[wasze opinie] Portal (The Orange Box)

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 23 gru 2007, 17:01

[wasze opinie] Portal (The Orange Box)

Witam!

Co sądzicie o tej innowacyjnej grze?

Wg mnie na początku wieje nudą poprzez wykonywanie podobnych zadań, ale po wykonaniu zadań odkrywamy o co tak właściwie chodzi! Byliśmy królikami doświadczalnymi, mającymi za zadanie testowanie wyrzutni portali, a teraz chcą nas zabić. Wątek niedostrzegalny na początku, ale pod koniec da się wyczuć coś dziwnego z "ciastem" i tym, że nagle ni z tego ni z owego kończy się droga.
A poza fabułą, która jest wielkim zaskoczeniem dla mnie, bo myślałem, że tu chodzi o zagadki logiczne, zabawę urozmaica ładna, choć powtarzalna grafika i tytułowe portale. Portale służą do przemieszczanie w wiele miejsc, chociaż nie w każde miejsce. Sygnalizator przy celowniku pomaga nam, mówiąc jaki portal ostatnio wystrzeliliśmy i czy można na danej powierzchni umiejscowić portal.
Zabawę utrudniają laserowe działka, które, gdy znajdziemy się w polu ich widzenia, nawalają do nas całą parą, często nie dając nam szansy przeżycia. Również niezindentyfikowana ciecz, która dosyć często znajduje się pod platformami zabija nas, gdy w nią wpadniemy.
Zadania podczas pobytu w "Test chambers" ograniczają się do przenoszenia kostek (duuużych kostek), kierowania impulsu przez portale do pewnego urządzenia, przez co odblokowują się ruchome podesty albo drzwi. Dopiero po zakończeniu "kursu" lądując prawie w ogniu, uciekamy na własną rękę, lecz cały czas wykorzystujemy doświadczenie z "kursu".

Jak dla mnie gra powala, ale jest za krótka. 5 godzin zabawy, przy dokładnym badaniu okolicy i paru chwilach zamotania to zdecydowanie za mało, jak na taką wypasioną giercę. Brakuje to oczywiście tradycyjnej w FPS-ach nawalany, ale to typowo logiczna gra.
Mam nadzieję, że w H-L2 Episode Three będzie portal gun i, że zabawa potrwa dłużej.
Cały TOB również zachwyca, bo to wypasiona kolekcja, ale to temat o Portalu.

Ocena dla Portala: 9+/10

A wy co sądzicie?

Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 23 gru 2007, 20:48

Re: [wasze opinie] Portal (The Orange Box)

Portal udowadnia, że nadal można wymyślić coś naprawdę innowacyjnego w świecie gier.
Gra ma fabułę, ale nawet jakby jej nie było, to Portal byłby świetny. Wszystko także ładnie wygląda i perfekcyjnie brzmi.
Choć gra wygląda niepozornie, naprawdę wciąga - jest to produkcja warta polecenia.
bartekmp pisze:jest za krótka. 5 godzin zabawy, przy dokładnym badaniu okolicy i paru chwilach zamotania to zdecydowanie za mało, jak na taką wypasioną giercę.
Tu akurat muszę się zgodzić - w sumie jest to jedyna poważna wada gry. Szkoda, bo gra ma tak zwaną siłę mocy, która sprawia, że nie jesteśmy w stanie się od niej odciągnąć.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 23 gru 2007, 22:08

Re: [wasze opinie] Portal (The Orange Box)

Właśnie dzisiaj skończyłem Portal i muszę zgodzić się z przedmówcami. Na początku tak jak bartekmp myślałem, że cała gra to tylko kilkanaście zagadek logicznych z wykorzystaniem portali. Jednakże pod koniec zorientowałem się, że coś jest nie tak, jak zobaczyłem odróżniające się od laboratoryjnych pomieszczeń, odrapane ściany. Następnie gdy chcieli mnie wrzucić do ognia zrozumiałem, że byłem tylko królikiem doświadczalnym. Szczerze bardzo mnie to zaskoczyło i dało motywacje do brnięcia dalej. Zwiedzając od podszewki laboratorium okazało się, że nie jestem pierwszym, który został przez "Apareture Science" wykorzystany do testów (świadczą o tym napisy na ścianach). Finał też był bardzo udany i klimatyczny, a piosenka na koniec strasznie wpadła mi w ucho. Świetne były też teksty "wielkiego brata" (sztucznej inteligencji). Kolejna świetna produkcja Valve, która na długo pozostaje w pamięci.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.