Dark Messiah czy Gothic III, a może Wiedźmin?

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Którą polecisz?

Dark Messiah
3
27%
Gothic III
3
27%
Wiedźmin
5
45%
Inna (RPG, najlepiej jakaś tańsza)
0
Brak głosów

Liczba głosów : 11
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 16 gru 2007, 17:44

Dark Messiah czy Gothic III, a może Wiedźmin?

Mam dylemat co do kupna gry. Interesują mnie trzy tytuły: Dark Messiah of Might and Magic, Gothic 3 i Wiedźmin. Grałem w dema tych wszystkich gier, i szczerze mówiąc Wiedźmin jest dla mnie na końcu listy. Między dwiema pozostałymi nie umiem się zdecydować. Co do cen Wiedźmin też jest na końcu bo kosztuje 120 zł. Dark messiah jest troszkę słabszy ale w serii topseller kosztuje 40 zł, natomiest trochę ciekawszy gothic jest w platynowej kolekcji za 60 zł. Komp mam taki jak w podpisie i wszystkie trzy chodzą płynnie. Proszę o radę, i udział w ankiecie.

Intel Core 2 Quad 2,4 GHz, 2 GB Ram, ATI HD 2600 512 MB, Windows Vista
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 16 gru 2007, 17:52

Re: Dark Messiah czy Gothic III, a może Wiedźmin?

Ja wybrałbym Dark Messiah of Might and Magic - dlaczego :?:
Bo najlepiej wypada w stosunku cena/jakość. Z góry odradzam Gothic'a 3 - gra jest pełna bugów i ma wkurzające sterowanie, jedyna jej zaleta to porządna fabuła. Za oszczędzone pieniądze możesz kupić, np: Gothic'a 2 - moim zdaniem najlepsza część serii. Za 60zł. masz dwie dobre gry, które zapewnią Ci długie wieczorem z komputerem. :)
olotocolo pisze:Co do cen Wiedźmin też jest na końcu bo kosztuje 120 zł.
W Empiku ostatnio widziałem za niecałe 80zł. Jeśli w Twojej okolicy nie ma Media Marktu, albo innego marketu z grami komputerowymi zaglądnij do sklepów internetowych - czasem trafiają się ciekawe okazje, więc Wiedźmina ze spokojem znajdziesz za 80zł. Osobiście uważam, iż właśnie Wiedźmin jest najlepszy z tych trzech gier, ale to zależy w dużej mierze od gustu.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 17:55 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 16 gru 2007, 17:55

MATchlesS pisze:Za oszczędzone pieniądze możesz kupić, np: Gothic'a 2
Już mam dwójkę i do tego jedynkę :D Jestem zagorzałym fanem tej

serii.
MATchlesS pisze:W Empiku ostatnio widziałem za niecałe 80zł.
Tak słyszałem o tym wydaniu, ale nie byłem pewny czy to prawda, wolałem napisać 120.
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 16 gru 2007, 17:57

Za 20zł. możesz jeszcze kupić, w serii eXtra Klasyki, TES III: Morrowind. Jest nadal jedna z lepszych gier RPG, niestety grafika znacznie się postarzała. Nie zmienia to faktu, iż jest to gra wybitna. No i zapewnia kilkadziesiąt (-set?) godzin gry. IMO Morrowind jest lepszy od Gothic'a 3...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 17:58 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 16 gru 2007, 17:58

Trafiasz po kolei, mam już Morrowinda z CDA i średnio mi się podobał :D
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 16 gru 2007, 18:02

Jako, że grasz w TES IV: Oblivion'a (podpis), może warto zagrać w dodatki do niego - Shivering Isles i Knights of the Nine. Chodź nie są one bardzo długie, zapewniają wyjątkowe wrażenia.

Moje recenzje dodatków:

Kod: Zaznacz cały

http://www.portal24h.pl/gry/recenzje_gier/tes_iv_oblivion_-_knights_of_the_nine_1168.html
http://www.portal24h.pl/gry/recenzje_gier/tes_iv_oblivion_-_shivering_isles_1167.html
Gry są wybitne - POLECAM.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 18:03 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 16 gru 2007, 18:11

Noo... to nawet jest myśl.... Nad tym się zastanowię.
Obrazek
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 16 gru 2007, 19:04

Ja polecam Gothic 3 ponieważ ma świetną fabułę, grafikę oraz grywalność jedynymi jej minusami są bugi i wymagania sprzętowe, ale to drugie Tobie nie grozi :ok: a dużo bugów załatwiają łatki nie tylko oryginalne ale też te stworzone przez fanów. Też dobrze by było wcześniej przejść 2 wcześniejsze części gry.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 16 gru 2007, 19:10

Ja polecam wiedźmina właśnie dzisiaj go mi tata kupił w media za 85ziko i na serio się opłaca oprócz świetnej gry jest jeszcze mapa, ścieżka dźwiękowa, materiały dodatkowe, poradnik, instrukcja i opowiadanie a do tego jeszcze mapa i 22wpln :P
Obrazek
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 16 gru 2007, 19:15

Śledziks pisze:Też dobrze by było wcześniej przejść 2 wcześniejsze części gry.
Z tym nie ma problemu, już mówiłem że jestem fanem. A co to za fan co nie przeszedł gry...
Obrazek
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 17 gru 2007, 03:02

W sumie trudny wybór.
Jesteś fanem Gothica więc głupio gdybyś nie ukończył Gothica 3, ale uważam tę grę za totalny badziew i zepsucie serii.
Potem jest Wiedźmin. Polska gra, wciągająca fabuła, piękna grafika, efektowne walki i cena około 80 zł. Za 120 to chyba jest jakaś platynowa wersja albo kolekcjonerska.
Następnie jest Dark Messiah. Gra z genialną fizyką i jeszcze lepszymi stylami walki. Kampania jest liniowa i nudnawa ale z tego co pamiętam ta gra ma multi więc za 40 zł doznania z gry sieciowej mogą być dużo lepsze i bardziej długotrwałe niż z poprzednich tytułów.
Dodatki do Obliviona odradzam. Są dobre ale niewarte swojej ceny. To jest lekka przesada żeby za około 4 może 5 godzin gry płacić ok 60 zł. Masz jedną krainę więcej która moim zdaniem po zakończeniu zadań jest już nieprzydatna i nigdy tam nie wracam.
No i tak w sumie na twoim miejscu nie wybrałbym Wiedźmina bo gra choć genialna ma tylko singla i jest stosunkowo krótka (mimo to iż ma chyba 3 zakończenia mi po 2 nie chciało się kombinować dalej :P ). Dodatki do Obliviona tez bym skreślił bo nie są opłacalne.
Na Twoim miejscu zadałbym sobie pytanie czy chce ukończyć DM w pare dni i próbować swoich sił w rozgrywkach sieciowych czy spędzić wiele długich nocy i dni grając w Gothica 3 którego najpierw będziesz musiał spatchwać kilka razy żeby potem dowiedzieć się że jednak zapomniałeś o innym patchu i właśnie masz bugsave i około 10 godzin gry w D. Gdy już pobierzesz rzekomo dobry patch okazuje sie że z Twoją wersją coś się gryzie i albo gra nie działa albo zaczyna ścinać. Reinstall i znowu zabawa w patche i modyfikację pliczków. Gothic 3 bedzie jak Windows sama instalacja zajmie chwilkę potem zostaje czas na ściąganie łatek i intslacje całej niezbędnej reszty czyli kilka dni zabawy :P
Odpowiedz sobie na pytanie i zamieść odpowiedź tutaj :rotfl:
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 17 gru 2007, 11:24

Właśnie z tym pytaniem założyłem ten temat. I Jak na razie bardzie ciągnie mnie do gothica, bo gra jest chyba o wiele ciekawsza. Ale dopiero po patchowaniu gry. :/

EDIT:

Problem rozwiązany, kolega pożyczył mi Gothica III a Dark Messiaha sobie kupię. Temat do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2007, 10:23 przez olotocolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek