Restart komputera w wyniku przegrzania procka
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Od dawna maiłem problem z kompem, bo procek się przegrzewa, ale nic mu to nie szkodzi, a zakodowane ustawienia są uparte i ciągle, gdy temp. procka osiągnie ponad 65st. C restartuje kompa. Teraz dzieje się to coraz częściej i staje się wkurzające Jak to G**** wyłączyć?? Ja na BIOSie się nie znam, niech ktoś mi to wytłumaczy, albo da jakis programik do zmieniania ustawień, bo ja już nie wyrabiam (co 5 min restart).
Semper in altum
Re: Restart komputera w wyniku przegrzania procka
Nowy coolerek kup. W biosie poszukaj zakładeczki z temeraturami. Często bywa że jest opcja auto wybierz manual i ustaw tobie odpowiadającą temperaturę. Niektóre płyty mają zablokowaną te opcję (np. Moja ma wymuszać restart gdy procek osiągnie 80 stopni). Odkręć boczną klapę, wyczyść z kurzu kompa bo to może powodować przegrzewanie się komputera.
NIe mam kasy.welll1 pisze:Nowy coolerek kup.
Wziąłem sprężone powietrze i przewiałem kompa z kurzu i narazie nic sie nie dzieje.
Semper in altum
Dobry coller kupiłem nie dawno dalem 27.99 i temperatura to 45 stopni to max przy normalnej pracy a poczas grania nie przekracza 50 stopni
Nałóż nowa pastę na procka.
Przeczyść wszystkie wiatraczki.
w BIOS-ie poszukaj , powinny być dwie zakładki dot. temperatury - CPU OVER TEMP. PROTECT ustaw 90 st i CPU WARNING TEMPERATURE ustaw na 75 st. ...... bądź wyższe - 95 i 80.
Przeczyść wszystkie wiatraczki.
w BIOS-ie poszukaj , powinny być dwie zakładki dot. temperatury - CPU OVER TEMP. PROTECT ustaw 90 st i CPU WARNING TEMPERATURE ustaw na 75 st. ...... bądź wyższe - 95 i 80.
Przeszukałem BIOS i nie znalazłem takich funkcji. Ale na razie jest dobrze bo się komp nie restartuje.
Dzięki Wam za pomoc.
Dzięki Wam za pomoc.
Semper in altum