[problem] Samoczynne wyłączanie się komputera.

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 16 gru 2007, 11:08

[problem] Samoczynne wyłączanie się komputera.

Witam. Mam dziwny, ale bardzo denerwujący problem - czasami komputer sam mi się wyłącza! (nie ma ekranów Trwa zapisywanie ustawień..., Trwa zamykanie systemu...).
Wydaje mi się że wina raczej nie leży po stronie sprzętu gdyż:
1. wyłączanie nie występuje w czasie silnego obciążenia peceta
2. po wyłączeniu odkręciłem obudowę i sprawdziłem temp. podzespołów, niebyły mocno nagrzane
Pozostaje więc kwestia software'u. Jednak nie mam pojęcia czym może to być spowodowane, skanowałem komputer Spy-Botem. Nic nie wykrył. Teraz skanuję Kasperskim... Proszę o pomoc. W ostateczności mogę zrobić reinstalkę systemu, ale to bardzo niewygodna alternatywa.

<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 16 gru 2007, 11:18

Re: [problem] Samoczynne wyłączanie się komputera.

ja tak miałem, to musiałem taśmy podociskać. Winą może też być nadmierne obciązenie sieci i nie starcza Ci prądu na kompa. Może masz coś na termostat (grzejnik czy coś) i jak się załącza, to wtedy siada napięcie i komp się wyłacza.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 16 gru 2007, 11:23

Piszesz, że zacząłeś skanować kasperskim to skanuj dalej, najlepiej ustaw wysoki priorytet. Może masz magnezy przy komputerze, może to głupie, ale mojemu koledze też tak wyłączał się komputer i okazało się, że w korkach od prądu było coś nie tak (musiał wymienić). Może też coś w kontakcie gdzie masz podłączony komp (całą listwę) albo w listwie może też coś nie tak. Przeskanuj jeszcze kompa ad-aware 2007, zainstaluj firewalla dobrego jakiegoś.
2. po wyłączeniu odkręciłem obudowę i sprawdziłem temp. podzespołów, niebyły mocno nagrzane
Nic nie szkodzi, że nie były mocno nagrzane, sprawdź czy jest wszystko dobrze podłączone.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 11:26 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 16 gru 2007, 18:50

mad_prince pisze:Winą może też być nadmierne obciązenie sieci i nie starcza Ci prądu na kompa. Może masz coś na termostat (grzejnik czy coś) i jak się załącza, to wtedy siada napięcie i komp się wyłacza.
To odpada.
szpon pisze:Może masz magnezy przy komputerze, może to głupie, ale mojemu koledze też tak wyłączał się komputer i okazało się, że w korkach od prądu było coś nie tak (musiał wymienić).
To również odpada.
szpon pisze:Może też coś w kontakcie gdzie masz podłączony komp (całą listwę) albo w listwie może też coś nie tak.
Sprawdzę, do listwy mam podłączoną również wieżę, jak wyłączy się razem z kompem to już wiadomo o co chodzi :)
mad_prince pisze:ja tak miałem, to musiałem taśmy podociskać.
Spróbuję :)
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 16 gru 2007, 19:13

Nie masz przypadkiem subbofera ustawionego tak że wylot (ten z boku) jest ustawiony na kompa? bo jak tak to jest rozmagnesowanie (czy cuś takiego) i tego dysk nie lubi i póżniej takie cuda się dzieją :P
Obrazek
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 16 gru 2007, 20:29

Nie, subwoofer jest na biurku :P Ale to chyba jednak coś się grzeje... bo komp wyłącza się wtedy jak np. rozpakowuję archiwum WinRARa. A jak przeglądam Internet to chodzi normalnie... Więc jednak trochę sie pomyliłem, no ale wcześniej to były przypadkowe sytuacje jak się wyłączał.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 gru 2007, 20:34

Iwan, to spróbuj oczyścić wnętrze z kurzu sprężonym powietrzem, bo możliwe, że cząsteczki kurzu wywołują duże tarcie na łożyskach coolerów i się grzeją. A jak nie to wystaw kompa na dwór na mróz (koniecznie pod osłoną i na stabilnej, najlepiej gumowej powłoce) i sprawdzaj. Możesz też robić testy PCMarkiem i Everestem, aby wykluczyć przegrzewanie się albo co innego. Testuj, testuj i jeszcze raz testuj.

PS. Spróbuj obniżyć taktowanie procka i pamięci w BIOSie i wtedy sprawdź.
Semper in altum
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 16 gru 2007, 21:41

ja raz miałem taką baje że komp sie zawiesił i nawet z przycisku nie dało się wyłączyć.
musiałem go odciąć całkowicie od zasilania żeby wreszcie zgasł.
Obrazek
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: Iwan » 16 gru 2007, 22:08

Ja już sam nie wiem... przed chwilą rozpakowywałem archiwum 6GB i nic się nie stało. Przed chwilą instalowałem i uruchomiłem CoD4 i nic. Teraz komp sie skanuje i nic. Jak jutro znowu sie będzie wyłączał to zawiozę go do serwisu i tyle... na większość części jeszcze jest gwarancja.
P.S. Robiłem formata :]

[ Dodano: Czw 20 Gru, 2007 13:06 ]
Komp chodzi normalnie, miałem jakiegoś wirusa, ale nie wiem czy to jego wina, bo w dzień zanim go usunąłem też już działał normalnie :)