Najlepsza strategia (wg. was)

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Najlepsza strategia to...

AoE3
8
15%
AoE2
4
7%
Kozacy Seria
0
Brak głosów
Medieval I i II
4
7%
Blitzkrieg
1
2%
Frontline Attack
0
Brak głosów
Warcraft III (+ dodatek)
8
15%
Kinghts And Merchants
3
5%
Seria Władcy Pierścieni
7
13%
Warrior Kinghts
0
Brak głosów
Inna
20
36%

Liczba głosów : 55
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 28 gru 2006, 20:12

Najlepsza strategia (wg. was)

Tak jak w temacie. Piszcie dlaczego!
Wg. mnie:
Najlepszy jest Medieval II: Total War, ponieważ jest tam bardzo obszerna możliwość kontroli wojsk, rozbudowana dyplomacja (nakłanianie papieża do krucjaty na dane państwo, negocjacje z innymi państwami itp.) i za grafikę.

A według was?
Jaka gra jest najlepszą strategią?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, 16:00 przez bartekmp, łącznie zmieniany 2 razy.

Semper in altum
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 28 gru 2006, 22:30

Re: Najlepsza strategia (wg. was)

Moim zdaniem najlepsza gra strategiczna to Blitzkrieg. Nie lubię wszelkiego rodzaju gier fantastycznych, a Blitzkrieg jest w większości realny, co bardzo mi się podoba. Oprócz tego gra ma dość dobrą grafikę i bardzo rozbudowane możliwości dowodzenia wojskiem. Gra jest stosunkowo trudna, co sprawia, że nie znudzi nam się zbyt szybko.
Ogólnie polecam wszystkim, którzy nie mieli kontaktu z tą grą!
Ostatnio zmieniony 28 gru 2006, 22:31 przez Piki, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Uchiha Sasuke

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Uchiha Sasuke » 28 gru 2006, 23:11

Company of Heroes-grafika jest super,dużo możliwości i nie chodzi tylko o wybicie bazy wroga.Polecam
"We've got two words for 'ya... Suck It!!" - Triple H & Shawn Michaels vel DX
<<

88bonzo

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: 88bonzo » 28 gru 2006, 23:13

Ogólnie nie grywam w strategie :) ale pamiętam jak zacinałem za młodu ( tego młodszego młodu, bo nadal jestem młody :P ) w Age Of Empires 2 i Anno 1602 :). Nie wiem co mnie urzekło w tych grach ale nie mogłem odejść od komputera :) obecnie duże wrażenie wywarły na mnie takie tytuły jak Company of Heroes i Faces of War, bardzo dużo ciekawych rozwiązań i fantastyczna graficzka :). Ojć zapomniałbym o Red Alert 1 i 2 :D pozycje obowiązkowe! :]
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 29 gru 2006, 00:01

Age of Empires 3 - normalnie debeściak, pamiętam sytuacje, kiedy szedłem kolumną na wroga, a tu mnie ze wszystkich stron otoczyli! + za AI. I jeszcze C&C -Tiberian Sun to pierwsza straregia, w jaką grałem. A C&C przechodzi sam siebie ;)
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 29 gru 2006, 02:34

Władca pierścieni bitwa o śródziemie 2 i dodatek Król nazguli. Nie widziałem strategi o lepszej grafice i lepszej fabule. Moim zdaniem nie ma sobie równych.
A co do tematu to już chyba był
<<

Ebon

Post autor: Ebon » 29 gru 2006, 09:00

Company of Heroes - gra jest bardzo realistyczna, podczas misji często zmieniają się cele, a poza tym ma świetną grafikę i udźwiękowienie. Jak dla mnie to jest najlepsza gra o II wojnie światowej.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 29 gru 2006, 11:41

Proszę głosować w ankiecie, wszystkich gier nie zmieściłbym, więc jeśli jakiejś nie ma to zaznaczajcie 'Inna' i piszcie tu posty, jaka to gra.
Semper in altum
<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 29 gru 2006, 14:23

Rise of Nations- podoba mi się możliwość poprowadzenia swojej nacji od czasów pradawnych do nowożytnych a w między czasie podbić całą ziemie lub dzielić ją z innym graczem w sojuszu.

Bitwy o Śródziemie - pierwsza część spodobała mi się za taki bardziej filmowy klimat, tak w ogóle to dobrze nawiązuje do filmu. W drugiej części wiadomo że grafa się poprawiła i dodano nowe rasy, jedna bardziej mi się podoba pierwsza część pod względem graficzny. Obydwie gry mają plusa bo można grać siłami zła i dobra.

Rise of Legends- Gra odzeszła od normalności człowieka przenosimy się wreszcie do czasów magyi, technologi i bogów. Bardzo mi się podoba fakt że istnieje rasa która pozwla na kontrole kryształowych smoków, storzeń z piasku i ognia. A przy tym wszystkim dobra oprawa graficzna.

Age of Empire 1+ Rise to Rome - spodobała mi się z wszystkich innych części.
Pomimo iż grafika jest prosta to ta gra ma w sobie coś co powoduje że zawsze chętnie do niej wracam. OFeruje bardzo dużo nacji. Możliwy jest nawet fakt poprowadzenia armi Rzymskiej na Greków. Ah.. klasyka gier. :kwasny:

Red Alert 2+ Youri's Revenge - daje możliwość poprowadzenia armii Aliantów i Związku Radzieckiego. I znowu z mojej półki tytuł który chociaż ma swoje lata to jest mile widziany na moim komputerze. Chociaż stara gra to daje radoche. :zawstydzony:
Dużo jednostek. Np Alianci mogą tworzyć szpiegów i wykradać technologie wroga a Ruski mogą stworzyć tzw Youriego który przejmuje kontrole na wrogim umysłem.
Dodatek wprowadza nową rase w pełni pod kontrolą Youriego. Nowe maszyny typu Transformery które zamienia twoje wojska w... Hulki :hyhy: .

Black & White 2- Odmienna strategia od innych, bo tutaj jesteśmy Bogiem.
Tworzymy osady na pięknej krainie i to od nas zależy jakim bogiem będziemy. Dobry czy złym. Jako zły będziem słyszeć i patrzeć jak ludzie czołgają się do naszego pomnika błagając o litość lub jako dobry będą się cieszyć i modlić. Możemy też używać cudów np: pioruny itp.. Jak nam się nudzi to zawsze możemy wziąść jakiegoś chłopa i zmiażdżyć go kamieniem, spalić rzucić itp.. Do tego dochodzi walka z innymi bogami i możliwość wychodowania własnego zwierżatka. Które będzie albo dobre albo złe.
Będzie pomagało zbierać mieszkańcom plony lub zrobić sobie z mieszkańów własne zbiory. :evil:

Warcraft III - stara dobra gra. Zasługuje na duże plusa za ładną grafę i polską wersję językową. Bardzo przyjemna i długa kampania która opowiada całkiem przyjemną historie. :)

No cóż reszty gier nie pamiętam albo niechce mi się o nich pisać.
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

tudziu

Post autor: tudziu » 29 gru 2006, 15:47

A gdzie kultowy StarCraft? To jest dopiero strategia :)

Poza tym podoba mi się jeszcze Warcraft III i Warcraft II (3 część lepsza :D )
<<

ges

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: ges » 29 gru 2006, 18:37

A dla mnie najlepsza strategia to
Warcraft III- spoczko gierka jak się gra nocnymi elfami :D
Heroes of Might and Magic V- brak słów
Spell Force: czas mrocznych wojen- też brak słów
Rise of Nation: Rise of Legends- spoko gierka normalnie cud malina :D
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 18:37 przez ges, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

jack ryan

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: jack ryan » 29 gru 2006, 19:58

Nie jestem fanem strategii ale zagłosowałem na "inną", ponieważ ostatnimi czasy spodobała mi się Codename Panzers Phane One bo rządzi tam nawalanka taka że głowa boli, fajne kampanie (głównie niemiecka i radziecka, a także pijani polacy :hyhy:.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 19:59 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

miron72

Średnio zaawansowany

Post autor: miron72 » 11 sty 2007, 13:05

Dla mnie zawsze numero uno była i jest Cywilizacja.No może nie zawsze.Grałem mnóstwo w 1kę(jeszcze na Amidze -4 dyskietki hihi).2ka i 3ka mi nie podeszły.Zakupiłem 4kę i bardzo ją lubię.Nie przepadam za RTSami -wolę turówki.Choć widziałem u kolegi Company of Heroes i zrobiła na mnie spore wrażenie.Może kiedyś po nią sięgnę...Najmniej lubię strategie hybrydy typu "wciel się w swojego herosa na polu walki i zabijaj dowodząc jednocześnie wojskami.Nie zapominaj o surowcach i rozwijaniu współczynników drużyny".Może przesadziłem ale chyba wiecie o co mi chodzi :D .Reasumując -moja ulubiona strategia to Cywilizacja 4.
<<

jack ryan

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: jack ryan » 12 sty 2007, 21:13

A jakie macie zdanie na temat Ground Control II ? Jest ona wydana w ostatnim numerze Cd -action.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 13 sty 2007, 08:59

Dobra gra to taka, w którą gra każdy 13 latek tylko w momencie premiery (dlatego bo ma świetną reklamę i znany tytuł np. NFS Carbon). Dobre do pogrania na kilka dni i nic więcej.

Świetna gra to taka, w która grasz, grasz, grasz a lata mijają. Taką grą jest bez wątpienia jest seria C&C. W Red Alerta 2 (i dodatek) gram... już 6 lat, przeszedłem kilka razy kampanię na Hardzie, w Skirmish gram z 7 graczami komputerowymi na "Brutal" i mam niezłą zabawę. Świetna gra na sieć do gry z bratem (który co raz lepiej IMHO gra ;) ). I ta gra nigdy się nie znudzi. Podobnie jest u mnie z grą Age of Empires 2

Obrazek Obrazek

Company of Heroes? Owszem dobra gra, ale czy będę w nią nadal grał po 5 latach? Czy w Carbona da się grać dłużej niż 1 miesiąc? O czymś to świadczy...
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 09:05 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Mat

Post autor: Mat » 13 sty 2007, 09:34

Nie przepadam za strategiami ale grałem troszkę po LANie, wiec mogę się wypowiedzieć.
Nie wiem czemu nie ma tam Twierdzy Krzyżowiec - to bez wątpienia najlepsza ze strategii. Na drugim miejscu u mnie jest Empire Eart 2 (nie jestem pewien czy na pewno tak się to pisze). Na trzecim C&C (dokładniej wam nie powiem bo nie pamiętam dokładnego tytułu :wstyd:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2007, 09:34 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Renifer

Post autor: Renifer » 14 sty 2007, 13:23

Nie dziwie się, że nie ma w tej ankiecie gier Paradoxu, bo to całkiem inny wymiar strategii. NIe uświadczysz tam cukierkowej grafiki, wodotrysków, odblasków, nawet bitew jak w Medievalu. Ale jest tam niewątpliwy realizm historyczny, który edukuje i naucza. Gry Paradoxu są świetne, w EU II gram i gram, często do niej powracam. Gra jest piekielnie skomplikowana, trzeba na niej zjeść zęby. Genialna.
<<

wraibel

Post autor: wraibel » 14 sty 2007, 15:07

Osobiście lubię Company of Heros i Warhammer 40k. CoH świenta grafika realizm. A w W40K świetny jak dla mnie system rozbudowanie bazy, akcja non stop( walki jak w CoD 2). Teraz czekam na Supreme Comander, mapy mają mieć do 400km kwadratowych, dużo jednostek ( więcej w nowym CDA ;])
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 15 sty 2007, 21:37

No dokładnie gierki dobre to takie które się nie nudzą. Fakt że porządną maszynę dostałem rok temu i od około roku gram w bardziej wymagające gry. Heroes 3 na starej maszynie chyba z kilka lat śmigał no i odkąd Władca Pierścieni Bitwa o Śródziemie wyszła gram naokrągło. Gra z kumplami jest niesamowita. Fakt że wyszły już 3 części z tej seri (1 ; 2 ; Król nazguli) Ale różnia się one tylko kampanią a w rozgrywkach sieciowych coś tam się zmienia ale to tylko znikające bądź dochodzące jednostki wymagające przyjęcia nowej taktyki!!
<<

Alex441

Post autor: Alex441 » 19 sty 2007, 20:48

Jak dla mnie najlepsza gra strategiczna to ANNO 1701 ponieważ (mimo, że nie ma kampanii) radość z samej gry jest przednia, a przecież o to właśnie chodzi.

Gra jest po prostu świetna i można w nią grać bardzo, bardzo dłłłługo.