Procek gorszy a lepszy???

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 29 gru 2007, 19:03

Re: Procek gorszy a lepszy???

Unreal Tournament 3, TimeShift, Stanglehold to dema ( www.fileplanet.com )
Moje stery to karty to 163.75 (wersja sterownika: 6.14.11.6375)
Zauważyłem tera ( niewiedzieć czemu rano były jeszcze stare :/ ) że są nowe stery, więc jak je zainstaluję to zobaczę czy TimeShift działa, ale wątpię, bo w wymaganiach te gry mają minimalnie po 3Ghz na dwurdzeniowe procki.

<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 29 gru 2007, 19:13

MATchlesS pisze:Poza tym napisz jaką masz wersję sterowników - do Twojej karty powinny być jak najnowsze, tym bardziej, że gry, które nie działają są nowymi produktami.
Tu się z Tobą nie zgodzę. Jak ja miałem GeForce'a to najnowsze sterowniki nie oznaczały najlepsze. Czasami miałem tak że przez zainstalowanie najnowszych sterowników gry mi się całkowicie kaszaniły i musiałem instalować starsze. Więc może popróbuj ze sterownikami jak masz najnowsze to poszukaj starszych wersji może któreś sprawią że gry zaczną działać tak jak powinny.
Obrazek
<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 29 gru 2007, 19:36

TimeShift działa po nowych sterach, niezatrzymał się na loading, włączył się.
Ale i tak wątpię żeby Unreal albo Stranglehold mi działał, 3Ghz minimum wymaga.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 29 gru 2007, 19:45

Ant,
Ant pisze:minimalnie po 3Ghz na dwurdzeniowe procki.
Hahaha!
To prawie nikt by nie grał w nie!

Zrozum, że to co jest podane w wymaganiach, to zazwyczaj odnosi się do Pentium 4, czyli jednordzeniowego złoma sprzed kilku lat.

Na pewno ci będzie chodzić. U mnie na Celeronie D325 2,53GHz chodzą, więc u ciebie też powinny.
Semper in altum
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 29 gru 2007, 19:47

Ant pisze:Unreal Tournament 3, TimeShift, Stanglehold to dema
SRX - nie zauważyłem, że w poprzednim poście to napisałeś.
Ant pisze:w wymaganiach te gry mają minimalnie po 3Ghz na dwurdzeniowe procki.
Pokaż gdzie jest tak napisane.
Po pierwsze Timeshift wymaga procesora jednordzeniowego, obojętnie czy patrzymy na minimalne czy zalecane wymagania. Po drugie w owych wymaganiach minimalnych jest napisane, że potrzeba 2GHz (na stronie polskiego wydawcy jest nawet 1,5GHz), jedynie w zalecanych jest 3GHz.
Tu się z Tobą nie zgodzę. Jak ja miałem GeForce'a to najnowsze sterowniki nie oznaczały najlepsze. Czasami miałem tak że przez zainstalowanie najnowszych sterowników gry mi się całkowicie kaszaniły i musiałem instalować starsze. Więc może popróbuj ze sterownikami jak masz najnowsze to poszukaj starszych wersji może któreś sprawią że gry zaczną działać tak jak powinny.
Tylko zauważ, że GeForce 8600 to najnowszy produkt i właśnie do nowych kart najlepsze są najnowsze sterowniki. Ale prawdą jest, że jeśli ma się starszą kartę, to instalacja najnowszych sterowników jest błędem.
Ant pisze:Ale i tak wątpię żeby Unreal albo Stranglehold mi działał, 3Ghz minimum wymaga.
3GHz, ale odnosząc się na procesorach jednordzeniowych. Nie wiem czy Ty specjalnie nie chcesz tego zrozumieć czy jesteś ciężko kapujący - kilka osób pisało na temat procesorów jednordzeniowych i dwurdzeniowych, a Ty masz gdzieś nasze chęci - dzięki nam odpaliłeś Timeshift'a, bo zainstalowałeś nowsze sterowniki.
Przeczytaj moje posty w tym temacie i wywnioskuj co należy.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007, 20:04 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 29 gru 2007, 20:37

MATchlesS pisze:Tylko zauważ, że GeForce 8600 to najnowszy produkt i właśnie do nowych kart najlepsze są najnowsze sterowniki. Ale prawdą jest, że jeśli ma się starszą kartę, to instalacja najnowszych sterowników jest błędem.
No może masz rację bo ja miałem GeForce FX 5200 i tam musiałem się bawić sterownikami z tymi nowymi kartami to nie wiem jak jest.

Ant jeżeli chodzi o Unreal albo Stranglehold to już nie powinieneś mieć problemów. Mówisz że to dema więc weź je odpal i zobacz czy po zainstalowaniu nowych sterów będą działać jak tak to :ok: a jak nie to będziemy myśleć dalej.

A tak poza tym wydaje mi się że zeszliśmy z głównego tematu.
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 29 gru 2007, 20:47

Śledziks pisze:z tymi nowymi kartami to nie wiem jak jest.
Tak jak napisałem. :)
Śledziks pisze:A tak poza tym wydaje mi się że zeszliśmy z głównego tematu.
A mi się wydaję, że jednak nie zeszliśmy z tematu, bo przez cały temat próbujemy Ant'owi wytłumaczyć na czym polega różnica między procesorami jednordzeniowymi, a dwurdzeniowymi oraz jak to rozróżniać i opisywać, a on nadal tego nie rozumie.

Daję także linka do najnowszej wersji Directx, bo to także może być powód (czytaj: stara wersja Directx):

Kod: Zaznacz cały

http://www.nvision.pl/download.php?view.416
Tak na wszelki wypadek - skoro sterowniki stare, to prawdopodobne, że Directx również...
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007, 20:49 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 29 gru 2007, 20:53

MATchlesS pisze:Tak na wszelki wypadek - skoro sterowniki stare, to prawdopodobne, że Directx również...
Jeśli wersja DirectX jest starsza niż taka, która potrzebna jest do uruchomienia gry, to przy próbie jej uruchomienia pojawia się błąd że nie znaleziono jakiejś tam biblioteki. W tym wypadku tak nie było... ;) No ale na wszelki wypadek można zainstalować :)
<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 29 gru 2007, 21:54

To, że wymaga 3Ghz na dwurdzku to masz napisane w pliku Readme.txt
Ile jest tych wersji DirectówX 9.0c? Na starym kompie już miałem tego 9.0c, więc czym mógłby się różnić dzisiaj? AGEIA PhysX też mam ściągnąć najnowszego?
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 29 gru 2007, 22:08

To, że wymaga 3Ghz na dwurdzku to masz napisane w pliku Readme.txt
Sorry, że to "ciągnę", ale po prostu nie wierzę. Zrób screen'a tego zdania w pliku readme, bo to niemożliwe, aby na stronie polskiego wydawcy i na pudełku z grą był błąd.
Ile jest tych wersji DirectówX 9.0c? Na starym kompie już miałem tego 9.0c, więc czym mógłby się różnić dzisiaj?
Nazwa ta sama, ale po prostu jest aktualizowany. Różni się tym, że mając starszą wersję Directx'a 9.0c nie pograsz sobie, np: w Call of Duty 4. ;)
Ant pisze:AGEIA PhysX też mam ściągnąć najnowszego?
Tu nie musi być najnowszy - ważne, że jest. Wystarczy ten, którego zainstalowałeś razem z Ghost Recon AW 2.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007, 22:16 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 29 gru 2007, 23:54

A cały temat sprowadza się do tego iż za duzo ludzie naoglądali się reklam Intela, który wciskał wszystkim kit, że im więcej GHZ ma jego procesor tym jest bardziej wydajny. Była wojna pomiędzy AMD Athlonami, a Intela Pentium 4, w której wygrał niestety Intel produkując procesory mniej wydajne, ale z większymi zegarami GHZ. Takie są teraz tego skutki...

Sprawa która sie pojawiła w tym temacie, a która warto też wyjasnić:
procesory czterordzeniowe to tak naprawde 2 procesory dwurdzeniowe: 2x2=4 (przynajmniej nasz dziekan na wykładzie tak to omawiał). Intel znowu wciska kit...

Sterowniki do starszych kart graficznych:
Najnowsze sterowniki do kart graficznych sa optymalizowane pod najnowsze karty graficzne i najnowsze gry. Dla niekumatych: oznacza to iż dla starszych kart graficznych nie ma sensu instalowac najnowszych sterownikow bo:
- te karty graficzne nie obsłużą i tak nowych tytułów
- nowe sterowniki nie sa optymalizowane pod te starsze karty graficzne, wiec nalezy wybrac starsze sterowniki ktore beda
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 30 gru 2007, 15:07

Kiedy miałem 2.6Ghz, to niedziałał mi MOH:A, zadziałał dopiero gry go podkręciłem do 2.8Ghz, a nieinstalowałem nowych sterów do karty, więc Unreal i Stranglehold na pewno mi niepodziała, chyba że ktoś da jakiś dowód na to, że mu działa, a ma jeszcze gorszego kompa odemnie to spróbuję.
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 30 gru 2007, 15:11

Mówiłeś że masz dema Unreal'a i Stranglehold'a więc weź je po prostu zainstaluj i będziesz miał odpowiedź czy Ci chodzą czy nie
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 30 gru 2007, 16:05

Skoro Timeshift działa po zainstalowaniu sterowników, to najprawdopodobniej wina właśnie leżała po stronie niezaktualizowanych sterowników. Skoro w Unreal Tournament 3 i Stranglehold problem jest taki sam, jaki był z Timeshfit'em (czarny ekran), to sterowniki najprawdopodobniej zniwelowały problem - wystarczy sprawdzić.
I nie pisz głupot...
Ant pisze:Unreal i Stranglehold na pewno mi niepodziała, chyba że ktoś da jakiś dowód na to, że mu działa, a ma jeszcze gorszego kompa odemnie to spróbuję.
... bo Twój procesor (jak i reszta sprzętu) spełnia wymagania tych gier i na 100% nie przez niego nie możesz ich uruchomić. Tak jak wspomniałem problem był na 99% spowodowany nieaktualnymi sterownikami, które już zaktualizowałeś. Wystarczy zainstalować grę i sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 16:08 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 30 gru 2007, 20:32

Jak tak trochę było o tych piratach, to czy za pisanie o tym, że się ma piraty się dostaje bana? ( obok awatara to nieładnie wygląda )
I, jak się zainstaluje starszego DirectX to najnowszy jest usuwany? Czy tylko są instalowane dodatkowe pliki?
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 30 gru 2007, 20:37

I, jak się zainstaluje starszego DirectX to najnowszy jest usuwany? Czy tylko są instalowane dodatkowe pliki?
Takie coś powoduje problemy. Duże problemy. Ja raz tak zrobiłem na starym kompie pod Win 98 (zainstalowałem DirectX 8 na 9.0b). Żadna granie chciała działać... nie pomagała ponowna instalacja 9.0b. Rozwiązałem problem dopiero gdy zainstalowałem wersję nowszą - czyli 9.0c.
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 30 gru 2007, 20:38

Musze przyznac, ze czytam te odpowiedzi i ostro z nich leje :rotfl: fajny temat :] mozna sie niezle posmiac :P (to taki OT) :P

A teraz do konkretow.
Ant pisze:Jak tak trochę było o tych piratach, to czy za pisanie o tym, że się ma piraty się dostaje bana? ( obok awatara to nieładnie wygląda )
Jedynie mozesz dostac ostrzezenie. Za bodajze 3 ostrzezenia masz bana.
Ant pisze:I, jak się zainstaluje starszego DirectX to najnowszy jest usuwany? Czy tylko są instalowane dodatkowe pliki?
Nie da sie zainstalowac starszych sterow DX. Chyba ze sie pobawisz w rejestrze :D i usuniesz wszystkie mozliwe wpisy to wtedy zainstalujesz (o usunieciu wszystkich plikow juz nie wsponmne) ;)

PS. Dodam, ze MATchlesS juz pewnie nie ma nerwow tlumaczyc co i jak ale nie dziwie mu sie ;)
PS2. MATchlesS trzymaj sie jestesmy z Toba :rotfl:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 20:41 przez Borys666, łącznie zmieniany 1 raz.
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 30 gru 2007, 21:21

Może się zamienisz, dasz mi tego athlona a ja skombinuje ci P4 3,2GHz :)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 21:21 przez pan jUzek, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 3 sty 2008, 13:35

W pliku readme od Unreal Tournament 3 jest taki napis:
E. Known Hardware Issues
Some issues with AMD processors cause the game to stop: To run the Unreal Tournament 3 Demo with certain AMD processors, you must either install the AMD Processor Driver for Windows XP and Windows Server 2003 Version (x86 and x64 exe) 1.3.2.16 or get the latest driver for your brand of processor from the www.amd.com website. If you do not install this driver or the latest driver from the website, at some point the game will stop and your progress will be lost. The game installs this by default unless user opts not to.

Musiał bym ściągnąć nowsze stery do proca(1.3.2.16, ja mam 1.3.2.10), ale myślę, że może mi to spalić procesor, ponieważ mam podkręcony, co mam zrobić? Zmniejszyć do 2.6Ghz czy nic się niestanie? ( Stery na stronie: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver Version 1.3.2.0053 for Windows XP and Windows Server 2003 (x86 and x64))

PS. A co do DirectX 10 to myślałem że będzie lepsza grafika w grach a nie że nic mi niebędzie działać, mogą przestać robić gry na 9.0c.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 3 sty 2008, 16:38

Musiał bym ściągnąć nowsze stery do proca(1.3.2.16, ja mam 1.3.2.10), ale myślę, że może mi to spalić procesor, ponieważ mam podkręcony, co mam zrobić? Zmniejszyć do 2.6Ghz czy nic się niestanie? ( Stery na stronie: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Driver Version 1.3.2.0053 for Windows XP and Windows Server 2003 (x86 and x64))
Tak sterownik zakradnie się do wnętrza obudowy i będzie się bawił zapałkami, uważaj aby całego kompa nie spalił. :rotfl:

To czy procesor jest podkręcony nie ma żadnego znaczenia po instalacji sterów, ale na czas instalacji zmniejsz do 2.6 bo instalator może nie wykryć twojego procesora i nie zainstalować driverów
PS. A co do DirectX 10 to myślałem że będzie lepsza grafika w grach a nie że nic mi niebędzie działać, mogą przestać robić gry na 9.0c.
Ale wtedy te gry tobie nie będą działać bo korzystasz z XP