Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE
I podejrzewam, że 400zł to za mało na dobrą cyfrówkę? Jak tak to ile musiał bym mieć?
No i gdzie najlepiej kupić? MediaMarkt?
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
Na dobrego cyfraka musisz mieć około 800zł + 150zł dodatki (pokrowiec-25zł, ładowarka-60zł, pamięć 512-60zł)Mat pisze:I podejrzewam, że 400zł to za mało na dobrą cyfrówkę? Jak tak to ile musiał bym mieć?
Na pewno nie MediaMarkt!! Odradzam kupowanie w tym sklepie. Taki sprzęt najlepiej kupić w jakichś miejskich sklepach RTV, lub komputerowych, z tym że w tym drugim przypadku może będzie trochę taniej, ale będzie trzeba poczekać kilka dni na zamówienie. Dodatkowym plusem jest jeszcze to że sprzedawca, powie ci co nieco na temat urządzenia.Mat pisze:No i gdzie najlepiej kupić? MediaMarkt?
Za to chyba można mieć cud techniki prawie. A ja nie mam niestety tyle kasy.Iwan pisze:Na dobrego cyfraka musisz mieć około 800zł + 150zł dodatki (pokrowiec-25zł, ładowarka-60zł, pamięć 512-60zł)
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Nom właśnie tylko co znaczy dobry obiektyw?boman pisze:dobry obiektyw
O tym tez pomyślałem i chciałem kupić w połowie stycznia albo i później, ale faktycznie nie myślałem o tak mocnym spadku cen. Ale to nawet i lepiej.mad_prince pisze:a najlepiej jak minie okreś swiąteczny, bo teraz obowiązują ceny "specjalne", wiadomo, mikołaj itp
Nom to też wiem. Ale nie wiedziałem od jakiej wartości zaczyna sie "dobry" aparat. Wiem, że najczęściej spotyka się 3MPixele, ale nie wiem czy to wystarcza. boman, mówi że 4 lub więcej, prawda?mad_prince pisze:Zwróć uwagę, na ilość MPixeli, im więcej, tym ładniejsze zdjecie
W aparacie za te 400-500zł to powinieneś mieć 4-5 megapixeli, zoom optic. x3, i najlepiej dosyć duży wyświetlacz (ok. 2 cale i więcej)Mat pisze:Może zróbmy tak. Zakładamy, że mam 400zł i co powinien mieć jak najlepszy aparat za tą cenę. Ile MPixeli jaki zoom i inne pierdy na których się nie znam?
Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?Iwan pisze:Jeśli ci chodzi o dobre zdjęcia z bliska, to aparat powinien mieć dobry tryb makro. Im mniejsza wartość w cm (odległość z jakiej może być robione zdjęcie) tym lepiej.
Prawda ;] a co do akumulatorów, to można osobno kupić z ładowarką, z tym że to koszt ok 90 pln. Ja mam Sony Cybershot DSC-P9 4MP i 3x zoom optyczny. Zdjecia są w bardzo dobrej jakości. Można robić sepie, b&w i takie tam inne bajery, na prawdę dobry aparat. Kosztował mnie 1200pln, ale to bylo parę (2-3) lata temu. Akumulator ma wbudowany (ale nie nastałe, można go wymieniać), niestety nie starcza mi na zbyt długo (nie podam dokładnego czasu, bo to zależy czy używa się flash'a, kreci film, robi zdjęcia itp), ale jedną imprezę wytrzyma spokojenie;]Mat pisze: boman, mówi że 4 lub więcej, prawda?
No wiesz takie dane to bardzo często wartości teoretyczne, najlepiej poczytać opinie na temat danego aparatu. Wejdź na skapiec.pl, czy ceneo.pl poszukaj danego aparatu i daj na wyświetl czy pokaż opiie innych użytkowników..Mat pisze:Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?
nie nie nie ;] to jest spacjalny tryb do robienia zdjęć małych obiektów (np owadów) z bliska. W normalnym trybie odległość musi być większa.Mat pisze:Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?
Nom i mi właśnie o robinie zdjęć takim małym objektom chodzi.mad_prince pisze:nie nie nie ;] to jest specjalny tryb do robienia zdjęć małych obiektów (np owadów) z bliska. W normalnym trybie odległość musi być większa.
Masz rację są różne, ale najpopularniejsze są karty SD (Secure Digital) są one też jednymi z tańszych.Mat pisze:No i przed ostatnie pytanie: wejście na jakie karty pamięci? Wiem, że są różne!
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/FLASH/przeglad_pamieci_flash/strona-6.html
Np Carl Zeiss w Soniakach. Sam mam Sonego DSC W30 ( 6MP ) i jestem bardzo zadowoloy. Tylko do tego modelu troche drogie sa karty pamieci.Mat pisze:Nom właśnie tylko co znaczy dobry obiektyw?