Adamo jesli zaczniesz podkrecac a nie bedziesz mial blokady na inne szyny to krotko mowiac zjarasz reszte podzespolow. Bo jesli bedziesz mial tylko mozliwosc zmiany calej magistrali FSB to idzie za tym zmiana czestotliwosci wszsytkich szyn np. PCI czy AGP. Dlatego najlepiej jest miec blokade czestotliwosci na te szyny, lub odblokowany mnoznik procka (ale jak wspomnal wczesniej mad_prince pentiumy maja go zablokowanego
).
Co do podkrecania grafy to nie da sie powiedziec do ilu mozesz ja podkrecic. Kazda grafa kreci sie inaczej. Mozesz np. zwiekszac czestotliwosci o np. 5-10 MHz i testowac. W sterach przy taktowaniu powinienes miec taka opcje jak "wykryj optymalne czestotliwosci", wtedy system podniesie je automatycznie na mozliwa bezpieczna granice, a pozniej mozesz juz sam dzialac (np. zwiekszajac je o wspomniane wczesniej wartosci). Podkrecaj dotad az sie beda pojawiac artefakty. Gdy jakies sie pojawia wroc do czestotliwosci w ktorej sie nie pojawialy (patrz rowniez na temperaturki
)
Co do msconfig to powylaczaj te procesy ktore sa niepotrzebne (nie wylaczaj procesow systemowych, chyba ze wiesz co one znacza) np. jesli nie chcesz aby gg sie wlaczalo podczas startu windy to je wylacz
. Ja np. powylaczalem procesy systemowe, ktore wg. mnie sa mi niepotrzebne, jak rowniez te ktore odpowiadaja za roznego rodzaju aktualizacje oprogramowania (np. sterow drukarki), jakies zbedne monitory roznych programow itd. Musisz po prostu oblookac wszystkie programy ktore masz na liscie i sam ustalic, ktore sa ci potrzebne, a ktore mozesz wylaczyc. Kazdy ma na kompie cos innego, wiec nikt nie udzieli ci jednoznacznej odpowiedzi. Jednak jesli nie wylaczysz jakis niezbednych procesow systemowych nic sie nie stanie. Jesli nadal masz dylematy mozesz powylaczac tylko te procesy, ktore nie sa bezposrednio z katalogu C:\WINDOWS, a najlepiej ktore sa dla twojej nazwy uzytkownika (czyli te bez napisu SYSTEM
).
Ale sie napisalem
Mam nadzieje, ze moje wypociny cos Ci pomoga
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.