[Pytanie] Jak odinstalować drugiego Windowsa?

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

freeman1990

Awatar użytkownika

Topic author

Średnio zaawansowany

Post autor: freeman1990 » 29 lip 2007, 16:13

[Pytanie] Jak odinstalować drugiego Windowsa?

Mam zainstalowane 2 systemy na komputerze, na dysku C: mam XP Home Edition, a na D: XP Professional, chciałbym teraz usunąć ten na D. Czy mogę to zrobić tak po prostu "usuń do kosza"?? (format dysku odpada).

Obrazek
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 29 lip 2007, 18:25

Re: [Pytanie] Jak odinstalować drugiego Windowsa?

cytat z innego forum :)
Najłatwiejszy sposób, to oczywiście format dysku C: i instalacja nowego windowsa a potem wywalenie plików tego niepotrzebnego z drugiej partycji.

Ale jeżeli nie chcesz robić formatu, to możesz zrobić to "na piechotkę". Najpierw uruchom komputer z windowsa zainstalowanego na partycji C: Powinien to być ten, który jest na liście pojawiającej się przy starcie systemu na niższej pozycji. Poza tym mam nadzieję, że stary windows był zainstalowany właśnie na C: i będziesz w stanie go rozpoznać. Następnie zwyczajnie otwórz Mój Komputer i wskocz na partycję D:, czy inną na jakiej jest zainstalowany niepotrzebny windows i usuń stamtąd następujące foldery: "WINDOWS", "Program Files" i "Documents and Settings". Przed kasowaniem upewnij się, że nie znajdują się tam żadne potrzebne Ci dane, szczególnie w folderze "Documents and Settings". Właściwie, to operację kasowania folderów niepotrzebnego windowsa możesz wykonać w każdej chwili, bo wystarczy pozbyć się tej pasQdnej listy startowej, a kasację zrobić potem, to już wolna amerykanka

Żeby pozbyć się listy startowej systemów operacyjnych kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonkę "Mój Komputer" i wybierz "Właściwości". Potem przejdź do zakładki "Zaawansowane" i tam na dole jest kawałek zatytułowany "Uruchamianie i odzyskiwanie", gdzie kliknij "Ustawienia". Tam zobaczysz w górnej połowie okna kawałek zatytułowany "Uruchamianie systemu" Tam kliknij przycisk "Edytuj", żeby zmienić zawartość pliku opcji autostartu (jest ładnie podpisany, znajdziesz). Następnie doprowadź zawartość tego pliku do następującej postaci:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Proffesional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

Kiedy już to zrobisz, zapisz plik, zamknij notatnik i kliknij OK. Wejdź jeszcze raz w ustawienia "Uruchamiania i odzyskiwania", żeby sprawdzić czy wprowadzone zmiany odniosły skutek. Kliknij na pasku wyboru "Domyślnego systemu operacyjnego" jeśli operacja się udała będzie tam tylko jedna nazwa wyglądająca tak: " "Microsoft Windows XP Proffesional" /fastdetect /NoExecute=OptIn ". Jeśli tak jest, pozamykaj wszystkie okienka i uruchom ponownie komputer.

Uprzedzam, że jeżeli chcesz usunąć windowsa z dysku C:, to w ten sposób się to nie uda. Jeżeli pomylisz się przy edytowaniu pliku komputer najprawdopodobniej nie będzie chciał się uruchomić. Dlatego proponuję wykonanie kopii pliku boot.ini który znajduje się w katalogu głównym dysku C:, a to jest właśnie plik który trzeba zmienić, na wypadek nieudanej operacji. Potem będzie można przywrócić oryginalny plik, ale niestety będzie do tego konieczne podłączenie Twojego dysku twardego do innego komputera i tam podmienienie wadliwego pliku na oryginał. Tak tylko uprzedzam, żeby potem nie było na mnie, że musisz robić formata

Tak więc rzecz jest może nieco skomplikowana i ryzykowna. Ale jak dostanę jakiegoś kompa do poznęcania się, to troszkę po eksperymentuję, może jest jakiś łatwiejszy sposób, a może ktoś się jeszcze przyzna że go zna

[ Dodano: Nie 29 Lip, 2007 18:25 ]
Myśle że pomogłem :):)
Nie chodziło mi tu o prośbe o + tylko takie zapytanie :)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 19:52 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

freeman1990

Awatar użytkownika

Topic author

Średnio zaawansowany

Post autor: freeman1990 » 29 lip 2007, 19:14

Re: [Pytanie] Jak odinstalować drugiego Windowsa?

Wielkie dzięki Stachu, myślałem żeby to w ten sposób zrobić, tylko obawiałem sie że może to coś pochrzanić. Jeszcze raz dzięki... :ok:
Obrazek