Ubuntu - pierwsze kroki z Linuksem

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 23 mar 2009, 14:20

Re: Ubuntu - pierwsze kroki z Linuksem

Maciek pisze:A poza tym jestes ekspertem w komplikowaniu/utrudnianiu sobie życia :P
To nie moja wina, że błędy wywala, w pliku Install jak byk napisane ./configure, potem make i make install a przy make błąd. Jeśli jest jakiś łatwiejszy sposób instalowania rozszerzeń tar.gz/tar.bz2 to bardzo chętnie z niego skorzystam.

<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: mad_prince » 23 mar 2009, 14:36

Twoja wina, że bawisz się we własnoręczne kompilowanie zamiast używać synaptica lub gotowych paczek instalacyjnych .deb. Pidgina bezproblemowo znajdziesz w synapticu.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 23 mar 2009, 14:44

Albo na GetDeb.*

*

http://www.getdeb.net/
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 15:08 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Admin: dodałem pełny url strony ;)
Semper in altum
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 28 mar 2009, 22:59

Witam, otóż głowię się z tym od tygodnia i byłem zmuszony napisać ten post. Już nie wytrzymuję, otóż mam okropną czcionkę podczas przeglądania stron. Pobrałem sobie czcionki z Vista do Ubuntu, zastosowałem, ale nie pomogło. Np na stronach mam jakby za duże litery, linki do pobrania bardzo małe i nie wyraźne, bardzo bolą oczy od tego. Na Viście za to jest idealna. Nic kompletnie nie pomaga, ani wgranie czcionki z Visty do Ubuntu i ustawienie jej w preferencjach wyglądu, ani w opcjach Firefoksa, Treść, proszę o pomoc. Screena nie będę umieszczał bo już nie mam siły, ten Linux już mnie tak z nerwicował, ale screen jest zbędny tutaj. Po prostu proste pytanie: jak ustawić w Firefoksie (przeglądaniu stron) taką czcionkę jak w Windows Vista lub chociaż XP.
Mam wgrane sterowniki do swojej karty graficznej.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 29 mar 2009, 22:50

szpon pisze:otóż głowię się z tym od tygodnia
forum ubuntu>szukaj>słowa kluczowe do szukania: czcionki windows
Na prawdę przez tydzien nie można na to wpaść? :padam:

Instalacja czcionek Microsoftu:

sudo apt-get install  msttcorefonts
tak jest najprościej ale możesz też poszukac tego w dodaj/usuń programy i zaznaczyć to ptaszkiem :hyhy:
Ale cho.lera go wie czy Ci to będzie działało, bo:
szpon pisze:Pobrałem sobie czcionki z Vista do Ubuntu
nie ma pojęcia co to znaczy i co jeszcze nagrzebałeś w systemie.

A tu masz coś z obrazkami, zebyś nie tracił tygodnia na jakiś kolejny banał:
The Perfect Desktop - Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)

http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-ubuntu-8.10
A trzeba było wgrać Minta tak jak zalecałem... ale nie wiemy przeciez lepiej :P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 24 kwie 2009, 22:41

Dzisiaj zainstalowałem ponownie Ubuntu na moim komputerze. Zrobiłem całkowitą aktualizację.

Chciałem dzisiaj zainstalować Tlena, który oficjalnie wyszedł na Linuksa:

http://www.tlen.pl/linux/
Pobrałem plik. Następnie otworzyłem konsolę i wpisałem:

sudo sh tlenlinux - 7.0.1.30.bin
Wyskakuje komunikat:

sh Can't open tlenlinux-7.0.1.30.bin
Jakieś rady?

EDIT:

Dla alternatywy zainstalowałem Kadu i nawet mi się podoba. Chociaż ja tam nie mam dużych wymagań.

Inne problemy:

Ogólnie to system ma muła. W firefox'ie przy przewijaniu strony wszystko się tnie. Nie tragicznie ale się tnie. Na moim XP tak nie było. Jak już pisałem przeprowadziłem wszystkie możliwe aktualizacje.

Czy mam instalować jakieś sterowniki? Bo jak kiedyś miałem Ubuntu to się okazało, że nie miałem tego robić. Chociaż nie wiem czy mi się coś nie pomyliło.

Ogólnie co polecacie zrobić na samym początku by praca systemu była płynna, przyjemna?
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 24 kwie 2009, 23:14

Pewnie polecenie nie działa bo nie wykonujesz go w tym samym folderze gdzie pobrałeś/jest plik tlenlinux-7.0.1.30.bin (jeżeli wpiszesz ls w konsoli pewnie nie ujrzysz na liście tego pliku).
Rozwiązanie:
1.
- wpisz w konsoli: sudo sh[postaw_spacje]
- przeciągnij pobrany plik tlenlinux-7.0.1.30.bin do konsoli i walnij ENTER
- nie testowałem ale wydaje mi się że metoda podziała ;)
2. Przejdź w konsoli do folderu z pobranym plikiem, a następnie wydaj ww. polecenie które napisałeś

Nie wiem czemu ekipa tlena zamiast przygotować szybką i prostą paczuszkę instalacyjną .deb niepotrzebnie męczy ludzi jakąś konsolą! Instalator w paczkach deb bije szybkością i prostotą instalatory z Windowsa, a jak już jest program w repozytoriach to już jest dopiero miodzio...

Robertinho pisze:Ogólnie to system ma muła. W firefox'ie przy przewijaniu strony wszystko się tnie. Nie tragicznie ale się tnie.
Uaktywniłeś sterowniki do karty graficznej?
Robertinho pisze:Ogólnie co polecacie zrobić na samym początku by praca systemu była płynna, przyjemna?
To:

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2009/04/24/skrypt-dzieki-ktoremu-skonfigurujesz-ubuntu-904/
i to:

http://www.ubucentrum.net/2009/04/czynnosci-do-zrobienia-po-instalacji.html
I nic więcej do szczęścia Ci nie trzeba.
Obrazek
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 24 kwie 2009, 23:39

Instalacja przebiegła pomyślnie. :)
Maciek pisze:Uaktywniłeś sterowniki do karty graficznej?
No właśnie się pytałem wyżej czy coś robić ze sterownikami. Bo jak kiedyś pisałem na forum ubuntu.pl to mówili, że niby się nie instaluje bo są w systemie. Ale nie pamiętam i mogę się mylić. Więc ze sterownikami nic nie robiłem.

Poradniki wyżej są do wersji 9.04 a ja mam 8.04. Przepraszam, że nie podałem wersji. Czy poradniki mogę zastosować do mojej wersji?
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 25 kwie 2009, 09:16

Robertinho pisze:Poradniki wyżej są do wersji 9.04 a ja mam 8.04
Więc uaktualnij do 9.04:
1. Najpierw ściągnij wszystkie dostepne aktualizacje dla 8.04
2. Później aktualizujesz 8.04 do 8.10:

https://help.ubuntu.com/community/IntrepidUpgrades
3. Ściągasz wszystkie aktualizacje dla 8.10
4. Aktualizujesz 8.10 do 9.04:

http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading
Zapewne zauważyłeś już że bezpośrednia aktualizacja z 8.04 do 9.04 NIE jest mozliwa.
Robertinho pisze:No właśnie się pytałem wyżej czy coś robić ze sterownikami.
Nie pytaj się, tylko czytaj! Linki do podstawowych rzeczy związanych z 9.04 podałem w pierwszym poście, w tym temacie:

http://www.portal24h.pl/forum/premiera-ubuntu-9-04-jaunty-jackalope-t16840.html
I nie, nie zamieściłem tych linków dla siebie.
Obrazek
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 25 kwie 2009, 17:11

No tak, właśnie odpaliłem Live CD i mi się podoba, ale mam problem, a raczej obawe:
Czy na Ubuntu (pobrałem z opisu Maćka ;)) odpale takie programy jak Xfire, SAMP i Gta San Andreas, Photoshop i Adobe Flash CS3? Jeżeli nie niestety, ale będe musiał zrezygnować z Linu<font color=red><b>ks</b></font>a ;(

I czy musze zainstalować jakiegoś antyvirusa i firewalla? (Akurat firewall by mi sie przydał :))
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 25 kwie 2009, 17:43

Tom pisze:Photoshop
Jest alternatywa - GIMP. Photoshop nie działa.
Tom pisze:Gta San Andreas
Nie wiem jak SAMP ale z Single:

http://wikigames.ubuntu.pl/wiki/index.php?title=GTA:_San_Andreas
Co do reszty, to nie wiem.

Ja natomiast zaktualizowałem się do 9.04 i nie mogę połączyć się z Internetem. Podczas włączenia programu UbuDSL wyskakuje błąd, że program nie współpracuje z Ubuntu 9.04. Co zrobić? Bo właśnie ten brak Internetu blokuje moje dalsze poczynania na tym systemie.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 17:45 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: mad_prince » 25 kwie 2009, 17:45

Robertinho pisze:Jest alternatywa - GIMP. Photoshop nie działa.
działa
Robertinho pisze:że program nie współpracuje z Ubuntu 9.04. Co zrobić
ściągnąć wersję pod 9.04.

<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 25 kwie 2009, 18:53

No nic skoro Photoshop nie działa to pewnie również Adobe Flash :(
A bez tych programów po prostu nie dam rady, trudno sie mówi :zalamany:

DOWN@
A to sie kiedyś zobaczy :)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 20:08 przez Tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Topic author

Moderator

Post autor: mad_prince » 25 kwie 2009, 19:02

przecież Ci napisałem, że działa. Tylko trzeba go zemulować w wine. I trzeba mieć odpowiednią wersję PS, nie wiem, jaka jest najnowsza, którą da się zemulować.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 26 kwie 2009, 00:21

Tom pisze:I czy musze zainstalować jakiegoś antyvirusa
Nie, bo nie ma przed czym Cię chronić. Wszystkie pseudo wirusy które powstały na LinuKSa, Unixa, BSD... są praktycznie tylko "labolatoryjną" ciekawostką. Dzięki podstawowym zabezpieczenią jakie posiadają te systemy (zaprojektowane kilkanaście-kilkadziesiat lat temu) nie pozwalają złosliwym programom rozprzestrzeniac się na masową skalę.
Tom pisze:i firewalla?
Masz już zainstalowanego, uruchomionego i skonfigurowanego. Drugi Ci nie potrzebny.
Tom pisze:Xfire, SAMP i Gta San Andreas, Photoshop i Adobe Flash CS3? Jeżeli nie niestety, ale będe musiał zrezygnować z Linuksa
Instalujesz LinuKSa, żeby odpalac na nim programy przeznaczone na Windowsa? Po co? Na co Ci więc Linux skoro nie zamierzasz używać NATYWNYCH programów linuKSowych?
mad_prince pisze:emulować w wine
Rozumiem, że pewnie użyłeś skrótu myslowego. Ale innym trzeba wyjasnić że Wine NIE jest emulatorem!
jak sama nazwa wskazuje ;)>>m_p
Obrazek
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 26 kwie 2009, 10:27

Maciek pisze:
Tom pisze: Xfire, SAMP i Gta San Andreas, Photoshop i Adobe Flash CS3? Jeżeli nie niestety, ale będe musiał zrezygnować z Linuksa
Instalujesz LinuKSa, żeby odpalac na nim programy przeznaczone na Windowsa? Po co? Na co Ci więc Linux skoro nie zamierzasz używać NATYWNYCH programów linuKSowych?
Może chce mieć lepszy system (przynajmniej według niektórych), a zarazem móc korzystać z ulubionych programów/gier, których nie ma Linux?
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 26 kwie 2009, 10:58

Śledziks pisze:Może chce mieć lepszy system (przynajmniej według niektórych), a zarazem móc korzystać z ulubionych programów/gier, których nie ma Linux?
System nie jest sam w sobie lepszy. Jest funkcjonalniejszy od Windowsa, wygodniejszy dla osób doświadczonych i szybki w konfiguracji. Lepszość jednego systemu nad drugim to uczucie subiektywne, dlatego prawie wszędzie są flamewary na ten temat. A jeśli nie chce się zaakceptować tego jaki Linux jest, to niestety trzeba powrócić na Windowsa i korzystać z jego aplikacji, gdyż Wine to nie jest rozwiązanie idealne (bo przecież nie musi być).
Semper in altum
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 26 kwie 2009, 12:20

ObrazekLinux jest przede wszystkim inny niż Windows. Niestety wiele dzieci próbujących przesiąść się z Windowsa na Linuksa, ma nadzieję że Linux to będzie ulepszona wersja ich dotychczasowego systemu - Windowsa. A tak oczywiście nie jest. Bo to system inny, czy lepszy czy gorszy to już bardzo szeroki temat do dyskusji. Pod wieloma względami lepszy, pod innymi wymaga jeszcze trochę dopracowania, a przede wszystkim promocji, na której środowisku linuKSowemu nigdy (dotychczas) nie zależało. Ale największym minusem LinuKSa z punktu widzenia końcowego, domowego klikacza jest słabe wsparcie tego systemu ze strony komercyjnych producentów sprzętu i oprogramowania (gry), niestety z tym problemem "twórcy" LinuKSa nic praktycznie nie mogą zrobić. Bo co z tego, że jądro LinuKSa obsługuje znacznie więcej sprzętu niż jądro Windows (!), skoro producent danego sprzętu nie jest zainteresowany wydawaniem danych sterowników na LinuKSa, aby jego sprzęt łaskawie działał na systemie operacyjnym którego używa JEGO KLIENT, który przecież mu za to zapłacił (parodia!). Druga sprawa, okienkowcy zaczynający używać LinuKSa wymagają od niego, aby ten uruchamiał bez żadnych problemów programy, które nie zostały napisane dla tego systemu operacyjnego (kolejna parodia!). Czy Windows potrafi uruchomić jakikolwiek program NIE napisany dla niego? Nie ma szans! Windows ma często problem z uruchomieniem programu napisanego pod starszą wersje Windowsa, a co dopiero program z innego systemu operacyjnego.
Obrazek
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 26 kwie 2009, 12:39

Maciek ma rację. Dołożę jeszcze do tego że jakby Linux został wypromowany, a producenci zaczęli tworzyć sterowniki, gry, programy i byłyby one równie łatwo dostępne i działały bez problemowo jak pod Windowsem to Linux stałby się wielkim konkurentem Windowsa, tym bardziej że byłby darmowy dawałoby mu ogromny plus, w tedy Windows nie miałby z nim szans. Ale zarazem stałby się atakiem wirusów i innych nie przyjemnych rzeczy jakie trapią Windowsa. Nikt mi nie wmówi, że Linux jest tak idealnie zaprogramowany, że żaden wirus nie poradziłby sobie z nim. Ale jeśli chodzi o teraz jak dla mnie Linux jest bardzo dobrym systemem serwerowym. Do codziennego użytku preferuję Windowsa.
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 26 kwie 2009, 13:46

Śledziks pisze:Dołożę jeszcze do tego że jakby Linux został wypromowany,
Ale chodzi o to, że LinuKsowi nie zalezy na promocji*, bo w wielu dziedzinach ma zostosowanie nie ma konkurencji ze strony MS. Bo jaką konkurencje robi mu Windows w zastosowaniach specjalistycznych (superkomputery, serwery, zapory sieciowe, routery, systemy wbudowane, odtwarzacze DVD, tunery satelitarne, zastosowania wojskowe/rządowe itd.), Windows to żadna konkurencja w tym obszarze. Bo na jakich architekturach sprzętowych może działać Linux, a na jakich Windows? Po co Novellowi miałoby zależeć na promocji LinuKSa na desktopach skoro jego rynek sprzedaży systemu Linux to głównie zastosowania profesjonalne (tak, uprościłem i uogólniłem), a nie smarkacze oglądający waszą klase? Choć i tym udostępnia swój poligon doświadczalny w postaci OpenSuse (też w wersji płatnej - pudełkowej).
*oczywiście pomijając niektóre kręgi np. Canonicala
Śledziks pisze:że byłby darmowy dawałoby mu ogromny plus
Nie byłby, a JEST darmowy (przeważnie) i to JEST jeden z jego plusów.
Śledziks pisze:Ale zarazem stałby się atakiem wirusów i innych nie przyjemnych rzeczy jakie trapią Windowsa.
Masz za małą wiedzę na temat tej kwestii, więc prosze Cię TERAZ przestań nawet próbować wypowiadac się o tym. Jak będziesz poszerzał swoją wiedzę pytając google i czytając fachową literaturę, zapewne znajdziesz odpowiedź na pytanie: do jakich CELÓW głównie był używany Linux i przez KOGO głównie na początku swojego istnienia (a więc i z jakich względów). I dlaczego pisanie działających wirusów pod tym systemem jest tak trudne, możliwe ale bardzo, bardzo trudne w stosunku do Windowsa. Jakie cechy LinuKSa na to wpływają? Czytaj, poszerzaj wiedzę.... nie błądź! :P
Obrazek