Jak bardzo ram zwiększy wydajność w grach

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 15 sie 2007, 10:36

Jak bardzo ram zwiększy wydajność w grach

Hej
Mam pytanie otóż zamierzam kupić sobie ram i zastanawiam sie czy dużo mi to pomoże w wydajności niektórych gier. Mam procesor pentium 4 karte x700 pro i 512 mb ram z tym że o prędkości 233. Z tym sprzętem zacina mi sie np Neverwinter Nights 2, Supreme Commander, Stalker. Czy jęsli wymienie ram na 2x512 400Mhz Kingstona to te gry będą chodzić płynnie??
Ostatnio zmieniony 15 sie 2007, 10:37 przez minas, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 15 sie 2007, 11:16

Re: Jak bardzo ram zwiększy wydajność w grach

minas pisze:512 mb ram z tym że o prędkości 233
minas pisze:2x512 400Mhz Kingstona
Ta zamiana może dużo nawet dać - usprawni działanie gier i zmniejszy czas ich ładowania się. Jednak Twój sprzęt nie da i tak dużej możliwości w znacznym zwiększeniu detali - mimo to każda z wymienionych przez Ciebie gier powinna ze spokojem na średnich detalach (albo i większych) pójść.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 15 sie 2007, 12:10

Pamięć RAM zapobiega tak zwanemu zrywaniu w grach. Gra na komputerze z małą ilością RAMU zapisują niektóre dane w pliku wymiany na dysku twardym, dysk jest wolniejszy (znacznie) od RAM więc pojawiają się skoki ekranu
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 15 sie 2007, 12:23

To ma największy wpływa na wydajność w grach:
1. Karta graficzna
2. Procesor
3. Pamięć RAM
(Posegregowane wg "ważności")
minas, więc możesz sobie sam odpowiedzieć na swoje pytanie.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 15 sie 2007, 14:20

Maciek, nie w każdych grach ta kolejność jest akuraty taka, ale w tych na pewno tak.

pan jUzek, wiem w czym jest rzecz, znam sie troche na tym. Chodzi mi o podpowiedź, jak bardzo wydajność w tych grach co wymieniłem się zwiększy. Ponieważ mam tylko 2 gniazda na ram, zastanawiam sie czy kupić 2x512 i to mi wystarczy, czy kupić sobie 1gb w jednej kości, a z czasem dokupic drugą, bo jeśli przy 2x512 gry na średnich detalach nadal będą się ciąć, to nie widze sensu kupować 2x512.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 15 sie 2007, 14:31

minas pisze:Maciek, nie w każdych grach ta kolejność jest akuraty taka, ale w tych na pewno tak.
W 90% gier kolejność podana przez Maćka jest odpowiednia.
minas pisze:Chodzi mi o podpowiedź, jak bardzo wydajność w tych grach co wymieniłem się zwiększy.
Tego dokładnie nikt Ci nie powie - na moje oko, tak jak w pierwszym poście napisałem, gry powinny szybciej chodzić, nie mówiąć o ich szybszym wczytywaniu się. Tym bardziej, że nowe RAM'y będą szybsze.
minas pisze:Ponieważ mam tylko 2 gniazda na ram, zastanawiam sie czy kupić 2x512 i to mi wystarczy, czy kupić sobie 1gb w jednej kości, a z czasem dokupic drugą, bo jeśli przy 2x512 gry na średnich detalach nadal będą się ciąć, to nie widze sensu kupować 2x512.

Szczerze - proponowałbym kupić jedną kość 1 GB - zawsze w zapasie masz te jedno wejście na dalsze dokładanie. Ważne, aby ta jedna kość była dobrej firmy i szybka.
Według mnie po dodaniu 1 GB pamięci wymienione gry powinny na średnich chodzić.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

minas

Awatar użytkownika

Topic author

Wysoko zaawansowany

Post autor: minas » 15 sie 2007, 14:48

Chodzić to i teraz mi chodzą, tylko nie chciał bym żadnej ścinki.

Te ramy chyba powinny wystarczyć, prawda?
http://allegro.pl/item224565569_najtani ... zysta.html
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 15 sie 2007, 21:34

RAM ci FPSów zbytni nie doda ale zapobiegnie skokom np z 60FPS do 10FPS albo nagłym chwilowym zatrzymaniem obrazu (kup 2x 1GB jak możesz albo 512+1GB)
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 17 sie 2007, 08:12

jeśli w trakcie grania słyszysz "rzępolenie" dysku twardego to znak, że należy dodać ram'u. Chociaż ja swojego w ogóle nie słyszę. Jeśli chodzi o ilość ramu do tego kompa nie nada się więcej jak 1GB, więcej nie ma sensu bo do lepszych gier i tak procesor czy grafika nie wyciągnie.