Informacje/dyskusje o kolejnych wydaniach Ubuntu
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
Re: informacje/dyskusje o kolejnych wersjach Ubuntu
Zgodnie z półrocznym planem wydawniczym dzisiaj premiera Ubuntu 9.10.
Download:
Z naszego serwera:
wersja 32bit:
wersja 64bit:
Nie musicie dziękować
Wysyłaj emaile i komunikuj się:
Przeglądaj internet:
Zdjęcia:
Muzyka i wideo:
Aplikacje biurowe:
Graj w gry:
Centrum oprogramowania:
Dostępność i ułatwienia:
Przechowuj, synchronizuj i dziel się:
Może ktoś by chciał się podzielić swoimi pierwszymi wrażeniami pisząc krótki tekst na stronę główną?
Wskazówka na początek po instalacji systemu:
Download:
Kod: Zaznacz cały
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
wersja 32bit:
http://www.portal24h.pl/ubuntu-9.10-desktop-i386.iso
(linki do pobrania ważne przez niecały tydzień)
Nie musicie dziękować
Wysyłaj emaile i komunikuj się:
Przeglądaj internet:
Zdjęcia:
Muzyka i wideo:
Aplikacje biurowe:
Graj w gry:
Centrum oprogramowania:
Dostępność i ułatwienia:
Przechowuj, synchronizuj i dziel się:
Może ktoś by chciał się podzielić swoimi pierwszymi wrażeniami pisząc krótki tekst na stronę główną?
Wskazówka na początek po instalacji systemu:
http://www.ubucentrum.net/2009/10/czynnosci-do-wykonania-po-instalacji.html
to tylko ja tak mam czy każdy nie może pobrać wersji 32bit z Portalowskiego serwera??
edit - o i64bit też nie mogę XD
EDIT2 dzięks za odp, sorki za problemu stwarzanie już wszystko leci jak trza XD
edit - o i64bit też nie mogę XD
EDIT2 dzięks za odp, sorki za problemu stwarzanie już wszystko leci jak trza XD
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 20:06 przez DDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeden : w adresie za dużo był. Właśnie skończyłem pobierać wersję 32bitową z serwera portal24h z prędkością 440KB/s (max mojego łącza)), więc linki są OK.
250KB/s leci. Za niecałą godzinkę będę miał już.
Semper in altum
a ja jak przed chwilą chciałem zamówić, to się wywaliło, że otrzymałem już kilkanaście płyt (a tak na prawdę może z 4, co na okres półtora roku i 3 distro nie wydaje mi się dużo) i mają mnie gdzieś generalnie nad tym nie płaczę, bo i tak interesuje mnie tylko wersja 64bit, która w shipit jest niedostępna. Czekam teraz, aż Wupra dostanie status oficjalnego kolportera canonicala, to sobie może tam będe zamawiał (ale to już wchodzi kasa)
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
To ja identycznie otrzymałem
Co jak co, ale design tych płytek (szczególnie Ubuntu) jest beznadziejny .
Załóż sobie nowe konto, to będziesz mógł zamówić sobie płytkę.mad_prince pisze:a ja jak przed chwilą chciałem zamówić, to się wywaliło, że otrzymałem już kilkanaście płyt (a tak na prawdę może z 4, co na okres półtora roku i 3 distro nie wydaje mi się dużo) i mają mnie gdzieś generalnie nad tym nie płaczę, bo i tak interesuje mnie tylko wersja 64bit, która w shipit jest niedostępna. Czekam teraz, aż Wupra dostanie status oficjalnego kolportera canonicala, to sobie może tam będe zamawiał (ale to już wchodzi kasa)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, 14:00 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zintegrowano posty - EDYTUJ
Powód: zintegrowano posty - EDYTUJ
Semper in altum
A w moim przypadku po instalacji Ubuntu 9.10 miałem problem. Po uruchomieniu systemu po instalacji doszedłem do uruchamiania GRUB (napis GRUB loading...).
Tutaj jest problem bo system dalej się nie włącza. Skorzystałem z Internetu w komórce i wyszło, że u innych też jest ten problem ale w większości system włącza się po jakimś czasie (u jednych 2 minuty, u innych dłużej). Zostawiłem kompa i poszedłem na serial. Po pół godzinie nie zastałem nic nowego.
Jako, że nie miałem pomysłu co zrobić (porady na zagranicznych forach i polskich albo były dla mnie niezrozumiałe albo wolałem nie ryzykować) to zainstalowałem Ubuntu 9.04 w miejsce tej partycji. Zrobiłem aktualizacje, skorzystałem z skryptu z czytelni ubuntu.pl i korzystam.
Nie wiem jak to jest ze starszymi wersjami Ubuntu. Jak jest nowa wersja dystrybucji to 9.04 będzie dalej wspierane aktualizacjami itp. ? Mogę z niego korzystać? Poczekałbym do momentu kiedy by wyszło jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem co u mnie się pojawia.
Tutaj jest problem bo system dalej się nie włącza. Skorzystałem z Internetu w komórce i wyszło, że u innych też jest ten problem ale w większości system włącza się po jakimś czasie (u jednych 2 minuty, u innych dłużej). Zostawiłem kompa i poszedłem na serial. Po pół godzinie nie zastałem nic nowego.
Jako, że nie miałem pomysłu co zrobić (porady na zagranicznych forach i polskich albo były dla mnie niezrozumiałe albo wolałem nie ryzykować) to zainstalowałem Ubuntu 9.04 w miejsce tej partycji. Zrobiłem aktualizacje, skorzystałem z skryptu z czytelni ubuntu.pl i korzystam.
Nie wiem jak to jest ze starszymi wersjami Ubuntu. Jak jest nowa wersja dystrybucji to 9.04 będzie dalej wspierane aktualizacjami itp. ? Mogę z niego korzystać? Poczekałbym do momentu kiedy by wyszło jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem co u mnie się pojawia.
Normalna wersja od chwili premiery 18 miesięcy będzie wspierana aktualizacjami (nie dotyczy wersji LTS)Robertinho pisze:Jak jest nowa wersja dystrybucji to 9.04 będzie dalej wspierane aktualizacjami itp. ?
Dzisiaj premiera Ubuntu 10.04. Mirror:
http://www.portal24h.pl/ubuntu-10.04-desktop-i386.iso
Jak zwykle w przypadku Ubuntu warto wstrzymać się z aktualizacja tydzień lub dwa
Czynności do zrobienia po instalacji Ubuntu 10.04:
http://www.ubucentrum.net/2010/04/czynn ... lacji.html
Dla bojących się nowoczesnych systemów operacyjnych drobna informacja:
nowoczesne systemy operacyjne można uruchamiać bez ich wczęsniejszej instalacji, bezpośrednio z płytki.
Re: Informacje/dyskusje o kolejnych wydaniach Ubuntu
W końcu jakiś true wygląd. Ale działa też zacnie.
Semper in altum
Warto dodać, że można nową wersję Ubuntu zamówić na Shipit. Ja już to zrobiłem.
Ale często trzeba tworzyć nowe konto, bo wciąż są te oszczędności w Canonicalu...
Semper in altum
Szczerze mówiąc to ich trochę rozumiem. Rozdawają takie płyty za darmo, nie musimy płacić za przesyłkę. Równie dobrze nie tworzyłbym nowego konta i aktualizował wersję 9.04 ale nie mam takiej możliwości - po zainstalowaniu mam dalej ten problem z GRUB'em co kiedyś i z tego co wiem to już ten problem zniknął. W tym wypadku wolę mieć płytkę niż zawsze ściągać obraz płyty.
bartekmp pisze:oszczędności w Canonicalu
...takie stwierdzenie w odniesieniu do firmy "nonprofit" jest co najmniej nie na miejscu.
Maciek, możliwe, aczkolwiek oni utrzymują się z pieniędzy darczyńców. Jeśli darczyńcy dają mniej to trzeba na czymś oszczędzić, żeby realizować główne cele organizacji.
Semper in altum
Jest Ostatnio miałem dziwny problem z samoczynnie znikającym GRUBEM. Nie chce mi się pobierać obrazu płyty, więc poczekam aż przyjdą mi zamówione płytyki
Jedyne co mi się nie podoba to to, że odchodzą w stronę ciemnego stylu Ale mogę sobie wygląd dowolnie modyfikować
Jedyne co mi się nie podoba to to, że odchodzą w stronę ciemnego stylu Ale mogę sobie wygląd dowolnie modyfikować
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
Gdyby utrzymywali się z pieniędzy darczyńców to by nawet strony internetowej nie mieli, za to na garść wacików by starczyłobartekmp pisze:oni utrzymują się z pieniędzy darczyńców
Dowiedz się kim jest Mark Shuttleworth, lektura na długi weekend.
Mark Shuttleworth to główny fundator Canonicala. Więc?
Semper in altum