Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Mat

Post autor: Mat » 17 gru 2006, 20:09

Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE

Tak jak w temacie.

I podejrzewam, że 400zł to za mało na dobrą cyfrówkę? Jak tak to ile musiał bym mieć?

No i gdzie najlepiej kupić? MediaMarkt?
Ostatnio zmieniony 25 gru 2006, 14:22 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 17 gru 2006, 20:58

Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu cyfrowego? WAŻNE

Mat pisze:I podejrzewam, że 400zł to za mało na dobrą cyfrówkę? Jak tak to ile musiał bym mieć?
Na dobrego cyfraka musisz mieć około 800zł + 150zł dodatki (pokrowiec-25zł, ładowarka-60zł, pamięć 512-60zł)
Mat pisze:No i gdzie najlepiej kupić? MediaMarkt?
Na pewno nie MediaMarkt!! Odradzam kupowanie w tym sklepie. Taki sprzęt najlepiej kupić w jakichś miejskich sklepach RTV, lub komputerowych, z tym że w tym drugim przypadku może będzie trochę taniej, ale będzie trzeba poczekać kilka dni na zamówienie. Dodatkowym plusem jest jeszcze to że sprzedawca, powie ci co nieco na temat urządzenia.
Jest jeszcze Allegro itp. ale moim zdaniem kupowanie tak drogiego sprzętu na Allegro jest co najmniej trochę ryzykowne, a nuż się zepsuje i potem trzeba odsyłać, kombinować, itp. Jeśli jednak zdecydujesz się na transkakcję przez internet to warto użyć porównywarek cen takich jak ceneo.pl, czy skapiec.pl

Osobiście radzę kupić markowy sprzęt (Panasonic, Sony, Olympus, Canon, itp.) a nie jakies tajwańkie podróby no name.

Ja używam (i jestem bardzo zadowolony ;) ) aparatu Panasonic Lumix DMC LZ 5. :super:
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, 21:01 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 17 gru 2006, 22:42

Iwan pisze:Na dobrego cyfraka musisz mieć około 800zł + 150zł dodatki (pokrowiec-25zł, ładowarka-60zł, pamięć 512-60zł)
Za to chyba można mieć cud techniki prawie. A ja nie mam niestety tyle kasy.

Może zróbmy tak. Zakładamy, że mam 400zł i co powinien mieć jak najlepszy aparat za tą cenę. Ile MPixeli jaki zoom i inne pierdy na których się nie znam?

Wydaje mi się że 500-600zł to już na prawdę max jaki mogę osiągnąć, ale pozostańmy przy ziemi i szukamy czegoś za 400zł. W końcu nie będę robił tym fotografii artystycznych. Potrzebuje go na użytek domowy.
<<

roma

Post autor: roma » 18 gru 2006, 07:09

Iwan widać że,nie znasz się na aparatach,Mat aparat kupisz już za 400 zł,tylko nie w sklepie dla idiotów :]
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 18 gru 2006, 13:47

Jak się nie znam! Ja tylko mówię że na dobry aparat potrzeba ok. 700-800zł.
<<

roma

Post autor: roma » 18 gru 2006, 14:17

Iwan kurde kupisz dobry aparat już za 400-500 zł
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 18 gru 2006, 14:23

Zależy, co masz na myśli mówiąc dobry;] dobry dziś-złom jutro. Z każdym dniem ceny sprzętu RTV idą w dól. I to dość ostro. Najlepiej upatrz sobie jakiś aparat, jeśli będzie za drogi to poczekaj np miesiąc (a najlepiej jak minie okreś swiąteczny, bo teraz obowiązują ceny "specjalne", wiadomo, mikołaj itp). Zwróć uwagę, na ilość MPixeli, im więcej, tym ładniejsze zdjecie, oraz na zoom optyczny. Cyfrowy olej, bo nic nie daje.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 14:24 przez mad_prince, łącznie zmieniany 1 raz.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 18 gru 2006, 14:25

Dobra wy się kłócicie a Mat chce porady. :D
Więc tak, aparacik powinien mieć 4mpx lub więcej, zoom optyczny (nie cyfrowy) 3x spokojnie wystarczy, dobry obiektyw i kartę 512 mb. Proponowałbym zakup aparatu dobrej firmy takiej jak Olympus, Nikon, Panasonic itd.
Tutaj podsunę Ci kilka propozycji:
http://allegro.pl/item150494572_canon_a ... 00mah.html
http://allegro.pl/item147903327_markowy ... anio_.html
http://allegro.pl/item148158950_olympus ... elsko.html
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

Mat

Post autor: Mat » 18 gru 2006, 15:19

Najciekawiej wygląda chyba ten Canon, bo Olimpus nie ma chyba zoom optycznego.
boman pisze:dobry obiektyw
Nom właśnie tylko co znaczy dobry obiektyw?
mad_prince pisze:a najlepiej jak minie okreś swiąteczny, bo teraz obowiązują ceny "specjalne", wiadomo, mikołaj itp
O tym tez pomyślałem i chciałem kupić w połowie stycznia albo i później, ale faktycznie nie myślałem o tak mocnym spadku cen. Ale to nawet i lepiej.
mad_prince pisze:Zwróć uwagę, na ilość MPixeli, im więcej, tym ładniejsze zdjecie
Nom to też wiem. Ale nie wiedziałem od jakiej wartości zaczyna sie "dobry" aparat. Wiem, że najczęściej spotyka się 3MPixele, ale nie wiem czy to wystarcza. boman, mówi że 4 lub więcej, prawda?

Już mniej więcej wiem czego szukać, ale jak możecie to podajcie taką optymalna konfigurację do zdjęć prywatnych i przede wszystkim do robienia zdjęć, które nadają się do wystawienia na Allegro (muszą więc wychodzić bardzo dobre zdjęcia z bliska!). No i taką cenę, jaką powinien mieć taki sprzęt na dziś.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 18 gru 2006, 15:21

Mat pisze:Może zróbmy tak. Zakładamy, że mam 400zł i co powinien mieć jak najlepszy aparat za tą cenę. Ile MPixeli jaki zoom i inne pierdy na których się nie znam?
W aparacie za te 400-500zł to powinieneś mieć 4-5 megapixeli, zoom optic. x3, i najlepiej dosyć duży wyświetlacz (ok. 2 cale i więcej)

Oczywiście im czegoś więcej tym lepiej.

Jeśli ci chodzi o dobre zdjęcia z bliska, to aparat powinien mieć dobry tryb makro. Im mniejsza wartość w cm (odległość z jakiej może być robione zdjęcie) tym lepiej.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 15:24 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 18 gru 2006, 15:25

O :!: i zapomniałem o jeszcze jednym, a to dla mnie dość ważne. Chodzi o zasilanie. Nie chcę co dziennie kupować nowych baterii. Zależało by mi, żeby aparat miał akumulator tak jak komórka. Podłączasz na noc i po wszystkim.

No widzisz Iwan, teraz to mnie pocieszyłeś :!: Ale czy taki aparat spełni moje wymagania?

[ Dodano: Pon 18 Gru, 2006 15:28 ]
Iwan pisze:Jeśli ci chodzi o dobre zdjęcia z bliska, to aparat powinien mieć dobry tryb makro. Im mniejsza wartość w cm (odległość z jakiej może być robione zdjęcie) tym lepiej.
Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 18 gru 2006, 15:34

Mat pisze: boman, mówi że 4 lub więcej, prawda?
Prawda ;] a co do akumulatorów, to można osobno kupić z ładowarką, z tym że to koszt ok 90 pln. Ja mam Sony Cybershot DSC-P9 4MP i 3x zoom optyczny. Zdjecia są w bardzo dobrej jakości. Można robić sepie, b&w i takie tam inne bajery, na prawdę dobry aparat. Kosztował mnie 1200pln, ale to bylo parę (2-3) lata temu. Akumulator ma wbudowany (ale nie nastałe, można go wymieniać), niestety nie starcza mi na zbyt długo (nie podam dokładnego czasu, bo to zależy czy używa się flash'a, kreci film, robi zdjęcia itp), ale jedną imprezę wytrzyma spokojenie;]

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 18 gru 2006, 15:37

Mat pisze:Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?
No wiesz takie dane to bardzo często wartości teoretyczne, najlepiej poczytać opinie na temat danego aparatu. Wejdź na skapiec.pl, czy ceneo.pl poszukaj danego aparatu i daj na wyświetl czy pokaż opiie innych użytkowników..

Co do zasilania, to niewiele aparatów ma własne akumulatory, najczęściej spotykane są akumulatorki. Wyglądają jak zwykłe paluszki AA ale można je wielokrotnie ładować. Są różne typy: 2100, 2300, 255 itd. liczby te oznaczają ilość miliamperogodzin. Im więcej tym akumulator dłużej będzie chodził bez ładowania. Koszt jednego akumulatora to ok. 10zł, ale można je ładować spokojnie nawet 300razy (chociaż producenci zapewniają ponad 1000 ładowań, ale to nierealne)

Tu zamieszczam skana z testem akumulatorków z gazety Komputer Świat. (miejsca 1-6) Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 15:55 przez Iwan, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 18 gru 2006, 15:43

Mat pisze:Czyli jaka wartość jest dobra? Ten Canon podany przez boman'a, ma 1cm. To chyba super, ale czy to znaczy, że zdjęcia z odległości 1cm wychodzą już dobrze? Czy to w ogóle możliwe?
nie nie nie ;] to jest spacjalny tryb do robienia zdjęć małych obiektów (np owadów) z bliska. W normalnym trybie odległość musi być większa.

<<

Mat

Post autor: Mat » 18 gru 2006, 15:55

mad_prince pisze:nie nie nie ;] to jest specjalny tryb do robienia zdjęć małych obiektów (np owadów) z bliska. W normalnym trybie odległość musi być większa.
Nom i mi właśnie o robinie zdjęć takim małym objektom chodzi.

No i przed ostatnie pytanie: wejście na jakie karty pamięci? Wiem, że są różne!
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 18 gru 2006, 15:58

Mat pisze:No i przed ostatnie pytanie: wejście na jakie karty pamięci? Wiem, że są różne!
Masz rację są różne, ale najpopularniejsze są karty SD (Secure Digital) są one też jednymi z tańszych.
Jeśli zamierzasz kupić aparat Olympus to musisz się przygotować na to że karta pamięci będzie droższa, ponieważ Olympusy wykorzystują inny typ kart (nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy)

Jednak znakomita większosć aparatów wykorzystuje karty SD, często jest tak że do gniazda pasują 2 typy kart.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 16:00 przez Iwan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Mat

Post autor: Mat » 19 gru 2006, 19:14

Nom poopowiadajcie mi jeszcze ciutke u tych kartach, albo artykuł jakiś bo ja nic konkretnego znaleźć nie mogę. Wiem że Iwan, napisał jużcoś konkretnego ale zawsze chcę przeczytać kilka innych opini (sami wiecie czemu), a chciałbym już skończyć ten temat. To będzie na 100% moje przedostatnie pytanie. Dużo ich było ale już prawie wszystko wiem.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 19 gru 2006, 19:31

Bardzo obszerny artykuł na temat większości (jeśli nie wszystkich) kart pamięci.

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/FLASH/przeglad_pamieci_flash/strona-6.html
<<

Mat

Post autor: Mat » 19 gru 2006, 19:45

Dobra już wiem czego szukam:
- 4MPixele
- zoom optic. x3
- dobry tryb macro
- dobry objektyw (cokolwiek to znaczy)
- wejście na karty SD + karta 512MB

Nom i to chyba tyle. Ile powinienem na to wydać? Wiecie żebym nie trafił na świetną przecenę takiego aparatu przy której cena będzie wyższa niż w każdym innym sklepie.
I to moje ostatnie pytanie z góry wszystkim dzięki wielkie.
<<

slavoy

Post autor: slavoy » 19 gru 2006, 19:50

Mat pisze:Nom właśnie tylko co znaczy dobry obiektyw?
Np Carl Zeiss w Soniakach. Sam mam Sonego DSC W30 ( 6MP ) i jestem bardzo zadowoloy. Tylko do tego modelu troche drogie sa karty pamieci.