale są bardzo dobrymi pozycjami, o których trudno nie wspomnieć przy podsumowaniu. Niektóre tytuły są wyposażone w hiperłącza - kliknij, a przejdziesz do tematu, w którym możesz się wypowiedzieć na temat danej gry.
"Lista rezerwowych":
Enemy Territory: Quake Wars
Overlord
Clive Barker's Jericho
Stranglehold
Resident Evil 4
Juiced 2: Hot Import Nights
Faces of War
Europa Universalis III
Infernal
FEAR: Extraction Point
Spellforce 2: Władca smoków
Driver: Parallel Lines
Ankh 2
Command & Conquer 3
Dark Messiah of Might and Magic
S.T.A.L.K.E.R.
Ghost Recon: Advanced Warfighter 2
Empire Earth III
Heroes of Might & Magic V: Tribes of the East
Supreme Commander
World of Warcraft: The Burning Crusade
Loki
Sid Meier's Civilization IV: Beyond the Sword
The Sims 2: Podróże
Guild Wars: Eye of the North
Medival Total War 2: Królestwa
Painkiller: Overdose
Sega Rally
Moto GP 07
Harry Potter i Zakon Feniksa
Two Worlds
Tomb Raider: Anniversary
Virtua Tenniis 3
EVE Online
Silent Hunter 4
Jade Empire
Rainbow Six: Vega$
Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer
Runaway 2: The Dream of the Turtle
Ja zagłosowałem na:
- Orange Box: zdecydowanie i jednogłośnie. Dalszy ciąg przygód Gordona Freeman'a i Alyx, to istny majstersztyk! Episode Two jest wykonany na poziomie podstawki, a nawet nie wiem czy lepszy - kilka momentów, które przeżywamy podczas rozgrywki przechodzi do historii gier komputerowych. Oprócz Episode Two w Pomarańczowym Pudełku znajduje się gra Portal (najlepsza gra logiczna ostatnich lat), Team Fortress 2 (jedna z lepszych gie sieciowych na rynku - może pobić Counter Strike'a) oraz Half Life 2 z pierwszym epizodem - nie tylko są to najlepsze FPS'y, ale również są w przystępnej cenie. Niektórzy powiedzą: "Aż 140zł.", ale naprawdę trudno dostać pakiet gier, który przebiłby Orange Box pod względem stosunku cena/jakość. Na koniec warto dodać, że gra jest bardzo dobrze zoptymalizowana pomimo bardzo dobrej grafiki, szczególnie w Episode One. Polecam - niesamowita przygoda gwarantowana.
- Bioshock: długo się zastanawiałem czy na drugim miejscu usadowić Crysis'a czy Bioshock'a. Jak widać zdecydowałem się na tego drugiego - dlaczego? Wspaniały klimat "opakowany" w wyśmienitą oprawę robi wrażenie. W grze jest wiele sposobów na pokonanie wrogów - ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Wszelkie dźwięki są wyjątkowo dopracowane, nie wspominając o wyglądającej jak prawdziwa wodzie. Jest to wspaniała gra łącząca wiele gatunków gier, głównie horror, przygodę i strzelankę. Pozycja obowiązkowa.
- Colin McRae: Dirt: najlepsze wyścigi jakie wyszły w tym roku. Podoba mi się, że podniesiono poziom trudności oraz znacznie zwiększono realizm. Wiele rodzajów tras, wyścigów oraz samochodów robi wrażenie, ale Dirt wyróżnia się przede wszystkim od strony technicznej - przepiękna (wręcz rewolucyjna) grafika, którą nawet porównywano z rzeczywistością oraz wspaniałe dźwięki (głównie ryki silnika i elementy otoczenia). Jeśli masz bardzo dobry komputer i lubisz ostrą walkę na torze - cóż, innego wyboru nie ma.
Chciałbym jeszcze przedstawić mój prywatny ranking gier, w którym wyróżnić chciałbym najlepsze gry w danej kategorii:
Najlepsza gra strategiczna:
1. World in Conflict
2. Kompania Braci: Na linii frontu
3. Empire Earth III
Najlepsza polska gra:
1. Wiedźmin
2. Two Worlds
3. Infernal
Najlepsza gra wyścigowa:
1. Colin McRae: Dirt
2. Test Drive Unlimited
3. Need for Speed: ProStreet
Najlepsza gra sportowa:
1. Pro Evolution Soccer 2008
2. Football Manager 2008
3. Moto GP 07
Najlepszy FPS:
1. Half Life 2: Episode Two
2. Bioshock
3. Call of Duty 4
Najlepsza gra RPG:
1. Wiedźmin
2. TES IV: Oblivion - Shivering Isles
3. Two Worlds
Najciekawsza gra (czyli wprowadzająca jakąś innowację i zaskakująca ciekawymi pomysłami):
1. Timeshift
2. Medal of Honor: Airborne (chodzi mi o skakanie z samolotu)
3. Supreme Commander
Najlepsza grafika:
1. Colin McRae: Dirt
2. Medal of Honor: Airborne
3. World in Conflict
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''