[Opinia] Call of Duty 4: Modern Warfare

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Quort

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Quort » 20 gru 2007, 20:44

[Opinia] Call of Duty 4: Modern Warfare

Jakie macie wrażenia z tej gry. Mi osobiście strasznie podobała się grafika, fabuła. Najlepsza dla mnie misja to ta w której jesteś przebrany w strój z przyklejonymi liścmi i jesteś wtedy snajperem, bardzo profesjonalna misja. Fajny moment to ten w ostatnich chwilach gry kiedy kpt. Price rzuca do mnie pistolet a ja mam strzelić do Zachajewa. Ogólnie to na końcu żałowałem że ta gra jest strasznie krótka(na szczęscie jest multiplayer :ok: ). Bardzo bym chciał aby wyszedł dodatek dodający kilka misji, broni, itp.

Teraz czas na wasze opinie:
Ostatnio zmieniony 5 sty 2008, 14:32 przez Quort, łącznie zmieniany 2 razy.

<<

Altair

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Altair » 20 gru 2007, 21:52

Re: [Opinia] Call of Duty 4: Modern Warfare

Gralo sie swietnie, mi takze najbardziej podobala sie misja snajperska, w grze sa rozne wyrezyserowane scenki z ktorych szybko przechodzimy do akcji. Misje sa swietnie stworzone, jest momenty byly bardzo trudne (przeszedlem na veteranie) ale gralo sie wysmienicie
<<

MajorQ

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: MajorQ » 21 gru 2007, 06:11

Jako że na studiach czasu mało więc przejście gry zajęło mi koło 2 tygodni, ale nie żąłuje bo mogłem się dłużej rozkoszować rozgrywką. Misja w Czernobylu zwaliła mnie z nóg, do momentu oddania strzału do helikoptera, potem ciut naciagne Rambo. Ogólnie świetna współpraca z kompanami, niezła organizjacja sił wroga (zachodzą z flanki, a granty to chyba u nich na drzewach rosną bo tyle ich rzucają), Najlepszy FPS tego roku. Przynajmniej dla mnie. Ale nie zmienia to faktu że jeszcze bym powalczył w Normandii :]
<<

Quort

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: Quort » 21 gru 2007, 10:08

Bardzo podobała mi się współpraca z kompanami zwłaszcza wtedy jak miało się zrobić misję po cichu, broń z tłumikiem noktowizor, no i to jak nasi kompani otwierali drzwi aby potem szybko zaatakować. Bardzo bym chciał aby wyszedł dodatek dodający misje, bo ogólnie gra krótka przeszedłem ją w trzy dni po 2 godz w każdy dzień na poziomie normalnym.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 21 gru 2007, 18:07

Gra rewelacja. Jeszcze gry nie ukończyłem, ale jestem już przy końcu. Również bardzo mi się podobała misja w której wcielaliśmy się w postać profesjonalnego snajpera. Grafika full wypas, a silnik jest ekstra zoptymalizowany tak więc u mnie gra działała na średnich detalach praktycznie bez zacinki (z AA, ANISO i cieniami). Faktycznie współpraca OK, wrogowie są inteligentni i te ich granaty... nieraz straciłem przez nie życie :] Dobrze że wprowadzono możliwość odrzucania granatów. Bronie dobrze wyważone, jednak ja prawie cały czas korzystałem z tych nowoczesnych, bo jakoś lepiej sie z nich nawalało niż z AK47 i pochodnych :). Dla mnie jeden z najlepszych FPSów w jakie grałem. Zaraz obok FEAR, Kronik Riddicka, MoHów, i poprzednich CoDów.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 20:48 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 23 gru 2007, 13:49

COD4 to dla mnie FPS roku 2007.

Plusy:
- ogólna grywalność!
- klimat
- animacja postaci
- grafika
- niskie wymagania sprzetowe
- zróznicowane misje
- logiczne menu (w przeciwienstwie np. do FIFów nfsów i innych takich badziew)

Minusy:
- skrypty, skrypty, skrypty!!! (bolączka wszystkich CODów!)
- rozmnalzalnie przeciwnikow, ale to jest spowodowane przez powyzsze skrypty (dopóki nie przekrocze okreslonej linii na mapie to nowi przeciwnicy beda wiecznie wychodzili z np. budynku)

Powyższe sprawia że COD4 miażdzy Crysisa!

Mozna by sie przyczepić ze mogłaby byc ciut dluzsza ale lepiej dostac mniej i lepiej niz duzo a słabo.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 23 gru 2007, 14:27

Maciek pisze:COD4 miażdży Crysis'a
Może nie "miażdży" IMO, ale jednak jest trochę lepsze.
Quort pisze:Bardzo bym chciał aby wyszedł dodatek dodający misje,

Małe szanse - twórcy gry planują już następną część, która będzie się prawdopodobnie rozgrywać w czasach II Wojny Światowej na Pacyfiku.

Ja również grałem w najnowszego Call of Duty. Jak już wcześniej pisałem gra na moim komputerze (który nie spełnia minimalnych wymagań sprzętowych gry) chodzi przyzwoicie - rozdzielczość 1204x768, niektóre detale na "Medium" i reszta na "Low" lub "Off". To świadczy tylko o wspaniałej optymalizacji silnika, tym bardziej, że na wspomnianych detalach gra wygląda całkiem dobrze, nie wspominając o błyskawicznym ładowaniu się etapów.
Tak jak wspomnieli poprzednicy jedynymi wadami gry, to jej długość (a raczej krótkość, chociaż jeśli mamy zamiar grać przez Internet, to Call of Duty 4 nadaje się do tego wyśmienicie), a także wszechobecne skrypty. Podczas gry natknąłem się także na kilka niewidzialnych ścian, ale to akurat drobiazgi.
W grze podoba mi się przede wszystkim szybka akcja - nie ma czasu na nudę, zawsze jest coś ciekawego. Jeśli chodzi o odrzucanie granatów - bardzo przydatne, kilka razy opcja ta uratowała mi zadek. Osobiście uważam, iż warto przejść grę na trudniejszych poziomach trudności - wtedy starcia nabierają rumieńców.

Jeśli chodzi o najlepszego FPS'a roku, według mnie na ten tytuł bardziej zasługuje Bioshock, Orange Box albo Gears of War. Call of Duty 4 IMO jest słabe z porównaniem do tych gier. Czasem wkurza mnie jeśli ktoś pisze "Najlepszym FPS'em w roku 2007 jest Call of Duty 4", a osoba ta nie grała w, np: w trzy wymienione przeze mnie gry. Tak naprawdę Call of Duty 4 nie wniosło nic wielkiego do gatunku, a taki Bioshock czy Gears of War to istna innowacja. Oczywiście nie mam na myśli żadnego z przedmówców, tylko wyraziłem swoją opinię. Na razie to właśnie Bioshock wygrywa większość konkursów na grę roku...

Przy okazji chciałbym przypomnieć o trwającym >>>Plebiscycie na Grę Roku 2007<<< - na razie wygrywa Crysis...
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, 15:47 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 3 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 23 gru 2007, 17:47

MATchlesS pisze:"Najlepszym FPS'em w roku 2007 jest Call of Duty 4"
Kiedy ktoś tak mówi, to jasne jest że odnosi się to do niego i do tego w jakie gry grał :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 23 gru 2007, 20:26

Iwan pisze:Kiedy ktoś tak mówi, to jasne jest że odnosi się to do niego i do tego w jakie gry grał :)
Przeczytaj do końca zdanie, które napisałem dwa posty wyżej. Mam na myśli to, że jeśli ktoś zagrał w jakiś głośny tytuł i bardzo mu się spodobał, to od razu stwierdza: "To jest najlepsza gra roku XXX, bo mi się podobała" mając jednocześnie gdzieś inne głośne (i często lepsze) tytuły. Takie coś stwierdzić można jeśli się grało w inne gry, które predentują do miana najlepszej...
Lepiej zostawmy ten wątek - nie to ma na celu ten temat. ;)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 20:27 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 23 gru 2007, 20:45

Czytam cały wątek! Chodzi mi to że jak ktoś określa grę mianem najlepszej gry roku, to jest to jego opinia. Z gier w które miał okazję zagrać dana gra mu sie najbardziej spodobała. I ta gra jest wg niego grą roku. O to mi chodziło...
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 24 gru 2007, 12:32

Kupiłem,zainstalowałem i upadłem na ziemie.Gra jest obłednie cudowna,Infinity Ward powinni dostac nagrode za optymalizacje silinka gry.Misja w Prypeci jest najlepsza jak i w DC 130 Spectre :super: U mnie odpalilem na maksymalnych ustawieniach.Sprzet : MoBo MSI K9VGM,Amd Athlon 64 X2 5000+ 3 ghz do tego cooler Scythe Mine Rev.B,ram 2 x 1 giga Kingston 667 mhz,grafika Palit GF 8600 gts super 512 mb taktowanie 675/2000,zasilacz chieftec 450 wat.Polecam kazdemu ta gre :super:
Ostatnio zmieniony 24 gru 2007, 14:56 przez kratos31, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Bryq

Post autor: Bryq » 25 gru 2007, 10:54

Jak dla mnie to fps roku 2007 :] Ta gra mnie urzekła. Nie było momentu w grze, który by mi sie nie podobał(no może ucieczka z prypecia była troszke denerwujaca przez tego rannego kapitana, ale dało się wytrzymać). Jedyne co mnie zawiodło to ilość godzin na poświęcenie singla. Gdyby było 2x tyle to by było naprawde nieźle ;) Osobiście daje 10/10.
<<

milosztor_pl

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: milosztor_pl » 27 gru 2007, 14:47

gra wgniotla mnie w fotel. grafika, efekty wybuchow oraz fabula a w szczegolnosci misja ze snajperem wymiataja. nic dodac, nic ujac. moge ja tylko polecic
INTEL Core 2 Duo E6320 ~ 1.87GHz | ASUS P5K | BFG GeForce 8800GTS 320MB/320bit | PATRIOT 2x1GB DDR2 Dual Channel 800MHz | Windows XP Professional SP2
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 30 gru 2007, 01:17

O lol kogo w tej grze obchodzi kampania? :P Owszem fajna, przyjemna ma wciągające momenty ale ta gra to przede wszystkim perfekcyjna strzelanka na multi. Już nie bede wymieniał że grafa dobra fiza itd bo to każdy już powinien wiedzieć. Czemu moim zdaniem miażdży bioshocka crysisa i wszystkie halfy razem wzięte bo ma niesamowicie proste, banalne, wciągające megagrywalne multi. Dla mnie coś jak CS 1.6 tylko z nową grafą i lekko innym klimatem. Ktoś zarzuca brak rewolucji.. tylko po co robić wielkie rewolucje skoro można stworzyć grę która przyciągnie tysiące właśnie dla tego że nie ma tu zbędnych "nowości" które w grze tak na prawdę cieszą tylko przez chwilę. I nie jest to FPS roku 2007 tylko FPS wszechczasów jeśli chodzi o grywalność trybu multiplayer. Jest chyba najlepiej sprzedającą się grą u wujka Sama, w Europie pewnie jest podobnie. Nic dziwnego że wszyscy chwalą głównie tryb wieloosobowy bo w tej grze on ma główne znaczenie. Kto się tam skryptami przejmuje :P dla mnie 11/10
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 30 gru 2007, 12:33

welll1 pisze:O lol kogo w tej grze obchodzi kampania?
Osobę, która nie ma łącza internetowego :?:
welll1 pisze:Czemu moim zdaniem miażdży bioshocka crysisa i wszystkie halfy razem wzięte bo ma niesamowicie proste, banalne, wciągające megagrywalne multi.
A co wybrałbyś, jeśli nie posiadałbyś Internetu - Call of Duty 4, które zapewniłoby Ci 6 godzin gry, czy Bioshock'a albo Orange Box'a (ten drugi zapewnia ponad 25 godzin gry, jeśli brać pod uwagę Half Life 2 i Episode One)?

Tak więc dla osoby, która ma dostęp do Internetu, Call of Duty 4 jest jednym z najlepszych tytułów (warto wspomnieć o wspaniałym Unrealu Tournament III), a jeśli chodzi o gracza, który nie posiada łącza - cóż, jak dla mnie jest to słaby wybór (z porównaniem do konkurencji).
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 12:38 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 4 razy.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 30 gru 2007, 14:40

MATchlesS pisze:Tak więc dla osoby, która ma dostęp do Internetu, Call of Duty 4 jest jednym z najlepszych tytułów (warto wspomnieć o wspaniałym Unrealu Tournament III), a jeśli chodzi o gracza, który nie posiada łącza - cóż, jak dla mnie jest to słaby wybór (z porównaniem do konkurencji).
No cały czas o tym pisze. Ze główny nacisk jest na grę wieloosobową a nie na singla. Widać to choćby patrząc na rozwój lvl możliowość modyfikacji broni itd. Napisałem że single odpada w tej grze, ja od biedy raz go ukończyłem i nie chce mi się więcej mając takie multi.
<<

michael_3

Post autor: michael_3 » 31 gru 2007, 15:21

CoD 4 jest gra bardzo dobra choc tez krotka jest wiele fajnych misji jak misja snajperska czy samo zakonczenie gry.
Ogolnie gra m wiele plusow i warto w nia zagrac nie tylko jeden raz ;]
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 4 sty 2008, 20:44

MATchlesS pisze:Orange Box'a
Wymaga Steam'a = wymaga połączenia z netem ;)

Ogólnie Call of Duty 4 MW powala szybkością akcji, fabułą i zwrotami wydarzeń, jak np. wybuch bomby atomowej podczas kończenia operacji u Arabów (i potem ostra scena z przebudzeniem żołnierza Jacksona w helikopterze w zniszczonym mieście) lub akcja na końcu gry, na moście, w misji "Koniec gry".

Grafika również piękna, nawet na moim kompie (wygląda ładnie i nie tnie się w 1024x768 na lowach, tylko tekstury na średnich).

Arsenał zaskakuje różnorodnością, więc nie nudzimy się tak jak w poprzednich częściach waląc wciąż z Garanda czy MP40. Tutaj jest multum giwer, z czego najbardziej spodobały mi się Mini Uzi, jakaś giwerka z granatnikiem i szybkostrzelny shotgun, niezawodny na pieski :D.
Psy również urozmaicają rozgrywkę, bo potrafią nieźle wkurzyć zabijając ludka pod koniec misji.

A co do samych misji to największe wrażenie zrobiły na mnie 2 misje:
Misja snajperska, przedstawiająca lata młodości zawodowej kpt. Price'a i misja, w połowie której Rosjanie odpalają rakiety jądrowe.

Bardzo polecam wszystkim fanom gier, w których wiele rzeczy dzieje się na raz, ale również osobom, które cenią sobie fabułę gry.

A co do multiplayera, to ja niestety nie mogę testować, bo gra nie znosi na moim komputerze takiego zamieszania i zacina się do poziomu 8 FPS, przez co jest niegrywalna. Szkoda, muszę czekać, aż dozbieram na nowego kompa, co szybko się nie stanie :/ .

Podsumowując
Najlepsza gra w jaką grałem, pod względem możliwości na moim kompie, grafiki (nawet na lowach), fabuły i szybkości akcji. Szybkość jest dobra, ale aż nadto skraca grę do marnych 5,5h grając przez 5 dni po godzinę z haczykiem...

OCENA: 9+/10
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 3 lut 2008, 15:11

Na Stronie Głównej Portalu pojawiła się już moja recenzja gry Call of Duty 4: Modern Warfare. Wszystkich zachęcam do jej przeczytania oraz komentowania owego tekstu.
To dokładny link:
>>>Moja recenzja gry Call of Duty 4: Modern Warfare<<< :cool:
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, 15:12 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.