Reset Windowsa czym spowodowany?

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 13 gru 2007, 23:55

Reset Windowsa czym spowodowany?

Witam
Mam problem. Ostatnio zmieniłem płyte główną i procesor i zaczął mi sie widnows resetować. Formatowałem dysk instalowałem wina lipa. Może jest to spowodowane słabym zasilaczem? Po resecie wyskakuje ramka o informacji, że system windows odzyskał sprawośc po poważnym błędzie. Co to może być?

Zasilacz mam 350-tkę.
Procek Athlon 3000+
Płyta nforceE30-A939
1 gb ramu kingstona 400mhz.

<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 14 gru 2007, 07:23

Re: Reset Windowsa czym spowodowany?

Najprawdopodobniej wywala ci BSOD (Blue Screen'a) Ale windows domysle ma wlaczona opcje ze w przypadku BSOD robi restarta. Wylacz opcje automatycznego restarta (moj komputer PPM - wlasciowsci - zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie - automatycznie uruchom ponownie) odchacz to i wtedy jak wysoczy co BSOD zobacz jakiego pliku dotyczy itp.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 14 gru 2007, 09:34

Może też Ci się przegrzewać komp. Użyj Everesta do sprawdzenia temperatury podzespołów.

Sprawdź jeszcze, czy wszystkie taśmy masz podociskane, bo może po prostu jakaś nie łączy.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 14 gru 2007, 15:32

miałem tak z powodu za słabego zasilacza i kilka razy z powodu że sie zepsuł. Moim zdaniem to zasilacz, przydałoby sie go na innym kompie sprawdzic albo wsadzic se inny ( może ktos znajomy twój ma zasilacz i ci porzyczy).
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

The gods made Heavy Metal and they saw that it was good
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 15 gru 2007, 17:40

W evereście nie jest źle, tylko karta graficzna 43 stopnie, płytA 30 a procesora nie pokazuje. W biosie proc ma prawie 60 stopni i to mnie nie pokoi, ale słyszałem też że bios często pokazuje zawyżoną temperature. Z poprzednim procesorem też miałem taką temperature, ale mimo to działało wszystko elegancko.
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 15 gru 2007, 17:44

350w ale jakiej firmy?
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 16 gru 2007, 09:52

nie wiem jakiej, to zwykły zasilacz taki najprostszy... pomóżcie i powiedzcie czym to jest spowodowane, bo nie chce wydawać kasy na nowy zasilacz, jesłi nie wiem czy to pomoże...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 09:53 przez minas, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 16 gru 2007, 10:37

ciężko powiedzieć, bez znajomości treści błedu

Żeby wpisy z informacjami o wystąpieniu krytycznych błędów były zapisywane w dziennikach zdarzeń, musisz najpierw zmienić odpowiednio konfigurację Windows:

1. Przejdź do Panel sterowania/System i otwórz kartę Zaawansowane.
2. W obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie kliknij przycisk Ustawienia. W obszarze Awaria systemu zaznacz opcję Zapisz zdarzenia do dziennika systemu.
3. W ten sposób informacje o błędach będą zapisywane do dziennika zdarzeń.

Jeśli system przestanie odpowiadać, z reguły informacja o przyczynach problemu nie zostanie zapisana do dziennika zdarzeń. Jednak Windows zapisze na dysku zrzut pamięci, który umożliwi przy ponownym uruchomieniu komputera wpisanie do dziennika zdarzeń odpowiednich informacji. Rozpoznasz je po tym, że jako źródło podane będzie „Save Dump”
Potem Panel Sterowania>>narzędzia administracyjne>>podgląd zdarzeń
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 10:40 przez mad_prince, łącznie zmieniany 2 razy.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 16 gru 2007, 10:42

no mam tak ustawione cały czas, to gdzie mam znaleźć tą treść błędu?
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 16 gru 2007, 10:45

zwykły zasilacz taki najprostszy
Jak na moje to najprawdopodobniej tym jest spowodowane. Najlepiej by było jakbyś pożyczył jakiś lepszy (tzn. markowy np. Chieftec, Tagan, Modecom MC) zasilacz od kolegi i sprawdził czy nadal Ci się komputer wyłancza. Jeśli nie to wtedy będziesz miał 100% pewność czym spowodowane są twoje problemy.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 16 gru 2007, 11:10

hm co do tych błędów, to w dzinniku mam tylko 2 - aplikacji (mozilla bez resetu) i systemu ale nie po ostatnim resecie więc to chyba nic nie da.
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 16 gru 2007, 12:04

nie modecom !!! to jest syf, zepsuł mi się po 2 miesiacach ( i sie resetował przez to właśnie). Alob jak nie masz zasilacza innego skołować to weź twardy dysk i uruchom go na innym kompie. Jesli windows nie zresteuje sie z innym sprzętem to oznacza ze zasilacz do wymiany. Ale na 99 % to on skoro robiłeś formaty. Zepsucie sie np. grafy czy ramu powoduje inne błedy takie jak nie właczenie sie,błędy wyświetlania obrazu czy nieodczytywanie całej pamieci ramu. Takze na 99% to zasilacz bo tak kilka razy też miałem reset i wymiana zasilacza zawsze pomagała
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 16 gru 2007, 12:12

Więc chyba będe zmuszony wymnienić zasilacz... Jeszcze coś w dzinniku błędow w system mam błąd 1003 może komuś to coś mówi? chyba ze potrzebne są jeszcze jakies informacje. Wiem że z grafą jest inaczej bo tez miałem z nią problem. Przegrzanie sie podzespołów też odpada jestem tego teraz pewien. A może to jest wina sterowników od płyty głównej?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 12:14 przez minas, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 16 gru 2007, 15:16

Kocyk pisze:nie modecom !!! to jest syf
Jak miałes Modecom Fell to się nie dziwie. Modecom MC to uznana marka. Sorry za OT :przestraszony:
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 16 gru 2007, 16:29

Pisalem Ci co masz zrobic zeby zobaczyc co jest pzyczyna restartu windowsa.
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 16 gru 2007, 17:04

błąd 1003 pojawia się z ogólnie problemem sprzetu, czytałem ze gosciu miał ten bład gdy jego płyta główna siadała, stery głównej nie sa przyczyna resetów co nawyzej nie właczania sie czegoś

P.S: nic co ma Modecom w nazwie nie jest uznane i dobre , nikt mi go nie polecał, każdy mi mówi ze modecom to syf i sie przekonałem ze tak jest

<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 18 gru 2007, 20:11

1. Napisz czy te resety sa podczas grania, przegladania neta czy w stanie spoczynku.
2. Drugie pytanie, czy miewasz na kompie "zamrozenia" obrazu, ew. zwisy systemu ??
3. Zrob jakies testy w 3D Marku (przy duzym obciazeniu) i sprawdz czy sie to bedzie powtarzalo.
4. Pisales, ze wymieniales plyte i procka. może zle zamontowales procka, ewentualnie cos zle na plycie podlaczyles i to jest tez wina restartow. Sprawdz czy nie nalozyles za duzo pasty na procku i zobacz czy nie wylala sie na plyte (może robic spiecia, jesli jest z dodatkiem srebra).

PS jelsi odpowiedz na ktores pytanie byla podana to sorki (podajcie ja jeszcze raz), nie czytalem calosci tylko looknalem ogolnikowo co kto pisal :P
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 18 gru 2007, 23:23

To ja przepraszam, ale znam już odpowiedź na mój problem. Otóż jestem pewien że to zasilacz. Przy zmniejszeniu jego obciążenia - wyjęcie ramu - komp śmiga aż miło. temat można zammknąc, plusy oczywiscie dam :)
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 19 gru 2007, 00:28

Zauwaz, ze ram nie pobiera az tak duzej mocy z zasilki. Max bedzie okolo 15W. Jesli mowisz ze po wyjeciu kosci wsio jest ok to kosc może byc wadliwa. Sprobuj je przetestowac w jakims programie.
Nie wykluczam tez winy zasilki, ale lepiej sprawdzic czy to nie kosc.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 19 gru 2007, 07:08

Np jakim programem je przetestować? 15 W to i tak może być przyczyna ;)