Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 19 gru 2006, 20:04

Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE

http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/samsung ... -3779.html (bardzo fajny aparacik po przystępnej cenie z matrycą 6 mpx )
http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/canon-p ... -3845.html 9 (nie tak dobry jak samsung ale.....)
http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/olympus ... -4764.html (nawet, nawet lepszy od Canona)
No to tyle na teraz jak będę miał więcej czasu poszukam więcej. :D

It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 20 gru 2006, 14:24

nie polecam olympusów, mimo dużej matrycy niektórych modeli (SP 320 czy SP 350) zdarzają się kardynalne błędy, np. Na paluszkach akumulatorowych zrobisz 30 zdjęć, a później pada ci aparat. Proponuję, wybrać coś z Canonów lub Nikonów. Te firmy robią od lat aparaty. Odradzam też Panasonic Lumix. Ten stablizator obrazu to ściema. ruszając aparatem tak jak na reklamie nie zrobisz zdjęcia żadnym aparatem. Chyba że kamerą klatkową. Kodaki są dobre ale tylko na zdjęciach, w środku totalny bajzel.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 20 gru 2006, 14:58

stand_up pisze:Odradzam też Panasonic Lumix. Ten stablizator obrazu to ściema.
Ja mam Lumixa i zdjęcia wychodzą bardzo dobre. I stabilizator działa. Co ty myślisz że jak ręce ci się trzęsą jakbyś miał Parkinsona to stabilizator ci pomoże?? On działa ale oczywiście w rozsądnych granicach.
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 20 gru 2006, 17:00

Tak, tylko że przy dużych powiększeniach wszystko wychodzi. Nie mów mi że Panasonic jest lepsze od Nikona czy Canona (chodzi o firme)
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 21 gru 2006, 14:05

Iwan, tyle że panasonic robi wszystko a Nicon aparaty.
Nikon to japoński producent sprzętu fotograficznego i optycznego. Firma została założona w roku 1917 jako Nippon Kogaku Kogyo Kabushiki Kaisha. W roku 1948 firma wypuściła pierwszy aparat fotograficzny NIKON, który zapoczątkował serię aparatów pod tą nazwą. Aparaty te były głównie preferowane przez fotografów zawodowych. Najsłynniejsze modele to: dalmierzowe S, S2, SP oraz lustrzanki oznaczone symbolem F, F2, F3, F4, F5. W modelu F3 wprowadzono po raz pierwszy elektroniczne sterowanie migawki. Modele F4 i F5 mają integralnie wbudowane motorki napinające migawkę, przesuwające film oraz ustawiające ostrość (tzw. autofokus). Aparaty fotograficzne Nikon są wyposażone w obiektywy pod nazwą Nikkor.
Jeżeli chodzi o lustrzanki cyforwe to Nikn wymiata. D80 :ok:
Iwan pisze:Każdy ma swojego ulubionego producenta.

Powiedz mi kto robi obiektywy dla Panasonica.
Iwan pisze:nie chcę się tu z nikim sprzeczać
to dyskusja
Ostatnio zmieniony 21 gru 2006, 14:06 przez stand_up, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 21 gru 2006, 17:37

Dobra chłopaki dajcie już spokój powiedzcie mi tylko czy po światach no może w połowie stycznia dam rade kupić takiego cyfraka o jakim pisałem w ostatnim poście za 400zł no może 400 z groszem. Bo na skompiec.pl widać, że w tej chwili było by ciężko.
<<

roma

Post autor: roma » 21 gru 2006, 17:39

na pewno ale dopiero w styczniu ceny pójdą w dół
<<

Mat

Post autor: Mat » 21 gru 2006, 22:10

Dobra dzięki wszystkim za pomoc. Proszę jednak o nie zamykanie tematu i jak ktoś coś znajdzie (jakaś ciekawa oferta albo inne nowinki) to piszcie.

[ Dodano: Nie 24 Gru, 2006 14:30 ]
Dzisiaj miałem troszkę czasu, więc poszedłem do wszystkich otwartych sklepów w jakich mogę znaleźć cyfraka. No i okazało się, że jedynym otwartym był AWANS (ci od poniżania cen). W moim przedziale cenowym znalazłem tylko Cannona
- 4MPixele
- 4x optical zoom
- wystarczające macro
- bez pamięci wewnętrznej (Pan w sklepie mówił, że Canony nie mają) - gniazdo na SD
- max rozdzielczość 1024 :kwasny:
Kosztował 455zł. Co o tym myślicie? Chyba ciut za dużo, nie? Martwi mnie tylko ta rozdzielczość. Wiem, że większych się rzadko używa ale jednak chciał bym mieć.

Dodatkowo musiał bym kupić kartę SD 1GB za 80zł (512MB kosztowały 70zł) i 4 akumulatorki GP o dużej pojemności (zapomniałem jakiej :wstyd: ) z ładowarką za 130zł. Czyli cały komplet 650 zł. Rodzice powiedzieli, że byli by w stanie tyle wydać (ja tez się muszę dorzucić) jeśli był by to dobry komplet.

I wydaje mi się jeszcze, że 130zł za akumulatorki to dużo. Może w jakimś sklepie internetowym są tańsze lub na allegro (może jakiś link?).

Powiedzcie co o nim myślicie. W szczególności o tej rozdzielczości i cenie akumulatorków. No i obowiązkowo skomentujcie ceny. proszę o wypowiedź kilku osób. Nawet jeśli zgadzasz się z postem wyżej to napisz. Z góry thx.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 24 gru 2006, 20:20

Co do cyfraka to martwi mnie trochę ta rozdzielczość, reszta może być. Najlepiej gdybyś mógł zobaczyć na ekranie monitora jakość zdjęć. Co do ładowarki to jest zdecydowanie za droga. Dobrą ładowarkę + 2 aku kupisz za 50-60zł, do tego możesz dokupić 2 aku po 10zł jeden.
Tu masz trochę o ładowarkach GP (pytania i odpowiedzi)

Kod: Zaznacz cały

http://www.powerbank.pl/pb.php?section=faq
A tu konkretne produkty (nie ma tam niestety cen, ale wpisz dany model do Google'a, a na pewno znajdziesz cenę.

Kod: Zaznacz cały

http://www.powerbank.pl/pb.php?section=produkty&PHPSESSID=406bd0ecc7a44b72075626ebf1bc102d
Moja ładowarka to ta http://www.powerbank.pl/pb.php?section= ... produkt=13 :hyhy: tyle że mam aku po 2500.
<<

Mat

Post autor: Mat » 25 gru 2006, 13:07

Znalazłem APARAT FOTO.CANON PS-A430 za jedyne 406zł. Co o nim myślicie?
Czy to w ogóle możliwe, żeby aparat o przeciętnej cenie 500zł kosztował tylko 406zł?

Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo na prawdę mi się śpieszy.
Znalazłem go na skapiec.pl i mam zamiar go kupić nawet zaraz.

A tak wygląda mój koszyk:
Obrazek
Skomentujcie mój wybór. Głównie czy dobrze dobrałem i czy warto.

Wszystko w tym sklepie.

Zmartwił mnie troszkę ten artykuł ale prywatni użytkownicy na prawdę sobie go chwalą.

Postanowiłem, że wezmę. Jeśli ktoś ma coś przeciwko niech powie to teraz bądź zamilknie na wieki.

Jak już kupie coś to napiszę.

P.S. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze odwiedza ten temat :(
Ostatnio zmieniony 25 gru 2006, 19:29 przez Mat, łącznie zmieniany 6 razy.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 25 gru 2006, 13:48

Ja myślę że za taką cenę to dobry, jak nie bardzo dobry aparat, Takie promocje się zdarzają, właśnie po to są takie wyszukiwarki jak ceneo.pl czy skapiec.pl Moim zdaniem warto go kupić.
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 31 gru 2006, 16:14

Polecam Canona A540 :)
Albo Nikona D50 :D

Ten pierwszy tani, a drugi troche droższy :hyhy:
Ostatnio zmieniony 31 gru 2006, 16:14 przez stand_up, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 1 sty 2007, 16:47

stand_up, bardzo śmieszne. Troszkę z cenami przesadziłeś.
Miałem już kupować tego CANONa PS-A430 ale kiedy chciałem złożyć zamówienie okazało się, że nie mają go na stanie w tej chwili.
Dzisiaj dostałem gazetkę z Avansa i znalazłem tam SONY DSC-S500. Sprawdzając co on potrafi natknąłem się też na SONY DSC-S600.
Wydaje mi się, że były by lepsze od CANONa PS-A430 ale martwi mnie rodzaj pamięci Memory Stick, który jest drogi :/
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 1 sty 2007, 18:36

No pisałem już że niektóre aparaty mają inny typ złącza pamięci. SONY mają właśnie Memory Stcik, który jest dosyć drogi, przynajmniej droższy niż karty SD. Więc musisz zdecydować. Ale moim zdaniem lepiej patrzeć na parametry aparatu, a nie na złącze kart pamięci. Karta to raczej wydatek na długi okres, bo potem ewentualnie dokupiesz sobie jeszcze jedną.
<<

Mat

Post autor: Mat » 1 sty 2007, 18:43

Karta to raczej wydatek na długi okres, bo potem ewentualnie dokupisz sobie jeszcze jedną.
Dokupisz to złe słowo, bo nie można przecież dołożyć drugiej karty. I nawet jeśli teraz kupił bym 256MB a chcę 1GB to później karta 256MB będzie bez użyteczna.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 1 sty 2007, 18:58

Jak bezużyteczna?? Przecież bedziesz miał 2, na jednej braknie miejsca, wyciagasz, wkładasz drugą...
<<

Mat

Post autor: Mat » 2 sty 2007, 22:32

I jak przyszło co do czego to kupiłem co innego. Znalazłem ciekawą ofertę PRAKTICA DCZ 5.8.
Na początku przeraziła mnie trochę firma, ale jak pooglądałem parametry i zobaczyłem jak wychodzą zdjęcia z bliska i daleka to go wziąłem. Szczególnie, że ma 2 lata gwarancji. Po powrocie do domu zrobiłem troszkę zdjęć w ciemności i okazało się, że lampa też daje radę. Więc jak narazie jestem zadowolony.
Jak ktoś ma jakieś poważne zastrzeżenia co do tego aparatu to piszcie (zanim podbiję gwarancję mam czas na oddanie).
<<

roma

Post autor: roma » 2 sty 2007, 22:48

Mam takie pytanie Mat a czy wejście na baterie masz AAA te malutkie czy AA te duże? bo jak małe to tydzień trzyma ci aparat i trzeba ładować baterie,a te duże AA kupujesz na allegro uwga cena 10 zł jedna i masz spokój na miesiąc,wiem bo mój brat cioteczny ma aparat jest zawodowym fotografem,jego zdjęcia znajdują się w książkach i ma właśnie 4 baterie bo tyle wchodzi i trzyma miesiąc spokojnie i nie myślcie,że nie używa go,robi zdjęcia non stop

p.s żeby niektórzy się mnie nie czepiali,że ściemniam wiem o tym bo z bratem rozmawiałem o tym bo kupuje też aparat niedługo
<<

stand_up

Post autor: stand_up » 3 sty 2007, 17:50

Praktiki nie polecam...Wygladą tak sobie, ale jeszcze gorsze w środku.
<<

Mat

Post autor: Mat » 3 sty 2007, 17:55

Ten jest na AA, ale żeby utrzymały miesiąc to jest nie możliwe. Właśnie kupiłem dzisiaj do niego akumulatorki EVERa (czy jakoś tak) 2100. Wziąłem je bo innych nie było, a jak nie będą starczały to kupię 2500.roma, a ten aparat o którym mówisz może trzyma długo bo wchodzą tam 4 baterie. A po za tym to na pewno nie jest byle jaki cyfrak tylko profesjonalny sprzęt, choć i tak w miesiąc nie bardzo wierzę ale mogę być w błędzie. Bo dopiero ten temat nauczył mnie czegoś o cyfrakach.

[ Dodano: Sro 03 Sty, 2007 17:59 ]
stand_up pisze:Praktiki nie polecam...Wygladą tak sobie, ale jeszcze gorsze w środku.
Co masz na myśli. Zdjęcia wychodzą nieźle z daleka i z bliska. Prezentuje się też nie źle. A w środku? Czyli budowa? Nie wiem. Ale są 2 lata gwarancji. Więc mało prawdopodobne, żeby się nie popsuł jak jest niby słaby. A po trzech naprawach można domagać się zwrotu kasy.